İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni Mobil Girişimi BiTaksi Uygulaması

Akıllı telefonlara indirilebilecek BiTaksi uygulaması mobil bir girişim. Size en yakında olan taksinin yerini görebiliyor ve çağırıyorsunuz. Taksinin ortalama olarak size varış süresi hesaplanarak telefon ekranınıza yansıyor. Uygulamanın yaratıcısı Nazım Salur, uygulamayı başka şehirlerde de hizmete açacaklarını söylüyor.

bitaksi

Mobil cihazlarda internet olduğu sürece konuşma, SMS ve diğer tüm ihtiyaçları karşılayabileceğiniz uygulamalar mevcut. Mobil cihaz çeşitlemesi, fiyatların ucuzlaması, operatörlerin büyük kampanyalarla akıllı cihazları halka yayma çabaları çok hızlı bir değişime sebep oluyor bu da akıllı cihazların hayatımızdaki yerini giderek vazgeçilmez hale getiriyor. Artık sadece telefonlara dokunarak açık eczaneden havaalanı bilgilerine kadar çok geniş bir uygulama alanı söz konusu. Bu da mobil girişimlerin ve girişimcilerin sayısını artırıyor. işte bu girişimlerden biri olan BiTaksi, taksi arayan yolcularla, yolcu arayan taksilerin birbirlerini bulmasına olanak sağlayan bir mobil uygulama.

BiTaksi’nin hem Iphone hem de Android uygulamaları bulunuyor. Taksi çağırma fonksiyonunun yanı sıra müşteriler gideceği yeri ve bulunduğu lokasyonu harita üzerinden işaretleyerek tahmini ücret bilgisi ve yolculuk süresini de hesaplayabiliyor. Yolculuk sonrasında yolcuların sürücüyü puanlayabildiği bir sistem de bulunuyor. Bu sayede geri bildirimler değerlendirilerek hizmet kalitesinde artış sağlanıyor.

Kazancı yüksek sürümü düşük

Bu iş fikrinin sahibi ise 51 yaşındaki girişimci Nazım Salur. Amerika’da yaşadığı zamanlarda ikinci el fabrika alım satımı konusunda bir iş kurmuş, Türkiye’ye döndükten sonra da devam ettirmiş işini. Eş zamanlı olarak teknolojiye olan merakı nedeniyle bu alanda yeni bir girişimde bulunmak istemiş. Bir yıl önce Bitaksi projesini hayata geçirmeye karar vermiş. 2013 yılının Mart ayında ise uygulama İstanbulluların hizmetine sunulmaya başlamış.

Aslında Salur’a bu iş fikrini oluşturmasında ilham veren bir önceki işi olmuş diyebiliriz. Salur. bu süreci şöyle özetliyor:

“Bizim diğer işimiz olan fabrika alım satım işleri genelde çok uzun süren işlerdir. Bazı görüşmeler bir ile iki yıl arası sürebilir. Kazancı yüksek ancak sürümü düşük işlerdir. Bitaksi, bu işin yanında sürümü yüksek bir liralık bir iş yapalım diye düşünürken aklımıza gelen bir fikirdi.”

Sistem nasıl çalışıyor?

Uygulamayı akıllı telefonunuza ücretsiz olarak yükledikten sonra telefonunuza gelecek bir güvenlik kodu ile üyelik işleminizi ger-çekleştirebiliyorsunuz. Size en yakında olan taksinin yerini görebiliyor ve çağırıyorsunuz. Taksinin ortalama olarak size varış süresi hesaplanarak telefon ekranınıza yansıyor.

BiTaksi’nin iki farklı versiyonu var, kullanıcılar için İOS ve Android versiyonları bulunuyor. Taksicilerin telefonlarına yükledikleri ise uygulamanın sürücü versiyonu. Her taksinin kullanabileceği, bir arayüzle tasarlanan uygulamanın gelir modeli taksicilerden alınan komisyon üzerine kurulu. Kullanıcılar sadece taksimetredeki ücreti ödüyor. Taksimetre yolcu taksiye bindikten sonra açılıyor.

Taksicinin fotoğrafı görülebiliyor

Uygulamasını açık tutan taksicinin ve yolcunun o anki konumunu sistem görüyor. Sistem taksi çağıran yolcunun çağrısını en yakındaki taksi sürücüsüne iletiyor. Sürücü yolcunun kendisine hangi uzaklıkta olduğunu görüyor ve bu yolculuğu kabul etmek istiyorsa kabul düğmesine basıyor.

Kabul düğmesine basmasının ardından yolcu kendi ekranında kendisine atanan taksinin yerini, kendisine olan uzaklığını ne kadar sürede kendisine geleceğini ‘plakasını’ sürücünün adını ve fotoğrafını görüyor. Taksici kendisine yaklaşırken de ekranda bu hareketi takip edebiliyor. Taksi sürücüsü yakınına geldiğinde de kendisini belli ederek taksiciyle buluşuyor. Bütün bunlara rağmen iki tarafın buluşmasında bir aksaklık olması halinde ise ekranda beliren telefon sembolüne basarak yolcu taksici ile konuşma imkanına da sahip oluyor.

Puanlama sistemi

Uygulama temelde ihtiyaç olduğu anda taksi arayışına son vermeyi amaçladıklarını belirten Salur, uygulamayla taksi yolculuğunu çok daha güvenilir kılmak, istenilen zamanda istenilen yere tek bir dokunuşla taksi çağırmanı mümkün olduğunu ifade ediyor.

BİTaksi uygulamasında taksicilerle ilgili puanlama sistemi bulunuyor. Yolcudan alınan yorumlar doğrultusunda taksiler uyarılıp kurallara uymayanlar sistemden çıkarılıyor. BiTaksi bünyesindeki bütün taksilerin kayıtlı araçlar olduğundan güvenilirliği oldukça yüksek bir sistem olduğuna dikkat çeken Salur, şöyle devam ediyor:

“Müşteriler dilerse ücret hesaplama menüsünden gidilecek yeri seçerek ne kadar tutacağını öğrenebiliyor. Sistemin taksiciler için de ek gelir, zaman tasarrufu, güvenilirlik, kolaylık avantajları mevcut. Ayrıca boş dolaşmalarını azaltıyor. Sloganımız olan ‘Cebindeki Taksi’ tanımı da kullanıcı odaklılık ve kolaylık konusuna verdiğimiz önemi vurguluyor.”

400 bin indirme hedefi

Mayıs başı itibariyle 92 bin kişinin uygulamayı akıllı telefonlarına indirdiğini söyleyen Salur, sistemde ise kayıtlı bin 400 taksicinin bulunduğunu bildiriyor. Uygulamanın sadece taksiye binmek için değil gidilecek yerin fiyat tutarı ve yolculuğun ne kadar süreceği ile ilgili bilgi de verdiğini belirten Salur, tüm fonksiyonları göz önünde alındığında günde bin 500 civarı kullanıcının uygulamadan bilgi almak veya taksiye binmek konusunda faydalandığım ifade ediyor.

Taksicilerin Bitaksi’nin güvenli yolculuk prensipleri çerçevesinde hizmet vereceklerini kabul ettiklerini vurgulayan Salur, “Kurallara uymayanlar önce uyarılıyor, sonrasında üyelikleri askıya alınıyor, olumsuz davranışı devam edenlerin üyelikleri sonlandırılıyor” diyor. Yılsonunda İstanbul dışında iki büyük şehirde daha olmayı planladıklarını kaydeden Salur, “İstanbul’da 6 bin takside olmayı ve toplamda 400 bin indirme sayısına ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Mücevherci titizliğiyle çalışın

Gelişmiş ülkelerde Bitaksi benzeri uygulamalar bulunduğunu belirten Nazım Salur, bu ve benzeri uygulamaların akıllı telefon penetrasyonunun artmasıyla birlikte son bir buçuk iki yıllık dönemde rağbet görmeye başladığına dikkat çekiyor.

Mobil girişimlerin de bu noktada doğru yapılması kaydıyla geleceğinin oldukça parlak olduğunu söyleyen Salur, “Mobil girişimde bulunacaklara tavsiyem bir mücevherci titizliğiyle çalışmalarıdır. Küçük ekranda iyi bir deneyim yaşatmak ve uygulamaları olabildiğince basit ve anlaşılır kılmak çok zor bir iş. Bu konuya özellikle dikkat edilmesini tavsiye ederim” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu