Kariyer ve İşMakaleler

2016’nın İş ve İK Trendleri

İş ve İK dünyası yeni yıldan umutlu. Genel istihdamın artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Perakende, inşaat ve bilişim istihdam artışında etkin rol oynayacak sektörler olarak öne çıkacak. Özellikle dijital ve mobil uzmanlıklara talep fazla…

2015 şüphesiz pek çok açıdan zor bir yıl oldu. Özellikle seçim ortamının getirdiği belirsizlik, işe alım planlarının seçim sonrasına ertelenmesine sebep olurken, yıl boyu istihdam piyasasında hissedilir bir hareketsizlik yaşandı. Ancak geçen haftaki haberimizde de belirttiğimiz gibi, İK dünyası 2016’dan umutlu. Özellikle yılın ilk yarısında istihdam artışının yaşanmasına kesin gözüyle bakılırken asgari ücretin artışıyla birlikte özel sektörde pek çok çalışanın maaşında yapılacak iyileştirme ve zam da gündemin ilk sırasında yer alıyor.

is ve ik trendleri

Peki yeni yıl, yeni iş alanları adına bize neler getirecek? Özellikle istihdamın artacağma kesin gözüyle bakılırken, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da bilişim, perakende, inşaat, tekstil, sağlık ve ilaç sektörlerinde istihdamda hareketlilik yaşanması bekleniyor. Özellikle dijitalleşmenin kurum ve şirketlerin hemen her departmanında yaygınlaşması dijital dünyaya yönelik işlerin yükselişe geçeceğine işaret ediyor.

SATIŞ VE PAZARLAMA GÖZDE

Bu yıl da her yıl olduğu gibi özellikle satış ve pazarlama pozisyonlarında arayış tam gaz devam edecek ve donanımlı mühendis ihtiyacı hemen her alanda kendisini hissettirecek. Yazılım, elektronik, bilgisayar, inşaat mühendisi, sosyal medya uzmanı, satış ve pazarlama uzmanı, CFO, bilişim hukukçusu, profesyonel sağlık yöneticisi gibi meslekler avantajlı konumda olmaya devam edecek. Bu bildiğimiz mesleklerin dışında ise yenilenebilir enerji danışmanı ve mühendisi, rüzgar enerjisi uzmanı, yeşil pazarlama danışmanı, organik tarım mühendisliği, mobil uygulama geliştiriciliği, veri madenciliği uzmanı, veri bilimcisi, veri analisti gibi yeni meslekler ise yükselişe geçecek, popülerliğini artıracak.

YÖNETİCİ ARAYAN ÇOK

Yönetim tarafında ise şirketlerin performanslarının hareketlilik göstermesi, yönetici kademesindeki değişimi son bir yıldır önemli biçimde tetikliyordu, bu trendin bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Son seçimlerde çıkan sonuçların yabancı sermaye yatırımcılarının ilgisini tekrar çekeceği beklentisi iş dünyasında hakim. Bu bağlamda Ortadoğu, Çin ve Kore’den gelen yatırımcıların aktivite-sinin artacağı ve bu bölgelerin Türk yöneticiler için kariyer anlamında yeni fırsatlar sunacağı öngörülüyor. Türk yöneticiler için Ortadoğu’nun yanı sıra Avrupa ve ABD pazarının da kariyer anlamında önemli potansiyel taşıdığı belirtiliyor.

İK dünyasında bu yıl etkisini gösterecek bir diğer önemli konu ise işe alım süreçleri. Yavaş yavaş online ortama taşman bu süreçlerin, eskiye oranla daha fazla zaman alması ve daha aşamalı hale gelmesi bekleniyor. Ofise bağımlılığın ise teknolojinin de etkisiyle yavaş yavaş etkisini yitirdiği ve özellikle yeni kuşağın uzaktan veya mobil çalışma sistemini bu yıl daha çok benimsemesi öngörüler arasında.

Yeni yılın ilk günlerinde 2016’da bizi iş ve İK dünyasında nelerin beklediğini merak ettik ve Türkiye’nin önde gelen işe alım ve danışmanlık şirketi yöneticilerine, İK danışmanlarına ve headhunter’lara 2016’nın iş ve insan kaynaklarını trendlerini, hangi sektörlerin cazibesini artıracağım ve hangi iş kollarının çalışan ve işveren nezdinde yükselişe geçeceğini sorduk. İşte yanıtlar…

YATIRIMLAR CANLANACAK

Görüşler farklılık gösterse de pek çok İK uzmanı 2016’da istihdam piyasasının hareketleneceği konusunda hemfikir. HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan’a göre, şirketler 2016’da beklemeye aldıkları yeni yatırımları canlandıracaklar, bu da istihdama olumlu yansıyacak. Bununla birlikte asgari ücrette yapılacak artış istihdam eğiliminde etkili olacak. 2016’da da İK’nın gündemi geçtiğimiz yıldan pek farklı değil. Yetenek yönetimi, çalışan bağlılığı, liderlik, eğitim ve gelişim yine gündemde yer alacak konular olacak. IK’da yetenekleri çekmek, elde tutmak ve potansiyeli geliştirmek gündemin ilk sırasında yer alıyor. Şirketler, çalışılmak istenen bir şirket olmak için çalışanlarına sundukları ücret ve yan haklar paketlerini, kariyer ve eğitim- gelişim olanaklarını, sosyal hakları ve topluma sağladıkları katkıyı gözden geçirmeye başlayacaklar.

GENÇLERİN TERCİHİ GİRİŞİMCİLİK

Çalışma hayatında en önemli konularından biri de esneklik. Yapılan araştırmalar Türkiye’de her 100 kişiden 35’inin önümüzdeki üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunmak istediğini gösteriyor. “Gençler arasında girişimci olmak isteyenlerin oranı hızla artıyor. Gençler herhangi bir yere bağlı olmaktansa, daha çok özgürlük ve yaratıcılık istiyorlar. Bu yüzden işverenler genç yeteneklerle çalışmak için yeni iş ve çalışma modelleri geliştirmek zorunda kalabilir” diyen Özcan, bu yıl girişimci sayısında daha fazla artış olabileceğine dikkat çekiyor.

TEKNOLOJİ YAZARLIĞI ÖNEMLİ

Şirketlerde dijital dönüşümle birlikte operasyonlar, iş süreçleri daha ölçülebilir hale geldi. Bu da performans ve ödül yönetiminde şirketlere önemli bir avantaj sağlıyor, buna bağlı olarak değişken ücret dediğimiz performansa bağlı prim, bonus, yan haklar gibi uygulamaların çeşitlenmesi bekleniyor. Özcan, “Bu nedenle verilerle iş yapma kültürü, teknoloji okuryazarlığı, medya okuryazarlığı çalışma hayatında önem kazanıyor. Bilgiyi ve ilişkileri iyi yönetmek, bunlardan değer üreten işbirlikleri yaratmak öne çıkıyor. Bunun için sahip olduğumuz ilişkiler önemli, artık hemen her pozisyondaki kişinin sosyal ve iş ağının olması ve bunu iyi yönetebiliyor olması bekleniyor” diyor.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. 2016 yılında yapılabilecek çok güzel iş fikirleri. umarım herkes için iyi bir yıl olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu