Güncel Ekonomi Haberleri

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nde yeni dönem başladı

YÜKSEK katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimine destek vermek amacıyla hayata geçirilen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda yeni dönem başladı. Program kapsamında kimya, eczacılık, tıbbi ve dişçilikle ilgili araç gereçler imalatı, bilgisayar, elektronik ve optik, elektrikli teçhizat, makine ve ulaşım araçları sektörlerinde yer alan veya bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi olan diğer sektör ürünleri arasından seçilen 919 ürün öncelikli ürün listesinde yer aldı. 27 Şubat 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile güncellenen öncelikli ürün listeleri, dış ticaret verileri, küresel rekabet koşulları, yerel ve küresel talep trendi, yurt içi üretim yetkinliği ve kapasitesi, sektörel ve sektörler arası teknoloji gelişime katkı gibi kriterler dikkate alınarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlendi. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile dış ticaret açığı olarak verilen yaklaşık yıllık 51 milyar doların Türkiye’de kalması hedefleniyor.

ÇOK SAYIDA DESTEK VERİLİYOR

Program kapsamında öncelikli ürün listesinde yer alan ürünleri üretmeyi amaçlayan projelere Ar-Ge ihtiyacı varsa TÜBİTAK tarafından Ar-Ge destekleri, KOSGEB tarafından Stratejik Ürün Destek Programı kapsamındaki proje destekleri ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamında destek sağlanabiliyor. Program dahilinde gerekli koşulların sağlanması halinde stratejik yatırım teşvik uygulaması ile proje bazlı teşvik sistemi kapsamında sağlanan desteklere de başvuru yapılabiliyor. Açılacak çağrılara Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri ortaklık yapısına bakılmaksızın başvurabiliyor. Başvuru için ölçek, coğrafi konum vb. şart bulunmuyor.

ÇAĞRI PLANLAMASI İLAN EDİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Program kapsamında başvuru yapacak firmalar açısından öngörülebilirliği artırmak amacıyla, 2021’e ilişkin çağrı planlamasını açıkladı. Buna göre bu yıl Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde dört çağrı açılacak. Bunlar “Mobilite”, “Sağlık ve Kimya Ürünleri”, “Dijital Dönüşüm” ve “Üretimde Yapısal Dönüşüm” çağrıları olacak.

Ulaşım araçları, elektronik, elektrikli teçhizat ve makine sektörlerinden seçilen ürün gruplarının yer aldığı “Mobilite Çağrısı” Mart-Nisan 2021 döneminde açılacak. Çağrı kapsamında Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP) kodlarıyla listelenen 152 ürün destek kapsamında olacak. Bu ürünler yenilikçi teknoloji alanlarına göre sınıflandırıl-dığında; otonom veya yarı-otonom konsept araçlar, sürücü destek ve güvenlik teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, batarya ve enerji yönetim teknolojileri, yeni nesil ileri kablosuz ve mobil teknolojiler başlıkları altında toplandı. Havasal ve uzay ağları ve uydu cihazları, lojistik ve tedarik için kullanılan insansız hava araçları için aviyonik ve optimizasyon sistemleri, hava ve kara araçları için lityum-air, lityum-iyon, lityum-sülfür batarya teknolojileri, polipropilen (PP), poliüretan (PU), polivinil klorür (PVC), akri-lonitril butadien stiren (ABS), polikarbonat (PC) temelli yüksek performanslı malzemelerden parçalar gibi yenilikçi teknolojiler mobilite çağrısı kapsamında öngörülen ürün listesinde yer aldı.

AŞI GELİŞTİRİLMESİ DESTEKLENECEK

Çağrı Plam’na göre “Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı’nın” Mayıs-Haziran 2021 döneminde açılması öngörülüyor. Bu çağrı kapsamında eczacılık, tıbbi cihaz ve kimya sektörlerinden seçilen ürün grupları yer alıyor. Çağrı kapsamında GTÎP kodlarıyla listelenen 421 ürün destek kapsamında olacak. Ürün listesinde çocuk felci, BCG, kızamık ve karma aşı, insanlar için kullanılan diğer aşılar da bulunuyor. Yenilikçi teknoloji alanlarına göre ürünler sınıflandırıldı-ğında; petrokimya ara mamulleri ve katkı maddeleri, radar soğurucu yüzeyler, kan ve kan ürünleri, kanser ve otoimmün hastalıklar için ilaç taşıyıcı sistemler, biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi ve üretimi, diğer ilaç teknolojileri, kişiselleştirilmiş tıp teknolojileri, yenilikçi implantlar, yenilikçi tıbbi sarf malzemeleri, yeni nesil protez ve ortez, aşı ve immünolojik ürünler gibi birçok başlık altında sıralandı.

HEDEF, DİJİTAL DÖNÜŞÜM

2021’de açılması planlanan “Dijital Dönüşüm Çağrısı” kapsamında elektronik, elektrikli teçhizat ve makine sektörlerinden seçilen ürünler desteklenecek. Temmuz-Ağustos 2021’de açılması öngörülen çağrı kapsamında GTİP kodlarıyla yayımlanan 188 ürün desteklenecek. Yenilikçi teknoloji alanlarına göre sınıflandırıl-dığında, bu ürünler ekran teknolojileri, veri ve yazılım altyapısı teknolojileri, yeni nesil akıllı sensörler, giyilebilir teknolojiler, mikroelektronik teknolojiler, nükleer teknolojiler, diğer elektronik ve yazılım teknolojileri başlıkları altında toplandı.

“Üretimde Yapısal Dönüşüm” çağrısı kapsamında ise makine sektörü ve kritik hammaddelerden seçilen ürünler desteklenecek. GTİP kodlarıyla listelenen 149 ürünün destekleneceği çağrının açılışı için öngörülen tarih Eylül-Ekim 2021 dönemi. Yenilikçi teknoloji alanlarına göre sınıflan-dırıldığında, listede yer alan ürünler servo teknolojileri, robotik ve otomasyon sistem bileşenleri, eklemeli imalat makineleri, otonom/yarı otonom endüstriyel ve hizmet robotları başlıklarında toplandı.

Mustafa VARANK / Sanayi ve Teknoloji Bakanı
“Türkiye’yi kritik teknolojilerin üreticisi yapmakta kararlıyız”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile ithal ettiğimiz birçok yüksek teknolojili ürünün Türkiye’de üretilmesini hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl ilk çağrımızı makine sektöründe yaparak toplam 2 milyar TL yatırım tutarına sahip 20 projeyi desteklemeye başladık. Pompa akşamlarından rüzgar türbin malzemelerine, büyük boyutlu eklemeli imalat makinesinden servo motor sistemlerine kadar birçok teknolojiyi artık yerli imkanlarla geliştirip üreteceğiz. Yatırımını destekleyeceğimiz ürün sayısını 919’a çıkardık ve 2021 çağrı programımızı ilan ettik. Amacımız toplamda 50 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimiz bu 919 ürünü yerli imkanlarla üreterek önce cari açığımızı kapatmak, sonrasında da dış pazarlara ihraç ederek ülkemize net döviz girişi sağlamak. Türkiye’yi, kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapmakta kararlıyız.

Uzman Dr. Hakan KOÇAK / Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi CEO’su
“Yerli ilaç sanayinin gelişimine katkı sağlayacak”

Eczacılık ve ilaç sanayi tüm dünyada en yüksek katma değer sağlayan sektörler arasında. Türk ilaç sanayi yüksek üretim standartları, yüksek teknoloji ve kapasitesi ile katma değeri yüksek ürün üretme ve ihracat potansiyeline sahip. Sağlık ve kimya ürünleri için açılması planlanan çağrı ile yatırımı desteklenecek öncelikli ürünlerin yerli üretimi için TÜBİTAK, KOSGEB destekleri yanı sıra yine Sanayi Bakanlığı’nca sağlanan Stratejik Yatırım Desteği ve Proje Bazlı desteklerin tek elden yürütülmesi mümkün olacak. Biz yüksek teknoloji gerektiren, katma değeri yüksek, cari açığa katkısı ve ihracat potansiyeli olan kimyasal ürünler, biyolojik-biyoteknolojik ürünlerin yanı sıra bakterial ve viral aşılar üretiyoruz. Türkiye’nin en ileri safhadaki Covid-19 aşısı olan ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilip Koçak Farma Çerkezköy tesislerinde üretilen inaktif aşının Faz 2 çalışmaları devam ediyor. Kısa bir sürede Faz 1 çalışmalarına da başlanacak. Pazarda iki biyoteknolojik ürünümüz var. Ar-Ge çalışmalarımız ve planlamalarımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda yer alan eczacılık sektöründen seçilen ürünlerle paralel.

HÜLYA GENÇ SERTKAYA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu