Güncel Ekonomi Haberleri

2018 Yılı Gram Altın Yorumları

2014 ZİRVESİNE ÇIKABİLİR

TEB Portföy Genel Müdürü Selim Yazıcı, 2018’de altın fiyatları konusunda oldukça temkinli. Yazıcı, ons altında 2016 zirvesi olan 1.350 doların teknik bazda kritik fiyat seviyesi olduğuna dikkat çekerek, bu seviye kırılırsa 2014 zirvesi olan 1.392 doların üzerine çıkılabileceğini söylüyor. Yazıcı, “Geri çekilmelerde ilk alım noktamız 50 günlük ağırlıklı ortalama olan 1.307 dolar olacaktır” diyor. Altın fiyatlarının global ekonomilerden çok etkilenmesi yüzünden bu yıl “temkinli” yaklaşmak gerektiğine vurgu yapan Yazıcı, fiyatı etkileyen en önemli faktörleri ise şöyle sıralıyor:

“Global enflasyon beklentileri ve dolayısıyla basılı paranın değeri, global faiz ortamı (altın taşıma maliyeti açısından), jeopolitik riskler ya da beklentilerde kötümserleşme/korku ve dördüncü faktör olarak da Merkez Bankaları’mn altm tutma tercihleri altında arz/talep dengesini etkileyebiliyor. Eğer ABD Dolan’mn değer kaybı devam eder, enflasyon endişeleri yükselir ve hızlı yükselen tahvil faizleri soluklanırsa yakm dönemde altm fiyatları yükselebilir. Buna karşılık, ABD Doları’nın değer kazandığı bir ortamda geri çekilmeler yaşanacaktır.”

Yakm tarihin en büyük altın rallisinin Lehman krizi sonrası Fed’in para basma politikaları ile başladığını hatırlatan Yazıcı, “Altın fiyatları için kritik belirleyicinin ABD Doları’nın değeri olduğunu söylemek yersiz olmaz” uyarısında bulunuyor.

MART AYI KRİTİK

Şeker Yatırım Genel Müdürü Osman Göktan, yeni yıla 1.303 sınırından başlayan ons altının ilerleyen günlerde doların gerilemesinden destek bulduğunu söylüyor. Özellikle ocak ayının sonlarına doğru dolar endeksinin ilk kez üç yılın en düşük seviyesine inmesiyle ons altının yılın en yüksek seviyesi olan 1.365’i test ettiğini hatırlatan Göktan, “İlerleyen günlerde hisselerin denge bulmasıyla tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti. Gösterge faizin yükselmeye devam etmesi halinde altm ve Yen gibi güvenli para birimlerinden çıkışlar hız kazanabilir. Öte yandan Fed’in son toplantısında mart ayında faiz artırımına gidilmesine ilişkin beklentileri güçlendirdiğini de gözlemledik. Bu nedenle mart ayının hem dolar hem de altm açısından oldukça kritik olduğunu söyleyebiliriz” diyor. 2018’de altın fiyatlarını destekleyecek çok sayıda bilinmez ve risk bulunduğuna da işaret eden Göktan, bu riskleri ve ons’a ilişkin beklentisini şöyle özetliyor:

“ABD kanadında enflasyonun ikinci çeyrekte yukarı yönelip yönelmeyeceği, yeni Fed Başkanı Jerome Powell’ın piyasa tarafından test edilmesi, ABD hisse senetlerindeki oynaklık, Avrupa’da negatif faizlerin sona ermesinin global piyasaya etkisi, İngiltere’de Brexit ile ilgili gelişmeler, Suriye’deki gelişmeler ve Çin ekonomisine dair beklentiler 2018’de karşımıza çıkabilecek başlıca riskler. Bu riskler çerçevesinde, kıymetli metalde yukarı yönlü hareketlerin görülmesine ve 1400’lü seviyelerin test edilmesine sebep olabilir. Son dört yılın zirvesi olan bu seviyeye ulaşmadan önce bir miktar kar realizasyonu gelebilir. Fiyatların son iki ayda 100 dolar yükseldiği göz önüne alınırsa bir miktar düzeltme hareketiyle 1.300’e doğru bir gevşeme görebiliriz. Fed’in beklenenden fazla faiz artırımı yapması ve yeni yılda öngörülen risklerin oluşmaması halinde bu gevşeme hız kazanabilir.”

Göktan’a göre, altında alım için olası geri çekilmelerde 1.320 ve 1.300 seviyeleri uygun. Özellikle 1.300 seviyesinin altın için hem psikolojik, hem de teknik anlamda önemli bir destek olduğunu söyleyen Göktan, “Bu desteğin test edilmesi alım için fırsat doğurabilir ancak desteğin kırılması durumunda 1.250’ye kadar bir geri çekilme görebiliriz. Alım için bu seviyelere dikkat etme faydalı olur” diyor.

TRUMP’IN POLİTİKALARI ÖNEMLİ

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, 2017’de yatay seyreden altının ons fiyatının 2018 itibariyle yükselişe geçtiğine dikkat çekiyor. Özellikle dolarda meydana gelen zayıflamanın ons altını desteklediğine vurgu yapan Erbaş, “Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizinde meydana gelen yukarı yönlü hareket altındaki yükselişleri baskılıyor. Ayrıca Ocak ayı FOMC toplantısı sonrasında ons altm fiyatının gerilediğini görüyoruz. 2018 için pozitif görüşümüzü koruduğumuz ons altın fiyatlarını daha çok ABD Başkanı Donald Trump’m politikaları ve bu politikalarını uygulama sürecince güvenli liman algısı pozitif etkileyebilir” diyor. Bir süre 1.280 dolar seviyesinde fiyatlanan ons altının yeni yılla birlikte 1.366 dolara kadar yükseldiğini hatırlatan Erbaş, önümüzdeki aylara ilişkinse şu tahminde bulunuyor:

“1.366 dolar seviyesi ons altın için orta vadeli önemli bir eşik noktası. Bu seviye geçilirse en son 2013 yılında test edilen 1.400 dolar üzeri fiyatlamalar gündeme gelebilir. Ancak bu sonucun elde edilmesi için artan jeopolitik risklerle beraber doların değer kayıplarını genişletmesi gerekir. Özellikle, Fed’in 2018 faiz projeksiyonunda meydana gelecek bir azalış altm fiyatlarındaki yükselişe destek olabilir.”

Erbaş’a göre, ons altında 1.325,1.345 ve 1.366 dirençleri yükselişlerin devamı durumunda önemli geçiş noktaları olacak. Özellikle, 1.350 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa yükseliş eğiliminin artacağı uyarısında bulunan Erbaş, fiyata ilişkin beklentilerini şöyle özetliyor:

“Fed politikalarına yönelik artan şahin görünüm ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki ani artış ons altm fiyatlarını baskılayıp 1.300-1.307 destek bölgesinin test edilmesine yol açabilir. Ons altm için yıl genelinde minimum 1.275-1.295 dolar aralığı uygun bir alış aralığı olarak değerlendirilebilir. Özellikle 1.375 dolar seviyesi ise önemli direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. 2018 genelinde ons altını yukarı destekleyecek, sıraladığımız başlıkların tümünün gerçekleşmesi durumunda ise bu seviye de aşılarak 1.430-1.440 dolar aralığı yıl içerisinde test edilebilir.”

FED VE TRUMP İZLENECEK

İntegral Yatırım Araştırma & Yurtiçi Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Fatih Doğan Ateş, altm ons fiyatını yeni Fed yönetimi ve Trump yönetiminin alacağı kararların belirleyeceği görüşünde. 2018’de altının ons fiyatının 1365 dolar ve üzerinde seyredebileceği gibi yeniden 1.300 dolar altını deneyebileceği vurgusu yapan Ateş bu beklentisinin nedenlerini şöyle sıralıyor:

“2018 Kasım ayındaki ABD’de kongre seçimlerini yüzünden yılın son dönemlerinde daha çok siyasetin ön planda olabileceğini söyleyebiliriz. Bu ise altın için olumlu bir gelişme olacak. Ayrıca, diğer gelişen ülkelerin merkez bankalarının (Japonya hariç) sıkı para politikasına dair verdiği mesajlar bu yıl yine altm için baskılayıcı olacak. Bu nedenle yıl içerisinde yalnızca Fed değil, ECB ve BOE yönetimi de yakından izlenecek. Ama genel olarak değerlendirdiğimizde yıl içerisinde 2017 Kasım’da Trump zaferi sonrası yaşanan gibi bir dolar rallisi görmemiz biraz zor gibi duruyor. Bu ise bir süre ons bazında daha güçlü ve temkinli bir altm izlememizi sağlayabilir.”

Ons altın için kritik seviyelerin aşağıda 1.295 dolar, yukarıda ise 1.365 dolar olacağını ifade eden Ateş, “Çünkü 1.295 dolar seviyesinin altına uzamalar kıymetli metaldeki satış baskısını tetikleyecektir. Kısa vadede bu beklenti zayıf dursa da ekonomik gelişmelerin seyrine bağlı olarak test edilmesi muhtemel görünüyor. Yukarıda ise 1.365 dolar direnci kritik. Bu seviyenin üzeri için aşırı risk ortamının oluşması gerekiyor. Bu seviyelerin üzerini ancak orta vadede test edilmesi beklenebilir” diyor.

2018 NEGATİF ZEMİN YAPABİLİR

Ünlü & Co DAHA Yatırım Danışmanlığı Yönetici Direktörü Gamze Akgüney’e göre, değerli metaller açı-smdan 2018 negatif bir zemin yaratabilir. Bunun üç önemli nedeni olduğuna vurgu yapan Akgüney, şöyle özetliyor;

“Gelişmiş ülkelerde ekonomik aktivitenin belirgin şekilde güç kazanmasına paralel olarak ekonominin merkez bankalarının sunduğu ek desteğe ihtiyacının azalması ve değişen likidite koşulları nedeniyle değerli metaller negatif etkilenebilir. Kaldı ki GSYH büyüme hızında yakalanan artışa rağmen enflasyonda benzer bir eğilimin henüz oluşmaması da negatif bir senaryo olarak kabul edilebilir. Diğer taraftan Kuzey Kore’ye ilişkin endişelere rağmen yıl içinde jeopolitik risklerin düşük seyredeceğine ilişkin beklentiler kuvvetli. Bu gerçekleşirse değerli metaller ‘güvenli liman’ desteğinden mahrum kalacak. Tüm bu bilgiler ışığında ons altında 1.400 dolar seviyelerinin görülmesinin çok kolay olmadığını düşünüyoruz. 1.200-1.250 dolar bandını ise güçlü bir destek olarak karşımıza çıkıyor.”

1.250 DOLARA DİKKAT

ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk’a göre, 2018’de altm fiyatları gündemde kalmayı sürdürecek. Altının 2012’den bu yana sürekli aşağı yönlü eğilim içinde kaldığını hatırlatan Kuğucuk, “Bu dönemde yukarı yönlü ataklar gelse de bunlar trendi çevirecek güçte olmadı” diyor. Son dönemde dünyada finansal piyasalarda risk iştahının bu denli artmasına rağmen altm üzerinde bir satış baskısı görülmediğine de dikkat çeken Kuğucuk, altının kritik destek ve direnç seviyeleri hakkında ise şunları söylüyor:

“Altında önemli bir eşik olan 1.250 dolar seviyesi teknik anlamda izlenmeli. Bu seviye kırılmadığı sürece 1.366 dolar üzerindeki hareketlerde 1.400-1.500 dolar bandı içinde bir koridora girmemiz olası. Eğer 1.500 dolar üzerinde bir fiyatlama oluşuyorsa 1.588-1.636 dolar hedeflerini bekleyebiliriz. Ancak şimdilik 1.250 aşağı kırılmadığı sürece 1.366-1.250 dolar bandını izleyeceğiz. Eğer 1.250 doların altında haftalık kapanışlar geliyorsa dip seviye olarak 1.130 dolar gündeme gelebilir.”

KRİPTO PARA ALTINA GİTMEDİ

Gedik Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Koksal, dünyada risk iştahı rekor seviyelere çıkmasına rağmen altının yükselişini sürdürmesine dikkat çekiyor. Bu yükselişte özellikle kişisel gelirin artması, merkez bankalarının altın stoklaması, finans piyasalarında (kripto paralar dâhil) şişkinlik olduğunun kanıksanması ve bir miktar gerginlikler yaşanmasının etkili olduğunu ifade eden Koksal, buna karşm çok sayıda da risk bulunduğunu belirtiyor. Riskleri ise şöyle sıralıyor;

“Bu yıl İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) olası bir faiz artışı gelmesi, ayrıca Fed’in şubat sonu yayınlayacağı yılın ilk altı ayını içeren rapor ve Fed ’den dört faiz artış beklentilerinin artması ise altın fiyatlarındaki çıkışı kısıtlıyor. Dolayısıyla ons altının seyri bakımından bu yıl birden fazla değişken var. Şubat-mart ayı içerisinde ons altında daha çok kar realizasyonu, 1.300 dolar civarında ve zaman zaman aşağı yönlü baskılar oluşabilir. Olası baskılarda ons 1.270 dolara gerileyebilir.”

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu