İş Fikirleri ve İş Kurmak

Temizlik Sektörüne Yatırım Yapmak

TEMİZLİK
Bir Arap sabunu, bir kova ve bir bez…

Tabii bu alanda yatırımcı olmak bu kadar basit değil. Fakat yine de işe başlamak için yeteri kadar cesaret verecek bir konsepti var temizlik sektörünün. 1960’li yıllarda temizlik sektörü ilk gelişmeye başladığı dönemde şirketler bu üç ürünle yetiniyordu. Bugünse temizlik şirketleri binlerce dolarlık makineler, dev yatırımlar ve yüz binlerce kişinin istihdam edildiği entegre şirketlere dönüştü.

Sektördeki yeni trend ise entegre hizmetler. Özellikle akıllı binaların artmasıyla rezidans ve devasa konut projelerinin, yüzme havuzundan, çevre düzenlemesine, evcil hayvan bakımından, güvenlik ihtiyacına kadar çok geniş bir yelpazede hizmete ihtiyaç duyması şirketlerin de yeni alanlara atılmasını sağlıyor.

Diğer taraftan daha küçük çaplı hizmet vermek isteyenler için de fırsatlar var. Kentleşmedeki artış, temizlik hizmetinin giderek profesyonel hale dönüştürüyor. Dönem dönem kuş gribi, domuz gribi gibi bazı salgın hastalıkların gündeme gelmesi de sektörü büyüten etkenler arasında. Pazarın büyüklüğünün 250 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

1. Rezidans ve devasa konut projelerinin çoğalmasıyla sektördeki temizlik şirketlerine ihtiyaç artıyor.

2. Büyük kentlerde kadınların iş hayatına daha fazla etkin olması, evlerde de temizlik işleri için profesyonel şirketler tercih edilmesine neden oluyor.

3. Temizlik sektörü genel temizlikten kuru temizlemeye kadar geniş bir alanı kapsıyor.

4. Türkiye’de pazarın büyüme potansiyeli yabancı firmaların da ilgisini çekiyor. Bu firmalar pazarı bilen bayilerle çalışmak istiyor.

Temizlik sektöründe irili ufaklı pek çok şirket var. Bunlar genelde bayilik yoluyla büyümeyi tercih ediyor. 1988 yılından bu yana temizlik, güvenlik, ilaçlama ve güvenlik eğitimi alanında faaliyet gösteren Mis Şirketler Grubu da bir süre önce franchising vererek büyüme kararı aldı. Group 7/24 ve Jani King de bayilik veren firmalar arasında. Ayrıca sektörde öne çıkan alanlardan biri de kuru temizleme. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar da son dönemde bayilik çalışmalarına hız verdi. Böwe Clean, Dry Clean Ekspress, Dryman, DryTurk, Eco Dry bunlardan birkaçı.

Sektörde yatırım miktarı markaya ve mağazanın büyüklüğüne göre 50 bin dolardan başlayıp 100 bin dolara kadar çıkıyor. Kar marjı ise yüzde 70’e kadar çıkıyor. Yatırımın geri dönüşü bir yıla kadar çıkıyor.

Mis Group Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Turan

“Sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı artarken, pazarın büyüklüğü daha şimdiden 250 milyon dolar hacme ulaştı.
Okul ve hastanelerin de hizmet alıcısı haline gelmesiyle bu rakamın katlanacağını tahmin ediliyoruz!’

Eco Dry’ın Kurucusu Şahin Akdoğan

“işletme masraflarının yüksek olmaması ve kar marjının yüzde 70’lerde olması bu sektöre ilgiyi gittikçe artırıyor. Kadınların çalışma hayatına daha çok girmesi sektörü beslemeye devam ediyor!’

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu