Kariyer ve İş

2014 Turizm Sezonu Yönetici Transferleriyle Açıldı

Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinin başında yer alan turizm, 2014 sezonunu atama, terfi ve transferlerle açtı. Turist profilini korumak isteyen tesislerde son 6 ayda 41 transfer ve atama gerçekleştirildi. Türkiye genelinde önümüzdeki dönemde açılması planlanan onlarca tesisin hizmete girmesiyle, atama, terfi ve transferlerm artması bekleniyor.

turizm transfer

Turizmde yaz sezonu yine hızlı bir tranfer rüzgarıyla açılıyor. Sektörde yılbaşından bu yana gl’in üzerinde transfer-atama-terfi gerçekleştirildi. Bu atama ve transferler genel müdür, satış & pazarlama müdürü ve F&B müdürü gibi farklı kademelerde yapıldı. Önümüzdeki dönemde Dedeman, Ri-xos ve Divan gibi otel zincirlerinin Ankara, Gaziantep, Antalya gibi şehirlerde kıyı ve şehir otelleri açacak olmaları, atama ve transferlerin daha da artacağını gösteriyor.

Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri olan turizmde yaşanan atama ve transfer hareketlerinin son altı aylık seyrini araştırdık. Son altı ayda sektörde üst düzey 40 transfer-atama-terfi yapıldığı sonucuna ulaştık. Atamalar konusunda hızlı bir büyüme içinde olan Dedeman, Rixos ve Hilton otelleri öne çıkıyor. Atama ve transferlerde daha çok yeni açılan oteller ön plana çıkarken, terfiler ise daha çok faaliyetteki otellerde gerçekleşiyor.

turizm transferler

turizm rotasyon turizm terfi

TESİSLER ÇEŞİTLENİYOR

Türkiye’de son yıllarda hizmet sektörünün gelişimi diğer sektörlerden daha hızlı. Bu trend tesis sayısını her geçen yıl arttıran turizm sektörü için de geçerli bir durum. Turizm sektörünün segmentlerinde son yıllarda gözlenen değişim beraberinde uzmanlaşmayı da getiriyor. Geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak deniz-güneş ve tarih üzerine bir turizm sektörü ve yapılanması söz konusu iken, artık spor, sanat, kongre, devre mülk, kaplıca, kayak gibi birçok farklı tema ile derinleşen ulusal ve uluslararası turizm yapılanmasına gidiliyor. Bu faktörler de oıta ve üst düzey yönetici seviyesindeki devinimin hızlanmasını beraberinde getiriyor.

Egon Zehnder Yönetim Danışmanı Murat Yeşildere, turizm sektörünün gelişme hızı yetenek ve yöneticilerin gelişme hızını aşınca, bunun arz-talep kesişmesinin alt seviyelerde ve daha kısa sürelerde olmasını beraberinde getirdiğini söylüyor. Yeşildere, “30 yıl önce İstanbul’da sadece üç tane 5 yıldızlı otel varken bugün bu sayı 50’yi geçti ve hızla da artıyor. Bu trende cevap vermek için de, sektör, uzmanlığına güvenerek, liderlik gelişimini tamamlama aşamasında olan yöneticileri biraz daha erken göreve getirebiliyor” diyor.

Sektördeki büyümenin genel olarak ücretleri olumlu etkilediğine işaret eden Yeşildere, bunun özellikle yönetici kademesinde ve büyük yatırımlı projeler veya tesislerde, işletmelerde daha net görüldüğünü de söylüyor.

KALİFİYE ÇALIŞAN SORUNU

Son yıllarda turizme hizmet vermek üzere yapılan resort (kıyı) ve şehir oteli yatırımlarının artması, sektörde kalifiye eleman sıkıntısına neden oluyor. Yeni sezon çalışmalarına başlayan tesisler, yönetici kadrosunu belirlerken, rakip tesislerde başarılı olan yöneticiler ile kendi bünyelerindeki çalışanlar arasında başarılı olanları üst düzey yönetici yapmayı tercih ediyor.

Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda turizm sektörüne yatırım yapmaya devam ettiğine vurgu yapan Murat Yeşildere şunları söylüyor: “Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2007’den 2013’e kadar seyahat acentesi sayısı 5 binden 7 bine ulaştı, turizm yatırımı belgeli tesis sayısı da 776’dan 922’ye çıktı. Türkiye’nin turizm gelirleri 2007’den bugüne 20 milyar dolardan 30 milyar dolara çıktı. Sektöre hizmet verebilmek için birçok üniversitede turizme nitelikli eleman yetiştirmek üzere bölümler kuruldu ve mezunların her geçen gün yeni tesislere, yeni turizm yatırımlarına atandığını görüyoruz. Türkiye’de turizmin çeşitlenmesi, yabancı sennayenin sektördeki artışı da yetenek ihtiyacını özellikle orta ve üst düzey yöneticilerde iyice arttırıyor.”

50 OTEL YOLDA

Rixos’tan Dedeman’a, Divan Otelleri’nden The Marmara Otelleri’ne kadar birçok otel grubu, Türkiye genelinde otel açma hazırlıkları yapıyor. Bu yıl kıyı ve şehir oteli olmak üzere Türkiye genelinde 50 üst düzey otelin hizmete geçmesi bekleniyor. Bu otellerin hizmete geçmesiyle genel müdüründen aşçısına, ön büro müdüründen garsonuna kadar yaklaşık 5 binin üzerinde kişinin istihdam edileceğine dikkat çekiliyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye’de bu yıl 50’ye yakın tesisin faaliyete geçtiğini ve binlerce kişiye istihdam sağlanacağını söylüyor. Tesis sayısının hızlı artmasına karşın kalifiye eleman sayısının yeteri kadar artmadığına işaret eden Ayık, tesis sayısının hızlı artmasının sektördeki terfi sürelerini kısalttığını, eleman sıkıntısının da transferleri artırdığını vurguluyor.

KADIN YÖNETİCİ AZ

Üst düzey yöneticilerin daha çok erkeklerden oluştuğuna dikkat çeken Ayık, kadın yöneticilerin en az erkek yöneticiler kadar başarılı olduklannı ve kadın yönetici sayısının artması gerektiğini söylüyor.

Turizm sektörü çalışan sirkülasyonunun yoğunluğu ile dikkat çeken bir sektör. Ancak kalifiye eleman sayısının azlığı, yeni tesislerin açılması ile alternatiflerin artması, işverenleri ellerindeki elemanları tutmaya zorluyor.

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Er-soy, turizmin insanları memnun etmeye yönelik bir sektör olduğuna dikkat çekerek çalı-şanlann kalitesinin önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Güzel ve kaliteli bir tesis açmak kadar iyi hizmet vermenin de turizmin olmazsa olmazlarından biri olduğuna işaret eden Ersoy, “Sektördeki markalar hizmet kalitesini tutturabilmek adına kendi elemanlannı yetiştirmeyi tercih ediyorlar. Ancak burada da başka tesislere transfer durumları ortaya çıkabiliyor” diyor.

Turizmde Kempinski, Hilton, Sheraton ve Conrad gibi uluslararası zincirler, sektöre eleman yetiştiren tesisler olarak dikkat çekiyor. Bu zincirler, çalışanlarını farklı ülkelerdeki tesislerine göndererek farklı deneyimler kazanmalarını sağlıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu