Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Toplum 5.0 (Süper Akıllı Toplum)

Uluslararası Koçluk Federasyonu [ICF] Türkiye, geçtiğimiz günlerde düzenlediği “ICF Türkiye Koçluk Konferansı” etkinliğinde, “Toplum 5.0” (Süper Akıllı Toplum) kavramını pek çok boyutuyla masaya yatırarak ilgili koçlardan görüş aldı.

Akıllı toplumda teknoloji insan için

Online düzenlenen etkinlikte, ilk kez Japonya’nın 5. Bilim ve Teknoloji Temel Planı’nda bir büyüme stratejisi olarak dünyanın gündemine getirdiği Toplum 5.0 modelinin BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde 193 üye ülke tarafından kabul edilen “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ile gösterdiği paralelliğin altı çizildi.

Teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşümle birlikte toplumların nasıl dönüşeceğine değinen Toplum 5.0 Enstitüsü Kurucu Başkanı Dr. Yıldız Tuğba Kara, şöyle konuştu: “Toplum 5.0 özetle, teknolojik gelişimlerin bizleri bir yerlere sürüklemesi senaryosu yerine, bizlerin bu teknolojik dönüşümün direksiyonuna geçerek, istediğimiz bir geleceğe yol almak anlayışını içeriyor. Toplum için teknoloji ve misyon odaklı inovasyon yaklaşımları öne çıkıyor.

Toplum 5.0
Toplum 5.0

Sürdürülebilir bir gelecek, kapsayıcı bir toplum ve herkesin kendini gerçekleştirebilmesi, planlanan geleceğin temel hedefleridir. Toplum 5.0 Enstitüsü olarak hazırladığımız Toplum 5.0 Ekonomisinin Temelleri isimli bir şemamız var.

Bu şemada, Değer Odaklı Dijital Dönüşüm, Veri Odaklı Büyüme, İnsan Sermayesi, Toplum 5.0 Odaklı Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Tasarımcı Düşünme ve Geleceğe Odaklılık kavramlarına atıfta bulunduk. Toplum 5.0 hedeflerinde, toplumsal eşitsizlikleri, dijital olanaklar üzerinden aşabilmek için, örneğin dijital okuryazarlık, teknolojiye ulaşabilme oranlarını artırmamız bir kaçınılmazlık ve bunlar için gerekli teşvik ve hukuki ortamın oluşturulması gerekiyor.

Aksi halde, Toplum 5.0 vizyonunu kaçırmış oluruz. Geleceğe hazırlanmak ve onu birlikte yaratmak, Koçluk ile Toplum 5.0’ın, hem birey hem işletme hem de toplum boyutlarında çok önemli kesişim noktalarıdır.” Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aykut ise şunları söyledi: “Önümüzdeki 20 yılın teknolojik gelişimlerinin etki şiddeti, geçmiş 300 yılın etki şiddetinden çok daha büyüktür. Böyle bir şey tarihte ilk kez gerçekleşiyor. Teknoloji adeta tüm insanlığın üzerine boca edilmiş durumda. Yani 20,300’den büyük olacak.

Fütüristler olarak biz buna ‘Connected Life’, yani ‘Bağlantılı Hayat’ diyoruz. Bunun uç noktası, ‘Temassız Otomasyon’dur. Yani hayatın her alanında insanların, hiç temas etmeden; düşünceleriyle, bakışlarıyla, sesleriyle etrafındaki her şeyi kullanıyor olmasıdır.

Her şeyi yanında götürebilecek ya da her yerden online olabilecek insanlar; bu anlamda özgür olacaklar. Her şey teknolojik açıdan çok daha güvenlikli, akıllı, hızlı, otonom, çeşitli ve kişisel olacak. Tüm bunlar bizi tekrar, ‘Bağlantılı Hayat’ ve ‘Temassız Otonomi’ kavramlarına götürüyor. Buradan da her şeyin internete bağlı olduğu ‘Endüstri 5.0 kavramına ulaşıyoruz. Peki, bunu biraz değiştirip, ‘Her şey insana bağlı’ haline getirsek ne olur?

İşte bu Toplum 5.0’dır. Toplum 5.0 ve koçluk bağlantısında, ‘Böyle bir dünyada koçluk nasıl yapılır? sorusuna odaklanmak gerekiyor. En başta insanın zamanı artacağı için, bu zamanı yönetmek konusunda koçların önemli bir misyonu olacak. Eğitim alıp bunu yapılan işe adapte etmek dönemi sona erecek ve bizzat işi yaparken, o işin geleceğini düşünerek, o işler başka bir şeye dönüşmeden kendini hazırlama eğitimleri söz konusu olacak.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu