Güncel Ekonomi Haberleri

2019 Yılında İhracatta Öne Çıkacak Ürünler ve Cazip İhracat Pazarları

Türkiye ekonomisinin yüzde 90’dan fazlasını oluşturan küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) için büyük ihracat fırsatları barındırıyor. 2019 yılında ihracatta öne çıkacak ürünleri, cazip ihracat pazarlarını ve yalnızca geleneksel ihracatta değil e-ihracattaki yeni trendleri sizin için araştırdık.

Türkiye ekonomisinin yüzde 90’dan fazlasını oluşturan küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ), daralan iç pazarın yarattığı olumsuzlukları 2019 yılında ihracat seferleri ile gidermeye çalışacak. Dolayısıyla son bir yılda Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ile birlikte ihracatta avantaj elde eden şirketler için 2019’da en önemli hedef ihracat cirosunu artırmak olacak. 2018’i 168 milyar dolarlık ihracatla kapatan Türkiye’nin 2019 hedefi ise 180 milyar doları aşmak. Bunun için daha önce ihracat yapmamış ya da çok küçük miktarlarda ihracata imza atmış şirketlerin ihracatta atağa geçmesi büyük önem taşıyor.

250’DEN FAZLA BÖLGE

Sayıları 83 bine ulaşan Türkiye ihracatçıları bugün itibariyle dünyadaki 250’den fazla ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiriyor. Bu da ihracatçıların dünyada adım atmadıkları, mal satmadıkları yer kalmadığını gösteriyor. Ancak Türkiye ihracatının yarısının Avrupa Birliği’ne gerçekleştirilmesi ve özellikle son yıllarda büyük atılım yapan ABD, Çin, Hindistan, Güney Kore gibi dev pazarlardaki ihracat payının binde 1-2 gibi çok düşük seviyelerde kalması, ihracatta istenen sıçramanın yapılmasına mani oluyor.

2018 sonu rakamlarına göz attığımızda, Türkiye’nin 1,8 trilyon dolarlık ithalatı olan Çin’e 2,9 milyar dolar, 2,4 trilyon dolar ithalatı olan ABD’ye 8,2 milyar dolar, 444 milyar dolar ithalatı olan Hindistan’a 1,1 milyar dolar ve 478 milyar dolar ithalatı olan Güney Kore’ye 580 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor. Bu ülkelerin yanında Brezilya, Peru, Şili gibi Güney Amerika ülkelerine, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi Okyanusya ülkelerine ve Kenya, Senegal, Angola gibi Afrika ülkelerine ihracatı artırmak için de 2019 yılı önemli bir fırsat olacak. 2019 yılı, ihracatçılar açısından işte bu kritik pazarlarda yerlerini genişletmek ve kalıcı olmak için önemli bir sınav olacak. Dünya ekonomisi açısından her geçen gün daha fazla endişe yaratan küresel ticaret savaşları ise Türkiye için hem fırsatlar hem de riskler barındırıyor. Yeni döneme hızla adapte olmaya hazırlanan şirketler, ülkenin pek çok farklı bölgesinde ihracat atılımlarına başladı bile. Örneğin Kayseri bir Çin kenti ile doğrudan e-ticaret köprüsü kurmaya hazırlanırken, Ege Bölgesi’nde ise Türkiye’nin üretimde dünya lideri olduğu taze incirde ihracat bağlantıları kuruluyor. Amaç dünya genelinde sermaye dolaşımının azalacağı yeni dönemde, küresel ticaretten daha fazla pay alabilmek.

İHRACAT TEŞVİKLERİ

Gerek Ekonomi Bakanlığı, gerek KOSGEB, gerekse Eximbank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üzerinden ihracat yapmak is-teyetfveya ihracatını artırmak isteyen şirketlere yönelik pek çok teşvik ve hibe veriliyor. Bu desteklere ilişkin ayrıntılara bakanlığın veya ilgili kurumların internet sitelerinden ulaşmak mümkün. Son dönemde ise özellikle e-ticaret alanında verilen destekler ilgi çekici. Bu desteklerden belki de en önemlisi son dönemde gündeme gelen dünyanın lider e-ticaret platformu Alibaba.com ile yapılan anlaşma. Ekonomi Bakanlığı himayesinde, TOBB, Alibaba.com, Halkbank ve Vakıfbank tarafından geliştirilen yeni e-ticaret projesine göre, Alibaba.com’a “Global Gold Supplier” üyesi olmak isteyen Türk şirketler için üyelik ücretlerinin yüzde 80’i devlet tarafından sağlanırken, yüzde 20 oranındaki teşvik ise Halkbank ve Vakıfbank tarafından karşılanacak. Böylelikle ürünlerine yeri pazarlar arayan KO-Bi’ler, hiçbir ücret ödemeden Alibaba.com’da mağaza açarak 190 ülkeden üyelere ürünlerini tanıtma ve satış yapma fırsatı bulacaklar.

BREXIT FAKTÖRÜ ÖNEMLİ

Türkiye’nin ihracattaki yıldız sektörlerinin başında gelen ve 6 kıtada 204 ülke ve bölgeye ihracat yapan otomotiv sektörü, yurt içinde pazardaki daralmanın etkisiyle kan kaybetse de 2018’de yüzde 10,7 artışla 31,6 milyar dolarlık ihracat yaparak rekor kırdı. Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, “2019 yılında da benzer pazar yapısının devam etmesini bekliyoruz. AB yine en önemli pazarımız olmaya devam edecektir. ABD, Ortadoğu Ülkeleri, Kuzey Afrika Ülkeleri ve Rusya da başlıca alternatif pazarlarımız olarak öne çıkacaklardır” diyor. Yeni yılda Brexit sürecinin otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 80’inin gerçekleştiği AB pazarı için ‘risk faktörü’ olarak öne çıktığını kaydeden Çelik, “AB ile Birleşik Krallık arasında anlaşma sağlanamaması durumunda bunun yansımaları olumsuz olacaktır. Ülkemiz açısından da otomotiv ihracatımızdan yüzde 10 pay alan Birleşik Krallık ile ticari ilişkilerimizin nasıl devam edeceği kritik önem taşımaktadır. Gümrük vergilerinin devreye girmesi halinde Birleşik Krallığa yönelik ihracatımızda ciddi düşüş yaşanması kaçınılmaz olacaktır” diye konuşuyor. Çelik, 2019 yılında parite kaynaklı bir miktar ihracat kaybı yaşanmasının da muhtemel olduğunu söylüyor.

AFRİKA VE RUSYA PAZARI

Türkiye ihracatının giderek büyüyen kollarından biri olan demir ve demir dışı metallerde, 2019 hedefleri hayli iddialı. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller ihracatçıları Birliği (ADMİB) Başkanı Fuat Tosyalı, “2018’de İhracat artışımız yaklaşık yüzde 10 oldu. 2019’da ise bu oranı yüzde 20’ye çıkarmak ve 30 milyar dolar ihracatı yakalamayı hedefliyoruz” diye konuşuyor. 2018 yılında ABD tarafından Türk ürünlerine uygulanan ek ithalat vergileri ile yaşanan krizi, 2019’da yeni pazarlar bularak lehlerine çevirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Tosyalı, “Vergi savaşları nedeni ile Türkiye kısa dönemde Afrika ülkeleri Kenya, Tanzanya, Senegal ve Cezayir başta olmak üzere Türkiye’nin Uzakdoğu ve Güney Amerika ülkelerine yönelmeli ve ikili anlaşmalar ve ticaret heyetleriyle önemli pazar potansiyeli bulunan ülkelerde Türk Ticaret Merkezleri kurarak aktif adımlar atılmalı” diye konuşuyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİBİ) Başkanı Tahsin Öztiryaki ise, “Ticaret savaşlarının gidişatı cazip pazarları ve ihracat stratejilerinin yönünü de belirliyor. ABD’nin, AB’nin veya diğer ülkelerin Çin özelinde uygulayacağı yaptırımlar ihracatımızı olumlu etkiler. Çünkü Çin hemen hemen dünyanın her ülkesinde ve her ürün çeşidinde rakibimiz konumunda” diyor.

LATİN AMERİKA’YA İLGİ

Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü açısından da 2019 önemli fırsatlara gebe. Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Refik Onur Kılıçer, 2019’da yüzde 20’lik bir ihracat artışı hedeflediklerini belirterek, “2019’dave sonraki yıllarda, Latin Amerika’daki payımızı arttırmaya çalışacağız. Şili, Bolivya, Paraguay ve Brezilya potansiyel gördüğümüz hedef pazarlar arasındadır. Bunun yanında ABD, Kanada ve Avustralya’yı da hedef pazarlar listemize ekledik” diye konuşuyor.

2018’de küresel gelişmelerden belki de en fazla etkilenen sektör olan çelik sektörü, buna karşın ihracattaki başarısını korumaya çalışıyor. ABD’nin ek vergi hamlesine rağmen 2018’i değer bazında yüzde 30 artışla 15 milyar dolar seviyesinden kapattıklarını söyleyen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, “2019 yılında da 2018 yılı performansımızı korumaya çalışarak 20 milyon ton civarında tamamlamayı hedefliyoruz” diyor. 2019’da ihracatın istenen seviyelerde henüz olmadığı Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Güney Amerika bölgelerine yönelmeyi hedeflediklerini anlatan Aslan, şöyle konuşuyor:

“Dünyada artan korumacılık önlemleri 2019 yılında da Türk çelik sektörümüzün ihracat seyrini etkileyecek en önemli etmen olacaktır. Bununla birlikte Çin başta olmak üzere Ukrayna ve Rusya gibi ülkeler de ihracat pazarlarımızda en büyük rakibimiz olarak karşımızda durmaya devam edeceklerdir. Komşumuz İran da özellikle Irak, Suriye ve Kuzey Afrika pazarlarında bizim için önemli bir rakip.”

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN

Hem ihracatta hem de istihdamda stratejik sektörlerden biri olan hazır giyim ve konfeksiyon, 3 yıllık durağan döneminin ardından ihracatta yeniden yükselişe geçti. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, “2019’da 19 milyar doların üzerine çıkacağımızı öngörüyoruz” diyor. İhracatın yüzde 71’ini AB’ye yaptıklarını, bununla birlikte son dönemde ABD pazarında 500 milyon doları geçen ihracatla önemli mesafe kat ettiklerini kaydeden Gültepe, Rusya’ya ihracatta yüzde 48, Çin’e ihraçatta ise yüzde 30 artış yakaladıklarına dikkat çekiyor. Gültepe, 2019’da bu ülkelerle birlikte Katar, Libya, ve Doğu Avrupa ülkelerinin ön plana çıkacağını ifade ediyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise, teknik tekstil ihracatını yeni dönemde en iddialı olacakları alan olarak gördüklerini kaydediyor. Öksüz, “Tekstil ve hammaddeleri sektörü olarak, geleceğin inşaat, medikal, kimya, otomotiv gibi diğer sektörlerle entegre çalışan akıllı tekstiller olduğuna inanıyoruz. 2019’da yükte hafif pahada ağır, tasarım gücü yüksek ürün üreterek pazarlama vizyonunu tabana yaymayı hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.

2019’da ihracatta yüzde 25 büyüme hedefleyen madencilik sektöründe ise özellikle doğaltaşta rakip ülkelerin güçlü olduğu pazarlarda daha agresif bir ticaret yapılması planlanıyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, “Ürünlerimizin potansiyeli yüksek olmasına rağmen ihracatımızın nispeten daha sınırlı kaldığı ülkeleri hedef ülke olarak belirledik” diyor. Bu kapsamda Hindistan, Güney Kore Cumhuriyeti, Kanada, Katar, Meksika, Brezilya, Lübnan, Hong Kong, Rusya, Singapur, Endonezya ve Malezya’nın Türkiye’nin büyüyebileceği pazarlar arasında yer aldığını kaydeden Dinçer, “Bu pazarlar haricinde hali hazırda ihracatımızın yüksek olduğu ABD ve Çin gibi büyük pazarlarda da payımızı korumaya ve artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. URGE Yurtdışı Pazarlama Faaliyetini artıracağız” diye konuşuyor.

HANGİ PAZARDA NEYE TALEP VAR?

  1. ABD Elektronik ürünler
  2. BAE Mutfak gereçleri
  3. Brezilya Flot cam, gümüş aynalar
  4. Çin Kahve makinesi ve ekipmanları, mutfak lavabosu, mutfak aydınlatması
  5. Fransa Buzdolabı, gazlı ocak
  6. Hindistan Yüksek karbonlu ferro manganez, cam ürünleri, ev gereçleri
  7. Hong Kong Mutfak ekipmanları
  8. Kanada Dayanıklı tüketim ürünleri, soğutucular, çamaşır makinesi, kurutucu, ocak
  9. Mısır Sanayi tipi dikiş makinesi
  10. Moğolistan İnşaat malzemeleri
  11. Myanmar Motor ve pompa fabrikası, boru üreticileri
  12. Nijerya İnşaat malzemeleri ve ev aletleri
  13. Pakistan Kimyasal madde, deri, tekstil, yağ, mutfak ürünleri, aydınlatma
  14. Sri Lanka Zeytin, zeytinyağı, fındık, şekerleme ve tüm gıda ürünleri
  15. Uruguay Her türlü ev aletleri

E-ticarette hangi alanlar yükselecek?

Yalnızca geleneksel ihracat kanalları değil, yeni dönemin en hızlı gelişen alanı olan e-ihracatta da önemli fırsatlar var. TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, e-ticaret sektöründe 2019 yılında 5 kategorinin yükselişe geçeceğini söylüyor Çiğdemli’ye göre, ikinci elciler, market ve gıdacılar, organikçiler ve önüne eğitimciler bu yıl yükselişe geçiyor. Moda kategorisi ise yükselişini e-ihracat ile perçinleyecek. İşte 2019’da yükselişe geçecek e-ticaret alanları:

İKİNCİ ELCİLER

1- Paylaşım ekonomisinin son yıllarda tüm dünyada hızlı yükselişi, e-ticaret sektörünü de etkiledi. İkinci el sadece giyimi değil, ev eşyasından elektroniğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. 2019’da e-ticaretin yükselişe geçen alanlarından biri, ikinci el ürün satışı gerçekleştirilen siteler olacak.

2- SANAL MARKETLER

İşim internete taşıyan restaurant ve marketler beklenenin de ötesinde iş hacmi yakalayabiliyor. Gıdada sadece restaurant ve marketler için değil, sağlıklı öğünler, fonksiyonel gıdalar ve yöresel gurme lezzetler satan siteler için de 2019 yükseliş yılı olacak.

3- ORGANİK DÜNYA

Gıda, kozmetik, kişisel bakım ve deterjan ürünlerinde organik etiketi arayanların sayısı ciddi oranlarda. Hatta tekstilde bile organik pamuktan üretilmiş ürünler ön plana çıkmaya başladı. Rahatlıkla 2019 organik ürünlerin yılı olacak denilebilir.

4- ONLİNE EĞİTİM

Hr Önüne kurslar ve önüne eğitimler, her yaş gurubu için büyük bir kolaylık olarak hayatımıza girmiş bulunuyor. Hem şirket içi eğitimi, hem okul eğitimi, hem de kendini geliştirmek isteyenler için hazırlanan çeşitli kurs paketlerine artık internet üzerinden dahil olunabiliyor.

5- MODA

Moda, tekstil, ayakkabı, çanta ve tesettür giyime yönelik e-ticaret siteleri her daim yükseüşte; 2019 yılında da yükseUşini sürdürmeye devam edecek. Özellikle e-ihracata yönelen tekstilciler bu yıl ciddi bir ivme yakalayabilir.

2019’DA 8 HEDEF ÜLKE

  1. ABD 2,4 trilyon dolarlık ithalttan alınan pay binde 4. Korumacı yasalara rağmen hala en büyük pazar.
  2. Çin Çin’in 1,8 trilyon dolarlık ithalatından alınan pay binde 3 civarında. ‘Kuşak ve Yol’ projesi ilişkileri artırıyor.
  3. Güney Kore Güney Kore’nin ithalatından alınan pay binde 2.Fındık, zeytinyağı ve inşaat ürünlerinde işbirliği imkanı artıyor.
  4. Hindistan 444 milyar dolarlık ithalatının 1,1 milyar doları Türkiye’den. 50 milyonun üzerinde firma var. Pazarda Türk algısı kuvvetli.
  5. Japonya Serbest ticaret anlaşmasının müzakereleri devam ediyor. Hedefimiz, müzakereleri en geç 2019’un ilk yarısında tamamlamak.
  6. Katar Arap ablukası sonrası yakınlaşma arttı.Ambarfodan sonra ihracat yüzde 90 arttı.Zengin tüketici kitlesi önemli.
  7. Kenya Doğu Afrika Bölgesine açılan kapı. Afrika’nın bölgenin finans, iletişim ve ulaşım merkezi.
  8. Meksika Dizi ihracatı ile büyük başarı yakalandı. Güney Amerika pazarının merkez üssü. ABD pazarına girişte fırsat.

DÜNYADAKİ ÖNEMLİ İHRACAT FUARLARI

1- ÇİN

Xiamen Taş Fuarı – Doğaltaş ve işleme teknolojileri
Canton – Elektrikli ev aletleri, elektronik makine ekipmanları
Ciff Guangzhou – Mobilya ve mobilya yan sanayi

2- ALMANYA

Anuga Gıda Teknolojileri – Gıda teknolojileri ve ambalaj endüstrisi
Hannover Messe – Sanayi ürünleri, yeni teknolojiler

3- RUSYA

Textillegprom – Tekstil, konfeksiyon yan sanayi, hazır giyim
Yugagro – Tarım makine ve teçhizatları

4- İNGİLTERE

Londra Tekstil Fuarı – Tekstil ve tekstil aksesuarları

5- ABD

Uluslararası Ev Eşyaları Fuarı – Ev ve mutfak araç gereçleri
Premiere Vision New York – İplik, kumaş, tekstil, deri

6- KENYA

Food East Africa – Gıda, içecek ve teknolojileri

7- BAE

Gulfood – Gıda ve içecek ürünleri

8- SIRBİSTAN

Balkan Textile – Tekstil, hazır giyim ve ev tekstili

TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ (TİM) BAŞKANI İSMAİL GÜLLE
“Çin, ABD, Hindistan ve Kore hedefte”

“İhracat hikâyemizin yeni evrelere ulaşması için hiç şüphesiz pazar çeşitliliğim artırmak, büyük pazarlardaki varlığımızı güçlendirmek en başta gelen hedeflerimizden. Bu anlamda Ticaret Bakanlığımızla birlikte belirlenen hedef ülkelere yoğunlaşmış bulunuyoruz. Bu ülkelerden bazılarım saymak gerekirse, Çin, ABD, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Meksika, Katar ve Kenya önem verdiğimiz pazarlar olarak öne çıkıyor. 2018 sonu rakamlarına göz attığımızda, Türkiye’nin 1,8 trilyon dolarlık ithalatı olan Çin’e 5,9 milyar dolar, 2,4 trilyon dolar ithalatı olan ABD’ye 8,2 milyar dolar, 444 milyar dolar ithalatı olan Hindistan’a 1,1 milyar dolar ve 478 milyar dolar ithalatı olan Güney Kore’ye 580 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor. Bu gibi büyük pazarlara çok daba büyük oranlarda ihracat yapabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle alım gücü yüksek ekonomilere yüksek birim fiyatla ürün satabilme şansımız önümüzdeki dönemler için ihracatımızda önemli gelişmeleri ortaya koyabilecektir.”

EULERHERMES TÜRKİYE CEO’SU
“KOBİ’ler ihracata yönelmeli”

“2019 yılı ise küresel hem de yerel ekonomi açısından zorlu geçecek bir yıl olmaya şimdiden aday. Özellikle en büyük ihracat pazarı konumundaki Euro bölgesinde yaşanan ekonomik yavaşlamanın ihracat hacmine olumsuz etkisi kaçınılmaz. Bununla birlikte, hem Euro bölgesindeki yavaşlama hem de küresel piyasalardaki ihtiyatlılık nedeniyle yeni yatırım kararlan bir süre ertelenecek gibi görünüyor. 2019 için yıllık yüzde 5-7 gibi bir ihracat büyümesi makul bir tahmin olabilir. Son dönemde Türkiye’deki şirketlerin yurt dışı pazarlara yöneldiğini ve güvenli ihracat için yeni yöntemler aradığım görüyoruz. Yüksek fonlama gerektirmeyen, KOBİ’lerin ihracata özendirilmesiyle yaratılacak yeni dış projeler ve politikalar nakit akışı sağlayabileceği için önümüzdeki dönem daha da önem kazanacak. İhracatçılar, farklı pazarlara açılırken tanımadıkları firmaların kredibilite analizine sahip olarak büyümelerini ve ciro artışlarım planlayabiliyorlar.”

Aram Ekin Duran

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu