Dünyadan ve Türkiyeden Güncel HaberlerPazarlama ve Satış Taktikleri

Tüketici Alışkanlıkları ve Çalışan Davranışları Değişti

KORONAVİRÜS tüketici alışkanlıklarında kısa sürede önemli değişikliklerin meydana gelmesine yol açtı. Markalar bu sürece uyum sağlamaya çalışıyor. Hem global hem de yerli firmalar süreci daha az hasarla atlatmak ve müşterilere yeni çözümler sunabilmek adına tam mesai çalışıyor. Üretimin ve hizmetin devam etmesi gereken alanlarda yenilikçi uygulamalar ön plana çıkıyor. İşte Mart’tan buyana değişen tüketici alışkanlıkları, çeşitli sektörlerden firmaların devreye aldığı yeni hizmet, uygulama ve işbirlikleri ile sürecin nabzını tutan uzman yorumları.

DEMİRYOLLARI ÖNE ÇIKACAK

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörü Hakan Uçak’a göre, Covid-19’dan sonra dünyada ticaret kolaylaşacak, dijital süreçler hızlanacak, bürokrasi azalacak. Uçak, “Birçok ülke dünya ticaretinde yaşanacak gerilemenin önüne geçebilmek için çeşitli tedbirler alsa da salgın sonrasında küresel ticarette kartlar yeniden dağıtılacak” dedi. Yenilikçi çözümler ve iş yapış biçimlerinin radikal şekilde değişeceğini vurgulayan Uçak, ticaret savaşlarına da zorunlu bir ara verileceğini ifade etti. Salgın sonrasında özellikle artan talebi karşılamak için ülkeler arasında bir üretim rekabeti yaşanacağına işaret eden Uçak, beklentilerini şu sözlerle aktardı:

“Yükselecek talebi karşılamak için ticaretteki engellerin azaltılması yönünde adımlar atılması kaçınılmaz görünüyor. Covid-19 sonrasında dünya ticaretinde dijitalleşmenin daha etkin kullanılacağını ve dış ticarette kullanılan belgelerin elektronik olarak düzenleneceğini öngörüyoruz.” Dünya ticaretinde en fazla deniz ve karayolu taşımacılığının kullanıldığına dikkat çeken Uçak, “Bu dönem karayolunda tır ve kamyonlarla yapılan taşımada ciddi zorluk ve aksaklıklar yaşandı. Salgın sonrası yeni dönemde dünya ticaretinde demiryolu taşımacılığının ön plana çıkacak. Demiryolu taşımacılığındaki kolaylıklar, yük taşıma kapasitesi ve daha insan faktörünün az kullanılması nedenleriyle bu taşıma şeklinin gelecekte daha çok tercih edileceğini öngörüyoruz” dedi.

DEĞİŞİM ERKENE ÇEKİLDİ

Salgın ile otomasyon tarafında 10 yıl sonra olması beklenen değişikliklerin yedi yıl erkene çekildiğine vurgu yapan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, üretimin devamı için fabrikalara ücretsiz olarak uzaktan servis ve bakım desteği vermeye başladıklarını aktarıyor. “Ülkemizde talaşlı imalat yapan herkese ücretsiz online servis vererek üretimin devam etmesi konusunda elimizi taşın altina koyuyoruz diyen Aydoğdu’ya göre, bu süreç ile beraber bütün sektörlerde tekli kullanımına yönelik çok daha güçlü çıkışlar yaşanacak. Oxfoıxl Economics’in  araştırmasına referans vererek, imalat sektöründe hızla yükselen robot kullanımının sadece Çin’de 14 milyon insanın işsiz kalmasına neden olacağına değinen Aydoğdu, 2000’den bu yana ABD, Avrupa ve Çin Halk Cumhuriyeti’nde 1.7 milyon insanın robot kullanımının artmasından dolayı işlerini kaybettiğini belirtti. Covid-19 pandemisinin robot ve otomasyon sistem kullanımına geçişi hızlandıracağını ifade eden Aydoğdu, “Kimi araştırmalara göre dünya genelinde 200 milyon insan bu süreç sonunda işsiz kalacak. Bu değişim yeni iş kollarının ortaya çıkmasına da neden olacak. Robotlu otomasyon sistemimiz Cubebox, uzaktan CNC üretim takip yazılımı Ka-pasitematik, robotlu makine kontrol ünite yazılımı Robocam, Tezmaksan imzası taşıyor. Akıllı gözlüklerle sahayı anlık izleyebilen ürün yatırımlarımız var” dedi.

Salgının üretimin uzaktan yapılmasına yardımcı olan bütün bu uygulamaların ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine de değinen Aydoğdu şunları aktardı: “Almanya, Kore ve Japonya’daki ölüm oranlarının azlığı sadece sağlık sisteminin iyi olması ya da sadece alman kararlarla alakalı değil. Bahsi geçen ülkeler robotlu üretim, otomasyon ve uzaktan takip sistemleri alanındaki yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Kriz anlarında insanı koruyan ama üretimin de devamını sağlayan sistem ve modele sahip olmanız, yaşadığınız trajedinin boyutunu minimize edebiliyor.”

“ÇİN’İN SATIŞ HACMİ DÜŞTÜ”

E-ticaret firmalarına ürün tedariki sağlayan Nasa İletişim Üst Yöneticisi Mehmet Hayrettin Yılmaz, Çin menşeli elektronik ürünlerin satış hacminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’ye varan düşüş yaşandığım belirtti. Buna karşın dizüstü bilgisayar, kahve makinası, oyun konsolu gibi evde çalışma modeli nedeniyle artan ihtiyaçlar ile bluetooth kulaklık gibi temassız ve elektrik süpürgesi gibi hijyen esaslı ürünlerin satış trafiğinde ise yüzde 33 artış gözlemlendiğini aktardı. Satın alma tercihlerinde ciddi değişiklikler yaşandığına işaret eden Yılmaz, “Çin’e bağlı olduğumuz alanlarda fiyatların yükselmesine neden olan bazı etkenler var. Hem doların yükselmesi hem de Çin’de üretimin büyük ölçüde azalmasının fiyatlara yansıdığını ve iç piyasada yüzde 50 oranında bir daralma olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle cep telefonu, giyilebilir teknolojiler gibi ürünlerde fiyatların her geçen gün yukarıya doğru çıkacağını öngörüyoruz” dedi.

KARANTİNANIN YENİ NORMALİ

Bünyesinde TikTok departmanı bulunduran H20 United Ajans Başkanı Şebnem Tanyaş, bu süreçte markaların daha akıllı projeler geliştirmesi gerektiğini belirterek, “Evlerde stil sahibi pijamaların gezinmeye başladığı ve sosyal medya fenomenlerinin kişisel spor eğitmeni olma görevini üstlendiği son günlerde yemek tariflerinin, evde stil önerilerinin, anketlerin ve dahası sosyal medyada dikkat çekeceği düşünülen her şeyin havada uçuştuğu evde etkileşim döneminin tam ortasındayız. Fenomenler de boş durmuyor. Markalar işbirliği ile her ihtiyaca, her talebe uygun içerik üretiyor” dedi. TikTok uygulamasının, kullanıcıları için evde zaman geçirmenin eğlenceli ve faydalı yollarını paylaşabilecekleri #Evdeyiz akımını başlattığını hatırlatan Tanyaş’a göre, artık hepimiz bu karantinadan daha fit, daha bakımlı ve entelektüel çıkmayı planlıyoruz. Tüketiciler olarak hayatımızdaki bu radikal değişim ise, markaları eskisinden daha da yaratıcı olmak zorunda bırakıyor.

TEK BİR BUTON

Bankacılıkta temassız görüntülü iletişim dönemi başlıyor. 11Sight Görüntülü Etkileşim Platformu, bankalara herhangi bir uygulama yüklemelerine gerek kalmadan tek bir buton ile müşterilerine görüntülü ulaşma imkanı veriyor. Herkes evde olsa da sürmesi gereken işler olduğunu hatırlatan llSight Türkiye Ülke Müdürü Ercan Gümüş, “Bunların başında da bankacılık işlemleri geliyor. Dünya genelinde bankaların yalnızca yüzde 15’i görüntülü bankacılık hizmeti sunmaya elverişli teknolojik altyapıya sahip. Türkiye’de ise bu oran yüzde 90’dan fazla. Bankalardan yoğun talep almaya başladık, kısa sürede ülkemizde pek çok bankaya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. llSight‘ın sunduğu teknolojik yenilikten yararlanmak için firmaların sisteme üye olup 11 butonunu web sitelerine eklemeleri yeterli oluyor. Firmanın web sitesine girip 11 butonuna tıklayan müşteriler, yetkili ile anında görüntülü bağlantı kurabiliyor.

ONLINE ALIVERİŞE ETKİSİ

Entegre Dijital Pazarlama Platformu Setrow tarafından yapılan “Covid-19’un Sektörel Bazlı Online Alışverişe Etkisi”ni ölçen araştırmanın sonuçlarına göre, e-posta pazarlaması oranlarında gözle görülür bir artış trendi var. Mail gönderimi, gıda perakendede yüzde 85, sağlık sektöründe yüzde 78, spor perakendede yüzde 60, tekstil perakendede yüzde 65 ve elektronik perakendede yüzde 50 artış gösterdi. E-posta açma oranlan da mail gönderim oranlarına yakın seviyede artmış durumda. Bu süreçte çeşitli dikey sektörlerde, özellikle evde vakit geçirme konusunda ürün veya hizmet sağlayan kuramların çok efektif olması gerektiğini ifade eden Setrow Genel Müdür ve Yönetici Ortağı Turgut Taneli, “Markalar evde olan tüketicinin daha kaliteli zaman geçirmesine yardımcı olacak ürün ve hizmetleri sunma konusunda ısrarcı olmalı. Bu sadece ticaret açısından değil, alman tedbirleri de sosyal olarak destekleyecek bir yaklaşım” dedi.

İNSANLAR ARTIK OKUYOR

E-ticaret ödeme altyapı sağlayıcısı iyzico’nun araştırma verilerine göre, kitap, izolasyon günlerinin bir numaralı tercihi oldu-. Evde kal çağrısının başladığı hafta, kitap sektöründeki satışlarda bir önceki haftaya göre yüzde 32 artış gerçekleşti. Kitap mağazalarındaki ortalama sepet tutarı ise 80 TL seviyesinde gerçekleşti. Kitaptan sonra ikinci favorimiz zeka ve kutu oyunları oldu. Hobi ve oyun sektöründeki satışlarda ise bir önceki haftaya oranla yüzde 46 artış gerçekleşti. Bu kategoride ortalama sepet tutarı 75 TL seviyesine ulaştı. Ev eşyalarında işlem hacmi ise yüzde 165 arttı. Özellikle aydınlatma ürünleri, beyaz eşya ve mobilya gibi temel yaşam malzemelerine yönelimde önemli artış gözlendi. Yardım kampanyalarındaki tutar yüzde 232 artarken, işlem adedi yüzde 104 oranında yükseldi.

Öte yandan araç kiralama işlemlerinde yüzde 56 düşüş gerçekleşti ve seyahat sektörü için yapılan harcamalar yüzde 39 azaldı.

MALİYETLERİ YÜZDE 60 DÜŞTÜ

Koronavirüs salgım nedeniyle evde geçirilen zaman artarken dijital içerik tüketiminde de artış yaşandı. Buna paralel olarak reklam maliyetleri yüze 60 oranında düştü. Reklam zekası teknolojileri şirketi SocialPeta’a göre, Facebook’un görüntüleme ve tıklama başına reklam maliyetleri 2019 yılının Kasım ayma oranla 2020 Mart ayında ortalama 1.88 dolardan 0.81 dolara gerileyerek yüzde 60 oranında düştü. Pazarın tepkisini analiz etmenin büyük önem taşıdığına değinen SocialPeta kurucusu Rocks Su, “Bu süreçte reklam maliyetlerini doğru yönetmek için AdCost Intelligence adlı bir reklam analiz modülü geliştirdik. Bu modül ile Facebook’a ait tüm platformlarda verilen reklamlara dair dünyanın tüm ülke ve bölgelerinde zaman ve maliyet trendini gözlemleme, tıklanma oranlan ile tıklama ve görüntüleme başı performanslarını analiz etme fırsatı sunuyoruz” dedi.

TAHSİLATLAR YÜZDE 86 ARTTI

iPara, koronavirüs salgını nedeniyle artışa geçen bir aylık e-ticaret verilerini açıkladı. iPara’nın verilerine göre, koronavirüs nedeniyle online alışverişte bir ayda gıda sektöründe yüzde 61, genelde ise yüzde 10 oranında artış yaşandı. Online alışverişte iPara altyapısını kullanan markaların satış rakamlarına göre belirlenen listenin ilk sırasında sektörel bazda hijyen ve temizlik malzemeleri sektörü yer alırken, gıda sektöründeki online alışveriş yüzde 61 artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise iPara toplam tahsilatları yüzde 86 oranında artış gösterdi. iPara Genel Müdürü Tarık Onat, “Virüs tehdidi ortadan kalkana kadar önümüzdeki dönemde turizm, seyahat, restaurant ve eğlence yerleri harici sektörlerde online alışveriş verilerinde yüzde 40 bandında artış olmasını bekliyoruz” dedi.

Kişisel verileri koruyan takip platformu

Pandemi ile birlikte Covid-19 hastalığının yayılım seyrinin gelişmiş dijital uygulamalarla takip edilmesi ön plana çıkıyor. Bireylerden hassas kişisel verilerin toplanarak çalışan bu uygulamaların kullanılması ise kişisel verilerin korunması yönetmelikleriyle çakışıyor. Toplam 50 ülkede 150 kurumun güvenlik uygulamalarını yürüten Almanya merkezli Türk teknoloji şirketi Kobil, bu süreçte Darmstadt Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Departmanı Cysec Sistem Güvenlik Laboratuvarı, Intel ve Kaliforniya Üniversitesi UC San Diego ile işbirliği yapmaya başladı. Bu proje sayesinde kullanıcıların kişisel verilerinin ifşa edilmesine izin vermeyen “TraceCoronaPlatformu” hizmete sunulacak. Platformun Mayıs ayında akıllı telefon kullanıcıları üzerinden Türkiye, Avrupa ve ABD’de kullanılmaya başlanacağını belirten Kobil Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koyun, “Temas takibi amacıyla mobil platformlar için geliştirilen ve kullanıcıların tamamen anonim olması prensibine dayanan TraceCorona platformu, kullanıcılar, hastalar, doktorlar, hastaneler, eczaneler, sağlık kuruluşları, sigorta şirketleri ve yetkililer gibi çeşitli ilgi grupları tarafından kullanılabilecek” dedi.

En çok aranan yerliler

Türkiye’nin üretim gücünü tek bir platformda toplayan Yerliara.com’da fazla tıklanan firmalar koronavirüse karşı çözüm üreten ve yeni buluşlara imza atanlar oldu. Yerliara verilerine göre en çok aranan firmalar şunlar:

  • Makrogem (Evden çalışma yazılımı)
  • CBOT (Yapay zeka botu)
  • Ayvos (Koronavirüs takip sistemi)
  • Eksperin (Online danışmanlık uygulaması)
  • Money Shovver (Kağıt para dezenfeksiyon)
  • Dormakaba (Hjjyenik geçiş çözümleri)
  • Aloparça (Ürün tedarik)
  • Ookuma (3 boyutlu yazıcı üretimi)
  • Berkin Enerji (Buhar ve gümüş gücüyle dezenfeksiyon)
  • Deskgate (Uzaktan çalışma yazılımı)
  • 3D3 Teknoloji (Medikal parça üretimi)
  • Dof Robotics (Koruyucu maske)
  • Örge Enerji (Dijital enerji çözümleri)
  • Digitallica [Dijital eğitim]
  • Meal Box (Kapıya yemek servisi)
  • Eforgrup (Siperlik üretimi)
  • Medibook (Uzaktan sağlık kontrolü)

Elini taşın altına koyanlar

■ Yandex, kargodan lojistiğe, süpermarketlerden teslimat yapan perakende firmalarına ve ürünlerini tüketicilere ulaştıran çiftliklere kadar birçok alanda hizmet veren kurumların teslimat planlamalarına yardımcı olmak amacıyla, Rota Optimizasyonu ürününü üç ay boyunca ücretsiz kullanıma açtı.

■ Facebook, Türkiye’deki insanların toplulukları içinde yardım istemelerini veya yardım teklif etmelerini kolaylaştıran “Topluluk Yardımı” özelliğini hayata geçirdi.

■ Paymes, dünyada WhatsApp’a ödeme botunu entegre eden ilk şirket oldu. Web sitesi olmadan pazar yerleri veya sosyal medya üzerinden satış yapanlar, bu geliştirme ile WhatsApp üzerinden saniyeler içerisinde ödeme alabilecek.

■ Birleşmiş Milletler bünyesinde özel danışman statüsünde yer alan sivil toplum kuruluşu JCI Kültür şubesi, Türkiye’nin en büyük ses kütüphanesine sahip Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ile paydaşlık kurdu.’Görme Engelli Bireyler için Koronavirüs Rehberi’ sisteme dahil edildi.

■ Edenred Türkiye’nin geliştirdiği yeni nesil mobil temassız ödeme sistemi EdenredPay uygulamasının NFC (Yakın Alan İletişimi) altyapısı sayesinde ödeme işlemleri artık Android cep telefonlarının yazar kasaya yaklaştırılması ile hızlı, güvenli ve hijyenik olarak gerçekleştirilecek.

■ BP Türkiye, Taşıtmatik uygulamasıyla filo müşterilerine sunduğu hizmeti zenginleştirdi. BP Taşıtmatik ile sürücüler araçlarından inmeden, camı bile açmadan akaryakıt dolumu yapabiliyor. BP Taşıtmatik tüm filo müşterilerine kolaylık, hız ve akaryakıt giderlerinde tam kontrol sağlıyor.

■ Tarsus Turkey, Haziran ayına ertelenen HOST İstanbul 2020 Fuarı’nın katılımcılarını, yurtdışındaki satın almacılarla sosyal medya üzerinde bir araya getirmeye başladı. Fuar kapsamında uygulamaya konulan canlı yayın projesi ile katılımcı firmalar, kendi resmi hesaplarından yaptıkları yayınlarla ürünlerini tanıtabiliyor.

■ Türkiye’de milyonlarca oyuncuya erişen Oyunfor.com verilerine göre, oyun satışları Ocak ve Şubat aylarına göre yüzde 35 artarken, tüm alışverişlerin yüzde 25’i kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Verilere göre kadınların yüzde 65’i, erkeklerin ise yüzde 45’i mobil oyunlarla ilgili satın alma gerçekleştirdi.

■ Ortak düşünce ve proje platformu Re-Set Workspace, farklı platformlarda görüş bildiren tüm paydaşları, aksiyona geçilmesi ve standartların belirlenmesi için bir araya getiriyor. İnisiyatifin amacı, iş hayatının yeni düzene bir an önce adapte olmasını sağlamak.

■ Türkiye’nin ilk e-Çalıştay’ı Bilişim Vadisi’nde yapıldı. “Covid-19 Sonrası Teknoloji Odaklı Firmalar ve Teknoparklar e-Çalıştayı”, teknoparklar ekosistemine pandemi sürecinde ışık tutmayı hedefliyor.

■ ODTÜ Teknokent’in paydaşları arasında yer aldığı “Türkiye Covid-19 Ortak Akıl Platformu” oluşturuldu. Platform girişimcileri, mentor ve kurumlan bir araya getirerek, girişimcilerin fikirlerinin hızlıca olgunlaştırılmasını hedefliyor.

Didem Şekerel ERDOĞAN / Nielsen Türkiye Genel Müdürü
“İkinci hafta zirve yaşandı”

9-15 Mart haftası gerçekleşen sigara ve alkol hariç hızlı tüketim ürünleri satış cirosu, bir önceki yılın aynı haftasına göre yüzde 69 artış gösterdi. Pandeminin ikinci haftasında, yani 16-22 Mart haftasında ise, hızlı tüketim ürünleri satışlarında tam anlamıyla bir zirve yaşandı. Söz konusu hafta sigara ve alkol hariç hızlı tüketim ürünlerindeki ciro büyümesi daha da yükselerek yüzde 124 olarak gerçekleşti. Türk tüketicisinin bu hafta karantina altında yaşamaya hazırlandığını, ciddi miktarda stok yapma eğilimi gösterdiğini görmekteyiz. 23-29 Mart haftasında ise büyüme bir miktar gerileyerek bir önceki yılın aynı haftasına göre yüzde 38 olarak gerçekleşti. Zincir marketlerde pandeminin ilk üç haftasında ciro artışı bakımından öne çıkan ilk 10 kategori sırasıyla, kolonya (yüzde 1436), un (yüzde 413), maya (yüzde 378), makarna (yüzde 304), çamaşır suyu (yüzde 241), sabun ve duşjelleri (yüzde 216), ıslak mendil (yüzde 164), konserve balık (yüzde 159), kimyasal olmayan ev temizleyicileri (yüzde 151) ve pişirme yardımcıları (yüzde 130) oldu.

Nevin ÇİZMECİOĞULLARI / IDC Türkiye Ülke Direktörü
“Tehdit yüzeyi genişledi”

Covid-19 sonrası açık veri, akıllı şehirler, djjital vatandaşlık servisleri, büyük veri ve otomasyon konularının kamu sektöründeki BT yöneticilerinin gündeminde daha fazla yer alacağını öngörüyoruz. Bu beklenmeyen hızlanma plansız geçişlere ve güvenliğin kimi zaman göz ardı edilmesine yol açıyor. Uzaktan çalışma modeliyle kurumlanınız siber saldırılara daha da açık hale geliyorlar. Bu dönemde kimlik ve erişim yönetimi, uç nokta güvenliği, web güvenliği, şifreleme teknolojileri, ağ güvenliği, mobil cihazların güvenliği ve yönetimi gibi konularda kurumlarımızın mevcut durumu değerlendirip, ulusal siber güvenliğin sağlanması gerekli önlemleri alma yönünde çalışmalarına devam edeceklerini öngörüyoruz.

İsmail UZELLİ / Sensormatic CEO’su
“Uzaktan hizmet kaygısı azaldı”

Salgınla birlikte en çok öne çıkan konulardan biri temassız teknolojiler oldu. Sadece ödeme değil güvenlik alanında da bu teknolojiler yükselişe geçti. İris, yüz ve ses tanıma gibi temassız teknolojilere olan talep büyük oranda arttı. Daha önce verimlilik ve hız için kullanılan bu çözümler artık sağlık önlemleri için de kullanılmaya başlanacak. Ayrıca geçmişte olduğu gibi bu tür salgınlarda termal kamera teknolojileri ön planda olmaya devam edecek. Mağazalar, AVM’ler, ofislerin ortak kullanım alanı olan yemekhane ve sosyal alanlarında kalabalığı ölçmeyi ve sosyal mesafeyi korumayı sağlayan çözümlere olan rağbet artacak. Öte yandan vatandaş online ticaretin rahatlığını da gördü bu süreçte. Sadece ürün değil uzaktan verilen hizmetlerde de bir artış yaşanmasını bekliyorum.

İhsan Deniz PAZARCIOGLU / SoftwareAG Türkiye ve Katar Satış Öncesi Müdürü
“Talep sinyalleri değişti”

Koronavirüs salgını yeni tüketici davranışlarının görülmesine sebep oldu. Örneğin, süpermarketlerdeki ve e-ticarette belirli ürünler hızla tükenirken, tedarik zincirinin halkaları belirli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Perakende teknolojileri bu alanda stok yönetimini güçlendirirken, tüketiciyle etkin bir iletişimi nümkün hale getiriyor. Tahmin edilemeyen tüketici davranışları ve talep patlamalarını kontrol edebilmeyi sağlayan bu teknolojilerde ilk adım, verilerden faydalanarak gerçek talebi doğru biçimde ve gerçek zamanlı anlamak oluyor. Ürün sayısı, doluluk trendleri ve tüketim şablonlarının uygun bir şekilde değerlendirilebilmesi kritik. Tedarik zincirindeki her adımda talep sinyallerinin değiştiği bu duruma ‘Kırbaç etkisi’ adı veriliyor. Analistler 2020’de gündelik tüketim ürünlerinin yarısının nesnelerin interneti çözümleriyle takip edileceğini belirtiyor.

Nevzat ATAKLI / Trio Mobil CEO’su
“Sosyal mesafe teknolojileri ile üretime devam”

Üretim tesislerinde ve işyerlerinde çalışanlar arasında 1.5 metrelik sosyal mesafenin bırakılması ve çalışanların sadece önceden belirlenmiş alanları kullanmaları öneriliyor. Geliştirdiğimiz teknolojilerle işletmeler çalışanlarının arasındaki sosyal mesafeyi koruyup korumadıklarını, alan ihlali yapıp yapmadıklarını kolayca kontrol edebiliyor. Verimli İşgücü çözümümüz, çalışanların bulundukları yeri tespit ederek sosyal mesafenin korunduğundan emin olunmasını sağlıyor. Mobil Kişisayar çözümü ise, istenilen noktalarda kişi giriş çıkışlarının dijital olarak takip edilip kontrol altına alınmasını sağlıyor. Kişi Takip Çözümü ise çalışanların konumlarının anlık olarak belirlenmesini sağlıyor.

Hüseyin KARSLIOGLU / Sistem Global Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı
“Bugün değilse ne zaman”

Koronavirüs salgınıyla ilgili mücadeleye destek olmak için “Bugün Değilse Ne Zaman” kampanyasını başlattık. Bu çerçevede iki ay boyunca Ar-Ge, hukuk, patent, vergi ve mali danışmanlık birimlerinin her birinde haftada bir ücretsiz danışmanlık vermeye başladık. Başvuruları Bugundegilsenezaman.com web adresi üzerinden alıyoruz. Sadece Türkiye değil dünyadaki tüm dengeleri değiştiren bu virüs salgınını ancak dayanışma ruhu ile atlatabileceğimize inanıyoruz. Hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaşıyor. İşletmelerin bizi bir deniz feneri gibi görmesini istiyoruz.

Ürün Dirier

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu