İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni Nesil Pratik Mobil Restoran Açmak

YENİ TEKNOLOJİLER VAR

‘Mobil fast-food işliği’ basit bir mekândan ibaret değil. Yeni teknolojiler sayesinde otomatik olarak açılan verandalar, balkonlar, pencereler hatta ilave edilebilen üniteler var. Dâhili tasarımda en önemli ayrıcalık ise modern biçimde dizayn edilmiş pratik masaların basit bir kumandayla toplanıp açılabilmesi.

‘Mobil fast-food işliği’ nin mutfak bölümü ise her türden uygulamayı kolaylaştıran teçhizatla donatılmış. Mutfak mekanik şekle getirilmiş bölümlerden oluşuyor. Taşınabilir sabit mekânlarda ise iç duvarlar kompozit malzemelerden, saydam hafif camsı maddelerden yapılıyor.

Dekorasyon ise bu konuya odaklanmış dizaynırların işi. Isıtma ve soğutma işlemleri otomatik olarak yapılıyor. Bazı bölümlere yerleştirilen güneş enerjisi panelleri dikkat çekmeyecek nitelikte başarıyla gizleniyor. Su ve atık depoları kolon veya zemin örtüsü haline getirilerek fonksiyonlaştırılıyor.

Teknolojik gelişmeler nedeniyle bu işe yatırım yapacak girişimcilerin önce bu kolaylıkları etüt etmelerinde yarar var. Hatta bu teknolojiyi kaynağından transfer ederek ülkemizde bu işlerin alt yapısını kurgulayacak yeni bir sanayiyi hayata geçirmeleri bile mümkün.

Kullanılan malzemelerin çoğu özel nitelikte olduğu için başka girişim alanlarını da içine alabiliyor. Önerimiz şimdilik ‘mobil fast-food işliği’ işine yatırım yapacakların gerekli üniteleri ithalat yoluyla temin etmeleri olacaktır.

Araç üzerinde yapılacak uygulamalar yine aynı anlayışla gerçekleştirilebilir. Ancak aracın yerine sistemin ithali daha uygun bir davranış olarak görülüyor.

Teknoloji harikası sabit modellere karşın basit mimari teknikler de var. Örneğin, ‘sera tipi’ saydam malzemelerden yapılmış restoranlar bunların son yıllardaki örneklerinden biri. Mutfak bölümleri yine elektronik ve hareketli malzemelerle takviye edilerek çalışıyor. Soğutma ve iklimlendirme üniteleri de öyle.

‘Mobil fast-food işliği’ hareketli ve motorize olmuş ise mutfak bölümlerinde hijyen kurallarına aşırı ölçüde dikkat ediliyor. Kullanılan malzemelerin tamamı inox paslanmaz çelikten üretiliyor. Havalandırma sistemleri ise ana üniteyle bağlantılı değil, ayrı bir bölüm halinde.

Malzeme ikmali ve depolama için yine ayrıca imal edilmiş dekoratif özellikler taşıyan bölümler var. Dizaynla ilgili olarak yatırımcıların çoğu şimdi ‘Pinterest’ ve ‘înhabitat’ kataloglarından ilham alıp kendi stillerini yaratıyorlar.

Girişimcilerin en çok itibar ettiği model ise prefabrik değil, doğrudan motorlu araçlar üzerine yerleştirilmiş olanları. Bunların hem fiyatları makul; hem de belli bir yerde konuşlanma zorunlulukları yok. Bu kategori sıfırdan üretilmiyor, çoklukla motorlu araçlar modifiye edilerek ‘mobil fast-food işliği’ haline getiriliyor.

ÇİN, TAYVAN VE AMERİKA

Bu iş üzerine uzmanlaşan yapımcı kurumsal firmaların yanında, daha ucuz maliyetlerle iş gören amatör imalatçılar da var. Çoğu Çinli dizaynır ve zanaatkarlar. Örneğin, Çin’de mini restoranların anahtar teslimi fiyatları bugün için motorlu olup olmadığına göre 25 bin ila 60 bin dolar arasında değişiyor. Bazılarını doğrudan motorlu araçlar üzerine monte etmek mümkün, internette kısa bir araştırma için ‘mobil food truck’ tanımını girmeniz kâfi. Çin’in yerli piyasasında çok satanların başında ‘Dongfeng Automobile Company’ (DFAC) geliyor. Özel dizayn ürünler en geç iki ay içinde teslim ediliyor. Bu kuruluş özellikle büfe tipi araçlarda uzman. Çekicili ya da kompakt minibüs halinde teslimat yapılabiliyor. Tek sakıncası fiyatlar CİF üzerinden verilemiyor. Nakliye size ait.

‘Mobil fast-food işliği’ kültürünü tüm dinamizmiyle sokağa taşıyan popüler unsur ise ABD’de başlı başına bir sektör halinde. Kaliforniya başta olmak üzere Amerika’nın batı ve güney eyaletlerinde son derece ilginç yaygın uygulamalar var. Avrupa’da da giderek yayılan kültür modern zamanların dikkat çekici tüketim alışkanlıklarından biri olmuş.

Denebilir ki bugün tanınmış fast food markalarını yaratan yine bu mobil restoranlar. Batıda bir alışkanlık haline gelen ‘take away’ sistemi de böyle doğmuş. Amerikalı ünlü markalar eskiden olduğu gibi modern dizaynları kullanarak mimarinin en ilginç örnekleriyle yollarına devam ediyorlar. Çoğu tekerlekli arabalar halinde son teknolojiyi kullanıyor. Amerika’da sökülüp takılan portatif restoranların dışında tekerlekli restoran sayısı bugün 400 bini geçiyor. Yeni nesil yiyecek içecek arabalarının özgün örnekleri ise son yıllarda hızla artıyor.

Bunların çoğu büfe tipinde yapılmış ve toplam gezginci restoranların yüzde 82’sini oluşturuyor. Bu işliklerde çalışan sayısı genellikle üç kişi. Bunların yüzde 40’ı bir merkeze bağlı olarak çalışıyor. İkmal işini yapan dağıtım şebekesi kanalıyla sistem devamlı takviye ediliyor.

SEKTÖR HIZLA BÜYÜYOR

Sektörde restoran haline dönüşmüş büyük kamyonlar şimdi çok tercih ediliyor. Bunlar havaalanları, tatil yöreleri, tren istasyonları, alışveriş merkezleri ve yaya trafiğinin yoğun olduğu köşelerde konuşlanarak gerçek restoran gibi hizmet veriyorlar.

Portatif gıda sektöründe ‘kiosklar’, ‘arabalar’, ‘römorklar’ ve ‘kamyonlar’ 2007 – 2015 arasında sadece Amerika’da yüzde 18.6 oranında büyüyerek başlı başına bir sektör haline gelmiş. Araçların yapımı ise başlı başına ihtisas alanı yaratmış. Bunların 2015 yılı toplam cirosu sadece Amerika’da 1.8 milyar dolar.

Yapılan araştırmalara göre bu ivme gelişmekte olan ülkelerde de hayli hızlı. Portatif yeme içme sektörü beslenmeye ayrılan zamanı kısaltan önemli unsurlardan biri. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çalışan insanlar değişik nitelikte hızlı yemek istiyor. Özellikle ayaküstü restoranlarda daha çabuk servis fast-food kültürünü zenginleştiriyor.

Bu konuda daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız ‘Amazon Kitapevi’ kanalıyla ‘Start Your Food Truck Business’ başlıklı son araştırmayı ‘e-book’ olarak indirebilirsiniz. Burada uygulamaların inceliklerini ve yasa koyucuların regülasyonlarım en geniş biçimiyle incelemeniz mümkün.

Yeni nesil girişimcilerin az sermayeyle sabit bir yere bağlı kalmadan esnek iş yapma arzusu ‘mobil fast-food işliği’ni iyice cazip hale getiriyor. İlk önce fast-food’un klasik yasalarının bilinmesi gerekiyor. Bu konuda Amerika’da birçok dernek, eğitim merkezi ve uygulama kursları var.

Her şeyden önce yaratıcı fikirler çerçevesinde deneyim sahibi olmak ön koşul. tşe başlarken hangi noktalarda faaliyet gösterileceğinin bilinmesi gerekiyor. Bunların çoğu resmi izne ihtiyaç duyulan uygulamalar halinde. Ayrıca hizmet verilecek popülasyonun niteliğinin ve alışkanlıklarının etüt edilmesi ön koşul. Demografik bilgiler ise bir uzmana danışılarak pekiştiriliyor.

Gezginci restoranların dilinde bunların bir bölümü ‘kiosk’ olarak anılıyor. Bunlar pratik porsiyonluk menülerin yanı sıra ambalajlı hazır yiyecekler de satıyor. Fakat çoğu hareketli ve motorize değil. Uygun malzemelerden sökülüp takılabilir portatif kabinler halinde. Önemli üstünlükleri tıpkı bir restoran gibi içlerinde oturulabilmeleri…

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu