Başarılı Girişimcilik

Yapay zeka girişimlerinin yatırım cazibesi artıyor

Son yıllarda hayatımızın birçok alanına giren yapay zeka tabanlı sistemler ve yazılımlar giderek ilgi çeken bir alan olmaya başladı. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler artarken yatırım açısından da bunların cazibeleri yükselişte. Bu alana yapılan yatırımlar giderek artan bir grafik sergiliyor.

2018 yılında yapay zeka teknolojileri geliştiren girişimlere yapılan yatırımlar yüzde 72 oranında artarak 9,3 milyar dolara ulaştı. PwC ve CB Insights tarafından yayımlanan araştırma raporlarındaki verilere göre, 2015-2017 yılları arasında yapay zeka yatırımları ortalama yüzde 28 arttı. Birçok sektörde yapılan yapay zeka uygulamaları giderek artıyor. Buna bağlı olarak bu girişimlere yapılan yatırımlar da dikkat çekiyor. Google, Apple, Amazon, Facebook gibi dev şirketler, yapay zeka şirketlerine sürekli yatırım yapıyor.

Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin payı henüz az ama gelişme gösteriyor. Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi verilerine göre, Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin sayısı geçen yıl 40’tan 75’e yükseldi. Bugüne kadar Türkiye’deki yapay zeka girişimlerine yapılan yatırımların ise 12 milyon doları geçtiği ifade ediliyor. Ancak şirketlerin rakamlarından hesaplanan Startups.vvatch verilerine göre, 13 şirkete 2016 yılından beri yapılan yatırım miktarı 6 milyon doları aştı. Şirketlerden bazıları yatırım miktarını açıklamıyor.

Yapay zeka

TÜRKİYE’DE POTANSİYEL VAR

Geçen yıl üç, bu yıl da bir şirket tohum yatırımı alarak dikkat çekenler arasında yer aldı. Yenilenebilir enerji, fjnans ve oyun sektörlerine yapay zeka ve makine öğrenmesi odağında çözümler geliştiren bir girişim olan Tarentum, Esas Vertures, Kenan Çolpan, Turgut Gürsoy, Varol Civil ve Emre Kurttepeli gibi önemli yatırımcılardan 700 bin dolar yatırım alarak yıla başladı. Geçen yıl ise Lisa, Arya ve Warden diğer yatırım alan yapay zeka girişimleri oldu. Instagram’da hangi fotoğrafın daha çok beğeni alacağını söyleyen bir uygulama olan Lisa, Hande Enes’ten yatırım aldı. Arya ve Warden ise Growth Circuit Hızlandırma Programı’ndan yatırım çekti. Grovvth Circuit, global pazar potansiyeli olan, ölçeklenebilir erken aşama teknoloji girişimlerine 250 bin dolara kadar yatırım yapıyor. Grovvth Circuit’in San Francisco’da bulunan hızlandırma ve kuluçka merkezi ise Türk girişimcilerin Silikon Vadisi’ne açılan kapısı konumunda bulunuyor.

Global arenadaki yatırımlarla karşılaştırıldığında miktarları henüz düşük seviyede olsa da önümüzdeki süreçte buradaki potansiyel nedeniyle yatırımların artacağı öngörülüyor. Özellikle yurtdışına açılma olanağının çok olduğu düşünülen yapay zeka girişimleri için önümüzdeki süreçte büyüme potansiyelinin olduğu ifade ediliyor.

GLOBAL FIRSAT

Bugüne kadar 140’tan fazla ülkeden 65 binin üzerinde indirme alan Lisa, yapay zeka algoritmalarıyla sosyal medyada yapılan paylaşımların etkileşimlerini öngörüyor. Şirketin kurucusu Tarık Demir, yapay zekanın entegre olduğu birçok ürün verdikleri hizmetlerin verimliliğini artırmak için yapay zekayı kullanırken, Lisa’nın temel fonksiyonunu yapay zeka algoritmalarıyla verdiğini söylüyor. Demir, “Şu an piyasada çok da örneği olmayan bir şekilde yapay zekanın kullanım alanını insanların günlük yaşamına sokuyoruz” diyor.

Şirket, Kasım 2016’daki İTÜ Çekirdek Big Bang Startup Yarışması finali ve melek yatırımcı Hande Enes olmak üzere iki turda toplam 400 bin TL yatırım aldı. Lisa, 2019 yılını kapatırken aylık 500 bin aktif kullanıcı ve 100 bin dolar gelir sınırını geçmeyi planlıyor. Ayrıca aylık yüzde 40 büyümeyi de sabitleyebilmeyi hedefliyor. Yayınlandığı ilk günden beri Türkiye’den çok yurtdışında kullanılmaya başlanan uygulamanın en fazla talep gördüğü ülkeler ise Rusya, ABD ve Fransa olarak sıralanıyor.

Yatırım alan 13 şirket

FİNANSTA YAPAY ZEKA

Bir diğer girişim Arya ise finans alanında yapay zeka kullanıyor. Finans piyasalarında işlem kararı alınırken teknik analiz yöntemleri veya otomatik işlem yapan robotlar kullanılıyor. Ancak kullanılan analiz yöntemleri ve otomatik işlem robotları her piyasa koşulunda verimli çalışmıyor. Arya’nın kurucusu Sinan Orkun Şanlı, “Teknik analiz yöntemleri ve robotların en iyi hangi piyasa koşullarında çalışacağını anlamak, onları doğru anda doğru piyasa koşullarında kullanmak gerekiyor. Bunu en iyi algılayabilecek sistemlerin ise uzman sistemler değil yapay zekaya sahip sistemler olacağını düşünerek 2017 yılında çalışmalara başladık” diyor.

Şirketin faaliyet alanı kaldıraçlı alım satım piyasası, türev araçlar ve ileriki dönemlerde borsa olacak. Aldığı yatırımları AR-GE’ye harcayan şirketin bu yıl Dubai’de ofis açma planı var. Ayrıca yurtdışındaki aracı kurumlar ile işbirliğine gidip Arya’yı global olarak konumlandırmayı da planlıyor. Bu nedenle Arya’nın bazı özellikleri sadece yurtdışı piyasalar için hazırlandı.

Gözde Yeniova

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu