Güncel Ekonomi Haberleri

2018 Yılı Gram Altın Yorumları

EN FAZLA 1.400 DOLAR

Köksal’a göre, yıl içinde altının onsu en yüksek 1.400 dolara yükselebilir. Kripto paraların artan riski nedeniyle yatırımcıların altma yöneliminin gözlenmediğini söyleyen Koksal, “Bitcoin fiyatı yükseldikçe, diğer kripto paraların değer ve hacimlerinde düşüş oluyor, aksi durumda da benzer hali yaşıyorduk. Kripto para gibi riskli bir unsura yatırım yapan yatırımcılar kendilerini altınla hedgelemek yerine değeri düşük kalmış fakat hacmi artan diğer alt coinlere yöneldi.

Bu nedenle altm, kripto para camiasında finans piyasalarında olduğu gibi genel geçer bir hedge/korunma, güvenli liman aracı olmadı” diyor. Koksal, ons bazında fiyat beklentisini ise şöyle özetliyor:

“Ons altının 1.330 dolar civarında fiyat-landığı şubat ayı başında altının 1.300 dolara inebileceği ve olası sert bir piyasada 1.270 doları test edebileceğini düşünüyoruz. CFTC raporu, NYSE’de işlem gören Altm Madencileri Endeksi’ndeki azalış ve SPDR altm varlıklarındaki azalış da bu beklentimizi destekliyor. Bu nedenle altında ana strateji yükselişlerde sat oldu. Bu satış için 1.350 ve 1.370 dolar önemli dirençlerdir. Aşağıda ise 1.300-1.320 dolar bandı kritik. 1.305 dolar üzerinde tutunma sağlanamazsa 1.270-1.280 dolara hızlı bir geri çekilme görebiliriz.”

Gram altın ne olur?

TROY: Gram altın bugünkü seviyelerinin alım fırsatı olduğunu düşünüyoruz. Örneğin, altın fiyatının 1.300 dolar/ons civarında kalması durumunda bile Merkez Bankası’nın yılsonu dolar hedefinin 4.15 olduğunu düşündüğümüzde, altının gram fiyatı için 170 TL üzeri yıl sonu beklentisi oluşuyor. Bu beklentiyi altın alımı için en önemli gerekçelerden biri olarak görüyoruz. 2017’de Darphane ürünlerine olan talep artışı da yatırımcının altına olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor.

AHLATÇI YATIRIM: Gram altında 160 TL’nin üzerinde görünüm korunuyor. Bir süredir sınırlı da olsa düşüş trendi içerisine giren gram altında 164 TL kritik direncinden dönüşler gerçekleşiyor.

Ons altındaki baskı ile meydana gelebilecek satışlarda ilk önemli destek 160 seviyesi takip edilebilir. Yıl içerisinde gram altın için minimum alış aralığı 150-153 TL olarak ön plana çıkıyor. Kur tarafında geri çekilmelerin sınırlı kalması durumunda yıl içerisinde yapılacak alımlarda 155 TL civarı hedef olabilir. Ancak kurda ve ons altında olası beklentilerimize paralel yükselişler gerçekleşirse uzun vadeli olması kaydıyla maksimum 180 TL civarları öne çıkıyor.

ALB F0REX: Gram altını hem ons, hem de dolar/TL tarafında ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. 165.5 TL seviyesi önemli ve tarihi bir zirve. İyi senaryoda 175 TL, kötü senaryoda ise 145-150 TL bandını hedef verebiliriz.

GEDİK YATIRIM: Gram altında belirli alım ve satım zamanları var. Bu zamanlar mevsimsellikten ziyade çoğu kez zıt hareket eden ons altın ve dolar endeksinin yıl içinde birkaç kez benzer yönde hareket ettikleri dönemlere denk geliyor. Örneğin, dolar/TL paritesi ile ons altınının beraber yükseldiği nadir zamanlarda gram altın satışı yapılabilir. Buna göre 155 TL fiyat seviyesi gram altın için orta-iyi bir alım seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. 2018 içerisinde gram altında 170 TL’nin test edilmesini beklemekle birlikte altının uzun yıllar enflasyona karşı korunma amacıyla elde tutulabilecek bir yatırım aracı da olduğu aşikâr.

İNTEGRAL YATIRIM: Bu yıl gram altın 160 TL üzerindeki seyrini korumaya devam edebilir. Bu seviyenin altına hamlelerin kısa vadeli olacağını düşünüyoruz. Bunun en temel nedeni, ons altının 1.300 dolara gevşemesini göz önüne alsak dahi gram altının diğer bir çarpanı olan dolar/TL kurunda 3.70 altındaki seyirler şu aşamada zor görünüyor. Bu nedenle biz kıymetli metalde düşüş izlesek dahi kurun yüksek seyri göz önüne alındığında 160 TL üzeri fiyat hareketi daha olası görünüyor. Bu yüzden 160 TL ve altındaki hamlelerin gram altında alım fırsatını oluşturacağını belirtelim. Satış içinse, gram altında rekor seviye 165.55 TL olduğunu göz önüne alırsak bu seviyeler makul görünüyor.

İSTANBUL ALTIN RAFİNERİSİ: İki değişken üzerinden takip edilen gram altın fiyatlarında bir yandan ons/dolar fiyatı takip edilirken diğer tarafta dolar/TL paritesi takip edildiğinden tahmin yapmak zor. Dolar/TL için bakılması gereken parametreleri, iki başlıkta toplayabiliriz; yurt dışı iktisadi olayların (Fed-ECB Kararları ve jeopolitik olayların) fiyatlara etkisi ve yurt içi ekonomik ve siyasi gelişmeler [ekonomik göstergeler enflasyon ve faiz, diğer taraftan yaşanan ve/veya yaşanması muhtemel jeopolitik olayların etkisi) olarak. Tahmin yapmak zor ancak bir aralık olarak bakmak gerekirse gram altın için 152 TL ile 180 TL arasında hareket edecek diyebiliriz.

TEB PORTFÖY: Ons altın fiyatının arttığı bir “risk-off” ortamında TL’nin de ABD Doları karşısında değer kaybedeceğini öngörmek yanlış olmaz. Bununla birlikte TL’nin hali hazırda döviz sepeti karşısında değerinin çok altında olduğunu düşündüğümüzden gram altın fiyatındaki değer kazanım veya kayıplarının daha çok ons altın fiyatı ile bağlantılı olacağını düşünüyoruz.

Ne kadar altın almalı?

HSBC PORTFÖY: Altın, portföylerde çeşitliliği artırmak ve riski azaltmak amacıyla bir miktar bulundurulabilir. Yatırımcının risk profiline göre bu oran yüzde 5 ile 20 arasında değişebilir. Global riskten kaçış ve güvenli liman talebinin arttığı koşullarda altın yatırımcı gözünde daha cazip hale gelecektir. Dövizle beraber değerlenen bir enstrüman olduğu için TL’deki olası zayıflıklara karşı koruma mekanizması olarak düşünülebilir.

QNB FİNANSPORTFÖY: Altın portföylerde hedge amaçlı olarak yüzde 10 seviyelerinde taşınabilir. Ancak arbitraj amaçlı olarak yüklü miktarda altın yatırımı yapmak riskli olacaktır. 1.365 dolar direnç seviyesi yakından takip edilmelidir.

İSTANBUL ALTIN RAFİNERİSİ: 5 Portföylerde altın bulundurmak genelde bir güvence mantığı ile vuku buluyor. Ancak unutulmamalı ki altın, merkez bankaları için bir rezerv aracı konumunda ve geçmişinde de para olarak kullanılmış bir değişim aracı. Bundan dolayı altın, sadece elde tutulan bir varlığın koruma aracı olarak değil, bir kazanç aracı olarak da elde tutulması gereken bir finansal varlık statüsünde. 2018’de birçok bilinmezin olduğu yerde portföylerde en az yüzde 30 altın bulundurmanın doğru olduğunu düşünüyoruz.

AK PORTFÖY: Mevcut koşullarda, yatırımcılar portföylerdeki riskleri dengelemek amacıyla, sınırlı dahi olsa altın yatırımı bulundurmalı. Yine risk profiline bağlı olarak yüzde 5-15 aralığında altın yatırımı değerlendirilebilir.

ALB PORTFÖY: Altın alım satımı yapan yatırımcının kendi risk ve vade yapısını iyi bilmesi gerekiyor. Örneğin, bir yatırımcı bir ay süre ile altın yatırımı yapacaksa o anki durumda altın tarafında bir yükseliş trendi var mı ona bakmak gerekiyor? Ama yatırımcının vadesi uzunsa durum tabii ki değişir. Yatırımcılar portföylerinde yüzde 10 altın bulundurabilir.

ZİRAAT YATIRIM: 2018’in ilk yarısında ons altındaki yukarı yönlü oluşabilecek hareketlerden faydalanılabilir. Ancak ikinci yarı için ihtiyatlı olunmasını ve alım için erken davranılmamasının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Buna rağmen dolar bazında fiyatlanması ve özellikle genel olarak öngörülemeyen riskler için bir koruma aracı olması nedeniyle ons altının portföylerde yüzde 15 gibi bir oranda bulundurulması rasyonel olacaktır.

TROY: Altın, yatırımcıların kendilerini jeopolitik riskler ve enflasyon artışına karşı koruması açısından muhakkak yatırım sepetinde bulunması gereken bir yatırım aracı. Bunun ne oranda olacağını ise yatırımcı kendi risk algısına göre belirlemeli.

İŞ PORTFÖY: Özellikle hisse ve tahvil fiyatlamalarının ekstrem noktalara geldiği günümüz piyasasında altın güvenli liman özelliği ile yatırımcıların portföylerinde yer alması gereken önemli bir emtia. Gerekjeopolitik veya siyasi risk zamanlarında sağladığı getiriler, gerekse ekonomik kriz zamanlarında yatırım portföylerine sağladığı koruma ile altın, yatırımcıların vazgeçilmezi niteliğinde. Yatırımcıların portföylerinde çeşitliliği artırarak risklerini düşürmek ve getirilerini artırmak amacıyla risk düzeyleriyle uyumlu oranda altın pozisyonu tutmalarını öneriyoruz.

TEB PORTFÖY: Altın yatırımı risk alınan yani hisse senedi taşıyan portföylerde risk dengeleyici olarak bulunabilir. Nitekim son beş yıldan bu yana kendi altın ve hisse fonlarımızdan hareketle yaptığımız analizde hisse fonu ile altın fonunun negatif korelasyonu tespit edilmiştir. Yani, hisse senedi piyasasının negatif getirdiği bir ortamda altın fonu pozitif bir getiri sergileyebilmiştir. Altın tek başına elde tutulduğunda ekonomiye bir getirisi de olmadığı için ya altın fonuna yatırım yapılmasını ya da bankaların altın hesapları yoluyla altın tasarrufu yapılmasını tavsiye ediyoruz.

ŞEKER YATIRIM: Altının portföylerde yüzjde 10 da, yüzde 50 de olabilir. Bu tamamıyla kişiye ve kişinin risk algısına göre değişim gösterir. Altını gram ya da ziynet olarak alan yatırımcılar şunu unutmamalıdır ki altın ons bazında dolar olarak fiyatlanır. Bu sebeple dolar/TL kurunu ve fiyatlamayı etkileyebilecek olan dış ve iç piyasa dinamiklerinin takip edilmesi oldukça önemli.

AHLATÇI YATIRIM: Portföy oluştururken gram ve ons altın olarak orta riskli portföylerde yüzde 20-30 aralığında altın taşınmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Özellikle altına yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların yıl içerisinde oluşabilecek aşağı yönlü hareketlerde pozisyonlarını arttırmalarını olası kar realizasyonu içinse güçlü direnç seviyelerinde pozisyonlarını kademeli realize etmelerinde fayda var. Son dönemde yaşanan piyasalardaki olumlu havanın global piyasalarda risk algısında oluşabilecek değişiklikler ile bozulduğu dönemlerde altına olan talebin artacağı unutulmamalı. Ayrıca kur tarafında yurtiçinde yaşanabilecek yukarı yönlü hareketlerde gram altın tarafında da fiyatlamaları etkileyebileceğini unutmayarak genel yıl içi altın işlemlerini değerlendirmeleri daha verimli olacaktır.

GEDİK: Fiziki altın portföylerin olmazsa olmazıdır. Birincisi portföyde yatırım aracı çeşitlendirmesi bakımından mutlaka olmalıdır. İkincisi ise varlık fiyatlarında görülebilecek olası düşüşe karşı portföye temkinli duruş katabilir. TL’nin cari açık nedeniyle değer kaybettiği şu günlerde döviz kurlarında yaşanacak çıkışlardan yararlanmak için de ayrıca bir yatırım aracıdır. Portföylerde ons bazında altın tutmayı orta ve uzun vadede önermemekle birlikte kısa vadeli al-sat şeklinde hareket etmek daha mantıklı olabilir.

İNTEGRAL MENKUL: Altın yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar düşüşleri alım yönlü değerlendirerek uzun vadeli bir strateji belirlemeliler. Kısa vadeli yatırımlar için gram altının getirisi daha düşük düzeyde kalabilir. Bu nedenle 160 TL ve altındaki alım aralığını 1-2 TL daha genişleterek gram altına uzun vadeli yatırım yapılmasını daha mantıklı görüyoruz.

Ali Ercan BÜTÜN / TROY Yönetim Kurulu Başkanı
”Yılı 1.400 dolar/ons’dan kapatırız”

Biz Türkler geleneksel olarak yatırımlarımızı gayrimenkul ve altın olarak yapmayı seviyoruz. Gayrimenkul yatırımı yapmak için belli bir gelir düzeyine sahip olmak gerektiği için genelde önceliğimiz altın oluyor. Yapmış olduğumuz yatırımları da geleneksel olarak yastık altında saklıyoruz. Bu yapılan yastıkaltı yatırımların 2 bin tonu aşmış olduğu tahmin ediliyor. Biz de yatırımcılara, Goldtakas platformumuz üzerinden (Goldtakas.com) direkt Borsa İstanbul’da altın piyasasında zaman kaybı olmadan güvenli hızlı alım-satım işlemi yapma imkanı sağladık.

Borsa İstanbul kasalarında saklama imkanı da sunuyoruz. Böylece almış oldukları ya da ellerinde bulunan altınları direkt olarak Borsa İstanbul güvencesi altında kendi hesaplarında saklayabiliyorlar. Altın fiyatlarına baktığımızda ise 2018’e geldiğimizde enflasyona dair gelen olumlu sinyaller ve Fed’in sıkı para politikası izleyeceğine yönelik verdiği güçlü sinyaller, altını satış baskısına sürükledi. Ancak altın için bu durumun geçici olduğunu orta vadede yukarı yönlü hareketine devam edeceğini ve yıl içinde 1.400 dolar/onsu aşacağını düşünüyorum. Altın için 1.300 dolar/ons öncelikli kritik psikolojik seviyedir. 1.300’ün aşağı yönde kırılmasını alım fırsatı olarak değerlendiriyorum. 1.300’ün aşılması durumunda ise kar amaçlı satışlar düşünülmeli.

Ayşen ESEN / İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su
Geniş aralıkta dalgalanacak

Yılın ilk yarısında altının ons fiyatının 1.240-1.420 dolar gibi geniş bir aralıkta hareket etmesini bekliyoruz. 2018’de de altının ons fiyatını belirleyenler sıralamasında, birinci öncelik Fed’in özellikle faize ilişkin alacağı kararlar olacak. ECB kararları, Trump’un açıklamaları ve jeopolitik riskler gibi konular da fiyatları etkileyecek diğer etmenler arasında. Fed, bilindiği gibi 2018’de üç faiz artışı konusunda daha önceden bir beklenti açıklaması yapmıştı. Şayet faiz artışı dörde çıkarsa, bu altın fiyatlarını olumsuz etkiler. Jeopolitik nedenler ise, her zaman bir risk taşır; ancak öngörülmesi çok zor olan bir risk faktörüdür. Bütün bunların ışığında baktığımızda, ons’un 1.240-1.420 gibi geniş bir aralıkta hareket etme potansiyeli var diyebiliriz.

Öncelikle şunu söylemekte fayda var; ons/dolar aralığı kademeli fiyat aralıklarıyla takip edilmeli. Bu nedenle altının ons bazında dikkat edilmesi kritik seviyelerini şöyle verebiliriz: 1.246-1.272,1.272-1.296, 1296-1326,1.326-1.356,1.356-1.385, 1.385-1.420 dolar.

ESİN ÇETİNEL

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu