Güncel Ekonomi Haberleri

Yakın dönemde olumlu ayrışan hisseler

Stresli dönemlerde iki tür strateji benimsenebilir. Birincisi, bir süre kenara çekilip ekstra risk almamak tercih edilebilir. İkincisi, uzun vadeli yatırım için sağlam hisselerde biriktirme stratejisi benimsenebilir…

YURTİÇİ piyasalardaki kararsız seyir ve yüksek oynaklık devam ediyor. Piyasalardaki seyrin kararsız ve oynaklığın yüksek olduğu bu tarz dönemlerde ek getiri elde etmektense mevcut portföy büyüklüklerini koruyabilmek daha önemli hâle gelmekte. Bundan dolayı da, bu tarz dönemlerde genellikle portföylerdeki, hisse senedi gibi riski yüksek olan enstrümanların ağırlığım azaltıp nakit ve/veya sabit getirili araçların ağırlığını artırmak öncelikli tercih olarak öne çıkmakta. Kısa vadeli dalgalanmaların olası negatif etkilerine maruz kalmamak için bu tarz yaklaşımların genel olarak daha korumacı ve sağlıklı olduğu söylenebilir.

SEÇİM TİTİZ YAPILMALI

Diğer taraftan, piyasanın, genellikle yükselişleri de düşüşleri de abartması nedeniyle, riskin olabildiğince düşük tutulmasının ön planda olduğu böyle dönemlerde bazı hisse senetlerinin kolay kolay gerilemez denilen seviyelere gelebildiği görülür. Bu durum, özellikle uzun vadeli yatırımcılar için oldukça cazip seviyelerden maliyet oluşturulması imkânı sunar. Ancak, tam bu nokta da piyasalardaki dip veya zirvenin yakalanmasının son derece zor olduğunu, dibin dibi olabileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle, belirsizlik ve stresin ön planda olduğu dönemlerde özellikle son derece seçici olunması gerektiği gibi, yatırım için kullanılması düşünülen meblağın tamamının tek bir hisseye ve/veya tek bir fiyat seviyesinden kullanılması da genellikle sağlıklı olmamaktadır. O nedenle, temel açıdan önemli bir sorunu olmayan, orta-uzun vadeli bir hikâyesi olan ve uzun vadeli olarak taşınabilecek hisseler titiz bir şekilde değerlendirilmeli ve olası yatırım kararlarında tek bir seviyeden alım yapmak yerine alımların farklı fiyat seviyelerine ve zamana yayılarak “biriktirme” şeklinde yapılması çok daha sağlıklı bir yaklaşım olur.

STRESLİ DÖNEM STRATEJİLERİ

Piyasalardaki oynaklığın ve mevcut satış baskısının ne zaman sona erebileceğini kestirmek oldukça zor. Dolayısıyla, olası yatırım kararlarında elde edilmesi istenen kârdan ziyade katlanılabilecek azami zarar seviyesini belirlemek ve panik alım/satımlardan kaçınmak da son derece kritik. Bu tarz dönemlerde bir süre kenara çekilip ekstra bir risk almamak tercih edilebileceği gibi, uzun vadeli yatırım için yukarıda belirttiğimiz gibi sağlam hisselerde biriktirme stratejisi de tercih edilebilir. Geçen hafta dikkat çektiğimiz gibi stresin yüksek olduğu dönemlerde endekse göre daha olumlu performans gösteren hisseler, her zaman olmasa da, genellikle olumsuz havanın dağılmasıyla diğer hisselere göre yine daha olumlu performans gösterebilir.

Bu noktadan hareketle bu haftada endeksin yönünü yukarı çevirdiği 24-28 Mayıs tarihleri ile satış baskısının öne çıktığı 28 Mayıs-Haziran tarihleri arasında BIST-100 endeksine kıyasla daha olumlu performans gösteren, net borç/FAVÖK oranı düşük olan ve ihracat yapan şirket hisseleri arasından, temel ve teknik görünüm açısından da görece olumlu ayrışan dört hisseyi ele aldık.

TÜPRAŞ (TUPRS):

2018 yılının ilk çeyreğinde şirketin net satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 8.1 düşüş ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 8.5 artışla 13.4 milyar TL olurken; brüt kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 23.7 ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 33.5 düşüşle 1.1 milyar TL’ye gerilemiş, FAVÖK’ü bir önceki çeyreğe göre yüzde 19.6 ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 36.7 düşüşle 957 milyon TL olmuş; net kâr bir önceki çeyreğe göre yüzde 23.3 artış ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56.4 düşüşle 378 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2018 ilk çeyreği sonunda net borcu 9.2 milyar TL; net borç/FAVÖK oram 1.8 seviyesindedir. Özvarlık kârlılığı yüzde 46 olan şirket son durum itibariyle 3.6 x PD/ DD, 7.9 x F/K, 7.0 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir. Son bir yılda endekse göre yüzde 22 daha olumlu performans gösteren hissenin son iki yıllık bazda günlük periyotta BIST-100 endeksine göre betası 0.7 seviyesindedir. 2016 son çeyreğinden itibaren başlayan uzun vadeli yükselen kanal hareketi içinde Kasım 2017’de tarihi zirvesini 126.32’ye taşıyan TUPRS hisselerinde yakın dönemde önemli bir düzeltme hareketinin geldiği görülmektedir. Söz konusu geri çekilmelerle hissenin iki defa 93-94 TL civarını test ettiği ve bu seviyelerden gelen tepkiyle kısa vadeli yükseliş hareketleri gösterdiği görülmektedir. 200 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 102 TL üzerindeki seyrin korunması durumunda, TUPRS hisselerinin orta-uzun vadede 107.60 TL, 111.70 TL ve 117.20 TL dirençlerine doğru hareketlenmesi beklenebilir. Özellikle 117.20 TL direncinin kırılması sonrasında 120.70 TL seviyesine kadar olan boşluğun hızlı bir şekilde dolduğu gözlenebilir. Olası yatırım kararlarında 200 günlük hareketli ortalamaya karşılık gelen 102.2 TL, 98.30 veya 93.10 TL desteklerinden uygun görülenin zarar kes seviyesi olarak takip edilmesi yerinde olacaktır.

ŞİŞE CAM (SİSE):

2018 ilk çeyreğinde şirketin net satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 8.6 düşüş ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 17.7 artışla 3.1 milyar TL olurken; brüt kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 17.3 düşüş ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 10.7 artışla 1.0 milyar TL olmuş, FAVÖK’ü bir önceki çeyreğe göre yüzde 8.5 ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 10.3 artışla 677 milyon TL’ye yükselmiş; net kâr bir önceki çeyreğe göre yüzde 9.8 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.8 artışla 393 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2018 ilk çeyreği sonunda net borcu 2.6 milyar TL; net borç/FAVÖK oranı 1.0 seviyesindedir. Özvarlık kârlılığı yüzde 13 olan şirket son durum itibariyle 0.9 x PD/DD, 7.0 x F/K, 4.6 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir. Son bir yılda endekse göre yüzde 5.1 daha olumsuz performans gösteren hissenin son iki yıllık bazda günlük periyotta BIST-100 endeksine göre betası 0.9 seviyesindedir. Hisse fiyatlarının son günlerde 3.90 TL civarlarım dip edinmeye çalıştığı gözlenmektedir. SİSE hisselerinin bu seviye üzerinde tutunmayı başarması durumunda orta-uzun vadede 4.18 TL, 4.39 TL ve 4.49 TL dirençlerini yeniden test etmesi beklenebilir. Olası yatırım karalarında 3.90 TL, 3.76 TL veya 3.69 TL desteklerinden uygun görülenin zarar kes seviyesi olarak takip edilmesi yerinde olacaktır.

TAV HAVALİMANLARI (TAVHL):

2018 yılının ilk çeyreğinde şirketin net satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 22.1 düşüş ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 26.6 artışla 1.1 milyar TL olurken; brüt kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 30.8 düşüş ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 44.3 artışla 479 milyon TL’ye olmuş; FAVÖK’ü bir önceki çeyreğe göre yüzde 41.9 düşüş ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 40.2 artışla 417 milyon TL olarak gerçekleşmiş; net kâr bir önceki çeyreğe göre yüzde 48.5 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.0 düşüşle 34 milyon TL’ye gerilemiştir. 2018 ilk çeyreği sonunda net borcu 3.7 milyar TL; net borç/FAVÖK oram 1.76 seviyesindedir. Özvarlık kârlılığı yüzde 18 olan şirket son durum itibariyle 2.0 x PD/DD, 11.4 x F/K, 5.6 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir. Son bir yılda endekse göre yüzde 31 daha olumlu performans gösteren hissenin son iki yıllık bazda günlük periyotta BIST-100 endeksine göre betası 1.0 seviyesindedir. Kasım 2017 itibariyle oluşan orta vadeli yükselen kanal içinde tarihi zirvesini nisan ayında 26.00 TL’ye taşıyan TAVHL hisselerinin yakın dönemde gözlenen düzeltme hareketinde 200 günlük üssel hareketli ortalamasının önemli bir destek oluşturduğu görülmektedir. Bu destekten gelen tepki alımlarıyla birlikte kısa vadeli bir yükseliş hareketinin gözlendiği TAVHL hisselerinin grafik üzerinde gösterilen yaklaşık yüzde 38.2 Fibonacci Düzelme seviyesi ile 50 günlük hareketli üssel ortalamasına karşılık gelen 22.60 TL üzerinde tutunmayı başarması durumunda yukarı yönlü hareketlerin hızlanması beklenebilir. Bu senaryonun çalışması durumunda orta-uzun vadede hisse fiyatlarının 23.20 TL, 23.90 TL ve 24.50 TL dirençlerinin yeniden test etmesi beklenebilir. Olası geri çekilmelerde 21.76 TL, 20.84 TL veya 20.26 TL desteklerinden katlanılabilecek azami zarar ölçüsünde uygun görülenin zarar kes seviyesi olarak takip edilmesi sağlıklı olacaktır.

EGE SERAMİK (EGSER):

2018 ilk çeyreğinde şirketin net satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.2 ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 9.2 artışla 100 milyon TL’ye yükselirken; brüt kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 5.7 ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 8.7 düşüşle 27 milyon TL’ye gerilemiş, FAVÖK’ü bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.6 artış ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 26.6 düşüşle 16 milyon TL olmuş; net kâr bir önceki çeyreğe göre yüzde 12.0 artış ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.1 düşüşle 11 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2018 ilk çeyreği sonunda net nakdi 9 milyon TL; net borç/FAVÖK oranı -0.1 seviyesindedir. Özvarlık kârlılığı yüzde 16 olan şirket son durum itibariyle 0.8 x PD/DD, 4.9 x F/K, 3.0 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir. Son bir yılda endekse göre yüzde 27 daha olumsuz performans gösteren hissenin son iki yıllık bazda günlük periyotta BIST-100 endeksine göre betası 1.0 seviyesindedir. Hisse fiyatlarının yakın dönemde 3.00 TL civarında dip çalışması yaptığı görülmektedir. Bu seviyelerden gelebilecek olası tepki alımlarmda hisse fiyatlarının orta-uzun vadede 3.08 TL, 3.20 TL ve 3.36 TL dirençlerine doğru hareketlenmesi beklenebilir.

Olası yatırım kararlarında, katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak 2.98 TL, 2.90 TL veya 2.77 TL desteklerinden uygun görülenin zarar kes seviyesi olarak takip edilmesi sağlıklı olacaktır.

EROL GÜRC AN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu