Güncel Ekonomi Haberleri

Yatırım Danışmanı 1

1- Elimizdeki hisseleri kâr yaptıktan sonra sattık. Fakat hemen arkasından hisseler temettü verdi. Biz de o zaman temettüden faydalanabiliyor muyuz?
Bülent Çetin/Aydın

Şirketler temettü dağıtmadan önce ne zaman ve ne kadar temettü dağıtacaklarına dair bir karar alırlar ve bilahare kararlaştırdıkları tarihte söz konusu temettüyü dağıtırlar. Bu anlamıyla temettülerin ne zaman dağıtılacağı önceden belli olurken, şirketle ilgili haberlerin takip edilmesi yeteriidir. Diğer taraftan temettü dağıtılacağına dair şirketin karar vermesiyle birlikte temettüye hak kazanılmaz. Temettü hakkı, temettünün fiilen dağıtıldığı gün doğar. Eğer hisseye temettünün fiilen dağıtıldığı gün sahipseniz temettüye de hak kazanırsınız. Öte yandan temettü dağıtımından bir gün önce dahi olsa satmışsanız artık temettüye hak kazanamayacaksınız.

2- Migros, Mjet mağazalarını devredecekmiş. Daha önce de Şok mağazalannı devretmişti. Buradan elde edilecek gelir nedir? Nerede kullanılacak?
Kaan Utku/Mardin

Migros, “Şok” mağazalannı sattıktan sonra onun yerine “Mjet” mağazalannı devreye soktu. “Mjet” mağazalannda, 125 metrekarelik alanlarda 2 bin 500 çeşit ürün bulunuyor. Sayıları 20’yi aşan mağazalar ne “Şok” kadar ucuz, ne de Migros kadar pahalı. Daha ziyade orta ve orta üstü grubun bulunduğu yerlerdeki mahalle arası bakkal ve marketlere rakip.

Basında Migros’un Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınh’nın “Mjet” ıııağazalanna talip olduğu ve bu mağazalan tek başına büyütmek niyetinde olduğu haberi yer aldı. Ancak haberde bu talebe Migros’un büyük hissedan BC Partners’ın nasıl yaklaşacağının bilinmediği ilave bilgi olarak yer verildi. Migros ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada haberin doğnı olmadığını ve Özaydmlf nın bu mağazalan devralması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

3- İnönü Stadı için gerekli onaylar çıkmış. Bu durumda yeni proje hayata ne zaman geçer? Beşiktaş’a katkısı ne kadar olur?
Ömer Yazgan/Balıkesir

Basında yer alan haberlere göre Beşiktaş’ın yeni stat inşaatı için Anıtlar Yüksek Kurulu gerekli onayı verdi. Beşiktaş, İnönü Stadı’nın bulunduğu alan ile arkasındaki belediyeye ait arsayı da birleştirip büyük bir spor kompleksi yapmayı düşünüyordu. Ancak Kurul, sadece İnönü Stadı’nın bulunduğu alan üzerinde inşaat yapılmasına izin verdi. Kapasitesi 32 binden 45 bin kişiye çıkacak olan stat, eskisiyle aynı boyutta olacak. Stat tamamlandığında yıllık yaklaşık 84 milyon TL gelir hedefleniyor.

4- Üç yıl önce Kardemir D hissesinden aldım. Maliyeti 0.75 ve hala tutuyorum. Ancak artık daha cazip başka hisselere yönelmek istiyorum. Yine de son 3-6 aylık dönemde hissenin performansını nasıl öngörüyorsunuz?
Recep Dere/Sakarya

Kardemir D’nin üç yıl önceki fiyatlan grafik üzerinde incelendiğinde dip seviyelerde olduğu görülmekte. Bu anlamıyla o dönemde hisseye yatırım yapanların iyi bir kazanç elde etmiş olması gerektiğini belirtmek isterim. Ancak hisse senedinin fiyatı geçtiğimiz yıl temmuz ayında tepe noktasını gördükten sonra düzeltme hareketine geçti. Halihazırda da düzeltme hareketine devam ediyor. Söz konusu hareket piyasanın durumuyla da uyumlu.

Kanımca üç dört ay daha endekste gerileme yaşanması şaşırtıcı olmaz. Bu anlamıyla eğer hisse değiştinnek istiyorsanız bu süre zarfında nakitte bekleyip bilahare uygun bulduğunuz hissede pozisyon almanız daha uygun olacaktır.

5- Full istasyonlarının Doğan Holding tarafından alınacağı söyleniyor. Haberin doğru olup olmadığını öğrenebilir miyim?
Haşan Bakış/İstanbul

Doğan Holding, Doğan Eneıji’ııin sermayesinin yüzde 100’ünü elinde bulunduruyor. Şirket geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada; Doğan Eneıji ile Asya Akaryakıt arasında bir anlaşma imzalandığını belirtti. Sözleşme ile FULL Grubu’na ait akaryakıt istasyonlannın tamamının veya bir kısmının satın alınması söz konusu. Ancak anlaşmanın çerçevesi hakkında henüz bir netlik yok. Yani akaryakıt istasyonlan varlık olarak alınabileceği gibi buna sahip olan şirketlerin çoğunluk payı satın alınarak da bir işbirliği yada ortaklık söz konusu olabilir. Taraflar satın alma ya da işbirliği olanaklannm kapsamıyla ilgili olarak Mart ayına kadar sonuçlandırmak üzere ortak bir çalışma yürütülmesi hususunda anlaşmaya vardı.

6- ÇBS Boya’nın son günlerdeki hızlı iniş ve çıkışının nedeni nedir? Niye çıktı niye indi?
Timur Cin/Eskişehir

ÇBS Boya, halihazırda Gözaltı Pazan’nda işlem görüyor ve hisseleri C gurubunda yer alıyor. Öte yandan bilindiği gibi şirketle ilgili olarak açılmış olan iflasın ertelenmesi talepli davada mahkeme talebi kabul etti ve 2010 yılında iflasın ertelenmesine karar verildi. Şirketin mali yöndeki sıkıntısı nedeniyle hisselerine olan ilgi düşük ve işlem hacmi dar. Bu nedenle hisseye biraz alıcı geldiğinde hemen tavan yaparak yükselebilmekte ya da ilgi azaldığında tersi yönde taban yaparak inebiliyor. Şirketle ilgili kayda değer son haber bu ayın başlarında açıklanan CEO görevine Safa Doğantürk’ün atanması ile ilgili. Bunun dışında kayda değer bir açıklama söz konusu değil.

7- Aselsan’ın imzaladığı son anlaşmaların kapsamı hakkında da bilgi verirmisiniz?
Ferhat Ünsal/İstanbul

Aselsan’a ait hisseler tarihi zirvelerine yakın seviyelerde işlem görüyor. Endekste gözlenen düşüşe karşın hisse değerini korumasını bildi. Hissenin Fiyat/Kazanç oranı da sektör ortalamasının altında.

Şirket en son HDW/MFI Business Partnership ile gerçekleştirmiş olduğu anlaşmayı kamuoyu ile paylaştı. Taraflar Yeni Tip Denizaltı Projesi işi ile ilgili olarak toplam bedeli KDV hariç 95.5 milyon Euro’luk bir sözleşmeye imza attı. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2015-2023 yılları arasında gerçekleştirilecek. Aselsan aralık ayında da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile toplam bedeli 49.7 milyon dolar ve 14,3 milyon TL tutarında bir sözleşmeye imza attı. Aynı ay Raytheon firmasından da 1,1 milyon dolarlık sipariş alındığı belirtildi.

8- Gazetelerde beyaz eşya ürünlerinde geçtiğimiz yıl iyi bir yıl yaşandığı ve satış rekorları kırıldığı yazılıyor. Peki öyleyse niye Vestel Beyaz Eşya düşüyor? Yoksa Vestel satmıyor mu?
Bora Mutlu/Zonguldak

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Demeği’nin açıklamış olduğu verilere göre altı beyaz eşya ana ürün grubunda geçen yıl 20.1 milyon adet üretim gerçekleşti. Sektörde faaliyet gösteren Vestel Beyaz Eşya’nın performansında da paralel bir durum söz konusu.

Şirketin dokuz aylık bilançosuna göre satışlarında yüzde 40,88’lik bir artış gözlenmekte. Ancak fınansal giderlerdeki yüksek atış nedeniyle kârında gerileme yaşandığı görülüyor.

Şirkete ait hissenin fiyatı 2010 yılından bu yana sürekli olarak düşüyor. Taban arayışı devam ediyor.

9- Ran Lojistik’in teknik göstergeleri nasıldır? Hisseyle ile ilgili son gelişmeleri öğrenebilir miyim?
Cihat Yavuz/Erzurum

Ran Lojistik hisseleri, Mart 2010’da başladığı düşüşünün ardından 3,25’den 0,85’e kadar geriledi. Ağustos ayından bu yana ise yatay bir bant içinde hareket ediyor. Hisse taban oluşturmaya çalışıyor. Ancak bir süre daha yatay bant içinde hareket edeceği gözleniyor. Sonrasında ise gelecek talebe bağlı olarak yükselen bir kanal içine girmesi mümkün.

Şirketle ilgili kamuya yapılan son açıklama ise 17 Ocak tarihli. Söz konusu açıklamada Doğuş Otomotiv ile gerçekleştirilen taşıma sözleşmesi hakkında bilgi veriliyor. Şirket, İspanya – Türkiye arasında oto yedek parça ve benzeri malzemenin taşınması, gümrüklü depolaması ve nakliyesi hizmetini yerine getirecek. İşin büyüklüğü hakkında bilgi verilmedi. Şirket Kasım ayında da Diasa ve Tobacco ile taşıma sözleşmesi imzaladığını bildirmişti.

10- Sabancı Holding hissesinin performansını nasıl buluyorsunuz? Bu seviyelerden bir alım uygun mudur?
Arif Ocak/Kütahya
Sabancı Holding’e ait hissenin uzun vadeli fiyat grafiği ele alındığında ikili zirve yaptığı ve ardından düşüş kanalı içinde girdiği görülüyor. Hisse piyasanın da durumuna bağlı olarak bir süre daha gerilerse şaşırmamak gerekiyor. Ancak hemen belirtmek gerekir ki, Sabancı Holding ülkemizin sayılı firmalarından birisi. Bu anlamıyla düşüşler uzun vadeli yatırım için fırsat olarak değerlendirilebilir.

Bu arada ocak ayı başında basına bir açıklamada bulunan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Grubun 2011 yılında başarılı bir yıl geçirdiğini ve kârlılığın arttığını belirtti.

11- ÖİB’in Petkim’deki payını satmak için herhangi bir girişimi var mı? Eğer varsa satış ne zaman ve nasıl gerçekleştirilecek?
Derya Şenyurt/Edime

Petkim’in sermayesinin yüzde 51 ’i Socar-Turcas Petrokimya’ya ait. ÖİB ise şirketin yüzde 10,32’sini elinde bulunduruyor. ÖİB, 6 Ocak günü yaptığı açıklamada sahip olduğu paylan satacağını duyurdu. Bu amaçla Garanti Yatının ile bir sözleşme imzalayarak danışmanlık hizmeti alacak. Hisselerin satış yöntemiyle ilgili herhangi bir detaya girilmedi. Bu anlamıyla blok satış yöntemiyle mi yoksa halka arz yöntemiyle mi satışın gerçekleşeceği konusunda bir netlik söz konusu değil.

Mehmet Aslan

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu