Pazarlama ve Satış Taktikleri

Yükselen değer: Fenomen Pazarlama

Reklam pastası önce dijital, şimdi de fenomen pazarlama için bölündü. Tüm dünyada hızla büyüyen fenomen pazarlama, bir tür deneyim pazarlama unsuru olarak sektördeki duygusal zeka açığını kapatıyor-Zira Y kuşağı reklamdan hiç haz etmiyor…

DİJİTAL reklamcılar tarafından Türkçeye “fenomen pazarlama” olarak çevrilen “Influencer Marketing”, gerçek anlamda her geçen gün pazar payını büyütmeye devam ediyor. Türkiye’de pazar hacminin 20 milyon dolara ulaştığı tahmin edilen fenomen pazarlamanın profesyonel geçmişi birkaç yıllık. İlk influencer marketing ajansının kuruluşu bile iki buçuk yıl öncesine dayanıyor.

Fenomen pazarlamada influencer kavramı, takipçi sayıları yüz binleri hatta bazen milyonları bulan fenomen hesaplar ile belli alanlarda saygınlığı ve güvenilirliği olan 5-30 bin arası takipçiye sahip mikro sosyal medya hesaplarının hepsini kapsıyor. Reklam verenin bu hesaplar aracılığıyla reklam kokmayan, tavsiye gibi görünen kampanyalar yürütmesine de fenomen pazarlama ya da yaygın kullanımıyla influencer marketing deniyor. Sayıları henüz iki elin parmaklarını geçmeyen fenomen pazarlama ajanslarından, işin püf noktalarına ve pazara dair bilgiler aldık.

BİR PAYLAŞIMIN BEDELİ 50 BİN TL

İki buçuk yıl önce dijital reklamcılık sektörünün tanınmış isimlerinden Bahadır Mısır tarafından kurulan SocialFamous, Türkiye’de influencer marketing yapan ilk platform. 600 civarı fenomen ve influencer ile çalışıyor. Fenomen pazarlamanın dünyada çok yeni bir mecra olmasına rağmen, pazarlama bütçesini kat kat geri kazandırabilen bir alan olduğunu ifade eden Mısır, “Televizyon gibi konvansiyonel mecralardan farklı olarak kampanya etkileşimlerini ölçekleyebiliyorsunuz. Hatta paylaşımı kimler gördü, kimler izledi ilçe ilçe, sokak sokak görüntüleyebiliyorsunuz” diyor.

Kampanya bütçelerinin fenomenin veya influencer’ın ilgili kampanyaya uygunluğu, takipçileriyle etkileşim sayısı gibi etkenlere bağlı olarak değiştiğini ifade eden Mısır, sosyal medyada bir paylaşımın 500 TL’ye de 50 bin TL’ye de yapılabildiğini anlatıyor. Instagram ve Youtube hesaplarının influencer marketingde daha popüler olduğunu ifade eden Mısır’a göre Türkiye’de reklam pastası 7-8 milyar dolarlık bir hacme sahip. 2016 rakamlarına göre, bunun 930 milyon TL’si dijital reklam yatırımlarından oluşuyor. 250 milyon TL’si ise sosyal medya reklamlarına ayrılan pay. influencer marketing : de bunun içinde yer alıyor. Bu rakamın hızla artmakta olduğunu dile getiren Mısır, “Çünkü Y kuşağı artık televizyon izlemiyor. Pazarlama bütçeleri sosyal medyaya kayıyor” diyor.

Güzellik, seyahat, kadın, otomotiv, eğlence gibi alanlarda çok sayıda sosyal medya hesabı olmasına rağmen hala bazı alanlarda boşluk olduğunu ifade eden Mısır, örneğin bazı bankaların ekonomi üzerine konuşan amatör Youtube hesabı arayışında olduğunu belirtiyor. Mısır, Eylül ayında Kollektif House bünyesinde sekiz haftalık fenomenlik eğitimine başlayacaklarını da aktarıyor.

YAZILIMINI GLOBALE AÇIYOR

2016 yılı Aralık ayında kurulan Renerald, big data (büyük veri) ile çalışan bir influencer marketing ajansı. Kendi geliştirdikleri yazılımlar ile hesapların sahte takipçiye sahip olup olmadığını, gerçek etkileşim oranlarını ve takipçilerinin hedef kitle olarak kampanya ile ilgili olup olmayacaklarım analiz ederek proje geliştiren Renerald, reklam bütçelerinin daha efektif kullanılabilmesini sağlamaya çalışıyor. Geliştirdikleri yazılımı yakında globale de açacaklarının haberini veren Renerald Kurucusu Levent Cem Aydan, “Tüm dünyadan influencer hesaplar, reklamcılar ve markalar bu yazılımı indirerek bir uygulama üzerinden birbirlerini bulabilecek, anlaşma yapıp kampanya başlatabilecek. A, B, C grubu, yaş ve cinsiyet gibi hedef kitlelerini ve lokas; jnlarmı kolayca belirleyebilecekler. Yepay zeka da kullanıcıya çeşitli tavsiyelerde bulunuyor olacak” diyor.

Yakın zamanda Güney Kore Turizm Bakanlığı’ndan işbirliği teklifi geldiğini aktaran Aydan, influencer hesaplar üzerinden Türk turistleri çekmek istediklerini ve kısa süre içinde kampanyaya başlayacaklarım anlatıyor, influencer marketingin en etkili olduğu alanlardan birinin seyahat ve turizm olduğunu aktaran Aydan, seyahat hesapları sayesinde bu alanın hızla büyüdüğüne değiniyor. Nielsen araştırmalarına göre insanların yüzde 92’si-nin satın alma kararında başkalarının tavsiyesinin etkili bulduğunu vurgulayan Aydan, “Kreatif kampanyaların yerini, tavsiye niteliği taşıyan ve reklam kokmayan fenomen pazarlama kampanyaları almaya başlıyor” diyor.

Fenomen hesap menajerliği de yapmaya başladıklarını, ilk hesaplarının Survivor Erdi olduğunu aktaran Aydan, fenomen pazarlama sektörünün aslında bir tür deneyim pazarlama olduğuna dikkat çekerek, “İnsanlar kendi yapamayacakları ve yapamadıkları şeyleri yapan, düşünmediklerim dile getiren insanları takip etmeyi seviyor. Bu hesaplar aslında gülme, gezme, öğrenme gibi sosyolojik ve psikolojik ihtiyaçları da karşılıyor” diyor. Türkiye’de fenomen pazarlama hacminin 20 milyon dolar olduğunun tahmin edildiğini aktaran Aydan, bu alanda harcanan bütçelerin klasik reklamlara göre geri dönüşünün daha fazla olduğunu belirtiyor.

MİKRO HESAPLAR DA ETKİLİ

2015 yılında kurulan CC Media House, fenomen ve influencer hesapları sadece markalarla bir araya getirmiyor. Hesapların kendilerini geliştirmesi daha kaliteli içerikler oluşturmasına da yardımcı oluyor. Bir tür yetenek ajansı gibi çalışan CC Media House, oyun hesapları başta olmak üzere eğlence, kozmetik, seyahat, eğitim-bilgi ve moda kategorilerine öncelik veriyor. 5 bin takipçili mikro hesapları da milyon takipçili hesaplar kadar önemsediklerini aktaran CC Media House Operasyon Direktörü Güven Çelikkaya, “Çok izlenmeyen bir Youtube kanalı bile, eğer çok özel bir içerik üretiyorsa, ilgili bir kampanya geldiğinde çok iyi para kazanabilir. Markalar için takipçi sayısın dan ziyade ne tür içerik üretildiği önemlidir” diyor.

Çin, Güney Kore ve Alman oyun firmalarının MENA bölgesi influencer marketing operasyonlarını yönettiklerim aktaran Çelikkaya, Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE’den fenomenlerle işbirliği içinde olduklarını aktarıyor. Özellikle Suudi Arabistan’da eğlence içdrikli Youtube hesaplarının çok fazla olduğunu vurgulayan Çelikkaya, fenomen pazarlamayı bu bölgede ihracat öncesi operasyon aracı olarak da kullanmaya başladıklarını ifade ediyor. “Bir Türk gıda firmasının ürünlerini henüz Arap pazarına sokmadan önce yerel fenomenler aracılığıyla tanıtımını yapmaya başladık” diyen Çelikkaya. TV ve banner reklamcılığın her geçen gün pastadan aldığı payın daraldığını ifade ediyor. Çelikkaya sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Son araştırmalara göre dünyada 419 milyon kişi bilgisayar ve telefonlarında banner reklamların açılmasını engelleyen adblocker uygulamaları kullanıyor. Bu nedenle tüm dünyada son birkaç yıl içinde fenomen pazarlama yükselişe geçti. Tüm dünyada fenomen pazarlamanın 1-3 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğu tahmin ediliyor. Biz de büyük veri odaklı yazılımlarımızla sektörün Türkiye’de ve MENA bölgesinde büyütülmesini hedefliyoruz.” CC Media House’dan destek ve bilgi talebi için http://www.ccmediahouse.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

PARA KAYBETMEKTEN DAHA ÖNEMLİ

Creatorden, bir sene önce Ozan Tabak tarafından kurulmuş olan bir fenomen pazarlama platformu, influencer hesaplar ile reklamcı ve markaları bir uygulama üzerinde birleştiriyor. Reklam veren ve influencer uygulama üzerinden iletişime geçerek kampanya anlaşması yapabiliyor. Platformda 1500 civarı influencer’ın kayıtlı olduğunu belirten Tabak, yaşam, oyun, seyahat, gece hayatı ve moda dikeylerine odaklandıklarını ifade ediyor.

Şimdilik Facebook, Twitter ve Instagram ile entegre olduklarını, bir ay içerisinde Youtube ve Snapchat ile de entegre hale geleceklerini aktaran Tabak, uygulama üzerinden akıllı algoritmalar ile doğru hedef kitleyi doğru kampanya ile eşleştirebildiklerini belirtiyor, influencer marketingde en önemli konulardan birinin, influencer hesabın kendi kitlesine uygun olmayan bir tavsiyede bulunmaması olduğunu aktaran Tabak, “Genellikle en çok buna dikkat ediyor hesaplar. Onlar için takipçi kaybetmek para kaybetmekten daha önemli” diyor.

“BİR ÇEVİRMEN GİBİYİZ”

Her bir influencer hesap aynı zamanda birer kanaat önderi olduğu için, kampanya geri dönüşlerinin çok daha etkili olduğuna işaret eden Tipeffect Kurucusu Ozan Aydemir, henüz oturmuş bir piyasa politikasının olmadığını belirtiyor. Çok yeni olan bu sektörde muhataplarının gençler olmasından kaynaklanan ortak dil problemine değinen Aydemir, “Çoğu zaman 19-20 yaşındaki bir influencer ile 1 büyük kuramların arasında iletişim sağlamaya çalışıyoruz. Bu aracılıktan farklı bir iş. Aslında iki kültür arasında bir tür çevirmen gibiyiz” diyor.

Fenomen pazarlamanın satışa yönelik tanıtımlardan ziyade, marka bilinirliğini arttırmak hedefli kampanyalarda kullanıldığını ifade eden Aydemir, “Amaç bir ürünü övmeden, göze sokmadan hatta bazen adını bile söylemeden tavsiye etmektir” diye konuşuyor, influencer hesapların takipçilerinin hoşuna gitmeyen bir şeyi yapmayı reddettiklerim, takipçi onayının paradan daha önemli olduğunu ifade eden Aydemir, paylaşımlara yerleştirdikleri takip kodları aracılığıyla anlık etkileşimleri, trafik artışını analiz edebildiklerini belirtiyor.

İŞKUR da işe el attı

Barış Özcan, Aykut Elmas, Orkun Işıkman, Danla Biliç, Merve Özkaynak, Cihan Albayrak, Oyun Konsolu, Enes Batur, Ceren Ceylan, Ruhi Çenet ve Hülya Aslan gibi çeşitli kategorilerde en az 500 bin takipçi kazanarak fenomenleşmiş hesaplara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Gençler influencer olabilmek için yeni yeni yöntemler deniyor. Geçtiğimiz ay İŞKUR da Youtuber olmak için bir eğitim başlattığını duyurdu.

Zeynep ZORLU / TRPE Girişim Sermayesi Fonu yatırımcısı
“Duygusal zekâ açığını kapatıyor”

İnfluencer ile reklam veren arasındaki ilişki dinamiği henüz programatiğe oturmamış olduğu için bundan kaynaklanan bir kaos var. Creatorden bu ikisi arasında bir köprü vazifesi görüyor. Bu platformun süreç yönetiminde etkili olacağına ve transparan bir gelir akışı yönetimi getireceğine inandığımız için yatırım yapma kararı aldık.

Sektör çok hızlı büyüyor. Teknoloji, influencer ve fenomen komünitesinin pazarlamada gerekli olan duygusal zeka açığını kapatıyor. Takipçileriyle kurduğu bağ otantik ve tekil olduğu için, markanın bu bağ üzerinden hedef kitleye ulaşması daha kıymetli oluyor. Marketing bütçelerinin önümüzdeki yıllarda hızla bu alana kayacağını düşünüyorum.

ÜRÜN DİRİER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu