Güncel Ekonomi Haberleri

Portföy yöneticilerinin beklentileri

İŞ PORTFÖY

“TL REEL BAZDA DEĞER KAZANABİLİR”

2016 yılı Kasım ayında Donald Trump’m başkan seçilmesinin ardından küresel piyasalar hızlı bir şekilde ABD’de büyümenin ve enflasyonun yükseleceğini, FED’in ise yükselen enflasyon ile mücadele için faizleri daha hızlı artıracağını fiyatlamaya başladı.

İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Emrah Yücel, Trump’ın başkanlık görevini devralmasından sonraki süreçte, istediği değişiklikleri öngörüldüğü hız ve boyutta yapamaması yüzünden Türkiye dahil gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik risk iştahının arttığına dikkat çekiyor.

Türkiye’de ise son aylarda Merkez Bankası’nm ortalama fonlama maliyetini arttırması ve sıkı para politikası duruşunu koruyacağını vurgulaması ile TL cinsi varlık fiyatlarının olumlu etkilendiğine dikkat çeken Yücel, “Küresel olarak tahvil faizlerinin düşük seviyelerdeki seyri gelişmekte olan ülkelere yönelik ilgiyi canlı tutuyor. Ayrıca, başta KGF kredileri olmak üzere kamu desteği sayesinde ekonominin büyüme hızında yaşanan ivmelenme de 2017 beklentilerim olumlu yönde etkiliyor. Bütçe açığındaki genişleme ve borçlanma ihtiyacındaki artış ise geçici olarak değerlendiriliyor ve yatırım ortamı üzerinde baskı oluşturmuyor” diyor. Yücel, önümüzdeki üç aylık dönemde Merkez Bankası’nın sıkı para politikası du ruşunu koruyacağı görüşünde. Buna karşın FED’in senenin geriye kalanında bir kez faiz artışı yapabileceği tahmininde bulunan Yücel, mali piyasalara ilişkin beklentilerini ise şöyle özetliyor:

“Önümüzdeki üç aylık dönemde beklentimiz, gösterge tahvilin ağırlıklı olarak yüzde 11.00-11.75 bandında kalması, 10 yıllık tahvil faizlerinin ise yüzde 10 seviyesinin altını test etmesi yönünde. TL’nin global risk iştahındaki artışa paralel reel bazda değer kazanacağını, hisse senedi piyasasmda ise yurtdışı piyasalar doğrultusunda bir seyir olacağını tahmin ediyoruz.”

DENİZBANK YATIRIM HİZMETLERİ

“FRANSA İZLENMELİ”

Deniz Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni Orkun Gö-dek’e göre, içeride seçim konusunun gündemden kalkması stresi azalttı ancak dışarısı ile entegrasyon sürdüğü için farklı konular gündemi belirleyecek güce sahip. Gödek için özellikle Fransa seçimleri kısa vadede en önemli konu başlığı. Ayrıca Haziran ayında FED’in nasıl bir duruş sergileyeceği de bir diğer önemli gündem başlığı.

İçeride enflasyon görünümü, TCMB duruşu gibi başlıkların TL varlıkların görünümünde etkili olmaya devam edeceğini söyleyen Orkun Gödek, “Bu ortamda dolar/TL için 3.60 seviyesinin aşağısında kalıcı oluşum beklentisi içerisinde değilim. 3.60-3.75 bandının bir süre daha çalışmaya devam ettiğini görebiliriz. Faizde ise enflasyon görünümü ve TCMB’nin sıkılaşma pozisyonu belirleyici olacak. Özellikle getiri eğrisinin uzun vadesinde kısaya göre daha iyimser olunabilir. Enflasyon çift haneden gerilemeye başlamadan 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 10.50-70 seviyelerinin aşağısını beklemiyorum” diyor.

SAXO CAPITAL MARKETS

“BİST-10G100-102 BİNE ÇIKABİLİR”

Saxo Capital Markets Yurtdışı Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğ-lu, referandum sonrası piyasalardaki kırılganlık ve tansiyonu yükseltecek gelişmelere karşı hassasiyetin yüksek olacağı görüşünde. Hati-poğlu, bu nedenle risklerin gündeme gelmesi halinde, özellikle kur tarafında çok hızlı yükselişler yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Şimdilik pozitif senaryoları fiyatlandırdıklarını söyleyen Özgür Hatipoğ-lu, beklentilerini şöyle özetliyor:

“Hem momentum, hem de teknik görünüm BIST-100 endeksinde 100.000-102.000 aralığına kadar yükselişi makul hale getiriyor. Bu şartlar altında dövizin baskı altında kalmaya devam etmesi beklenebilir. Faiz tarafında ise uzunca bir süredir hedefin üzerinde seyreden enflasyon, paranın fiyatının, yani faizin gerilemesini engelliyor. Her ne kadar para girişi devam etse de faizin düşmesi için enflasyon konusunun çözülmesi şart.”

Bu kapsamda Hatipoğlu’na göre, dolar/TL İkilisi, risk algısını artıracak bir gelişme olmadığı takdirde üç aydır işlem gördüğü 3.55-3.80 aralığında seyretmeye devam edebilir. Periyot analize göre özellikle mayısın son haftasında yüksek hareketlilik yaşanabileceğini ve bu dönemde dolar/TL kurunun 3.80/75 aralığına ulaşabileceğini söyleyen Hatipoğlu, “Benzer şekilde periyot analizini euro/TL üzerinde çalıştırınca haziran ayınm ikinci yarısında önemli bir tepeye gelmesi beklenebilir. Global piyasadaki euro/dolar parkesinden de etkilenen euro/TL kuru, bu dönemde paritedeki olası yükselişler nedeniyle 4.12/10 bölgesine yükselebilir.

Yüksek seyreden enflasyon nedeniyle faizlerin anlamlı bir şekilde gerilemesi şimdilik çok makul gözükmüyor. Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek para girişlerinin artması halinde kurun düşmesi ve TL arzının artması halinde ise faizlerde gerileme görülebilir. Ancak henüz rahatlamak için erken. Gösterge tahvil faizinin 11.50/80 aralığında seyretmesi olasüık dahilinde” diyor.

QNB FİNANSPORTFÖY

“FAİZDE 10.50’NİN ALTİ ZOR”

GNB Finansportföy Genel Müdürü Egemen Erden, kısa dönem piyasalarm sakin bir seyir izlemesini bekliyor. Yurtdışı piyasalarda ve küresel risk algısında bir bozulma yaşanması için önümüzdeki birkaç aylık süreçte herhangi bir neden bulunmadığına vurgu yapan Erden, “Ancak gelmen seviyeler itibariyle de finansal enstrümanlarda yukarı yönlü hareket alanının kısıtlı olduğunu da söyleyebiliriz” diyor.

Bu çerçevede Erden’e göre borsa yukarı yönlü hareketler yapabilecek olsa da 100 bin seviyesini görmesi zor görünüyor. Banka karlarının beklenenden daha iyi bir seyir izlemesine paralel olarak endeksin bu seviyelerden yaklaşık sadece yüzde 7 yukarı potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Egemen Erden, piyasalara ilişkin beklentileri hakkında şunları söylüyor;

“Faizlerde enflasyon üzerindeki baskı sebebiyle yüzde 10.50 altına doğru hareketler satış fırsatı olarak görülebilir. Zira yüzde 10.50 altında seviyelerde TL getirilerinin kalıcı olmasını beklemek zor. Kurun önümüzdeki dönemde 3.50-3.70 bandında bir seyir izlemesini bekliyoruz. Ancak daha aşağı seviyelere inmesini yüksek enflasyon ve süregelen jeopolitik belirsizlikler sebebiyle zor görünüyor. Bu nedenle kısa dönem için dolar/TL beklentimiz 3.75, euro/TL 4, euro/dolar paritesinde ise 1.07 seviyesinde.”

Erden, gösterge faizlerde ise önemli bir düşüş beklemiyor. Merkez Bankası’nm sıkı duruşunu sürdüreceğine yönelik açıklamasını hatırlatan Erden, “Gösterge olarak kabul edilen iki yıllık hazine tahvillerinde ise yüzde 11.25-11 bandı önümüzdeki üç ay için makul seviyeler. Bu dönemde bu seviyelerin aşağısı mümkün görünmüyor” diyor.

FOKUS PORTFÖY

“TL DEĞER KAZANACAK”

Fokus Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Ercan Güner, TL’nin önümüzdeki üç aylık süreçte de değer kazanmaya devam edeceği görüşünde. Uzun süredir yükseliş eğilimini koruyan enflasyonun bir süre daha mevcut seviyelerde kalıp ardından düşüş eğilimine geçeceği görüşünde olan Güner, “Gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarındaki devam eden değer kazanma eğilimi TL’yi desteklemeye devam edecektir. Bu durumda TCMB, daha fazla sıkılaştırmaya gitmeden yılın ikinci yarısında enflasyon ve kur hareketlerine bağlı olarak para politikasını yeniden gevşetebilir” görüşünde.

Güner, bu koşullarda önümüzdeki üç aylık süreçte TL’nin dolar karşısında 3.52-3.75 bant aralığında hareket edeceğini tahmin ediyor. Faiz oranlarının ise mevcut seviyelerinde kalacağı tahmininde bulunan Güner’in kısa dönem tahminleri ise şöyle:

“TCMB’den daha fazla sıkılaştırma beklemediğimizden kısa ve orta vadeli faizlerin mevcut seviyelerini koruması muhtemel. Hisse senetleri piyasası ise hem yurtdışı piyasalardaki olumlu süreç, hem de bankacılık sektörüne ilişkin artan kar beklentileriyle bir süredir devam eden yükselişinden sonra gelişmekte olan piyasalarla arasında bulunan iskontoyu kısmen kapattı. Artık bundan sonraki hareket sektörel ve özellikle bankacılık sektörüne yönelik olabilir.”

Bu beklentiler ışığında Güner’in üç aylık dönem için, dolar/TL kur tahmini 3.60-3.70, euroATL için 3.85-3.95, gösterge tahvil içinse yüzde 10.75-11.25 seviyesinde bulunuyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu