İş Fikirleri ve İş Kurmak

Workshop Atölyesi Açmak Eğlenceli ve Kazançlı

Workshop atölyesi açmak isteyenlere. Günümüz dünyası iki yönlü çelişkili bir etkiye sahip. Yoğun iş dünyası insanın hayatını rutin, yorucu ve sıkıcı bir biçime sokarken, bir yandan da kendini geliştirmesi için sayısız olanak sunuyor. Bu olanakların başında workshop atölyeleri geliyor. Workshop atölyeleri deyince eskiden olduğu gibi akla sadece yemek ya da el işlerine yönelik olanlar gelmesin.

Seramik yapımından ahşap boyamaya, çiçekçilik eğitiminden takı tasarımına, yogadan dans atölyelerine vb. birçok deneyim atölyesine katılmak mümkün. Bu atölyeler öğrenme isteğini artırma konusunda çok etkililer. İnsanlar bu tür etkinliklere katılarak hem boş vakitlerini yeni şeyler öğrenerek geçiriyor hem de sosyalleşme ve kurumsal hayattan bir nebze olsun uzaklaşma fırsatı buluyorlar.

Workshop Atölyeleri

Bu tür atölyeleri açmak çok zor değil. Serbest atölye açmak istediğiniz zaman 15 bin TL’den başlayıp 70 bin TL’ye uzanan bir bütçe yeterli oluyor. Atölyelerde alınan kursların fiyatı ise ortalama 90 TL’den başlıyor. Burada önemli bir noktaya değinmeliyiz; şu ana kadar verdiğimiz rakamlar şahıs atölyeleri için geçerli. İşin bir de kurumsal atölyeler ayağı var. Şahıs atölyelerinin bir ayağı Milli Eğitim Bakanlığı’na uzanıyor. Milli Eğitim’de işlenen ve notu olan bir ders için atölye açmak istiyorsanız (resim, müzik gibi) mutlaka kurumsal olmak zorundasınız. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı’nm standartlarını yerine getirmeniz gerekiyor.

Workshop atölyesi açmak
Workshop atölyesi açmak

“Yurtdışından Eğitime Geliyorlar”

Çiçek Akademi babaları çiçekçi iki kuzen tarafından 2014 yılında kuruldu. Kuruculardan biri Yüksek Bilgisayar Mühendisi olan Hüseyin Bahçeci. Kendisini mesleğini seven ama çiçekleri daha çok seven biri olarak tanımlıyor.

Diğer kurucu ise Mimar Ertuğrul Çalışır. O da tabiatı, eskinin nostaljisini, yeninin keşfini seven biri olarak tanımlıyor kendini. Bir çiçek atölyesi açmanın çocukluktan beri hayali olduğunu söyleyen Bahçeci, “İlk başta küçük atölyelerle başladık sonra sosyal medyanın gücünü arkamıza almamızla birlikte hiç beklemediğimiz bir rüzgar yakaladık” diyor.

Bahçeci, “Bizden eğitim alıp kendine atölye kuran çok kişi var” diyor. Atölye açmanın maliyetinin coğrafi koşullara, ülke, şehir, bölge lokasyo-nuna göre değiştiğini sözlerine ekleyen Bahçeci, “Ucu çok açık. Şehir lokasyon kırılımından sonra hitap edeceğiniz kitle maliyetleri çok hızlı şekilde değiştirebilir” diyor. Bugüne kadar 200’ün üzerinde çiçekçilik eğitimi verdiklerini de söyleyen Bahçeci, “Eğitimlerimize Fas’tan, Rusya’dan, İran’dan bile katılanlar oldu. Ülkemizde de talep yüksek” diyor.

Profesyonel temel çiçekçilik eğitiminin yanı sıra günlük atölyeler de düzenlediklerini söyleyen Bahçeci, “Çiçekçilik eğitimimiz ile hobisini mesleğine çevirmek isteyen, kurumsal hayatı bırakıp yeni bir başlangıç yapmak isteyen, çiçekleri çok seviyorum ve mesleğim olmasını istiyorum diyen kişilere temel beceri, teknik ve yetenekleri kazandırıyoruz” diyor. Profesyonel temel çiçekçilik eğitimlerinin yedi gün sürdüğünü bilgisini veren Bahçeci, “Hafta içi ve hafta sonu gruplarımız var. Atölyelerimizin süresi değişiyor. Tek gün ortalama 2.5 saat sürüyor” diyor.

Bahçeciye kişinin kendi atölyesini açabilmesi için ne kadarlık bir eğitime ihtiyacı var diye sorduğumuzda, “Profesyoneller için verdiğimiz yedi günlük bir eğitimimiz var. Sonrasında taleplere göre farklı eğitimler ve iki aylık staj imkanı sağlıyoruz. Bu eğitimlerle kişinin sektöre girdiği zaman yüzde 70 oranında gardım almasını sağlıyoruz” diyor. Atölye ücretlerinin 200 TL ile 10 bin TL arasında değiştiği bilgisini veren Bahçeci, atölyelerinde buket, aranjman , dekor, terrarium, terralux, kokedama&smudge stick, tablo, bonsai, gelin buketi, taç, çiçekli aksesuar, bal kabağı (mevsimlik), plak, kasnak gibi eğitimlerin olduğu bilgisini veriyor.

“Her Yaşa Hitap Ediyoruz”

İntema Yaşam, “Paylaşım odaklı, yepyeni bir mağazacılık anlayışı mümkün mü” sorusundan yola çıkarak tasarlanmış bir deneyim merkezi. Aylık mutfak atölyelerini, mutfağın öğrenilebilir halini, mutfak sanatına ilgi duyan herkesle buluşturmak amacıyla düzenleniyor. Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen bir mağazacılık modeliyle öncü olduklarını dile getiren İntema Yaşam İş Birimi Direktörü Sibel Batur Üğdül, “Bizim en büyük hedefimiz, yepyeni deneyimler için müşterilerimize heyecan ve ilham verecek eğlenceli bir dünya oluşturmak” diyor.

Usta şeflerinin eğitmenliğinde mutfak atölyeleri düzenlendiğini ve mutfak sanatına ilgi duyan herkesin bu workshop’lara katılabileceği bilgisini veren Üğdül, ayrıca, İntema Yaşam içinde yer alan Kirala &Pişir Mutfaklar adı verilen tam donanımlı mutfak alanlarında da özel mutfak atölyeleri düzenlendiğini söylüyor.

Atölyelerin sonunda her katılımcıya birer sertifika verildiğini söyleyen Üğdül, “Bu sertifikalar, resmi bir ustalık belgesi olmaktan ziyade, İntema Yaşam Akademi’nin dünya mutfakları ya da yerel mutfaklardan çok çeşitli başlıklar altında düzenlenen bu atölyelerine katılım sağlandığına yönelik bir sertifika olarak tanımlanabilir” diyor. Yetişkinler için düzenlenen atölyelerin yanı sıra, her ay değişen programıyla 5-9 yaş grubu çocuklar için “Küçük Şefler”, 10-13 Yaş grubuna yönelik “Genç Şefler” ve 14-17 yaş grubuna yönelik “Geleceğin Şefleri” atölyelerinin büyük ilgi gördüğünü de sözlerine ekleyen Üğdül, “Kirala &Pişir mutfaklarda ise iş toplantıları, doğum günü ve evlilik yıldönümü gibi yemek organizasyonları düzenlenebiliyor. Ayrıca video çekimi yapmak isteyen ünlüler, kanaat önderleri ya da markalar da özel mutfak etkinlikleri yapabiliyor” diyor.

Akademi programının her ay yenilendiğinin bilgisini veren Üğdül, Ispanyol, İtalyan, Uzakdoğu, Meksika ve Fransız, tapas, sushi, hamburger, wok yemekleri, Anadolu ve dünya üzümleri tadım, taze makarna, davet menüsü, kırmızı et gibi çok çeşitli konu başlıkları altında düzenlenen atölyelerde, kullanılan ürünlerin hijyenine büyük önem verildiğini vurguluyor.

Workshop
Workshop

“Daha da Popülerleşecek”

Her biri alanında uzman üç Intema Yaşam şefinin rehberliğinde yapılan her bir atölyeye 16-20 kişinin katılabildiğini söyleyen Üğdül, “Ayda ortalama 25 farklı atölye gerçekleştiriliyor. Bireysel katılımın yanı sıra, şirketler kendi personeline yönelik etkinlik planlamak isterlerse, yemek menüsü şeflerle birlikte belirlenerek Kurumsal Mutfak Atölyesi yapılabiliyor ya da akademi alanı kiralanabiliyor” diyor.

Mutfak atölyelerinin tek ders şeklinde gerçekleştirildiğini, çocukların katıldığı atölyelerin iki saat, yetişkin yaş grubu atölyelerinin ise ortalama üç saat sürdüğünü söyleyen Üğdül’e bu tarz atölyelerin artması hakkındaki fikirlerini sorduğumuzda ise sözlerini şöyle sürdürüyor:

“İnsanlar işten ya da günlük sorumluluklardan arta kalan zamanını verimli ve nitelikli geçirmek istiyor. Hobilerine zaman ayırıyor, yeni şeyler öğrenmeye, rafine zevkler geliştirmeye önem veriyor. Sadece tiyatro izlemiyor, tiyatro atölyesine gidiyor, sergi gezmekle kalmıyor resim yapmayı, fotoğraf çekmeyi öğreniyor ve sadece iyi bir restoranda yemek yemekle yetinmeyip, o yemeği hazırlamayı öğrenerek dostlarıyla paylaşmak istiyor. Bu nedenle mutfak atölyeleri son dönemde artan bir ilgiyle karşılaşıyor. Bu tür atölyeler yakın gelecekte çok daha popüler hale gelecek.”

“Deneyim Gerekmiyor”

Biri avukat, diğeri ressam iki arkadaş tarafından kurulan Master-piece, başta heykel ve resim olmak üzere plastik sanatların pek çok dalında hizmet veren bir atölye. “Amacımız mümkün olduğunca fazla insana bir gün dahi olsa keyif dolu bir sanat deneyimi yaşatmak” diyen Masterpiece Kurucu Ortağı Sıtkı Can Tulay, “Günlük ve aylık olmak üzere workshop seçeneklerimiz mevcut. Atölyemizde deneyim ya da yetenek gerekmiyor.

Elimizden geldiğince herkesin sanatsal bir hobi ile uğraşmasını sağlamaya çalışıyoruz” diyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak İstanbul ve Ankara’da hizmet verdiklerini dile getiren Tulay, “Dileyen kursiyerlerimize şartları sağlamaları ölçüsünde MEB onaylı sertifika verebiliyoruz” diyor. Hedef kitlesinin büyük oranda beyaz yakalı 25-40 yaş arası kadınlar olduğunu sözlerine ekleyen Tulay, atölye ücretlerinin 90 ile 110 TL arasında değiştiğini, tüm malzemeleri de kendilerinin karşıladığını belirtiyor.

“Birçok Satış Noktasındayız”

One Ceramic atölye kurucusu Selim Kır, İşık Üniversitesi Grafik Tasarım ve Grafik Sanatlar Bölümü mezunu. Mezun olduktan sonra üç boyutlu sanatsal çalışmalara olan yatkınlığı ve doğal malzemelere olan sevgisi onu seramik dünyası ile tanıştırmış. Etiler Armutlu’da yer alan atölyesinde çalışmalarına heykel yaparak başlayan Kır, “Öncelikli olarak kendime bir çalışma alanı oluşturmak ve beraberinde de benim gibi düşünen insanlarla seramik tanıştırma ve eğitimlerini vermeye başladım. Zamanla tasarım ürünlerine de yönelerek farklı alanlar için üretimler yapar oldum” diyor. Haftanın dört gününü eğitime ayırdıklarını söyleyen Kır, “Katılımcılar bu günlerden birini seçip kaydını yaptırıyor ve toplamda ayda dört gün atölyelerimize katılıyor. Kayıtlarımızı aylık olarak alıyoruz ve ne kadar süreceğine katılımcılar karar veriyor” diyor.

Kır, seçilecek programa göre atölye fiyatlarının 600 ve 750 TL arasında değiştiği bilgisini verirken, küçük bir heykel atölyesi açmak için başlangıç maliyetinin 50 bin ile 70 bin TL arasında değiştiğini söylüyor. Kişinin kendi atölyesini açabilmesi için herhangi bir kuruma başvurmasına gerek olmadığım, minimum altı ay ile bir sene arasındaki teknik bilgi eğitimine ihtiyacı olduğunu hatırlatan Kır, “Katılımcılarımıza sertifika vermiyoruz.

Fakat bizden aldıkları eğitim sonrasında kendi atölyelerini kolaylıkla açabilecek bilgi donanımına sahip olabiliyorlar; böyle çok öğrencimiz var” diyor. Kır, atölye kapsamında sürekli eğitimlerin, workshop’ların bulunduğunu, ayrıca kendi markalarıyla ürettikleri tasarımların ve özel üretimlerin yer aldığını söylüyor ve “Tasarımlarımız İstanbul Modern Müzesi, Kapalıçarşı Lonca Store mağazası ve Nişantaşı Zemix gibi noktalarda satışa sunuyoruz” diyor.

“Sanıldığı Kadar Kolay Değil”

Kurum olarak Milli Eğitim’e bağlı resim kursu olduklarını ifade eden Yengeç Sanat Evi Kurucusu Evren Kızılöz, “Serbest atölye çalışması yapmak için bir şart gerekmiyor. Ama Milli Eğitim’de işlenen ve notu olan bir ders ile aynı nitelikte bir kurs acıyorsanız (resim, müzik gibi) mutlaka kurumsal olmak zorundasınız. Bir kurum açmak kolay değil, Milli Eğitim standartlarını yerine getirmeniz gerekiyor” diyor. Sadece resim alanında sertifika verdiklerini söyleyen Kızılöz, karikatür alanının Milli Eğitim’de bir karşılığı olmadığı için sertifika verilmediğini söylüyor. Karikatür çizmek isteyen katılımcıların motivasyonlarının yüksek olması gerektiğine değinen Kızılöz, “Hedef kitlemizde bütün yaş aralıkları var. Herkes karikatür çizebilir bunu göstermek istiyoruz” diyor.

Her kursiyerin çizim konusunda odak noktalarının farklı olduğunu söyleyen Kızılöz, İlk derse duygusal ifadeler, mimikler nasıl karikatürize edilir diye başlıyoruz” diyor. Eğitimlerin dört haftalık kurslar şeklinde verildiği bilgisini de veren Kızılöz, “Bu süre sonunda basit bir karikatür karesi oluşturabilecek seviyeye geliyorlar. Daha ayrıntılı, perspektif ve dokuya sahip çizimleri oluşturmaları ise sonraki kurlarda gerçekleşiyor” diyor.

Kızılöz’e günümüzde bu tarz atölyelerin artmasını nasıl yorumluyorsunuz diye sorduğumuzda şöyle yanıtlıyor:

“Bu tarz atölyelerin artması insanların çizime olan ilgisinin artması anlamında iyi; fakat basılı yayma olan ilginin azalması, mizah dergilerinin bir bir kapanması ve yeni çizerlere fırsat tanıyan amatör günlerine gereken önemin verilmemesi, eğitim almış kursiyerlerin eğitim sonrasında yeteneklerini başka alanlara kanalize etmesine yol açıyor. Ama kişisel gelişimlerine katkıları azımsanmayacak düzeyde. Bu nedenle bu tür etkinliklerin artması olumlu.”

20 Bine Atölye

“20 sene önce atölyemizi kurarken hedeflediğimiz, kendi markamızla oluşturacağımız tasarımlarımızı üretip satışını yapmaktı. Hedefimizi gerçekleştirdikten sonra, mesleği öğrenmek isteyenlerin taleplerine cevap vermek için ikisini bir arada yapma kararı aldık diyen L’ea Gümüş Tasarım Atölyesi Kurucusu Afitap Tufan, “Eğer atölyenizde üretim ve satış yapmayı planlıyorsanız öncelikle T.C. Vergi Dairesi’nden resmi bir kimlik almanız gerekiyor” diyor. Meslek öğreterek öğrenci yetiştirmek istediğinizde ise Milli Eğitim  Bakanlığı onaylı Usta Öğreticilik Belgesi’ne sahip olmanız gerekiyor.

Günümüz şartlarında bir atölye açmanın maliyetinin 15 bin ile 20 bin TL arasında değiştiği bilgisini veren Tufan, “Gruplar ve kişiye özel çalışılan workshop fiyatlarımız, aylık 500 TL’den başlıyor” diyor. Hedef kitlenin, 25-60 yaş aralığında, dünyayla barışık, yeni becerilere sahip olarak hayat standardını yükseltmek isteyen herkes olduğunu sözlerine ekleyen Tufan, “Temel Eğitim başlığıyla öğrettiğimiz tekniklerin süresi altı ay.

Sonrasında kişi, beceri ve ilgi alanına göre yoğunlaşmak istediği bölümü seçiyor” diyor. “Kuyumculukta Metal Modelleme Eğitimi” adlı ders için öncesinde her hangi bir deneyimin şart olmadığını söyleyen Tufan, “Altı ay süreli verilen Temel Eğitim Programı’na testere kullanılması ile başlanıp tesviye, kaynak, boyutlandırma vb. tekniklerle devam ediyoruz” diyor. Tufan bu tarz atölyelerin sayısının artmasını, “Her durumda sektöre etkisinin olumlu olduğunu düşünmekteyiz. Rekabetin artması kaliteyi yükseltecek, emeğin saygınlığını arttıracaktır. Seçenekler ne kadar fazlalaşırsa işini layıkıyla yapan atölyeler diğerlerinin içinden sıyrılıp öne çıkacaktır” sözleriyle yorumluyor.

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi

Mario Levi Yaratıcı Yazarlık Atölyesi farklı yazı türlerinin, yazar Mario Levi’nin denetiminde tüm katılımcılar tarafından paylaşıldığı bir seminer ve sohbet dizisi. Atölye, katılımcıların sadece yazı alanındaki sınırlarım genişletmeyi değil, kendilerini daha iyi tanımalarını da hedefliyor. Atölye öncelikle bir hikayesi olduğuna inananlara, nasıl bir yolda yürüyebileceklerini gösteriyor. Katılımcılar, fikirsel sürece ilişkin sorularının yanıtlarını bu programda arayabiliyor. Yazan ama bazı engelleri aşamadığını hisseden, oluşum sürecinde neler yaşandığını merak eden, yıllardır yazmayı erteleyen veya yazamadığı bir romanı olduğunu düşünen herkes bu programa katılabiliyor. Program, İstanbul Modern Eğitim Odası’nda gerçekleştiriliyor. Sekiz hafta süreli etkinliğin ücreti 2.150 TL.

İlginizi Çekebilir: Yazarlık Atölyeleri İle Yazar Olma Hayalinizi Hayata Geçirin

Akbank Sanat’tan çocuklara özel atölyeler

Çocukları sanatın büyülü dünyasıyla buluşturan Akbank Sanat, eğlenceli ve yaratıcı atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Yıllardır sürdürdüğü çocuk atölyeleriyle bu konuda öncü kurumların başında gelen Akbank Sanat, Şubat ayında da dopdolu bir programla minikleri sanat yapmaya davet ediyor. Akbank Sanat’ta verilen kurslardan bazıları şunlar:

  • Yıldız Sanatları (6-12 Yaş)
  • Yaratıcılık Çocuk Oyuncağı (6-10 Yaş)
  • Rengarenk Kupalar (6-12 Yaş)
  • Kendi Çantamı Tasarlıyorum (6-12 Yaş)
  • Linol Baskı Atölyesi (9-14 yaş)
  • Oyuncak Heykel Atölyesi (7-12 Yaş)
  • Ailece Mozaik (4-12 Yaş)
  • Eller Kollar Artık Hepsi Heykeller (9 – 12 Yaş)

Akadumi nedir?

Akadumi, sanat ve hobi atölyelerini bulabileceğiniz Online bir platform. Burada seramik boyamadan sabun yapmaya, makrome workshop’undan ebru yapımına kadar yüzlerce atölyeyi bulabilir, lokasyon, fiyat, puan gibi birçok özelliğe göre bu atölyeleri inceleyebilir, size en uygun olanına kayıt olabilirsiniz. İstanbul’da faaliyetlerine başlayan platform, kısa bir süre içinde Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde de operasyonlarını başlatacak. İstanbul bölgesinde 20’ye yakın kategoride 200’den fazla kurs ve workshop listeleyen girişim, kısa sürede 100’ün üzerinde kategoride binin üzerinde kurs ve workshop bilgisini sunmayı hedefliyor. Can Kaşıkçı, Ozancan Biber, Şamil Hazır adında üç genç tarafından kurulan girişim, yurtdışında da operasyonlarını başlatıp, yazılım ihraç etmek hedefinde.

Aradığınız atölye, workshop ve kursları Akadumi. com üzerinden ücretsiz olarak bulabilir, eğer bir atölye sahibiyseniz, site ile iletişime geçip, atölyelerinizi site üzerinden hobi severlere tanıtabilirsiniz.

İntema Atölye Fiyatları

Yetişkin yaş grubuna yönelik atölyeler 220-240 TL aralığında değişiyor. Çocuk ve genç yaş grubuna yönelik atölyelerden “Küçük Şefler” atölyeleri 170 TL, “Genç Şefler” 180 TL, “Geleceğin Şefleri” atölyeleri ise 210 TL. Atölyelerin biletleri İntema Yaşam Mağazası ve Biletix üzerinden satışa sunuluyor. Kirala & Pişir mutfaklar ise üç saatlik etkinlikler için şefsiz olarak 450 TL’ye, şefler eşliğinde ise iki kişiye kadar 700 TL, dört kişiye kadar 850 TL, altı kişiye kadar 1.000 TL, sekiz kişiye kadar 1.150 TL’ye kiralanabiliyor.

MEB onaylı bir atölye açmak için gerekenler

Öncelikle fiziki ve çevresel açıdan kriterleri MEB Standartlar Yönergesi’nde belirlenen bir binanın olması gerekiyor. Atölye açılabilmesi için belirlenen yer minimum 100 metrekare bir alana sahip olmalı. Atölye açmak için gerekli olan tüm evrakları Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliği’nde ayrıntılı bir şekilde bulmak mümkün. Bunlar, kurucu-kurucu temsilcisine ait belgeler, kurum yönetim personeline ait belgeler, tapu, kira kontratı, teknik rapor [depremsellik ve beton analiz raporları) kat planları, itfaiye raporu, çevre sağlık raporudur. Ayrıca açılacak kurumda verilecek eğitimlere ait Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış müfredat kurs programları bulunuyor. Kurum açılış dosyasının yönetmelikte istenildiği şekilde hazırlanması büyük önem taşıyor.

Belediyelerin kursları

Bazı şehirlerde büyükşehir belediyelerinin de beceri geliştirici kursları bulunuyor.

Ahşap boyamadan seramiğe, yemekten kaneviçeye, çiçekten mum yapımına birçok kurs bulunuyor. Ancak bu kurslar ücretsiz olduğu için kayıtlar oldukça çabuk doluyor. Bu nedenle internet sitelerinden kurs kayıtlarını takip etmeniz gerekiyor. İşte bunlardan bazıları

  • Ismek.ist (İstanbul)
  • Asmek.org.tr (Antalya)
  • Ankara.bel.tr (Ankara)
  • Gasmek.org.tr (Gaziantep)
  • Seymer.seyhan.bel.tr (Adana)
  • Busmek.bursa.bel.tr (Bursa)
  • Esmek.eskisehir.bel.tr (Eskişehir)
  • Komek.org.tr (Konya)
  • lsmekkurs.com (İzmir)
  • Sakarya.bel.tr (Sakarya)
Türkiye'de Workshop Atölyeleri
Türkiye’de Workshop Atölyeleri

Serpil DANIŞMAN / Çöpadam Resim Atölye Kurucusu
“Eğitimli ve deneyimli olmak gerekir”

Çöpadam’da 13 yıldır amacımız, katılımcıları iş sahibi yapmak değil, zevkle çalışacakları bir hobi sahibi yapmak, dinlenecekleri rahatlayacakları bir ortam oluşturmak. Atölyeyi kurmaktaki hedefim bilgilerimi ve deneyimlerimi bunu takdir eden kişilerle paylaşabilmek, ruhumu dinlendiren ve zihnimi sakinleştiren resim sanatını çocuklara ve büyüklere öğretebilmekti. Resim öğretmeni olarak onlarca öğretmen, tasarımcı ve reklamcı yetiştirdim. Emekliliğimde çalışmaya devam etmek ve serbestçe bilgilerimi insanlarla paylaşmak için Çöpadam Resim Atölyesini kızımın desteği ve işletmecilik becerileriyle açtık.

Kişinin kendi atölyesini açma noktasında ben idealistim. Eğitimli ve deneyimli olmak gerektiğine inanıyorum. Atölye açmak için sadece “elinin kırık olması” ya da “sanatçı ruhlu olmak” kavramlarını yeterli görmüyorum; eğitmenlik beceri ve deneyimine ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Günümüzde bu tarz atölyelerin sayısı arttı. İnsanlar kendilerini sıkışmış hissediyor. Özellikle büyükşehirde yaşamanın zorlukları ve ekonomik sıkıntılar günümüz insanına “daha fazlasını yapabilecekken daha azına razı kaldıkları” hissini veriyor. Sanatın renkli yönleri insanları cezbediyor ve içine çekiyor. Bir sanat tüketicisinin üretici kısmına geçmesi fevkalade olumlu.

Bununla beraber Resim-İş Öğretmenliği ya da Güzel Sanatlar Fakültesi bitirmeden sadece kurslarla bir yere varılabileceğinin sanılmasından ve bunun bir iş modeli gibi pazarlamaya dönüşmesinden mutsuzum. Sanat öğrenmek, hele öğretecek seviyeye gelmek sadece 5-6 ay kursa giderek değil, akademik eğitim ile ve entelektüel kişisel çaba ile edinilebilir. Youtube’dan video izlenerek belki bir resim bir şekilde yapılabilir, ya da benzetilebilir. Ama kendi sesini oluşturmak isteyenler, özgün çalışma üretmek isteyenler ve gerçekten hakkıyla bir teknik öğrenip tasarım yapmak isteyenlerin sindirerek, çalışarak, entelektüel olarak da kendilerini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Önder ELÇİN / Elçin Danışmanlık Özel Okul ve Kurs Açma Danışmanlığı Kurucusu
“Türkiye genelinde hizmet veriyoruz”

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak özel kurum kapsamında eğitim öğretim hizmetinde bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişi yatırımcı ve girişimcilere aracılık ve danışmanlık hizmeti vermek amacıyla 2019 Temmuz’da faaliyete başladık. Kurum açılışı ve eğitim öğretim faaliyetlerini düzenleyen 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliği doğrultusunda özel öğretim kurumu açmak isteyenler kurum açma esnasında çok zorlanıyor, zaman ve maddi kayıplar yaşıyor.

Bu konuda uzman ekibimizle kurum açma evraklarının başlangıç aşamasında mevzuata uygun ve doğru hazırlayarak kurum açmak isteyen yatırımcı ve kişilerin hem zaman ve maddi kayıplarının önlenmesini hem de bu sayede milli eğitim müdürlüklerinde işlemlerin daha hızlı ilerlemesinin sağlanmasını amaç ediniyor. Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye genelinde hizmet veriyoruz. Son zamanlarda halk arasında “MEB Onaylı Atölye” adı altındaki eğitim kurumlan sıkça dile getiriliyor. Bu konuyla ilgili firmamıza da çeşitli başvurular oluyor.

Atölye eğitimleri adı altında faaliyet gösteren yerlerin tamamen toplumun talepleri doğrultusunda geliştiği düşünülebilir. Hobi kurslarına katılarak kendini geliştirmek, sosyalleşmek ve aynı zamanda boş vakitlerini değerlendirmek isteyen insanların bu alandaki ihtiyaçlarını Halk Eğitim Merkezleri 0^” büyük ölçüde karşılıyor.

Ancak, halk eğitim merkezlerinin fiziki açıdan yeterli olmaması, verilmesi istenilen eğitimler için konusunda yeterli eğitim personelinin bulunamaması gibi durumlarda Halk Eğitim Merkezlerinde de istenilen her alanda kurs açılamıyor. Bunun sonucu olarak hobi kurslarına katılarak bu eğitimleri almak isteyen insanlar “Atölye Eğitimi” diye adlandırılan yerlere yöneliyor. Ancak bilinmelidir ki atölye eğitimi adı altında verilen eğitimler izinsiz eğitim kapsamında ve bu eğitimlerin sonunda MEB onaylı sertifika verilmiyor. Dolayısı ile bu tür eğitim almak isteyenler dikkatli olmalı.

Fahriye Nuşin AKBAŞ / Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi Klinik Psikolog
“Yeni yetenekler için ilham kaynağı”

Kişinin duygularını, hayallerini anlamlı şekilde ifade ettiği sanat hayatımızın vazgeçilmez öğelerden biri. Sanat açısından zengin toplumların refah düzeyi yüksektir.

Eğitim psikologları güzel sanatların ferdin kendini ifade etmede oynadığı rolden bahsederken, eğitim sosyologları toplulukların yoğrulmasında güzel sanatların ve estetiğin önemi üzerinde durur. İnsan eğitimi başlı başına bir sanattır. İnsanın, sanat dallarından birisinde eğitilmesi, çok hassas, ciddi ve önemli bir olaydır. Bu aşamada açılan sanat okulları, workshop atölyeleri, hobi kursları yeni yetenekler için ilham kaynağı olabilir.

Yeni yetenekler son dönemde açılan kurslarla destekleniyor. Yoğun çalışma hayatı içerisindeki bireyler tarafından ilgi gösterilen etkinliklerin yaşam kalitesini arttırdığı, mental rahatlamaya imkan verdiği söyleniyor. Hobi kurslarına emekliler çok ilgi gösteriyor. Emekliler yoğun bir iş serüvenin ardından sosyalleşmek ve üretkenliklerini devam ettirmek istiyor.

Çocuklar için yeni yeteneklerin keşfi ve mevcut potansiyelin üst seviyelere taşınması açısından hobi kursları önemlidir. Genç kabiliyetler, kendilerine rehberlik edecek her yönüyle güçlü kadrolara muhtaçtır. Sanatın teoriden pratiğe dönüştüğü noktada kişilerde üretkenliğin yanı sıra biriken düşünce yoğunluğunun da aktarımı rahatlatıcı olur.

Derin zeminlere dokunan sanat terapisi niteliğinde hobi kurslarına son dönem rağbeti aslında toplumsal değerlerimiz açısından duygusal anlamda bir rahatlama aracı olarak düşünülebilir.

Merve Yılmaz

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu