Başarılı Girişimcilik

2016’da Melek Yatırımcılık ve Girişimcilik

Melek Yatırımcılık ve Girişimcilik. Seçim, siyasi belirsizlik, bölgede yaşanan gerilimlerle dolu bir yılı geride bıraktık. Girişimcilik eko sistemi bu negatif ortamda bile büyümesini sürdürmeye devam etti. 2015 yılına kısaca bir göz atacak olursak, girişimcilik ekosistemi için bazı önemli gelişmeler şöyleydi: Büyük bir trend olarak, 2015 yılında özellikle Bitaksi gibi mobil bazlı iş modellerinin inanılmaz yükselişine tanık olduk.

Melek Yatırımcılık

Pazarın genel büyüme oranı yüzde 40’lar seviyesindeyken, mobil bazlı işlerde büyüme rakamları yüzde 200’leri aştı. Şehirli insanın zamanının gittikçe daralıyor olması ve cep telefonu sayesinde istediği zaman, istediği yere ürün veya hizmet sipariş edebilme kolaylığı, Kapgel ve Getir gibi iş modellerin de dinamosu oldu.

Melek Yatırımcılık ve Girişimcilik
Melek Yatırımcılık ve Girişimcilik

2015’de özellikle food-tech (gıda teknolojisi) alanında, gerek Türkiye’de ve gerekse dünyada, yatırım patlaması yaşandı. Aslında e-ticaretin en büyük kategorisi olma yolunda ilerleyen gıda işinin dev potansiyeli çok daha iyi anlaşıldı. Mo-bilitenin de getirdiği artı kolaylıklar, Tazedirekt ve Meal Box gibi online gıda ve yemek işlerine büyük ivme kazandırdı. 2015 yılı, geçmişte bir dönem parlayan ve en yüksek indirimi sağlama iddiası taşıyan fırsat siteleri için pek başarılı geçmedi. Örneğin, dünya devi Groupon Türkiye pazarından çekildi.

Diğer taraftan, ürününü, içeriğini ve müşteri kitlesini farklılaştırabilen, müşteri deneyimine odaklanan dikey e-ticaret ise hızla yükselişe geçti. Tazedirekt, Modanisa, BuldumBuldum, Vivense gibi markalar kendilerini farklılaştırmayı bildiler. Özellikle, 2015 başında 5.5 milyon dolar yatırım alan Modanisa, dünyanın en büyük online tesettür giyim sitesi konumuna yükselerek çok dikkat çekti. Girişimcilik alanında, yılın en önemli olayı ise, Yemek Sepeti’nin 589 milyon dolar değerleme ile Delivery Hero’ya satışı oldu.

İnternetten satılan ürünler

Bunun yanı sıra 2014 ve öncesinde özellikle e-ticaret çok yaygındı, hem girişim bazında hem de yatırım alan girişim bazında. Son zamanlarda ‘online only brand’ adı verilen yalnızca internetten satılan ürünler de trend olarak yatırımcıların dikkatlerini çekmeye başlamıştı. Özellikle de piyasadaki e-ticaret girişimlerden farklı bir çıkış noktası varsa veya belirli bir dikeye odaklanmışsa girişimciler diğerlerinden farklılaşabiliyordu. Ancak yeni teknolojilerin hayatımıza girmesiyle birlikte çok şey değişti.

Artık melek yatırımcılar, yine teknoloji ve internet girişimleriyle yakından ilgilenirken, mobil, bulut, büyük veri gibi teknolojileri bir arada bir ürüne dönüştüren ya da donanımsal anlamda fark yaratan ürünlere yöneliyorlar.

Melek yatırımcı artacak

2016’da melek yatırımcılık kültürünün de yaygınlaşacağı düşünülüyor. Ekosistemdeki oyuncular birbirinden öğreniyor, daha fazla girişimle hızlı bir şekilde ekosistemi büyütebilmek için melek yatırımcı sayısının ve kalitesinin de artması gerekiyor, iki yıl önce melek yatırımcı sayısı 50’yi geçmezken bugün bu rakam 500’leri geçti. Bu sayının bu yıl da giderek artması bekleniyor.

Teknoloji özellikle de yazılım uygulama geliştirmeye yönelik girişimlerin 2016’da yıl daha da artmasını bekleniyor. Üniversitelerdeki kuluçka merkezleri ve girişimcilik konusundaki etkinliklerin etkisiyle üniversite öğrencileri arasında girişimci olma fikri yaygınlaşıyor. Daha fazla sayıdaki gencin girişimci olarak nitelikli işlere imza atacağı öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde, devlet kaynaklı destekler sayesinde inovasyon, bilimsel araştırma ve geliştirme tabanlı girişimlerin de önem kazanmaya başlayacağı da tahmin ediliyor.

Biz de girişimcilik ekosisteminin kanaat önderlerinden 2016 yılı yaklaşımlarını aldık. Bunun yanı sıra üniversitelerden derneklere kadar ekosistemin tüm paydaşlarının 2016 ajandasını öğrendik.

GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI NAFİZ KARADERE
Daha fazla kişiye ulaşarak portföyümüzü genişleyeceğiz

“Garanti Bankası olarak girişimcilerle bir araya gelebileceğimiz, fikirlerini değerlendirebileceğimiz, destek verebileceğimiz, ulaşamadıkları desteklere erişebilmesini sağlayacağımız, bilgi paylaşımında bulunabileceğimiz olabildiğince çok platform yaratmak için çalışıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tarafından kurulan BUMED Business Angels (BUBA) ile stratejik işbirliğine giderek, GarantiPartners platformunu hayata geçirdik. Yeni fikirlerin gelişmesine katkıda bulunmayı ve girişimcileri her alanda desteklemeyi temel sorumluluklarımızın arasında görüyor, GarantiPartners platformuyla melek yatırımcıların oluşturduğu yatırımcı ağı sayesinde, girişimcilere destek vermeyi amaçlıyoruz.

Şubat 2015’te faaliyete geçen GarantiPartners oluşumu, tüm bilgi ve birikimimizi girişimcilerin hizmetine sunmanın yanı sıra, girişimcilerin projelerini hayata geçirmeyi ve girişimlerinde sürdürülebilir büyüme sağlamak için strateji geliştirmeyi de kapsıyor.

GarantiPartners ile yeni iş kuran, yeterli sermayeye ulaşmak ve fikrim anlatmak isteyen ancak gerekli yol ve kaynaklara ulaşamayan, yüksek motivasyona ve sürdürülebilir rekabet avantajına sahip, pazar potansiyeli, net bir pazarlama planı ve güçlü bir gelir modeli olan erken-aşama girişimler ve KOBİ’ler için ‘Girişim Hızlandırma Programıyla yatırım alma ve büyüme potansiyeli olan her ölçekten ve sektörden erken aşama girişimlerin, KOBİ’lerin ve büyüyen girişimlerin desteklenmesini, projelere ivme kazandırılmasını hedefliyoruz. GarantiPartners hızlandırma programında önümüzdeki yılda girişimcilere fayda sağlayacak fırsatlar sunmaya devam edeceğiz.

Dağıtım kanalı olan şubelerimiz aracılığıyla daha fazla kişiye ulaşıp, başvuru sayısını arttırarak, portföyümüzü genişleterek ve çeşitlendirerek, programımızdan daha çok girişimcinin haberdar olması ve faydalanmasını amaçlıyoruz. Portföyümüzdeki mevcut girişimleri ekosistemde sürdürülebilir hale getirmeyi, uluslararası platformlarda tanınmasını sağlamayı ve yatırımcıları portföyümüzdeki girişimlerle daha efektif buluşturmayı amaçlıyoruz. 2016 sonunda 30 girişimciyi GarantiPartners Hızlandırma programına dahil etmeyi hedefliyoruz.”

ASLANOBA CAPITAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAŞAN ASLANOBA
“Varlıklı ailelerin genç kuşakları melek yatırımcı olacak”

“2016’da Türkiye’de, startup’ların dijital ekonomide değer yaratma anlamında, en başarılı model olduğu daha da iyi anlaşılacak. Gelişmiş pazarlarla aramızdaki fark çok açıldığı için, start up’iara yatırımlarda 2016’da, 2015’e göre, en az yüzde 100’lük artış beklenmeli, çünkü bu kadar büyük fark sürdürülemez durumda. 2016’da çok daha fazla sayıda yeni girişim ve yatırım göreceğimize eminim; çünkü tüm dünyada son iki senedir mobilitenin ateşlediği yepyeni ve öncekilerden çok daha hızlı ve büyük bir dijital devrim yaşanıyor.

Özellikle fintech alanında, dünyada çılgınca yatırım furyası yaşanmaya devam edecek. Sonuçta, finansal bir hizmetin, geleneksel bankacılık sistemindeki kadar maliyetli olmaması gerektiğini fark eden girişimler, bankacılık sistemini zorlamaya devam edecekler. Türkiye’de de elektronik para ile ilgili lisanslama sürecinin hızına bağlı olarak dünyadakine benzer gelişmeler olacağına inanıyorum.

Mobil ticaret için popüler ödeme sistemi olabilme savaşı ise inanılmaz kızışacak, çok büyük tanıtım ve tutundurma bütçeleri harcanacak. Melek yatırımcılık yükselen değer olmaya devam edecek, melek yatırımcılarımızın sayıları ve yatırımları artarak sürecek. Ayrıca, varlıklı ailelerden gelen ve dijital ekonomiyi anlayan genç kuşaklardan çok sayıda melek yatırımcı çıkacağını düşünüyorum.”

KOSGEB BAŞKANI RECEP BİÇER
“Akademisyenleri girişimciliğe özendireceğiz”

KOSGEB olarak bilinçli yeni işletmelerin kurulması için girişimci adaylarını Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri sayesinde eğitiyoruz ve Yeni Girişimci Desteği ile de destekliyoruz. KOSGEB olarak, Türkiye’nin Girişimcilik ekosistemine 2015 yılında çok büyük katkılar sağladık. Ölke genelinde 75 bin kişiye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi vermişiz. Bu eğitimleri alan kişilerden ise KOSGEB’in Girişimcilik Desteğinden faydalanarak 11 bine yakını kendi işletmesini kurmuş.

Diğer yandan, Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı ve girişimciliği geliştirmeyi hedefleyen ve 2015-2018 yıllarını kapsayacak olan Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planını (GİSEP), KOSGEB koordinasyonunda hazırladık. Yenilikçi girişimciliğin desteklenmesi, geliştirilmesi, girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve girişimcilerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını amaçlayan plan aynı zamanda kadın girişimciliği konusunda da sürdürülebilir bir destek uygulanmasını hedefliyor. KOSGEB’in Yeni Girişimci desteği sayesinde bugün üniversite mezunu gençlerimiz, devletin kapısında iş beklemek yerine, özgün ve yaratıcı fikirleri ile girişimci olmayı seçmeye başladılar.

‘Girişimcilik Stratejisi Eylem Plam’nda yenilikçi girişimcilik konusu ayrı bir müdahale alanı olarak ele alındı, ayrıca tüm müdahale alanlarını çapraz kesen bir konu olarak değerlendirildi. Bu kapsamda hızlı büyüyen ve küresel doğan firmaların, teknogirişimcilerin, desteklenmesi, tematik kuluçka merkezlerinin kurulması hedeflenmiştir. Akademisyenler girişimciliğe özendirilecek, internet girişimleri desteklenecek.”

ITÜ ARI TEKNOKENT İŞ GELİŞTİRME DİREKTÖRÜ ARZU ERYILMAZ
“Mentorluk kavramı önem kazanacak”

“Girişimcilik ekosistemi deyince akla önemli aktörler olarak girişimci ve yatırımcı gelse de 2016’nın yeni aktörleri ekosisteme çekeceği çok net. Girişimcilik dendiğinde bugüne kadar kısmen göz ardı edilen ‘mentorluk’ kavramı 2016’da yerine oturacak görüşündeyiz. Girişimcinin yatırıma giden yolda, profesyonel anlamda akıl hocalığı aldığı kişilerin sayısında belirgin artış olacak.

Hatta 2015’te TÜBİTAK tarafından başlatılan Mentorluk Eğitimleri 2016’da bu alanın parlayacağının da bir göstergesi. Kuluçka Merkezleri ve Hızlandırma Programlarında da belirgin artış olacağı aşikâr. Artık her üniversite, hatta özel sektör dahi girişimcilere kucak açan, gerek fiziksel ihtiyaçları hem de girişimleri büyütmeye yarayan eğitim ve danışmanlıkları sunmayı hedefliyor.

Kısacası ekosistem olarak büyümeye 2016’da da devam edeceğiz. 2016 yılında ülkemizde girişimcilik ekosisteminin güçlenmesinde önemli rol oynayan projelerimiz ITÜ Çekirdek ve ITÜ GATE ile teknoloji firmalarının yetişmesine ve büyümesine destek olmaya devam edeceğiz. Ayrıca erken dönem kuluçka aşamasını tamamlamış şirketler için yeni bir ileri aşama kuluçka alanı da faaliyete geçireceğiz. 2016 her anlamda faaliyetlerimize hız verdiğimiz bir sene olacak. ITU ARI Teknokent olarak hem kendimizi hem de ülkemizin girişimcilik ekosistemini büyütmeye ve zenginleştirmeye devam edeceğiz.

GALATA BUSINESS ANGELS BAŞKANI EMRE KURTTEPELİ
“Daha kaliteli girişimler çıkacak”

“2016 yılında ülkemizden çıkan başarılı örneklerin sayısının artması ve büyük kurumsal şirketlerin kurum içi girişimcilik konusunda çalışmalara başlamasıyla birlikte girişimcilik algısının çok fazla insanın zihninde yer edeceğini düşünüyoruz. Bu bilincin ve farkındalığın artması, devlet düzeyinde yapılan teşvikler ve projelerin özel fonlarla desteklenmesiyle birlikte ortaya daha kaliteli girişimler çıkacağına inanıyoruz. Ayrıca yabancı yatırımcıların Türkiye’yi cazip bir pazar olacak göreceği, Türkiye çıkışlı başarısı dünyaya yayılmış teknoloji girişimlerinin sayısının artacağı bir 2016 öngörüyoruz. GBA olarak yeni yılda da Türkiye’de melek yatırımcılığın lider ve itici gücü olarak bu bilincin ve melek yatırımcı kalitesinin artmasına yönelik eğitimler vermeye devam edeceğiz.”

BURAK BÜYÜKDEMİR
“Teknoloji ve internet girişimleriyle yakından ilgileniyoruz”

“Etohum Yatırım Ağı’ndaki melek yatırımcılar olarak daha çok teknoloji ve internet girişimleriyle yakından ilgiliyiz. 2016 ile birlikte önümüzdeki yıllarda odak noktamız ise, SaaS ve mobil alandaki girişimler, giyilebilir teknolojiler, sağlık, oyun ve iletişim teknolojileri olmaya devam edecek. Özellikle bu alanlarda çalışmaları olan başarılı girişimlere destek olacağız.

Bunun dışında 3D printerlardan m-ticarete, oyundan e-ticarete, online eğitim rehberliğinden bulut teknolojilerine, sosyal sanal gardıroptan online sinemaya, interaktif dijital kitaplardan medikal simülasyon sistemlerine kadar birbirinden farklı girişimler ile irtibat halindeyiz. Bu girişimlerin yeni ekonomiyi büyütecek ve zenginleştirecek sağlam adımlar atmaları için her anlamda onlara destek oluyoruz. 2016’da 20 girişime ortak olmayı planlıyoruz.”

EO TÜRKİYE BAŞKANI VE BİG CHEFS KURUCUSU GAMZE CİZRELİ
“Gençlerin ilgisini yükseltecek çalışmalar yapacağız”

“Girişimcilik ekosistemi son birkaç yıldır Türkiye’de önemli gelişme gösterdi. Ancak 2015’te, seçimlerin etkisi ile bir duraklama yaşadık. Yıl ortasında EO olarak yaptığımız Global Entrepreneur Indicator araştırmasında, 2015’in ikinci yarısında iş kurmayı planlayanların oranının geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 oranında düştüğünü gördük. Ciro artışları ve ekonominin gelişimine yönelik beklentiler de yine önceki yıllara göre düşüş göstermişti.

Ancak girişimciler yine de eleman almayı durdurmayacaklarına ve net karlarında yükseliş olacağına yönelik görüş bildirdiler. Bu doğrultuda, 2016’nın seçim döneminin ardından siyasi ve ekonomik dengelerin iyiden iyiye oturacağı bir olacağını düşünüyorum. Bu denge de yeni yatırımların önünü açmayı sürdürecek. 2016’dan diğer bir beklentimiz ise, start up’ların omuzlarındaki yükün azaltılmasına yönelik adımlar atılması.

Türkiye’de finansal araçlara erişim ve bürokratik engellerin aşılması anlamında hala yapılması gereken şeyler var.

Girişimcilerin daha aktif ve hızlı hareket edebilmesi, girişimcilik yaşının bizlerin arzuladığı gibi olabildiğince genç yaşlara çekilmesi Türkiye ekonomisi ve istihdam açığı anlamında önemli faydalar sağlayacak. EO Türkiye olarak, girişimcilerin ihtiyacı olan networkleri ve projeleri oluşturarak Türkiye’deki ekosistemin gelişimine destek olmayı sürdüreceğiz. Gençlerin girişimcilik alanına ilgisini yükseltecek farklı çalışmalarımız da olacak. Her yıl aramıza katılan yeni üyelerimizle büyümeyi sürdüreceğiz.”

TOBB KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI HATİCE DİNÇBALKAL
“Kadın girişimcilerin önünü açacağız”

“2015 yılındaki kurulan şirket sayısındaki artışların 2016 yılı içinde devam edeceğini girişimci sayısının artacağını umut ediyorum. Biz de kurul olarak 2016 yılında girişimcilik adına ‘Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın’ projemiz ile liselerde düzenlediğimiz rol model kadın girişimcilerle seminerlerimizle, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Projenin devamında iş fikri olan kadınlarımıza KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilerek, KOSGEB’den iş fikirlerine hibe almalarının yolu açılacak. Başarılı olan iki girişimcimize teknopark kuluçka merkezinde yer verilecek. Genç kızlarımız arasında farkındalık yaratmak amacıyla, liselerimizde rol model kadın girişimciler ile seminer programları dizisine 2016 yılı itibari ile de devam edeceğiz.’’

ENDEAVOR TÜRKİYE GENEL SEKRETERİ DİDEM ALTOP
“Ankara ve İzmir’e ofis açacağız”

“Önümüzdeki yıl KOBİ’lere hizmet eden girişimciler ön plana çıkacak. Kadın girişimcilerin sayısının ve onlara verilen desteğin artması için ortak bir seferberlik önem kazanacak. AR-GE temelli ve tasarım kökenli ürün ve hizmetlerin ticarileştirmesi ve markalaşması da çok kritik bir gündem haline gelecek, ihracat, sağlık ve tarım odaklı start up’lar ön plana çıkacak. Geleneksel aile şirketleri arasında ikinci nesil girişimcilik ve yatırımcılık ciddi bir akım olacak. Bunun ötesinde, KOBİ’ler ve büyük kurumların girişimciler ile iş birliği yapması için bir lobi başlayacak.

Şirket içi girişimcilik kültürü yaygınlaşacak ve yenilikçi fikirlere çok açık olan iletişim kanalları ve kurumsal fonlar oluşacak. Üniversite, lise ve ilkokullarda, girişimci düşünce yapısını geliştirmek üzere bir kampanya başlayacak. Aralık 2016 tarihinde Endeavor’ın kuruluşunun 10’uncu yıldönümünü kutluyor olacağız. Bu yıl on yıllık hareket planımızın ışığında İstanbul’daki merkez ofisimizin yanı sıra çalışmalarımızı Ankara ve İzmir’e taşımaya niyetliyiz. İstanbul Kalkınma Ajansı ve Girişimcilik Vakfı işbirliğinde Yaratıcı Sektörler’de girişimciliği teşvik etmeyi planlıyoruz.”

BUBA DİREKTÖRÜ CEM ENER
“Yüksek ciro ve istihdam yaratmalarım bekliyoruz”

“2016 yılında ekonomi yönetiminin uygulayacağı reformlar ve güven artırıcı önlemler ekosistem için büyük önem arz ediyor. Makro göstergelerin iyileşmesi ve istikrarın sağlanması, birçok girişimci adayını bu dönemde riskler alıp yeni işletmeler kurmaya yönlendirebilecek. Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme sağlanması için yeni kurulan şirket sayısında ve girişimci bireylerin sayısında çok ciddi artışlar olması gerekiyor.  Girişimcilerden beklentimiz, tamamen yeni icatlar keşfetmeleri değil, mevcut bir takım işleri daha iyi yaparak yüksek ciro yaratacak, istihdam sağlayacak, vergi ödeyecek şirketler kurmaları.”

2015’te yaşanan 3 önemli getişme

2015 yılında Türkiye’de girişimcilik alanında yaşanan en önemli gelişmeler şöyledi:

Uluslararası platformda oyuncu olmak: Son dönemde gerçekleşen en heyecan verici hikaye, Yemeksepeti’nin Deli-very Hero’ya satılışı ve ardından çalışanlarına temettü dağıtımıydı.

2015’te çok yüksek büyüme potansiyeli olan, yenilikçi ve somut katma değer sağlayan yeni startup’lar eko sisteme katıldı. Ekiplerin hem sektörlerinde oldukça deneyimli ve vasıflı kişiler olmaları hem de sundukları değer vaadinin çok iddialı olması dikkat çekiyor. Özellikle B2B alanında, AR-GE temelli ve tasarım kökenli yeni startuplar ile daha sık tanışıyor olmamız ekosistemin olgunlaştığının göstergesi.

2015’te belli bir başarıya ulaşan girişimcilerin de artık ak-EJ tif mentör ve yatırımcıya dönüştüklerini gördük. Ekosistemin 360 derece gelişmesi için bu iki kitlenin örtüşmesi ve birbirini tamamlıyor olması da geçtiğimiz yılın en önemli gelişmeleri arasında sayılıyor.

Projeler uzmanlaşacak

Önümüzdeki yıl fintech, IOT (Internet Of Things), paylaşım ekonomisi, enerji ve sağlık gibi alanlarda girişimlerin ön plana çıkacağını düşünülüyor. Bu alanlar için çözüm üreten girişimlerin sayılarının da mutlaka artacağı öngörülüyor. Bunun yanı sıra internet ve teknoloji tabanlı girişim projelerinde artık bir uzmanlaşmaya gidildiği görülüyor.

Tüm tarafları her anlamda bir araya toplayan internet projeleri parçalanarak daha spesifik ihtiyaçları karşılayan projelere yerini bırakıyor. Sadece üniversite öğrencilerinin giriş yaparak kullanabildiği yeni aplikasyon CampusWings gibi spesifik alanlardaki girişim sayısının da artacağı ifade ediliyor. Organik tarım, organik tekstil, yeşil ekonomi ve mikro biyoloji gibi alanların da ilgi çekici olmayı sürdüreceği belirtiliyor.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ KULUÇKA MERKEZİ DİREKTÖRÜ ENİS ERKEL
“Yaratım atölyesini faaliyete geçireceğiz”

“2015’te fon toplamayı tamamlamış olan bazı yatırım firmaları öncülüğünde özellikle yüksek teknoloji girişimlerine ses getirecek yatırımların yapılmasını bekliyoruz. Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi olarak 2016 yılında da yürüttüğümüz ön-kuluçka ve hızlandırma programlarıyla girişimcilere ve ekosisteme uçtan uca destek vermeye devam edeceğiz. Ekosistemin tüm oyuncularını için bir cazibe merkezi haline getirdiğimiz Şişli’deki Kuluçka Merkezi’mizde düzenlediğimiz etkinlikler de tüm hızıyla ve artarak sürecek.

Diğer yandan bizim için bu yılı özellikle önemli kılan projemiz ise Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansfnın (İSTKA) desteğiyle kurduğumuz yaratım atölyesinin (Maker Lab) faaliyete geçecek olması. Burada Türkiye’de özellikle önümüzdeki dönemin trend teknoloji alanlarının başında geleceğini düşündüğümüz nesnelerin interneti alanında çalışan girişimcilerin ilk ürünlerini tasarlamalarında ve erken aşama prototiplerini hayata geçirmelerinde yardımcı olmayı hedefliyoruz.”

KEİRETSU FORUM BAŞKANI CAN METHSON
“Melek yatırımcı sayısı artacak”

“2014 öncesinde yatırımlarını gerçekleştirmiş olan melek yatırımcıların, çıkış hikayelerini daha çok okuyacağımız bir yıl olacağını düşünüyorum. Böylece melek yatırımcı kavramı Türkiye’de daha çok kişi tarafından konuşulacak ve bu bağlamda daha kaliteli girişimler ve başarı hikayeleri duyacağız. Melek yatırımcı sayısının yeni yılda, teşvikler ve Hazine Müsteşarlığının sunduğunu avantajlar ile bin kişiye doğru bir yaklaşım olabileceği inancındayım.

Bizim de girişimcilik eğitimlerimiz daha da hızlanarak devam edecek. Yatırımcılar için, Melek yatırımcılık eğitimlerine ağırlık vereceğiz. Sadece İstanbul’da değil, büyük tüm önemli ekonomik merkezlerde olmak istiyoruz. 2016 yılına, Muğla, Aydın ve Denizli’de ‘Melekler Güney Ege’ projesi ile başlıyoruz. Ayrıca Türk girişimleri uluslararası sermaye ile buluşmasına ağırlık vereceğimiz bir yıl olacak.”

TBAA (TÜRKİYE MELEK YATIRIMCILAR DERNEĞİ) BAŞKANI & DEÜLCOM I BAŞKANI BAYBARS ALTUNTAŞ
“2016’da çıkış stratejilerine odaklanılacak”

2016’nın özellikle global melek yatırımcılara Türkiye’deki ortak yatırım fonlarının tanıtılması ile beraber, start up’lara doğru akan daha fazla likit sermaye doğacağını düşünüyorum. 2016 yılı, melek yatırımcıların exit/çıkış stratejilerine daha fazla odaklanacakları bir yıl olacak. Çünkü yaklaşık 36 ay sonra, melek yatırım ağlarının bireysel melek yatırımcıları, girişimcilere yaptıkları yatırımların geri dönüşlerini sorgulamaya başlayacaklar.

Bu yüzden, bu yıldan itibaren, melek yatırım ağları global çıkış stratejilerindeki becerilerini arttırmaya yönelik çalışmalara başlayacaklar. Deulcom Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı markasıyla girişimciler için bizzat geliştirdiğim bir iş modelini tüm Türkiye’ye tanıtmaya odaklanacağım. Böylelikle girişimciler minimum sermayeyle ve 50 metrekarelik butik ofislerle girişimciliğe adım atabilecekler.’’

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu