İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni Bir İş Kurmak İçin Yatırım Alanları

Sektör temsilcileri ne diyor?

Hakan ERİLKUN/ Altın Emlak Genel Müdürü: Gayrimenkul pazarında yatırım planları olan girişimcilerin klasik çizginin dışına çıkması şart. Yüksek kalitede hizmet sunmayı hedeflemesiniz. Zira yılda 1 milyon 165 bini aşkın satış yapılan emlak pazarında başarılı olmak için rekabette elinizin güçlü olması gerekiyor. Bunun yolu tam profesyonel, donanımlı ve müşteri taleplerini karşılayabilecek nitelikte hizmet sunmaktan geçiyor. Müşterilerin emlakla ilgili tüm gereksinimleri tek noktadan karşılanmalı. Bu nedenle Türkiye’de markalı emlakçiliğin yüzdesi son iki yıldır yüzde 3’lere kadar artış gösterdi. Sektörde müşteriye zaman ve bölge sınırlaması olmaksızın hizmet verebilmek kaçınılmaz hale geldi.

Kaan DEMİRAĞ / HD Holding CEO’su: Yeme-içme sektörünün 2016’da hareketli ve büyümeye odaklı bir yıl geçireceğini öngörüyoruz. Günümüzde, gelişen teknoloji ve sosyoekonomik koşullar, çalışma hayatında zamana karşı yarışır hale gelinmesi, dışarıda yemek yeme alışkanlığının yaygınlaşması ile sektör, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişiyor. Tüketicilerin artık yemeğin kalitesi, içeriği gibi konularda bilinçlenmesi ile işletmeler kalite konusunda daha çok rekabet eder hale geldi. 2016’da kendini kalite açısından ispatlamış işletmelerin bir adım önde olacağını söylemek mümkün.

Bunun yanında dükkan kirasından tutun da enerjiden, hammaddeye kadar pek çok alanda fiyatların artıyor olmasının önümüzdeki dönemde sektör için göz ardı edilemeyecek bir risk faktörü oluşturacağını da şimdiden söyleyebiliriz.

M, Nezif EMEK / Bereket Döner Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi: İki genel seçim, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, özellikle et olmak üzere hammadde fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş ve terör olaylarının gölgesinde geçen bir yıldan sonra çok daha olumlu bir yıl bekliyoruz.

Siyasi istikrarın sağlandığı, büyük reformların gerçekleştirileceği 2016’da çok daha olumlu bir seyir bekliyoruz. Döner sektörü özelinde konuya bakacak olursak, bu alandaki büyümenin yeme içme sektöründen daha hızlı olacağını değerlendiriyoruz. Sektöre girecek yeni oyuncular ve mevcut oyuncular sektörü daha da büyütecektir.

2015’de sektörden çekilmeler yaşandı; 2016’da da bazı oyuncuların sektörden çekilmesini bekliyoruz. Ancak, bunu sektör sorunu olarak değil sektöre olan yüksek ilginin doğal bir sonucu olarak değerlendiriyoruz.

T. Taner DÖNMEZ / Göçmen Börekçisi Genel Müdürü: Türkiye hem fırsatlar ülkesi hem de önemli caddelere baktığımızda tabelaların da ciddi şekilde değiştiği bir ülke. Girişimciler, değişen değil kalıcı tabelalardan olmak için işe girerken sermayelerini iyi kontrol etmeliler. Hesapsız iş yapmamalılar.

Faaliyet gösterdiğimiz sektörde yatırım planları olan girişimcilere mutlaka iyi araştırma yapmalarını öneriyorum. Eğer pazara yabancıysanız mutlaka danışmanlık hizmeti alın. Gıda pazarının 2016’da büyümesini sürdüreceğini düşünüyoruz. Buna inandığımız için 2015’te 3 milyon TL yatırım yaparak yeni bir tesis kurduk.

Can KÖSEOĞLU / CZK Lokantacılık İşletmeleri Kurucusu: Türkiye’de günlük ev dışı yemek tüketimi yaklaşık 20-25 milyon porsiyon civarında. Araştırmalarımıza göre, bunun içinde döner porsiyonlarının oranı yüzde 5 civarında. Yani binlerce seçenek arasında dışarıda yenen her 20 yemekten biri döner.

Bu rakamlar, pazarın hali hazırda ne kadar geniş olduğunu ve Türkiye’de bu lezzete ne kadar düşkün olduğumuzu gösteriyor. Ancak h[jyen ve lezzet standardizasyonu gibi kaygılarla döner hem Türkiye’de hem de yurtdışında hak ettiği ilgiyi göremiyor.

Bülent POLAT / Bay Döner Genel Müdürü: Türkiye’de günde 10 milyon kişinin döner tükettiğini tahmin ediyoruz. Sadece bu rakam bile pazarın devasa hacmini ortaya koyuyor. Biz bu pazarda kendi özelliklerimizden taviz vermeden markamızı koruyoruz.

Şirketimizin büyüme planları doğrultusunda, daha çok müşteriye ulaşmak adına yeni restoranlar açıyoruz. Yurtiçi ve dışında yeni restoranlar açmaya devam edeceğiz.

Yunus ETE / Asei Group Yönetim Kurulu Başkanı: Fuarcılık Türkiye’de daha çok genç bir sektör. Yılda ortalama yüzde 10-12 oranında büyüme gösteriyor. Fuar satışları bir yıl önceden yapıldığı için 2015 takvimi yine beklenen büyümeyi gösterdi.

Şu an ki piyasa şartlarına göre 2015 başarısını 2016’da da yakalarsak beklentiler karşılanmış olacak. 2016 mücadele gerektiren bir yıl olacak. Moralimizi yüksek tutarak işimize sarılmalıyız.

Türkiye’nin sayılı ülkeler arasında yer alabilmesi için katma değeri yüksek ürünlerde kendisini geliştirmesi önemli.

Güniz Atıs AZRAK / İstanbul Lütfi Kırdar Genel Koordinatörü: 2015’te yaklaşık 780 katılımcı firma ile 13 fuar ve kongre düzenlenen İstanbul Lütfi Kırdar’da 27 konser ve 50 konferans yapıldı ve toplamda 240 bin ziyaretçi ağırlandı. 2016 yılını da önemli projelerle karşılamaya hazırlanan mekan, İstanbul’un dünyadaki stratejik konumuyla birlikte yükselişini sürdürüyor.

2016’da önemli kongreler gerçekleşecek. 2016 yılında gerçekleşmesi planlanan önemli kongrelerle anlaşma aşamasındayız. Sadece kongre değil, ses getirecek sanat etkinliklerine, fuarlara ve şirket etkinliklerine de ev sahipliği yapacağız.

Hakan SEZGİN / Sezgin Grup: Tekstil ve deri mağazaları, takı, saat ve gözlük gibi aksesuarlarla ürün gamlarını zenginleştiriyorlar. Ancak bunu yaparken imitasyon ürünlerle ilerlemeleri tüketici nezdinde olumlu bir algı yaratmıyor.

İmitasyon ucuz olsa da tüketici artık çabuk bozulan ve kullanamayacağı ürüne az da olsa para vermek istemiyor, işte, bu nedenle markalar aksesuar kullanımı konusunda alışkanlık ve devamlılık için bizim gibi kalite açısından kuvvetli markalara yöneldi. Gelecek dönemde bu eğilimin sürmesini bekliyoruz.

Dr. Gökhan TAŞ/ Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı: Gayrimenkul, son yılların en önemli yatırım araçlarından biri. Birbiri ardına hayata geçirilen büyük projeler sektörün gelişme ivmesini hızlandırıyor. Gayrimenkule yönelen vatandaşlar da mahalle arası emlak ofisleri yerine markalı, kurumsallaşmış ofislere daha fazla ilgi gösteriyor.

Markalı emlak zincirlerine ilgi daha da çok artacak. Sektöre profesyonelleşmeyi getirecek Emlakçilik Yasası’nın çıkması halinde gayrimenkul danışmanlık sektöründe çok daha hızlı bir dönüşüm olacağını öngörüyoruz. Yeni yasa ile gayrimenkul danışmanlığı eğitimi olmayanlar artık bu işi yapamayacak.

Erhan KURDOĞLU / TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı: 20 yıl önce 65 milyon dolar sermaye ile Burger King’in master franchise’ı olduk. Hiç bilmediğimiz bir sektöre adım attık ama hedefimizde hep büyüme vardı. İşi sıfırdan öğrendik. Her yıl yüzde 30 büyüme hedefimiz doğrultusunda yaptığımız yatırımlarla çok hızlı büyüdük. Bu başarı globalin de dikkatini çekti. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz bu başarılı operasyon modelini Çin’e ihraç ettik. Son 10 yılda tüm markalarımızda restoran sayımızı Çin operasyonumuzla beraber 100’den bin 500’e çıkardık.

2019’a kadar yaklaşık 800 milyon dolar yatırım yaparak, Çin ve Türkiye’deki restoran sayımızı 3 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Gıda sektörüne beş markayla [Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s, Usta Dönerci) girmemiz bize büyük bir açılım sağlıyor.

Zeliha ŞENER / KFC Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi: Fast food alanında Türkiye’de önemli yatırımlar yapılıyor. Fast food restoranlarının toplam pazar içerisindeki oranı son beş yıl içerisinde yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıktı.

Türkiye’de en hızlı büyüme Anadolu’da gerçekleşiyor, buradaki büyüme fırsatı franchise ile değerlendiriliyor. Türkiye’de yaklaşık 12 milyon kişi fast food tüketiyor. Bunun 1.3 milyonunun fast food tercihleri arasında tavuk birinci sırada yer alıyor.

Banu Güney ARIDURU / Little Caesars Türkiye Genel Müdürü: Türkiye’de hazır gıda sektörü 30 milyar TL’lik bir hacme sahip.

Fastfood pazarının hacmi ise 4.5 milyar TL. Fastfood pazarı içinde pizza kategorisi ise 520 milyon TL’lik bir ciro yaratıyor.

Özellikle genç nüfusa hitap eden pizza pazarının büyüme potansiyeli çok yüksek. Bu alanda yatırım yapmak, yatırımın geri dönüşünü de hızlandıracak. Bu noktada riski minimize etmek için global, tüm süreçleri oturmuş, hazır müşteri kitlesi olan bir markaya yatırım yapılması planlamada daha fazla öngörü sağlayacaktır.

Ayçan HELVACIOĞLU / Medyafors Fuarcılık Genel Müdürü
Franchise sistemi lokomotif konumunda

Franchise her sektörün en önemli iş modellerinden biri haline geliyor. Artık Türkiye’de, franchise sistemi lokomotif görevi görüyor. Sistem adeta altın çağını yaşıyor. Bu trend 2016’da artarak sürecek. Gıda, kafe, pasta, restoran, döner, burger, spor salonları, enerji, hizmet ve gayrimenkul alanları yine yatırımcıların yüzünü güldürecek. Franchise sektörünün gelişmesiyle doğru orantılı olarak işletme zincirlerinin sayısının ve buna bağlı olarak cirolarının artacağı bir yıl bekliyoruz. Özetle kendi ekosistemini yaratan franchising sektörü bu yıl da önemli bir büyüme yaşayacaktır. İster büyük ister küçük bütçeli olsun birçok iş kolu ön plana çıkacak.

KOSGEB tarafından genç girişimcilere verilecek olan 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi imkanı, kendi işini kurmak isteyen girişimci sayısını ciddi oranda artıracak.

Biz tüm bu gelişmeleri dikkate alarak girişimcilere yönelik hizmetlerimizi zenginleştiriyoruz.

Örneğin, Türkiye’nin tek franchise fuarı olan ‘Bayim Olur Musun Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’nın hazırlıklarına başladık. 2016’da fuarın kendi alanında dünya rekoru kırması bekleniyor. Girişimcilere yeni iş fikirlerini tanıtmak amacıyla hazırladığımız dergi büyük ilgi görüyor. İnternet sitemiz en güncel bilgilerin bulunduğu, girişimcilerin yoğun ilgi gösterdiği bir platforma dönüştü. Ayrıca fuar dönemi yayınlanan gazetemiz girişimciler için rehber niteliğinde. Tüm bunların yanı sıra franchising sektörüyle ilgili sürpriz projelerimiz bulunuyor.

Osman BİLGE / Girişim Uzmanı
Girişimciler çok dikkatli olmalı

2015’te franchise sektörünün lokomotifi gıda oldu. Bu durum gelecek yıllarda da devam edecek gibi görünüyor. Türk mutfağının gücü franchise teknikleriyle birleşince dünyaya satılacak kalitede konseptler çıkıyor. Restoran, fast food, kafe alanında giderek güçlenen zincirlerimiz var.

2016 iç piyasanın daralmasıyla bunların dış pazarlara saldıracağı bir yıl olacak. Genel ekonomik durum yatırımı pek cesaretlendirmediği için 2016’da küçük girişimcilere tavsiyem, yüksek kiralı yerler, yüksek fiyatlı ürünler yerine uygun kiralı yerlerde düşük fiyatlı ürünler satacakları işlere girmeleri. Tüketici markalı ürün ve hizmetler istiyor. Gıda, elektronik, yapı malzemesi gibi bazı sektörler düşük fiyatlı dev şube zincirlerinin eline geçti. Girişimciler, az veya çok kazandıran, iyi yönetilen franchise zincirlere dört elle sarılmalı. Franchise zincirler sıradan rakiplere göre daha avantajlı oldukları için geçmişte her krizde büyüdüler. Bu yıl da güçlü firmaların yine krizden avantajlı çıktığını, uygun fiyatlarla güzel yerleri devir aldığını gördük. Piyasada genel bir büyüme olmadığı için küçük ve zayıf zincirler aynı derecede büyüyemedi, ancak mevcudu korumayı başardılar. Yerli ve yabancı büyük sermayenin franchise zincirlere ortak olduğunu ve yüksek bedeller ödediğini gördük. Hep dediğim gibi, franchise üç turlu bayrak yarışıdır, esnaf kurar, işadamı büyütür, sermaye alır. 2016’da da bu tür ortaklıkların artarak sürmesini bekliyorum.

Baybars ALTUNTAŞ / Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı
Girişimciler çok dikkatli olmalı

Melek yatırımcılar ortaklık yaptıkları girişimciyle beraber hareket etmeyi tercih ettikleri için, girişimciyle olan uyumları çok önemli. Melek yatırımcı girişimcinin sunumuna çok önem verir.

Girişimciler melek yatırımcılara iş fikirlerini anlatırken çok dikkatli olmalılar. Beş dakika içinde (buna ’elevator pitching’ deniliyor) melek yatırımcıya projeyi, finansmanı, yatırımın geri dönüş süresini ve çıkış stratejisini aktarmaları gerekiyor. Melek yatırımcı çıkış stratejisini öğrenmek ister. Bu konuda size çok önemli bir tüyo: Sunumunuzda bu işten nasıl exit (çıkış) edileceğini belirttiğiniz an melek yatırımcıdan bonus puanları toplamaya başlarsınız. Ne yazık ki, özellikle Türkiye’de girişimciler projeden nasıl çıkış yapılacağından hiç bahsetmiyorlar. Melek yatırımcınızı iyi tanıyın. Melek yatırımcınızın daha önce ne tip yatırımlar yaptığını, sizin iş fikrinizle ilgili sektörde ne kadar tanındığını ve bağlantılarının ne kadar güçlü olduğunu, daha önce yatırım yaptığı girişimlerin başarıya ulaşıp ulaşmadığını, özgeçmişini çok iyi incelemeniz gerekiyor. Melek yatırımcıya dört ayrı sunum hazırlayabilirsiniz. İş fikriyle ilgili dört ayrı sunumunun elinizin altında olması gerekir. Melek yatırımcı ile yüz yüze sunum fırsatını yakaladığınızda ayrı bir teknik, e-mail yoluyla sunum yaptığınızda ise ayrı bir teknik kullanmanız gerekiyor. Önce 4. Basamağı, yani Tam İş Planı’nı hazırlamanız gerekiyor. Bu iş planını 20 dakikalık bir Povverpoint sunuma çevirip daha sonra özetini yazmalısınız. En sonunda da melek yatırımcının dikkatini çekecek olan ve yüz yüze iken anlatacağınız sunumu hazırlamanız gerekir.

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu