Başarılı Girişimcilik

Türkiye’nin en hızlı startup’ları ve büyüme sırları

SUPLEMENTLER

HIZLI PAZARIN HIZLI BÜYÜYENİ

Suplementler.com, Vitaminler.com e-ticaret sitelerini, BodyForumTr.com içerik sitesini ve Sporcard ve Fit in Class gibi bünyesinde bulunduran Dikey Vitamin A.Ş., yatırımcılarına memnun eden bir performans sergiliyor. Fiziksel mağaza ve otomat yatırımlarını da yapmaya başlayan Dikey Vitamin, sporcu destek ürünleri ve reçete gerektirmeyen gıda takviyesi ürünleriyle sağlıklı yaşam ekosistemini destekliyor. Şirket son iki senede değerlemesini 3 kata yakın artırmış durumda. Şu ana kadar iki tur yatırım alan şirkete ilk tur yatırımını Dani Goldenberg, Cihan Kutu, Yomi Kastro (Inventures) gibi isimler yaparken, şirket ikinci tur yatırımlarını Nevzat Aydın, Cem Topçuoğlu, Gökçe Kabatepe, Aydın Özol ve Oytun Özer’den aldı. Her yıl Dikey Vitamin sisteminden 500 binin üzerinde alışveriş yapılıyor. Dikey Vitamin Kurucu Ortaklarından Jack Ojalvo, “Alışveriş miktarı açısından en yakın rakibimizin yaklaşık 5 katıyız. Bu fark git gide açılıyor. Çok rakibimiz var; sektöre devamlı yeni oyuncular giriyor ama bunların bazıları çok dayanamayıp 1-2 sene içinde çıkıyorlar” diyor. 2017’de 30 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirten Ojalvo, çalışan sayılarını da 100’den 120’ye çıkarmayı planladıklarını söylüyor. Dikey Vitamin’in halen 12 mağazası var ve iki ay içinde 8 yeni mağaza açmak için de hazırlıkları sürüyor. Şirketin hedefi, 2017 sonunda 25-30 mağazaya ulaşmak. Jack Ojalvo’ya göre hızlı büyümelerinin altında yatan en önemli neden; doğru zamanda sektöre girmiş olmaları… “Vitamin gibi gıda takviyeleri konusunda çok hızlı ilerliyoruz. İlk başladığımızda bizi ciddiye almayan ilaç şirketlerinin çoğu ya halihazırda bizimle çalışıyor ya da masaya oturmaya başladı” diyen Ojalvo değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor: “Hızlı büyüyen bir pazardayız. Bizim amacımız, her zaman pazardan daha hızlı, en önemlisi de daha sağlıklı büyümek. Karlı bir yapımız var. Bunun üzerine de çok sağlam bir finansal altyapımız var. Bu finansal gücü kullanıp rakiplerimizi eleme yoluna hiç gitmedik. Ama buna rağmen sektör her sene konsolide oluyor ve yeni girenlerin işi çok ciddi ölçüde zorlaşıyor. Hedefimiz 2017’de kullanıcı sayısı ve ciromuzu yaklaşık iki katma çıkarmak.”

TAZE MASA – tazemasa.com

HER YIL İKİ HAT BÜYÜYOR

Taze, doğal ve organik gıda satışı yapan Tazemasa, 2012 yılında kuruldu. Ürün tedarik ettiği üreticilerle tanışıp, dönemsel ziyaretlerde bulunan Tazemasa, müşterilerinin güvenilir gıdaya ulaşımını sağlıyor. Soğuk zincir gerektiren ürünleri müşterisine kendi araçlarıyla ulaştıran Tazemasa, kavanozlu ve paketli ürünler dışındaki ürünleri depolamıyor; siparişini aldıktan sonra taze taze tedarik edip müşteriye sunuyor. 20 binin üzerinde müşteriye ulaştıklarım belirten kurucu CEO Fahir Özcan, “İnternet üzerinden bu ürünleri almanın Türkiye için daha erken olduğunu düşünen kişiler olabilir ama 20 bin kişinin üzerindeki müşterimiz, erken olmadığını ve doğru bir zamanlama yaptığımızı söylüyor” diyor. Şu ana kadar sadece Yomi Kastro’nun ortağı olduğu Inventures’den yatırım aldıklarını belirten Özcan, şu değerlendirmeleri yapıyor: “Her yıl ortalama 2 kat büyüyoruz. Müşteri sayımız 25 bini geçti ve her ay 2.4 defa siparişlerini tekrarlıyorlar. Sepet büyüklüğümüz de 200 TL’ye yaklaştı. Diğer internet şirketlerinin aksine taşıma da dahil olmak üzere tüm süreci kendimiz yönetiyoruz. Bunun sağladığı müşteri memnuniyeti, siparişlerin tekrarlanmasını sağlıyor. Tazemasa birçok küçük üreticinin kendine yer bulduğu ve satışlarını yapabildiği önemli bir platform oldu. Bu şekilde çiftçilerimize destek olduğumuz için kendimizi çok ama çok mutlu hissediyoruz.”

TIA/ENTIFY – twentiiy.com

MÜŞTERİ VE KULLANICI SAYISINI ARTIRDI

İşletmelerin saha operasyonlarım kitle kaynaklı olarak yürütmesini sağlayan Twentify, 2014 yılında 20’li yaşlarda üç ortak; Tolga Bakkaloğlu, İlker İnanç ve Çağlar Bozkurt tarafından kuruldu. Twentify Kurucu Ortağı Çağlar Bozkurt, “Bounty isimli mobil uygulamamız müşterilerimize 2014 sonunda sadece bin akıllı telefon kullanıcısı ile hizmet veriyordu. 2015 sonunda 2 ülkede 90 bin akıllı telefon kullanıcısına ulaştık.

2016 sonu itibariyle ise 7 ülkede 240 bin kullanıcımız ile hizmet veriyoruz. Şu anda bir kullanıcı boş zamanlarında Bounty uygulamasını kullanıp ortalama 150 TL ek gelir elde edebiliyor. Ama daha sıkı çalışıp ayda 4 bin TL kazanan kullanıcılarımız da var” diyor. 2015 Ekim ayında Webrazzi Arena yarışmasında Türkiye’nin en başarılı girişimi seçilen Twentify, sonrasında TechCrunch Disrupt London etkinliğinde dünyanın her yerinden gelen 150 girişim arasından wild card alan tek girişim olarak Startup Battlefield’ta sahne aldı.

Bu da hem Türkiye’de hem de global pazarda hızlı büyümesine yardımcı oldu. Twentify, ilk tur yatırımını TRPE Venture Partners’tan Mayıs 2014’te 1 milyon dolar büyüklüğünde aldı. İkinci yatırım ise 2016’da ara yatırım şeklinde gerçekleşti.

VİSIONTEACTIVITE – visioııtesı/tive.com

2.5 YILDA ÜÇ KAT DEĞERLENDİ

Visionteractive, 2013’ün Ocak ayında kuruldu. Online ve gerçek dünya arasında köprü kuran Visionteractive, sosyal medya tabanlı, eğlenceli, interaktif fiziksel ve dijital ürünler geliştiriyor. Presstagram, InstaFlip, PhotoToy, SocialMat gibi çeşitli sosyal medya tabanlı ürünler geliştiren Visionteractive, Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Amerika ve Körfez ülkelerindeki büyümesini de sürdürüyor. 2016 yılında geçen yılki cirosunu ikiye katladığını açıklayan girişim, 2017’deki cirosunu 3.5 kat artırma hedefi koydu. Alişan Yılmaz, Onur Candan, Can Çiftçi ve Kerim Memnun tarafından kurulan girişim, ilk yıllarında ŞirketOrtağım Melek Ağı’ndan, ardından da TR Angels’tan yatırım aldı. Erken aşama girişimleri küresel arenaya çıkaran StartersHub da, Visionteractive’e geçen yıl ortasında yatırım yaptı. Visionteractive’nin şirket değeri ilk yatırım aldığı 2.5 yıl öncesine göre 3 kat değer kazandı ve 5.5 milyon dolara çıktı.

V-C0UNT – tr.v-count

ABONELİK GELİRLERİ YÜZDE 3G0 ARTTI

Onedio’nun kurucu ortaklarından Demirhan Büyüközcü ile Kaan Kayabalı’nın 2012’de ODTÜ Teknokent’te kurduğu V-Count, ‘insan sayma sistemleri’ geliştiren bir girişim. Özellikle perakende mağazalarında ve alışveriş merkezlerindeki müşteri sirkülasyonunu ölçmeye yarayan cihazlar ve yazılımlar geliştiriyorlar.

Bu cihazlar, ziyaretçi davranışları analiz edilip raporlayabiliyor ve V-Count müşterilerini aylık abonelik modeliyle ücretlendiriyorlar. V-Count geçen yılın ikinci yarısında Revo Capital’den

1.4 milyon dolarlık yatırım aldı. 7 milyon dolar üzerinden değerlenen V-Count’un 80 ülkede 10 binden fazla noktada kurulu sisteminin bulunduğu biliniyor. Ankara ve İstanbul’daki ofislerinde 50 kişinin çalıştığı şirketinin abonelik gelirleri son bir yılda yüzde 300 arttı. _

Haber Rahime Baş Uçar
rahimebasucar@turkishtimedergi.com

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu