Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Yılbaşına Nerede Girilir

Yeni Yıl İçin Mekanlar

yilbasiHepimiz yeni yıla taze umutlarla, giizel bir gelecek arayışında girmek istiyoruz. Bunun için yeni yılın ilk dakikalarında havai fişek, müzik, dans, eğlence olsun istiyoruz. Amaç, zorluklarla sıkıntılarla geçen eski yılın kötü günlerinden sıyrılmak. Yeni yılın da toz pembe geçmeyeceği kesin. Ama hepimiz iyimserliğimizi korumak zorundayız. 2000 yılına girerken yiiz binlerce kişi, yeni milenyumu ilk karşılayacak kişiler olarak Pasifik Okyanusu’ndaki Uluslararası Tarih Çizgisi’niıı batısında kalan adaları doldurmuştu. Sonraki yıllarda ise yeni yıl eğlencelerinin en çok görüldüğü kentler tercih edilmeye başlandı. Yabancı dergilerin ve seyahat şirketlerinin yeni yıl için tavsiye ettikleri mekanlardan bir derleme yaptık.

Berlin
Almanya’nın başkentinde 3.5 milyon kişi yaşıyor.Almanya’nın en kalabalık, Avrupa Birliği’nin de yedinci büyük kenti. Çevre banliyöleriyle birlikte nüfusu 5 milyona dayanıyor.

Burada 180’den fazla ülkenin vatandaşı yaşıyor. 147 ülkenin de elçiliği var. Kentin üçte biri ormanlarla, parklarla, bahçelerle, nehir ve göllerle kaplı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrılan kent, bu çirkin özelliğine 1989’da son verdi. Berlin Duvarı yıkıldı, kent bütünleşti ve başkent Bonn’da buraya taşındı. Kültür, siyaset, medya ve bilim kenti olarak tanınıyor. Son zamanların yükselen değeri, yaratıcı endüstrilerin de adeta merkezi halini almış. Festivaller, değişik mimari yapılar, çağdaş sanatlar ve gece hayatı buraya damgasını vurmuş. Avrupa’nın, yaşam kalitesi en yüksek kentlerinden biri kabul ediliyor.

Amsterdam
Hollanda’nın anayasal başkenti ve liman kenti. Ülkenin resmi başkenti olmasına rağmen hükümet merkezi değil. Amsterdam adı da “Amstel nehri üzerine çekilmiş set” anlamına geliyor. 90’a yakın ada üzerinde kurulu. 40 kanal, 400 köprü ve sokaklarla kentte labirent gibi bir ağ oluşmuş. Kanallar nedeniyle Amsterdam’a “Kuzey’in Venedik’i” deniyor. Kanallar boyunca uzanan ve bir zamanlar aristokratların ikametgahı olan dar cepheli, renkli boyalı evler, kente karakteristik bir görünüm veriyor. Alışveriş merkezleri olan Kalverstraat ve Leidenschestraat, 15 ve 17. yüzyıldan kalma bina, saray ve kiliseler, önce belediye binası olarak kullanılan kraliyet sarayı, tarihi borsa binası, Van Gogh Müzesi, Belediye Müzesi, Rembrandt’ın Evi, kentin turistler açısından ilginç olan köşeleri. En eski yapılardan Oude Kerk (Eski Kilise), 1334’te inşa edilmiş. Kent; borsası, elmas işleme sanayi ve sanat etkinlikleriyle tanınıyor. Avrupa’nın en hareketli ticari merkezi. Denizle iç içe geçmiş bir şekilde yaşamını sürdüren kent sakinleri, çevrecilikte tüm dünyaya örnek oluyor. Kentin pek çok kesimine motorlu araç giremiyor.

Madrid
Ispanya’nın merkezi. İber yarımadasının ortasında, Manzanares Nehri’nin kıyısında ve Meseta düzlüğünde kurulmuş.
“Puerto del Sol” adlı meydanı, kentin merkezi sayılıyor. 1561’de başkent oldu. 1936-39 yılları arasındaki iç savaş sırasında çok büyük zarar gördü, pek çok tarihi eser yok oldu. Tarihi boyunca Arapların ve Fransızların zaman zaman işgali altına girdi. 1939’da General Franco kuvvetlerinin hakimiyetine ve yeni hükümeti kurmalarına tanık oldu. Şehrin Romalılar tarafından kurulmuş olduğu söylentileri yaygın. Arap Emiri I. Muhammed’in “Mayrit” adlı bir kale kurdurduğu ve kent haline getirdiği söyleniyor. Başkent olduktan sonra Kraliyet Sarayı Madrid’e taşındı. Ankara ile kardeş şehir olan Madrid, Avrupa’nın en yeşil 12 kenti arasında gösteriliyor.

Brüksel
Belçika’nın ve Avrupa Birliği’nin başkenti.
Birliğin pek çok kurumuna ev sahipliği yapıyor. NATO’nun merkezi de burada.
Kentte, Fransızca ve Flamanca olmak üzere iki dil konuşuluyor.
Bütün sokak isimleri ve trafik uyarı levhaları iki dilden yazılmak zorunda. Aslında kent, Flamanlar ve Valonlar [Fransızca konuşanlar] arasında bir üstünlük sağlama uğraşına sahne oluyor. Ancak bu, barışçı bir rekabet. Kenti kuzey-güney doğrultusunda kesen Senne Nehri’nin çoğu bugün görülmüyor. Üzeri kapatılıp, yoğun kentleşmeye kurban edilmiş. Fakat yine de tarihi yapıları ve düzgün mimarisiyle kent, Avrupa’nın en güzel tarihi merkezlerinden. Belçika Kraliyet ailesinin önderliğinde yapılan müzik festivalleri, resim, heykel, sinema, edebiyat etkinlikleri, konserler, sergiler, haftalık şiir günleri kente renk katıyor.

Edinburgh
İskoçya’nın başkenti. İskoç hükümeti ve parlamentosunun bulunduğu şehir. Aydınlanma Dönemi’nin tarihi merkezlerinden biri. Bu dönemin başlamasında Edinburgh Üniversltesi’nin büyük rolü olmuş. Bu nedenle kentin lakabı, Kuzeyin Atina’sı. 1995’te UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış. Tam bir Ortaçağ kasabası görünümünde. Yeni hiçbir bina yok. Kent sınırları içinde 4 bin 500 bina var. Bu binalardan en yenisi, 85 yıllık. Merkez nüfus 500 bini bile bulmuyor. Festivalleri nedeniyle çok sayıda turist çekiyor. Festival ve yeni yıl kutlamaları için nüfusunun iki katından fazla yerli ve yabancı turist geliyor. Kentin bu kadar ilgi çekmesinin sebeplerinden biri de eğlencenin sokak partileri olarak yapılması.

Hong Kong
Hong Kong Adası, Taş kesicileri Adası (Stonecutters’ lsİ3nd], Kowloon Yarımadası ve Yeni Topraklar’dan (New Territories] oluşuyor. Etrafında irili ufaklı 235 kadar ada var. Hong Kong, “Hoş kokulu liman” (Fragrant Harbour] demek. Afyon Savaşı sırasında İngilizler tarafından işgal edildiği yıllarda (1839-42], nüfusu az bir balıkçı kasabasıydı. ingilizler bu kasabayı, zamanla Doğu-Batı ticaretinin üssü haline getirdiler. İnci (Pearl] Nehri ağzında olan Hong Kong adası, 1841’de İngiltere’ye bırakıldı. Taş kesicileri Adası ile Kowloon 1860’ta, geniş tarım arazileri olan Yeni Topraklar da 1898’de İngiltere’ye kiralandı. Kira süresi de 99 yıl olarak belirlendi. Hong Kong bugün dünyanın nüfusu en yoğun kentlerinden biri. 1949’da yüz binlerce kişi buraya göç etmiş. Sadece Çin’den göç edenlerin sayısı 1 milyondan fazla. Tekstil, giyim, plastik, elektrikli ve elektronik aletler en tanınmış faaliyet alanları. Savunma ve dış politika konuları haricinde özerk. Kendi kanunlarını muhafaza ediyor.

Sidney
Avustralya’nın Yeni Güney Galler (New South Wales] eyaletinin başkenti ve ülkenin en büyük kenti. 4.6 milyon nüfusuyla kozmopolit bir şehir. Kentin ikonları, Opera Binası ile Liman Köprüsü. Televizyonlarda gördüğümüz yeni yıl kutlamaları görüntülerinde Sidney Liman Köprüsü, hep en başı çekiyor. Köprüde yapılan havai fişek gösterisi, büyüleyici manzaralar oluşturuyor. Kültürel etkinlikleri ve gece hayatıyla tanınan bir kent olan Sidney, İngiliz kaşif Arthur Phillip’in 1788’de filosu için demirleme yeri seçtiği körfezin çevresinde kuruldu. Ancak 19’uncu yüzyıla kadar gelişemedi. Birinci Dünya Savaşı başlamadan önceki yıllarda bir altına hücum furyası nedeniyle önemini kaybeder gibi olduysa da deniz ticaretindeki yerini korudu.

Tokyo
Japonya’nın başkenti, idari, finansal ve kültürel merkezi. New York ve Londra ile birlikte dünya ticaretinin üç komuta merkezinden biri. Yıllık ulusal hasılası, tek başına 1.5 trilyon doları geçiyor. Elektronik cihaz, otomobil başta olmak üzere her tür sanayi mevcut. Dünyada, ulaşımda tek rayı ve hızlı trenleri kullanan ilk kent. 12’nci yüzyılda Edo (haliç] adıyla kuruldu. 1603’ten 1868’e kadar shogun’ların başkenti olarak hizmet verdi, imparatorluk müessesesi geri geldiğinde adı Tokyo olarak değiştirildi. 1923’deki depremle büyük ölçüde yıkılan kent yeniden inşa edildi. Tokyo İkinci Dünya Savaşı sırasında da ABD uçakları tarafından bombalandı. Kent, tüm fabrikalarını kaybetmiş olmakla birlikte ekonomik bir mucize göstererek bugün sanayileşmiş dünyanın lideri konumuna gelmeyi başardı. Alev Rigel / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu