Makaleler

Zorluklarla Başetme Becerilerimizi Geliştirmeye Odaklamak

Dışarıdan baktığımızda herkesin hayatı kendimizinkinden daha iyiymiş gibi durur. Bazen.

O zamanlarda diğerlerinin bizlerden daha fazla şanslı olduğunu düşünürüz. Imkanlarının bizlere göre daha fazla olduğunu, yeteneklerimizin, yapabildiklerimizin, yapabileceklerimizin o “başkalarına” göre daha az olduğunu kurar dururuz. Kendimize güvenimizin kırıldığı zamanlar işte bu zamanlardır.

Kanadalı Leonard Cohen benim gözümde dünyanın en büyük sanatçılarından biri. Ses tonu, yazdığı şarkı sözleri, şair kişiliği, tarzı, şarkılarını yorumlayışı ve özgünlüğü ile büyülü bir ses, muhteşem bir sanatçı.

Cohen, hayatının önemli bir bölümünü depresyonla geçirdi…kendini kritik etmeyi seven kişiliği, belki de kendisiyle 70’li yaşlarına kadar pek de barışamamasına neden oldu. Dışarıdan onu sadece tek bir rolde gören bizler, sanatçı kimliğini, başarısını ve yaptıklarını beğendik, önemsedik, gıpte ettik. Hatta onun gibi olmak istedik. Oğlu Adam Cohen, 38 yaşına geldiğinde hala babasının elde ettiği başarıyı elde edememiş olmanın ezikliğini hissetti. Adam Cohen’in müzik kariyerinde istediği noktaya henüz gelememiş olmasını, müziği tam bırakacakken yeniden canlanmasına neden olan o şansı bu video’da çok güzel anlatıyor.


“A career is dreams of your youth realized at a more mature age.”

Leonard Cohen, hayatın güzelliğini “normal” insanlar gibi yoğun hüzüntü içinde geçirmek yerine keyfini çıkarmaya başladığı zamanı “kendimi önemsememeyi öğrendiğimde” tattım diyor. Hayat size istediğimizi vermekte gecikiyorsa, hayattan almak istediklerimize ulaşmakta zorlanmaya başladıysak, hayatı akışına bırakmayı denemeyi de aklımıza getirebilmeliyiz.

Türkiye için kaderci bir toplum denir. Bu yüzden de eğitimli kesime hayatı akışa bırakmak önerisi pek de iç açıcı gelmez. Özellikle de kariyer hırsı yüksek olanlar akışı değil aktif sürekli, bitmek tükenmek bilmez bir çabayı tavsiye ederler. Hayatı sürekli akışına bırakmak ne kadar iyi bir seçim değilse, hayatı sürekli zorlamak da aynı kapıya çıkar. Dengeyi bulmaksa hayat tecrübesinden başka birşey değil çoğu zaman.

Adam Cohen’in videosunda ki itirafları önemlidir. 25’inde yakalamak istediği şöhreti 38’inde yakalamış olmanın üzüntüsü, babası gibi başarılı olamamış olmanın gururuna etkisi büyüktür… Hayatta bazılarına başarının kolay geldiğini düşünen ne çoktur. Oysa, bu genellikle doğru değildir.

2008 yılında muhasebecisi tarafından dolandırılan Leonard Cohen, 20 yıldan fazla süredir yapmadığı dünya turunu yaparak dinleyenlerini bir kez daha kendine hayran bıraktı. 80 yaşında turneye çıkması ise onu neredeyse ilahlaştırdı. Bu sırada yükselme çabalarında olan Adam Cohen ise 80 yaşında ki babasına gösterilen bu ilgiyi gençliğine rağmen alamamış olmasının dayanılmaz ağırlığını hissediyordu.

Zamanımızı diğerlerinin avantajlarına odaklamak yerine kendi zorluklarla başetme becerilerimizi geliştirmeye odakladığımızda, istediklerimiz belki o zaman çok daha kolay önümüze düşmek eğilimindedir.

Yazan : Fatmanur Erdogan : http://kariyeryolculugu.com/blog/2011/08/28/davulun-sesi-uzaktan-hos-gelir/

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu