Pazarlama ve Satış Taktikleri

Tüketicinin kalbine giden yol içerikten geçiyor

Her geçen gün daha fazla bütçenin ayrıldığı içerik pazarlaması, eli kalem tutanlarla inoratif içerik ajanslanna yeni fırsatlar sunuyor…

İçerik Pazarlaması

ENERJİSA’NIN sosyal medyada ilgi odağına dönüşen videosunu izlediniz mi? Bir barda güzel bir kızı etkilemek isteyen genç delikanlı, çılgınlar gibi dans etmeye başlıyor. Ortaya çıkan görüntü ise karizmatiğin çok uzağında, komik ve antipatik. Kıznı garip bakışlarının arasında önce “enerjinikoru” hashtag’i, ardından EnerjiSa logosu çıkıyor. Mesaj ise çok net, “hayatımızda farkında olmasak da enerjimizi boşa harcadığımız zamanlar olur.”

İçerik pazarlamasının 2017 yılının ve sonrasının “kral”ı olacağını bu yılın başında yazmıştık. Günümüz medya ve iletişim dünyası, tamamen yeni bir düşünce biçimini zorunlu kılarken, tüketici ile etkileşime geçmek ve onların ilgisini ayakta tutmak isteyen akıllı pazarlamacılar da bu krallığı fark etmiş durumda. Üstelik Görünen o ki sadece son tüketiciye hitap eden markalar değil, holdingler ve B2B firmalarla KOBİ’ler de içerik pazarlamasının iletişim stratejilerinde güçlenen rolünün artık farkında.

Tek örnek Eneıjisa değil şüphesiz… İnsan Kaynakları şirketi olan Glassdoor’un geçen yıl ses getiren içerik pazarlama uygulaması da konuyu en net şekilde gözler önüne seriyor. Pazarlamada klişe yöntemler yerine, şirketler içinde çalışan Y kuşağına hitap etmenin yollarım arayan Glassdoor, bir konuya yeni başlayanların kullandıkları “Aptallar için” rehberlerinden faydalanmaya karar veriyor. Glassdoor Employer Branding for Dummies (Aptallar için Şirket Pazarlama) adlı e-book’u şirketin alanında uzmanlığını göstermek için başarıyla kullanan şirketin bu sayede yeni müşteri rakamlarında yüzde 30’a yakın bir artış elde ettiği belirtiliyor.

ELİ KALEM TUTMAYANA PAZARLAMADA İŞ YOK!

“Hedef kitleye, ilgilendikleri konular çerçevesinde, bilgi değeri taşıyan, tutarlı ve sürekli yazılı ve görsel içerik yaratmak” olarak özetlenen içerik pazarlaması, bu örneklerden de anlaşılacağı üzere her geçen gün daha fazla gündemde. Yapılanlar basın bülteni veya kurumsal makalelerle sınırlı değil üstelik; yaratıcılığın, eğlence veya dramatikliğin, en önemlisi duygu ve bilgiye hitap etmenin de adeta sınırları zorlanıyor. Peki, ne oldu da şirketler bir anda içerik pazarlamasına önem vermeye başladı sorusunun yanıtı ise basit. Her geçen gün büyüyen sosyal medya ve dijital dünyada tüketici bilgi taarruzunun altında ezilirken, içerikle dikkat çekerek talep yaratmak kritik önem taşıyor. Rakamlar da zaten bunu kanıtlar nitelikte…

Araştırma şirketi Curata’mn raporuna göre; Kuzey Amerika’da özellikle B2B pazarlamacıların yüzde 88’i içerik pazarlaması yapıyor. Bunların hedef kitlesinin yüzde 67’si ise geçen yıllara kıyasla satın alma kararlarında içeriğe daha çok güveniyorlar. Yine aynı araştırma pazarlama departmanlarının yüzde 80’inin artık pazarlama iletişimi stratejilerinde “içerik” için ayrı bir sayfa açtıklarını gösteriyor. Ve en önemlisi farklı bir araştırma şirketi Forres-ter’a göre, ankete katılan şirketlerin yüzde 72’si pazarlama ekibinin en az yarısının “içerik pazarlaması” konusunda bilgili, yetenekli ve hatta deneyimli olmasını talep ediyor.

İÇERİK AJANSLARI DÖNEMİ

Pazarlamada her yeni trendin kendi pazarını oluşturduğu da yadsınamaz. İster video ister yazılı olsun içerik pazarlamasının önlenemez yükselişi sadece pazarlama departmanlarını değil, ajans dünyasını da etkilemiş durumda. Öyle ki oyunun yeni kuralına göre pazarlama bütçeleri içerisinde içerik pazarlamasına ayrılan payın hızla arttığını da söylemek mümkün. Hal böyle olunca sadece içerik üretmeye odaklanan ajansların sayısı da yükselişte. Hatta biraz yaratıcılık biraz da içerikten anlayan gençlerin yeni girişim trendinin içerik ajansı kurmak olduğunu söylesek hiç de abartmayız sanırım. Bu ajansların önümüzdeki dönemde yükselişini izlerken, klasik PR, dijital ve reklam ajanslarının da içerik departmanı oluşturacağını öngörmek hiç de zor değil.

Yeni başlayanlar için 11 maddede içerik pazarlaması

  • İçerik oluştururken, satışa değil, hedef kitlenizin sizinle bağ kurup sizi sevmesine öncelik verin.
  • Sadece “iyi” ya da “özgün” içerik yaratmak, içerik pazarlaması yapmak anlamına gelmez. İçerik pazarlamasında en iyi kaynağl yarattığınıza emin olun.
  • Hedef kitlenizi iyi tanıyın; onların ilgisini çekmeyecek bir içerik sadece zaman ve bütçe kaybı olacaktır.
  • işe içerik sorumlusu alın; içerik üretmenin kolay bir iş olduğu yanılgısına düşmeyin.
  • En önemlisi samimi olun.
  • Farklı platformlar için farklı içerikler hazırlayın.
  • Bu pazarlama trendinde sürekliliğin esas olduğunu unutmayın. Tek bir içerikle uzun zaman ilgiyi markanızda tutmanız mümkün değil.
  • Başarılı bir içerik pazarlamasının yolu, görsellikten geçiyor. Fotoğraf, infografik ve videonun gücünden faydalanın.
  • İçerik pazarlaması çabalarının sonuçlarını çabuk alamayacağınızı kabul edin.
  • Çalışmaları aylık olarak raporlayın ve mutlaka başarınızı ölçümleyin.
  • Krizlere her zaman hazırlıklı olun; mutlaka içerik pazarlamasına yönelik de özel bir kriz planınız olsun.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu