Kariyer ve İşMakaleler

2016’nın İş ve İK Trendleri

İKİNCİ YABANCI DİL ŞART

Yeni nesil teknolojiler geliştikçe yeni meslekler de oluşmaya başladı. Fortune Kariyer Eğitim ve Danışmanlık Hizmetle-ri Kurucu Ortağı Ayşen Arıduru da diğer uzmanlar gibi teknolojiyle ilişkili mesleklerin yükselişte olacağına dikkat çekiyor ve ödeme sistemleri uzmanı, finans mühendisleri, kurumsal iletişim uzmanı, eğitim danışmanları, koçlar, marina mühendisi, sanat fotoğrafçısı, insansız hava aracı pilotu, tasarımcılar, içerik yöneticisi, akıllı şeh plancısı, yönetim organizasyon uzmanları, kurumsal finansman uzmanları, istatistik uzmanı, raporlama uzmanı, matematik uzmanı, mekatronik mühendisi, yazılım mühendisi, Ar-Ge uzmanı, tedarik zinciri uzmanı ve tüm bu unvanların alt, orta ve üst kademe pozisyonlarının her zaman aranacağını belirtiyor. Bunlara ek olarak, iş güvenliği uzmanı, iş ve meslek danışmanı, sağlık danışmanı, hukuk danışmanı gibi roller de önem kazanıyor.

Arıduru’ya göre, önümüzdeki dönemde yabancı dil gerektiren pozisyonların sayısı artacak. İngilizcenin yanında ikinci yabancı dil şartı aranacak. 2016 yılında Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Hırvatistan, EMEA ülkeleri Katar, Cezayir, Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Dubai, Abu Dabi’den yeni yılda orta-üst kademe yönetici pozisyonlarında Türk yöneticilere ilişkin talepler artacak. Arıduru, tüm bunlara ek olarak bu yıl, kendi işini yapan profesyonellerin sayısının artacağını ve 2016’da daha fazla yeni girişimlere şahit olacağımızı aktarıyor.

İlaç sektörü yükselişe geçti

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu’na göre, kısa vadede İK’nın gündeminde özellikle asgari ücret artışları ve asgari ücretin tetiklediği yukarı yönlü diğer zamlar olacak.

Adaylar açısından işe alım süreçlerinin daha uzun geçmesi bekleniyor. Hatipoğlu, 2016’ya yönelik öngörülerinin yanı sıra yılın ilk çeyreğini öngören Manpovver Group İstihdama Genel Bakış Araştırması’nı da bizlerle paylaştı.

Araştırmaya göre, önümüzdeki çeyrekte Türk işverenlerin işe alım planları kayda değer oranlarda seyrediyor ve yüzde 20’si istihdam sayılarını artırmayı planlıyor. En güçlü işe alım beklentileri finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektörlerinde (+%24] ifade ediliyor. Üretim sektöründeki beklentiler de işe alım yönünde (+%22]. Geçtiğimiz çeyreğe göre istihdam öngörüleri 11 sektörün beşinde artıyor. En dikkat çeken artış yüzde 22 puan ile ilaç sektöründen, ardından da tarım, ormancılık, avcılık ve balıkçılık (yüzde 8 puan] ve restoran ve otelcilik (yüzde 7 puan] sektörlerinden geliyor. Ancak, görünümlerin sırasıyla yüzde 5 ve 4 puan düştüğü üretim sektörü ile elektrik, gaz ve sunun dahil olduğu sektörlerdeki işverenler daha zayıf işe alım beklentileri bildiriyor.

Yusuf AZOZ / Kariyer.net Genel Müdürü
Teknolojik birikim hep kazandırır

En çok aranan mesleklerde, bugünden şekillenen ve önümüzdeki on yıla, hatta daha da sonrasına yayılacak bazı önemli trendler var. Bu alanlarda önemli miktarda yetişmiş personele ihtiyaç duyulacak ve bu alandaki profesyoneller çok iyi koşullarda iş bulabilecek.

■ Genetik ve biyoteknoloji: Günümüzün ve geleceğin en önemli çalışma alanlarından biri olacak. Örneğin ekstrem koşullarda yaşayabilen canlılardan alınan enzimlerle sanayide kullanılacak maddeler oluşturuluyor. Biyoteknoloji, temel bilim buluşlarını kısa sürede yararlı ticari ürünlere dönüştürebilmesiyle kendi talebini yaratabiliyor ve bu yönüyle diğer teknolojilerden ayrılıyor.

■ Nanotaknoloji: Kendini temizleyen kumaşlar ve duvar boyalarıyla şimdiden hayatımıza giren nanoteknoloji, gelecek 10 yıl içinde çok daha gelişmiş uygulamalarla karşımıza çıkacak. Sağlık, tekstil, elektronik, otomotiv, gıda gibi çok farklı alanlarda kullanılacak. Uzmanlar şu an nanoteknolojinin üçüncü devresinde olduğumuzu, 2020 yılı itibari ile de dördüncü nesil nanoteknolojik ürünlerin çıkmasının beklendiğini belirtiyor.

■ Djjital reklamcılık: İnternetin bir reklam mecrası olarak diğer mecraları giderek geride bırakması, işgücü açısından da önemli bir harekete işaret ediyor. Sadece ülkemizde beş yıl içinde 10 bin kalifiye elemana ihtiyaç duyacağı belirtilen sektör, web uygulama, yazılım ve multimedya, arama motoru pazarlama, kampanya yönetimi, dijital medya planlama uzmanları ve interaktif sanat yönetmeni gibi farklı profillere iş imkanı sağlayacak.

■ Robotik: Kritik ameliyatları robotların insanlara göre hatasız ve daha başarılı gerçekleştireceği günler çok yakın. Makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve elektronik mühendisliği dallarının birlikte çalıştığı bu alan hayatımızın hemen her alanında kullanabileceğimiz yeni teknolojiler yaratacak.

Sektör sektör zam oranları

Kariyer.net, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinde çalışan yaklaşık 7 bin 500 adaya maaş artışları ile ilgili beklenti ve tahminlerini sordu. Ayrıca bilişim, hizmet, otomotiv, perakende, tekstil, inşaat ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren 300 şirkete, “Çalışanlarınız için 2016’da zam oranınız ne olacak?” sorusunu yöneltti. İşte, Zam Anketi’nin sonuçları…

Bilişim sektöründe çalışan adayların yüzde 28’i, yüzde 7-10 oranında zam beklerken yüzde 16’sı, yüzde 11-13 oranında zam bekliyor. Yüzde 10’luk kesim 2016’dan zam konusunda umutsuz iken yüzde 20 ve üstünde zam beklentisi olanların oranı ise yüzde 11. Sektörde faaliyet gösteren firmalar içinde ankete katılanların yüzde 36’sı zam konusunda yüzde 7-10 oranında yoğunlaşıyor.

Hizmet sektöründe ise enflasyon oranına yakın tahminler ilk sırada geliyor. Anketi yanıtlayanları yüzde 26’sı yüzde 7-10 aralığında zam beklentisinde. Diğer yandan katılanların yüzde 13 yeni yılda zam yapılmayacağını düşünürken, yüzde 4-6 seçeneğini işaretleyenler de yanıt verenlerin yüzde 12’sini oluşturuyor. Hizmet sektöründeki şirket yöneticilerinin yüzde 45’i yüzde 7-10 ile tahmin edilen zam oranı etrafında birleşiyor. Yüzde 17 gibi azımsanmayacak bir oranda katılımcı firma ise yüzde 11-13 oranında ücret artışı yapacağını söylüyor.

Otomotiv sektöründe yüzde 33’lük bir oranla yüzde 7-10 zam oranı öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 17’si yüzde 11-13 arasında ücret artışı bekliyor. Otomotiv sektöründeki firmaların yüzde 50’si zam oranı konusunda çalışanların beklentileriyle benzer oranları telaffuz ediyor. Yüzde 7-10 oranını veren işverenlerin yanı sıra yüzde 15’i çalışanlarına yapacakları maaş artışlarında yüzde 11-13 oranlarına kadar çıkıyor.

Perakende sektöründe de durum çok farklı değil. Çalışanların beklentisi yine ağırlıklı olarak yüzde 7-10 arasında. Anketi yanıtlayanların yüzde 33’ü yüzde 7-10 arasında zam oranı beklerken, işverenlerin yüzde 23’ü yüzde 7-10 oranını, yüzde 17’si ücret artışının yüzde 6’nın altında kalacağına işaret ediyor.

Tekstil’de durum aynı. Beklentiler yüzde 7-10 arasında yoğunlaşıyor. Yüzde 4-7 aralığında zam olacağını düşünen yüzde 14’lük bir kesim bulunurken, katılımcıların yüzde 9’u ise yüzde 20’nin üzerinde zam beklentisi olduğunu söylüyor. İşverenlerin ise yüzde 35’i, yüzde 7-10 aralığını işaret ediyor. Yine yüzde 22’si yüzde 11-13 oranlarını verirken, yüzde 25’i zamları enflasyona göre belirleyeceklerini söylüyor.

Ticaret sektöründe çalışanların neredeyse yarısının tahminlerine göre, zam oranları yüzde 7-10 ve yüzde 11-13 arasında gerçekleşecek. Çalışanların beklentilerine paralel olarak şirketler de yüzde 7-13 arasında değişen ücret artışlarından bahsediyor. Ankete katılan firmaların yüzde 39’u yüzde 7-10 oranını işaret ederken, yüzde 25’i yüzde 10-13 oranında zam yapacağını belirtiyor.

Turizm sektöründe çalışanların yüzde 15’i ücret artışı olmayacağını savunuyor. Yüzde 32’lik bir kesim ise yüzde 7-10 arasında zam beklentisinde. Sektördeki şirket yöneticilerinin neredeyse yarısı ise, yüzde 7-10 oranını işaret ediyor. Şirketlerin yüzde 19’u yüzde 11-13 arasında zam yapacağını söylüyor.

Yapı sektöründe sektör çalışanlarının neredeyse yarısı yüzde 8’in üstünde artış beklerken, katılımcıların yüzde 17’si yüzde 11-13 arasında zam olacağını düşünüyor. Yapı sektöründeki şirketler içinde anketi yanıtlayanların yüzde 57’si çalışanların beklentisi ile paralel bir yanıt veriyor.

Üretim sektöründe çalışanlar diğer sektör çalışanlarına göre maaş zammından daha umutlu. Çalışanların yüzde 30’u yüzde 7-10 aralığında ücret artışı beklerken, yüzde 16’sı yüzde 11-13 arasında, yüzde ll’i ise yüzde 20’nin üzerinde artış olmasını bekliyor. İşverenlerin ise yüzde 28’i yüzde 11-13 arasında zam olacağını, yüzde 25’i ise artışın yüzde 7-10 düzeyinde kalacağını tahmin ediyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. 2016 yılında yapılabilecek çok güzel iş fikirleri. umarım herkes için iyi bir yıl olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu