Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Yakıt sıkıntısına çözüm olacak jet

MIT’ten bir ekip milyonlarca dolarlık bir NASA sözleşmesini kullanarak klasik yolcu jetlerini sıfırdan tasarladı. Double Bubble adını taşıyan bu tasarım, ekstra geniş bir gövdeye ve arkaya monte edilmiş turbofan motorlara sahip. Bu yapılandırma uçağın bir Boeing 737’den %70 daha az yakıt harcamasını, aynı anda hatırı sayılır oranda daha az gürültü ve azot oksit (asit yağmuruna yol açan kirletici) çıkarmasını sağlıyor.

Double Bubble

Peki, uçağa ne zaman binebileceğiz? NASA, 180 koltuk kapasiteli uçağı 2035’ten önce gökte görmek istiyor. Hava trafiği o zamana kadar iki katına çıkacak. Mühendisler bu hedefe ulaşmak için yazın ölçekli bir modeli Langley Araştırma Merkezi’nde ikinci defa rüzgâr tüneli testine sokacak. İşte inceleyecekleri yakıt tasarruf özelliklerinden bazıları.

Gövde: 5,2 metre genişlikteki gövde bir Boeing 737’nin-kinden 1,5 metre daha enli. Ekstra genişlik kaldırmayı ve iç hacmi artırıyor.

Kalkık burun: Yukarı dönük burun kaldırma merkezini öne taşıyarak gereken aşağı kuyruk kuvvetini azaltıyor, bu da kuyruğun daha küçük, daha hafif olmasını sağlıyor.

Kanat açıklığı: Azaltılmış seyir hızı (737’den %10 yavaş) daha uzun kanat açıklığına izin veriyor. Bu da hem sürtünmeyi azaltıyor hem de verimi artırıyor.

Arkadaki motorlar: Motorlar uçağın kanat altında değil arkasında yer alıyor. Bu konumdayken hava, motorun alıklarına daha yavaş hızla çarpıyor ve aynı itkiyi sağlamak için daha az güç harcanıyor. Motor fanları da küçük olduğundan uçak daha sessiz uçuyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu