İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni Girişimcilere İpuçları

Bazen kendi eylemlerimize o kadar yabancılaşıyoruz, yanılsamalara kapılıp gerçekte ne istediğimizi o kadar göz ardı edebiliyoruz ki, kendimize en önemli soruları sormayı unutabiliyoruz. Bu durum, eylemlerimizin sonuçlarının bizi tatmin etmemesine, başka bir deyişle hayal kırıklıkları yaşamamıza yol açabiliyor. Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrencinin bölüm tercihi yaparken, tüm yaşamını kaplayacak bir işi sevip sevmeyeceğini düşünmeden, yalnızca o işin maddi getirisine odaklanması gibi. İşte Seth Godin, aşağıdaki yazısında yeni bir girişimcinin yanılsamalarını kırabilecek; sağlıklı karar verebilmesine yardımı dokunabilecek ipuçları veriyor. Keyifli okumalar!

Yeni Girişimcilerin Genellikle Sormayı Unuttuğu Sorular

Geçenlerde kahve içerken aklıma birkaç soru geldi. Bir girişimci düşünelim fikri iyi, finansmanı da hazır, pek çok seçeneği var. Ancak bazı soruları sormayı atlıyor.Nakit akışının farkında mısınız? Akıntıdaki bir balık, suyun 500 m ya da 50 cm olup olmadığını önemsemez. Derinlik sıfıra inmediği sürece balık için sorun yoktur. Peki derinliğin sıfırlanmayacağından nasıl emin olabiliyorsunuz.

Birilim yapmaya ya da kar sağlamaya mı çalışıyorsunuz? Bir markayı inşa ederken yarattığınız başarı hikayesi, bıraktığınız iz, yarattığınız standart ya da kazandığınız izleyici milyonlara bedel olabilir. Tumblr örneğin, milyonlara bedel değeri olan ancak henüz hiç kar sağlamayan nefis bir platformdur. Diğer taraftan hiçbir değer üretmeyen bir başka iş modeli ise çok büyük kar getirebilir.
İşinizde hem maksimum değeri hem de karı aynı anda üretebilseydiniz elbette harika olurdu ancak bu pek de olası değildir.

Sizin rolünüz hangisi?

Freelance çalışmak mı, girişimci olmak mı yoksa iş adamı olmak mı size göre? İş adamı patrondur, istikrarlı ve kar getiren bir işle mutlu olabilir. Girişimci ise kendini imkansız durumlara sokan; çözmesi yürek ve enerji isteyen problemlerle mücadele eder. Her ikisi de iyi pozisyonlardır, yalnızca seçim yapmanız gerek.
Bir takım oluşturmaya mı çalışıyorsunuz? Bazı iş adamları maliyeti ve güçlükleri en aza indirmek ister. Diğerleri ise ağır adımlarla ve sabırla bir kültürü inşa etmek, eğitmek, bağ kurmak ve öncülük etmek için çalışırlar.

Riskinizi nasıl alırdınız?

Hangi tür risk size çekici geliyor? Finansal risk, duygusal risk ve bir de marka riski vardır. Gerektiğinde cebinizde kalan çok az parayla idare edebilecek yapıda mısınız? Peki ya kişi olarak itibarınız?

En sonunda en önemli soru da geliyor: “Neden?”
Tüm bunları neden yapıyorsunuz?

Makale : Ece Burgaz :

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu