Başarılı Girişimcilik

33 Adet Başarılı Girişim

İlginizi çekecek 33 tane başarılı girişimler. YENİ kurulan ve hızlı büyüme gösteren müesseseleri tanımlamak için kullanılan ‘startup’ kelimesi; girişim ve yeni girişim anlamında kullanılıyor. Burada, pazardaki dinamikleri takip edip eksikleri görmek ve parlak bir fikir ile alışılmışın dışında çözüm üretebilmenin önemli olduğu belirtiliyor. Tıpkı şu anki mevcut Türk startup ekosisteminde dikkat çeken yeni girişimciler gibi.

Bunun en yakın örneği, yerli yazılım teknoloji şirketi Insider oldu. Şirket, geçtiğimiz günlerde aldığı 121 milyon dolarlık yatırımla 1 milyar dolar değerlemeyi aştı ve Türkiye’nin yazılım alanındaki ilk unicorn’u oldu. ‘Unicorn’ veya tek boynuzlu at, mitolojik bir kahraman aslında, ancak bir Silikon Vadisi deyimi olarak ‘unicorn’ girişim, 1 milyar dolar değerin üzerindeki girişimleri ifade ediyor. İnsider; Qatar Wcalth Fund’ın (Katar Varlık Fonu) liderliğini üstlendiği, Sequoia Capital, Esas Ventures, Riverwood Capital, Wamda Capital, 212 ve Endeavor Catalyst’ten oluşan Seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım aldı.

Startup Kadınların Başarılı Girişimleri

Ürün Dirier / Para ; Dünyada unicorn olan bir B2B SAAS girişimin başında, ilk kez bir kadın CEO bulunuyor. Girişimin kurucu ortağı ve CEO’su Hande Çilingir, alınan yatırımı küresel genişlemelerini hızlandırmak ve teknolojilerini geliştirmek için kullanacaklarını belirtiyor.

Çilingir, “Önümüzdeki dört yılda 2 binden fazla yeni istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Kadın mühendis istihdam etmek önceliklerimizden olacak” diyor.

Türkiye startup ekosisteminde unicorn olma hedefiyle istikrarlı bir şekilde ilerleyen çok sayıda şirket ve kadın girişimci/yönetici yer alıyor. Yapay zekadan fonksiyenel gıdaya, drone’dan VR’a çok özel birçok alanda girişimleri var. Yani deyim yerindeyse bu ekosistemden daha çok ‘boynuzlu at’ çıkacak gibi görünüyor. Startup ekosistemindeki en iddialı kadın girişimciler ile gelecek hedeflerini ve başarılarını konuştuk.

İşte, Türk startup habitatında unicorn olma potansiyeline sahip 33 girişim ve kurucuları…

Yenilikçi girişimcilik
33 Adet Başarılı Girişim

Savunma Sanayine Yerli Ham Madde Sağlıyor

Prof. Dr. Ebru Menşur Alkoy, ENS Piezoaygıtlar’ın kurucu ortağı. Piezoelektrik temelli seramikler, savunma sanayi başta olmak üzere elektronik ve medikal sektörlerinde kullanılıyor. Su altı piezoelektrik dönüştürücü ve sensör aygıtlarının tasarlanması ve üretimine odaklandıklarını ifade eden Alkoy, “2012 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknogirişim Sermayesi Desteği ile bir kadın girişimci ve akademisyen olarak ortağımla birlikte şirketimizi kurduk. Bu seramiklerin ülkemizdeki üretimi maalesef çok az ve bu ürünlerde dışarıya bağımlıyız.

Örneğin son tüketici alanında ve sivil uygulamalarda sualtı sonar, ultrasonik banyo ve oda nemlendirme cihazlarının üretiminde kullanılıyor” diyor. Askeri uygulamalarda ise yurt dışına bağımlılığın büyük sorun olduğuna değinen Alkoy, bu soruna çözüm sunmak üzere milli-yerli bir ürün geliştirdiklerini, yurt içinde büyük savunma sanayi firmaları ile çalışmaya başladıklarını vurguluyor. Girişim sivil uygulamalarda ise hem yurt içi talebe yanıt veriyor hem de Kanada, Avusturya ve Hindistan’dan müşterilere ürün sağlıyor.

Kolay Kullanılabilen Yönetim Yazılımı Geliştirdi

Sibel Taşlıan Yurtseven, Mflow Dijital Yönetim Sistemlerinin kurucu ortağı. 17 yılı aşkın süredir yönetim sistemleri üzerine çalışan Yurtseven, sistem kurucusu, sistemi sürdüren, eğitim veren ve denetleyen olmak üzere bu alanın her bölümünde hizmet verdiğini ifade ediyor. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 4 binin üzerinde denetim yapma şansına sahip olduğunu vurgulayan Yurtseven, “‘Sistemleri en iyi uygulayanları da uygulamaya çalışanları da görme ve sorunlarını anlama şansım oldu.

Karşılaşılan sorunların kökünde manuel sistemlerin yarattığı hantallık vardı ve bu sorun giderek büyümekteydi. Bu soruna makul bir çözüm bulabilmek için çıktığımız yolculukta Mflow şekillendi. Öğrenme ve uygulama maliyeti düşük, ara yüzü yalın, kayıt hızı yüksek, herkesin kullanabileceği kullanıcı dostu bir yönetim sistemleri yazılımı hayata geçirdik. Şirketimizi GOSB Teknopark’ta kurduk. Sistem kullanıcıları bizzat üretimin içinde olan, ortaokul ve ilkokul mezunu çalışanlar. Üst seviye dijital yetkinliğe ihtiyaç duymadan kullanılabilecek bir yazılımı hayata geçirmiş olmayı, en büyük başarımız olarak görüyoruz” diyor.

Uzaktan Kimlik Kontrollerinde Uzman

Neslihan Özbuğutu Ortakasapbaşı, Identify Türkiye kurucu ortağı. Kurumlara IMPaaS platformu ile uçtan uca müşteri tanımlama, müşteri tanıma gibi kritik süreçlerini yönetip değerlendirme imkanı sunduklarını belirten Ortakasapbaşı, “Şu anda bankacılık-finans, sigorta, telekomünikasyon, e-ticaret, oyun ve araç kiralama alanları gibi sektörlerde faaliyet gösteren kurumlara rcgülasyonlara uygun olarak uzaktan müşteri edinimi ve müşteri tanıma (KYC) çözümleri sunuyoruz” diyor.

Almanya doğumlu olduğunu ifade eden Ortakasapbaşı, sözlerine şöyle devam ediyor: “Almanya’daki eğitimim ve çeşitli iş tecrübelerimin ardından Business Service Solution GmbH adlı elektronik ticaret ve ödeme hizmetleri şirketini kurduk. BSS şu an Almanya’nın dev şirketlerine satış ve müşteri temsilcisi servisi sunan bir teknoloji şirketi olarak faaliyet gösteriyor. 2015’te dijital dönüşümle birlikte Alman-Türk mühendis ve uzmanlardan oluşan ekibimle çağrı merkezilerinin dijital dönüşümü için CRM, website, digital onboarding gibi yazılımlara yoğunlaştık. 2019’da uzaktan kimlik kontrollerinde yaşadığımız sorunlar üzerine Identify’ı kurduk.”

Dünyadaki Tüm Annelerin Tek Adresi Olmaya Aday

Nazmiye Sabuncuoğlu, Nanu Bedtime‘ın kurucusu. Girişim, dünyanın ilk 0-14 yaş bebek/çocuk uyku markası. İstanbul ve Viyana’da showroom’ları bulunuyor. İş hayatına çok genç yaşta reklamcılıkla başladığını belirten Sabuncuoğlu, “2006 yılında kızım doğduğunda, istediğim özelliklere sahip uyku ürünlerini bulmakta yaşadığım zorluklar, bana piyasadaki boşluğu gösterdi. 2013 yılı sonunda ajanstan ayrıldım ve Nanu’yu kurdum” diyor. İyi uykunun, çocukların gelişiminde kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Sabuncuoğlu, ‘‘Amacımız, anne aklı ve kalbiyle tasarladığımız yenilikçi, şık ve kaliteli uyku ürünleri sayesinde annelerin çocuklarına iyi uyku sağlamalarına yardımcı olmak” diye konuşuyor. Bugüne kadar Viyana’dan Monako’ya, Katardan Almanya’ya, Ingiltere’ye kadar çeşitli ülkelere mobilya yolladıkları bilgisini veren Sabuncuoğlu, Nanu’yu dünyadaki tüm annelerin alışverişteki tek adresi haline getirecek yeni dijital projeler üzerinde çalıştıklarını aktarıyor.

İlginizi çekecek 33 tane başarılı girişimler
İlginizi çekecek 33 tane başarılı girişimler

Yapay Zekâ İle Gönüllü Ağı Kurdu

Büşra Şahin, e-Gönüllü platformunun kurucusu. Yapay zeka ile yetenek tahminlemesi yaparak, gönüllüleri en uygun STK ve görevler ile eşleştiren e-Gönüllü platformu, bir yıl içinde binden fazla gönüllüyü 50 STK ile bir araya getirdi. Pandemide Büşra Şahin tarafından kurulan platform, kurumların ve STK’ların gönüllü yönetim faaliyetlerini dijitalleştiren bir sosyal girişim.

Platformun kurulusu pandemi döneminde olsa da altyapısının çok daha eskiye dayandığını ifade eden Şahin, hikayesini şu sözlerle anlatıyor: “Üniversite yıllarıında katıldığım bir gönüllülük deneyimi sonrasında Medium’da ‘Coğrafyanız Kaderiniz Değildir’ başlığıyla bir yazı kaleme almıştım. Yazımda farklı bölgelere giderek coğrafyayı kader olmaktan kurtarabileceğimizi savundum. Birçok olumsuz yorum aldım, çünkü insanlar her yere seyahat etmemizin mümkün olmadığını söylüyorlardı. Ben de konu üzerinde yıllarca düşündüm. Derken hayatımıza pandemi girdi ve birçok STK faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

O süreçte STK’Iarla görüşerek ihtiyaçlarını dinledim ve böylece tam bir yıl önce e-Gönüllü platformu doğmuş oldu.”

Yılın En İyi Ebeveyn Teknolojisi Seçildi

Duygu Karaoğlan Altop, Cubtale’in kurucu ortağı. Girişimin kuruluş hikayesini, “Ortağım Selin Tamer ile birlikte kendi çocuklarımızı yetiştirirken yaşadığımız sorunlardan yola çıkarak Cubtale’i kurduk. Amacımız, bakım verilerine şeffaflık sağlayarak hem bakım takibini kolaylaştırmak hem de daha güvenilir veriler elde edilmesini sağlamak” diyor. Tüm veri yakalama teknolojilerini (IoT, ses, akıllı saat, uygulama) aktif kullanan tek platform olarak ebeveynlere çocuklarının takibinde kontrol hissi sağladıklarını belirten Altop, aynı zamanda sağlık profesyonellerine de doğru bakım verilerine ulaşma imkanı yarattıklarının altını çiziyor.

Kısa süre önce Reviewed ve Romper tarafından Yılın En İyi Ebeveyn Teknolojisi seçildikleri bilgisini de aktaran Altop, şunları ekliyor: “USA Today Editörün Seçimi Ödülünü aldık ve uygulama/cub kullanıcılarımızın hızla hayranlara dönüşmesini keyifle takip ediyoruz. Hedeflerimiz arasında evcil hayvan ve yaşlı bakımına da destek olabilmek var ve altyapımızı bu yönde bir genişlemeye uygun tasarladık.”

İki Yılda 14 Ülkeye Satmaya Başladı

Banu Akgül, ConectoHub’ın kurucu ortağı. Girişim 2020 yılında Vestel Ventures’den yatırım alarak kurulmuş ve iki sene içinde 14 ülkeden 127 şirkete hizmet vermeye başlamış. Yapay zekâ destekli bir İş ve Hedef Yönetim Platformu olan ConectoHub, şirketlerin stratejik hedefleri ile günlük operasyonları entegre ederek strateji ve uygulamanın tek platform üzerinden verimli yönetilmesini sağlıyor.

ConectoHub’ın 4 bin 500’den fazla platform ile entegre edilebildiğine vurgu yapan Akgül, “Tüm ekibin dinamik hedef yönetimi yapması ve sadece hedefe yönelik verimli çalışması sağlanarak yüksek katma değerli çıktı üretmek için bütün metrikleri şirketlere anlık olarak sunuyoruz” diyor. Hedefinin global bir marka yaratmak olduğunu belirten Yıldız, şunları ekliyor: ‘Türkiye’den Zorlu Grubu, Yıldız Holding, Hepsiemlak gibi büyük şirketlerin yanı sıra özellikle Latin Amerika’dan ve Avrupa’dan hızlı büyüyen 100’den fazla şirketin kullandığı ConectoHub, global pazardaki operasyonlarını hızlandırmak için ikinci yatırımı da alarak yoluna hızla devam etmeyi planlıyor.”

Kitlesel Fonlamayla Yatırım Aldı

Tuğba Koca, Classest‘ın kurucu ortağı. Girişim, öğrenci için en uygun öğretmenin belirlenerek online ortamda özel derslerin verildiği, öğrenci, öğretmen ve veli arasındaki tüm aksiyonların tek bir çatı altından yürütüldüğü bir eğitim platformu. Tüm eğitimler sanal sınıflarda veriliyor. “Öğretmenlerimiz, akademik ve profesyonel geçmişleri yönünden önemli başarılara sahipler. Canlı dersler, ödev sistemi, rehberlik hizmeti ve daha fazlası öğrenciye uygun olarak belirleniyor” diyen Koca, akıllı öğretmen belirleme teknolojisi ile öğrenci için en uygun öğretmenleri belirlediklerini ifade ediyor.

Yüz yüze eğitimden fazlasını sunduklarını belirten Koca, “Fonbulucu kitlesel fonlama platformu ile 2021 Ekim sonunda yatırım alarak Türkiye’nin kitlesel fonlama ile yatırım alan ilk eğitim teknoloji girişimi olduk. Bu yatırım sonrası Classest 507 ortaklı bir A.Ş’ye dönüştü. Yatırım sonrası organizasyon yapımızı güçlendirmek ve ekibimizi büyütmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılının son çeyreğinde hedefimiz, global pazarlara açılarak Classest adını tüm dünyaya duyurmak.”

Sağlıklı Atıştırmalıklar Üretiyor

Selen Canoğulları. Cezy markasının kurucusu. Sağlıklı atıştırmalık markası Cezy, içeriğinde aroma veya katkı, koruyucu madde bulundurmayan ürünler sunuyor. Kısa süre önce yatırım, yönetim danışmanlığı ve sosyal sorumluluk projeleri alanlarında faaliyet gösteren Applied Valuc Group tarafından 2 milyon TL yatırım aldıkları bilgisini paylaşan Canoğulları, “Sağlıklı atıştırmalık sektörü tüm dünyadaki iş hacmini genişletmeyi sürdürüyor.

Özellikle pandemi ile birlikte ‘doğal içerikli ve fonksiyonel beslenme’, tüm dünyada hızla artan bir beslenme trendi haline geldi. Sektörün 2019’da tüm dünyada 78,13 milyar dolarlık bir pazarı bulunurken, bu pazarın sağlıklı yeme bilincinin artması ile önümüzdeki 4-5 yılda 110 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Sektöre girdiğimiz ilk günden beri sadece doğal ham maddeleri kullanarak hem fonksiyonel hem de lezzet dengesiyle ilerlemeyi tercih ettik” diyor. Girişim, önümüzdeki dönemde üretim kapasitesini artırarak uluslararası pazarlara da ulaşmayı hedefliyor.

Uzak Doğu’ya Gıda Koruyucusu İhraç Ediyor

Elif Güngör Reis, Arkim Kimyevi Maddeler’in kurucu ortağı. İnsan sağlığına zarar vermeyecek alternatif gıda koruyucuları üzerine çalışan Reis. “2011 yılında ‘Yumurta Kabuğundan Doğal Antibakteriyel Elde Edilmesi Projesi’ ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği almaya hak kazandım ve şirketi bu destekle kurdum. Şirketimiz kimyasal koruyuculara alternatif doğal gıda koruyucusu ‘ArCa1100 Doğal Antibakteriyel’in patent sahibi ve üreticisidir” diyor.

Girişim, İTÜNOVA TTO Patent desteği ve Singapur Ticaret Bakanlığı’na bağlı İPİ Singapur iş birliği ile ürünlerini Singapur, Malezya ve Tayland gibi ülkeler başta olmak üzere Uzak Doğu’ya da ihraç ediyor. 2018 yılında WIPO tarafından En İyi Akademik Patent Ödülünü alan, 2019 yılında Hamdi Ulukaya Girişimi’nin seçtiği altı firmadan biri olarak New York’a davet edilen Reis, geçtiğimiz yıl Yıldız Holding’den 50 bin dolar, Singapur’da bulunan Hatcher+’dan da 75 bin dolar yatırım aldıklarını ifade ediyor. Girişimin pandemi döneminde çıkardığı Sudayu markası, bir dakikada sebzeleri dezenfekte edebiliyor.

Çocukları Rol Modeller İle Buluşturuyor

Esra Ulusoy, Arı Kids&Parents kurucu ortağı. An Kids&Parents, 3-12 yaş arası çocukları, çocuklar için rol model olarak konumlandırılan başarılı üniversite öğrencileriyle bir araya getiriyor.

Amaç bir yandan başarılı üniversite öğrencilerini maddi açıdan desteklemek, bir yandan da ebeveynlerin kendilerine vakit ayırabilmesini sağlamak. Şirketi globale açma hedefinde olduğunu ifade eden Ulusoy, “İki yılda kazandığımız ivme ile ek sermaye ihtiyacı duymadan operasyonlarımızı büyütmeye devam ettik. Modelimizin başarısındaki bir diğer etmen de müşterilerimizin platformdaki üniversite öğrencilerini, çocukları için rol model olarak görmeleri.

Geldiğimiz noktada, artık iş hacmimizi ölçeklendirmek için fonbulucu üzerinden ilk yatırım turuna çıkmış bulunuyoruz. Elde edeceğimiz kaynakla yapacağımız teknolojik yatırım ve geliştireceğimiz mobil uygulama sayesinde, çocuklu aileler ile başarılı üniversiteli gençleri bir araya getiren bir dijital pazaryeri olarak tüm Türkiye’de hizmet vereceğiz. Uzun vadede başarımızı global pazara taşıyacağımıza inanıyoruz” diyor.

Başarılı girişimcilik
Başarılı girişimcilik

64 Ülkede 2 Bin Müşterisi Var

Duygu Kutluoğlu Kılıç, FineDine kurucu ortağı. 2016 yılında temelleri atılan FineDine, restoran, kafe, bar ve otellerin menülerini dijitalleştiren yapay zekâ odaklı sipariş, ödeme, operasyon ve müşteri ilişkileri yönetimi sağlayan bir platform. Yapay zeka destekli analiz ve tahminlerle, restoranların daha karlı ve verimli kararlar vermesini sağlıyor.

Girişimin interaktif tablet menüler ve müşterilerin kendi cihazlarından açabildiği QR menüler gibi çözümleri bulunuyor, işletmelere holistik bir sipariş deneyimi sunduklarının altını çizen Kılıç, “FineDine olarak, bugüne kadar geçmişte başvuranların sadece yüzde 0.7’sini kabul eden 500 Startups‘ın Batch 23, Endeavor ve Visa Tnnovation programlarına katıldık. 500 İstanbul, 500 MENA, TcchOne VC, twozero VC, Savour VC ve melek yatırımcılardan yatırım alarak büyüdük. Bugün FineDine 40 farklı dil seçeneği ile 64 ülkede 2 binden fazla müşteriye hizmet veriyor. Müşterilerimiz arasında Nusr-et, Godiva, Mado, Four Seasons, The Ritrz Carlton, Shangri-La ve Hilton bulunuyor” diyor.

Görüntü Anlamlandırma Teknolojileri Geliştiriyor

Simay Danış, Eyedius kurucu ortağı. Eyedius, 2017’de tamamen kendi ekibi ile geliştirdiği görüntü anlamlandırma teknolojileri ile büyük ölçekli firmaların güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan kimlik doğrulama ve davranış analizi gibi çeşitli projeler gerçekleştirerek hayatına başladı. Türkiye’de ilk kez kullanılan teknolojiler geliştirdiklerine vurgu yapan Danış, “Ülkemizde bir ilk olan, bankalar için geliştirdiğimiz ‘mobil şubeye yüz tanıma ile giriş’ ve tesis yönetimleri için ‘bütüncül güvenlik ve geçiş kontrol yönetimi’ hizmeti sağlayan projeler gerçekleştirdik.

Günümüzde pek çok firmaya baktığımızda arkasında kadın girişimcileri görebiliyoruz ve artık kadın girişimciler olarak bugün düne göre daha kalabalığız, eminim ki kadınlar fırsat eşitliğine sahip oldukça bu sayı her gün daha da artacak. Düşünen, yaratan, geliştiren tüm kadınlara önerim ise, belki gelecekteki ortakları veya yatırımcılarıyla tanışabilecekleri hızlandırma programlarına katılmaları ve devlet desteklerini incelemeleri olacak” diyor. Danış, kadın girişimcileri özellikle destekleyen melek yatırımcı veya risk sermayesi fonlarıyla iletişim kurulmasını öneriyor.

Amacı Yapay Zekayı Ulaşılabilir Kılmak

Zehra Çataltepe, Tazi Kurucu CEO’su. Tazi, bir tür otomatik yapay öğrenim platformu. Yapay zeka alanında 30 yılı aşkın deneyim ve 23 patenti birleştiren bir mimariye dayanıyor. İş uzmanlarının ve veri bilimcilerinin yapay öğrenme ile kolayca model oluşturma, güncelleme, uygulama ve işlem yapmalarını sağlıyor. Tazi’nin sürekli olarak verilerden ve insanlardan öğrenmeye devam ettiğini belirten Çataltepe, şu bilgileri paylaşıyor: “Tazi, yapay zekanın herkes için ulaşılabilir olmasını sağlıyor ve bankacılık, sigorta ve perakende sektörlerinin daha akıllı iş kararları almasına yardımcı oluyor. San Francisco ve İstanbul’da ofislerimiz mevcut. Sürekli yapay öğrenim teknolojisinin, daha geleneksel yapay öğrenim teknolojilerle kıyaslandığında, ihtiyaç duyulan bilgi işlem kaynakları ve güç açısından daha verimli olduğu kanıtlanmış durumda.”

Giyilebilir Teknolojiler Geliştiriyor

Esen Tümer, Infinitech kurucu ortağı. Infinitech, nanoteknoloji, biyobilim ve yapay zeka teknolojileri alanındaki çalışmalarıyla inovatif çözümler üreten, giyilebilir teknolojiler sektörüne liderlik etmeyi hedefleyen bir girişim. 2020’de İstanbul ve New York merkezli olarak kurulduklarını belirten Tümer, “Türkiye’deki üniversite-sanayi iş birlikleri ile Türkiye’nin katma değerli teknoloji üretimine katkı sağlıyoruz. Kuruluş amacımız giyilebilir teknolojiler alanında inovatif çözümleri hayata geçirmek.

Infinitech’in Yeditepe Üniversitesi ve tekstil sanayicileri ortak iş birliği ile geliştirdiği formülasyon sayesinde kumaş yüzeyler, mikroorganizma ve koronaviıüs de dahil olmak üzere tüm virüslere karşı korunabiliyor. Infinitech ile virüs ve mikroorganizmalar, kumaşın niteliğine ve yüzeyin türüne göre farklılıklar göstermekle birlikte yüzde 99.9’a kadar engelleniyor. Antimikrobiyal ve antiviral özellikli tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılacak olan bor içerikli formülasyon, tamamen yerli kaynaklarla geliştirildi” diyor.

VR Pazarında Öncü Olmayı Hedefliyor

Zehra Yaşar, Amazoi Software kuru cusu. TÜBİTAK 1512 desteği ile kurulmuş olan Amazoi, Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik ve sensör teknolojileri geliştiriyor. Girişim, geçtiğimiz yıl aldığı bin 507 TÜBİTAK projesi kapsamında geliştirmekte olduğu fizik tedavi uygulamasını 2022 ortasında pazara sunacak. 2022 itibariyle eğitim teknolojisi ürünlerini globale taşıma hedefinde olduklarını belirten Yaşar, şunları söylüyor: “Amazoi Tech, fonbulucu platformunda fonlanan ve ülkemizin en geniş VR destekli iş güvenliği ve iş başı teknik eğitim ve test versiyonlarını geliştirecek bir girişim.

Ankara Kalkınma Ajansı, Hacettepe Teknokent ve fonbulucu GSYF’nin yatırımı sonrası bin 154 yatırımcının ortak olduğu girişim ile endüstriyel şirketlere özel AR/VR ve WebGL teknolojileri ile simülasyon geliştiriyoruz. VR teknolojisi ile ürünleşmiş paket çözümlerini globale taşımak ve ülkemizin en büyük savunma sanayi, otomotiv, inşaat ve petrokimya şirketlerine özel çözümler geliştirmek hedefindeyiz. Giyilebilir teknoloji donanımlarını, multiplayer VR teknolojisi ile entegre ederek, VR pazarında öncü olmayı amaçlıyoruz.”

başarılı girişim
başarılı girişim

İş Arayan Kadınlar İçin Uyku Modu

Gizem Yasa, 24 Saatte İşin Kurucu Ortağı. 24 Saatte İş, işverenle adayları buluşturan bir mobil uygulama. 24 saat içerisinde cevap garantisi verilerek aday tarafındaki belirsiz süreçleri ortadan kaldırıyor. Kadın adayların iş arama süreçlerinde yaşadığı problemleri fark ederek, bu sorunları ortadan kaldırmak için de birtakım adımlar attıklarını ifade eden Yasa, “Kadınların iş arama süreçlerinde maruz kaldığı taciz olaylarını önlemek için ‘uyku modu’ özelliğini devreye aldık. Uygulama üzerinden iş arayan kadınlar isterlerse ‘uyku modu’ özelliğini devreye sokarak akşam 21.00 ile sabah 08.00 saat aralığında işverenden mesaj almamayı tercih edebiliyorlar.

Ayrıca, yapay zekâ kullanarak yarattığımız algoritma sayesinde sisteme gelen şirketlerle ilgili pek çok veri, sistem tarafından analiz ediliyor. Problem olma ihtimali tespit edilen şirket, anında sistem dışı bırakılıyor” diyor. Sistem üzerinden şimdiye dek 450 bin kişi iş bulmuş. Büyüme hedefi yurt içinde 2023 yılına kadar 10 milyon aday ve 300 bin şirkete ulaşmak. 2023’e kadar beş yeni ülkeye açılmayı planlıyor.

Otonom Drone Sistemleri Geliştiriyor

İpek Görgeç, Hummingdrone’un kurucusu. Hummingdrone, endüstriyel ihtiyaçlar için otonom drone sistemleri geliştiriyor ve tarım, enerji, afet yönetimi, şehir planlama gibi sosyal ve ekonomik fayda sağlayacak alanlarda çözümler üretiyor. Bu çözümlerin temelinde çeşitli faydalı yükler taşıyabilen drone platformu ve bulut tabanlı görüntü analiz yazılımı Inspcct bulunuyor. Geliştirilen drone otonom uçuş kabiliyetine sahip, bu sayede drone operatörünün planladığı görevleri otopilot aracılığıyla gerçekleştirebiliyor.

Inspect yazılımı ise drone üzerinde taşınan kamera aracılığıyla çekilen görüntüleri birleştirerek çeşitli ınteraktif haritalar oluşturuyor ve görüntü analizleri gerçekleştiriyor. 2022 yılının ikinci çeyreğinde haritalama drone’larının lansmanını gerçekleştireceklerini belirten Görgeç, “Hummingdrone Akademi kapsamında da nitelikli drone operatörleri yetiştirerek drone operasyonlarının yüksek düzeyde profesyonellik ile yürütülmesine katkı sağlıyoruz” diyor.

Avrupa’nın İstediği Eğitim Teknolojisi

Dr. Işıl Boy Ergül, TeacherX kurucusu. Eğitim sisteminin en güçlü aktörü olan öğretmenler için, yaşam boyu öğrenmeyi odağına alan ve mesleki gelişimlerinin sürdürülebilir olması ilkesiyle yola çıkan yeni nesil öğretmen eğitim platformu TeacherX, eğitim kurumlarını geleceğe taşımayı misyon ediniyor. Bir yılda üç ülkeden 6 bine yakın öğretmene ulaşmayı başaran girişim, İngiltere’de şirket kurmasının ardından farklı Avrupa ülkelerinin eğitim kurullarından talep almaya başlamış.

TeacherX’i yapay zeka tabanlı seslendirme teknolojisinden faydalanarak uluslararası bir platform haline getirmek istediğini belirten Ergül, “Başta Fransa olmak üzere farklı ülkelerden talep alıyor. 2022 hedefimizde Almanya ve Ispanya’daki öğretmenlere ulaşmak var. Güçlü altyapımız sayesinde, bugün dünyanın herhangi bir ülkesine uzman eğitmenlerden oluşan kadromuzla hizmet verebiliyoruz. Mesela şu anda Fransa’daki Türkçe öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Uzman kadromuz ile tüm öğretmenlere istedikleri yer ve zamanda eğitim fırsatı sunuyoruz” diyor.

Fon Takibi Yapmayı Kolaylaştırıyor

Serra Eren Sarıoğlu, yatırım fonları alanında bilgi almak, analiz yapmak ve satın almak gibi birçok işlemin gerçekleştirilebildiği online platform İyi Gelir‘in yönetici ortağı. Yatırımcılar, İyi Gelirde aylık abonelik sistemi içerisinde fonlar hakkında bütün bilgilere ulaşabiliyor, yatırım fonlarını alıp satabiliyor. Hedeflerinin yatırım fonları hakkında eksiklerin giderilmesi, daha anlaşılabilir ekranlardan bilgilerin takip edilmesi ve farklı bilgi seviyelerine sahip yatırımcılar için fon takibi yapmayı kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Sarıoğlu.

“2020’de açtığımız platformumuzun kullanıcı sayısı bugün 10 bine yaklaştı. Aynı zamanda Youtube ve sosyal medya tarafında da hızla ilerledik. 2021 yılında B2B tarafta da iş birliklerine imza attık. Bunlardan biri, geçtiğimiz günlerde hayata geçti. Artık, İyi Gelir model portföylerine aracı kurumlar vasıtasıyla da ulaşılabiliyor” diyor. Çalışmalara ÎTÜ Çekirdek bünyesinde başlamış oldukları bilgisini de veren Sarıoğlu, “2022’de B2C tarafta fon platformumuzu hayata geçirmek en önemli hedefimiz” açıklamasında bulunuyor.

Karantina Odasında Ortaya Çıkan İş Fikri

Begüm Karslıoğlu ve Güneş Günay tarafından kurulan Jobtogo, şirketlerin freelancer’lar ile çalışmasını kolaylaştıran bir platform. Kısa süre önce 400 bin dolar değerleme üzerinden tohum yatırımı alan girişim, 2022’de yurt dışına açılmayı hedefliyor. İlk hedef pazar ise İtalya. Jobtogo’yu pandemi döneminde yurt dışından Türkiye’ye döndüğünde karantinasını tamamlamak üzere kaldığı bir yurt odasında hayal ettiklerini ifade eden Karslıoğlu, ‘‘Hem ülkemizi kalkındırmak hem gençlerin deneyim kazanmaları konusunda yardımcı olmak için bu fikrimizi hayata geçirdik” diyor.

Günay ise “Jobtogo ile gençlerde var olan potansiyel çalışma gücünü keşfederek, iş ortaklarımızın ihtiyaçları doğrultusunda onları bir araya getiriyoruz. Böylece doğru iş ve doğru çalışan buluşmasını sağlayarak hem freelancer’lara katma değer sağlıyor hem de yapılan işin verimliliğini artırıyoruz. Türkiye’deki süreçlerimizi geliştirerek ve büyüterek gelecekteki dönemde hem yurt içi pazarında güçlü bir söz sahibi olacağız hem de global arenaya açılarak markamızı büyüteceğiz” diye konuşuyor.

Erken Eğitim Ürünleri Tasarlıyor

Nazlı Elif Gökdemir Olcay, Neobebek’te kurucu ortak. Neobebek, önce Türkiye’ye sonra tüm dünyaya erişilebilir fakat sıradan olmayan erken eğitim ürünleri ile çocuk kitapları sunmak için kurulmuş bir girişim. Piyasadaki diğer erken eğitim ürünleri ve kitapların aksine, erken eğitim ve kitap okumayı oyunlaştıran ve interaktif hale getiren ürünler tasarlayıp ürettiklerini ifade eden Olcay, “0-4 yaş sürecinde neden-sonuç ilişkisi kurma ve ince motor becerilerini geliştiren Neobebek ürünlerini, erişilebilir fiyatlarla internet sitemiz üzerinden ve tüm pazar yerlerinde satışa sunuyoruz. Geçtiğimiz iki yılda 150 binden fazla Neobebek markalı ürünü, çocuklarımız ile buluşturduk.

2022 yılı içerisinde Yunanistan ve Bulgaristan’dan aldığımız ön siparişleri fiili ihracata çevirerek, bu başarımızı global pazara da taşımayı hedefliyoruz” diyor. Neobebek, 21 Şubat 2022 tarihinden bu yana fonbulucu platformunda kitle fonlaması turunda. Fonlamanın tamamlanması ile birlikte, ilk Neobebek mağazasını açmayı ve kendi ürünlerinin üretimi için bir üretim tesisi kurmayı hedefliyor.

Rota Optimizasyonu Yapıyor

Tuba Yılmaz Gözbaşı, yeni nesil rota optimizasyonu girişimi Optiyol’un kurucu ortağı. Ar-Ge faaliyetlerine Teknopark İstanbul’da başlayan, kuluçka merkezi Cube Incubation’un mezun girişimlerinden Optiyol, hızlı tüketim ürünlerinden perakendeye, e-ticaretten taşımacılığa, lojistik operasyonları yürüten pek çok sektöre essiz bir SaaS rotalama çözümü sağlıyor. İşletmelerin tedarik zinciri ihtiyaçlarına yönelik özel tasarlanmış algoritmaları ile müşterileri için hem mikro dağıtım hem de makro dağıtım operasyonlarını dijitalleştiriyor.

Bu yıl gelirlerinin yüzde 35’ini ABD’den sağlama hedefinde olduklarını ifade eden Gözbaşı, “ABD’de pazarına özel olarak odaklandık. Bu pazarda rota optimizasyonu çözümleri arasında ilk beşe gireceğiz. Pandeminin seyrine göre ABD’de yerleşik bir satış ve destek organizasyonu da planlıyoruz” diyor. Girişim geçtiğimiz yıl Otosan’ın kurumsal girişim sermaye şirketi Driventure, Fark Holding, Dinçer Lojistik, Coşkunöz Holding ve Arya Kadın Yatırım Platformun’dan 810 bin dolar yatırım almıştı.

Maltlanmış Tahıldan Sağlıklı Gıda Üretiyor

Elif Özcü ve Merve Nur Yetiş tarafından kurulan Malty, maltlanmıs tahıllardan, yüksek besin değerine sahip gıda ürünleri üreten bir girişim. Şirket içi girişim olarak Anadolu Efes Girişim Atölyesi bünyesinde kuruldu. Ancak girişimin başarılı olmasının ardından Özcü ve Yetiş, Anadolu Efes’teki görevlerinden ayrılarak kendi kanatlarıyla uçmaya karar vermişler. Girişim, 2021 yılı Kurumsal Girişimcilik Ödüllerinde En İyi Kurum İçi Girişimcilik Projesi kategorisinde ikinci oldu.

Ayrıca EIT Foods desteği ile yapılan “Empowering Women in Agriculture” programında gıda ve tarım alanındanki 10 girişimden biri seçildi. Besleyici ve pratik ürünlere artık daha çok ihtiyaç duyduğumuzu ifade eden Özcü, “Buradan yola çıkarak sağlıklı atıştırmalık pazarında besleyici, lezzetli ve tüketimi keyifli ürünler yapabilmek, başlangıç noktamız oldu. Malty, ham maddesinin maltlanmış tahıllar ile zenginleştirilmesi, yüksek lif ve protein değerini düşük kaloride sunması ve pazardaki ilk ve tek malt bazlı sağlıklı atıştırmalık bar olmasıyla öne çıkıyor” diyor.

Çiftlikteki Yapay Zekâ Veteriner

Selvi Yurtsever Çırak, yapay zeka altyapısıyla büyükbaş hayvanların sağlık takibini yapan wiCow girişiminin kurucu CEO’su. wiCowun amacı, yapay zeka altyapısıyla büyükbaş hayvanların sağlık takibini yapmak. 7/24 kızgınlık, yüksek ateş, doğuma 24 saat kala ve doğum uyarıları ile çiftçiye ve veteriner hekime, hayvanı yakın takip ve gereğinde erken müdahale şansı verirken, bu sayede anne inek ve buzağı ölümlerini de büyük ölçüde düşürüyor.

Anne inek ve buzağı ölüm oranlarının globalde sırayla yüzde 3 ve yüzde 6, Türkiye’de yüzde 15-20 civarında olduğunu ifade eden Çırak, şu bilgileri paylaşıyor: “Bu da yılda yaklaşık 70 milyar euro küresel kayıp demek. Yapay zeka altyapımızla çiftliği ve hayvanları tanıyıp çiftlik sağlık puanı çıkartarak, çiftlikte olası bir salgın hastalığın önüne geçilmesini sağlamakla beraber, çiftliğin süt verimini de artırıyoruz. Bir çiftçimizin de söylediği gibi aslında ‘her hayvanın arkasında bir veteriner’ varmışçasına çiftlikte çiftçinin gözü kulağı oluyoruz. Şu an Türkiye dışında Almanya, İtalya ve Danimarka’da da çiftliklerimiz bulunmakta.”

Annelere Yönelik Pazaryeri

Efsun Günşen, bebek ve çocuklara özel pazaryeri platformu Babybazaar’ın kurucusu. Teknolojiyi takip eden, yenilikçi ve kalite odaklı markalar ile ebeveynleri bir araya getiriyor. Doğru ürün seçeneklerini ebeveynlere sunan platform, bu sayede ebeveynlerin zamandan tasarruf etmelerini sağlıyor. Platformda 70 marka bulunduğunu, 2022’nin ilk yarısında marka sayısının 250’ye çıkarılacağını belirten Günşen, “Tamamına yakını yerli markalardan oluşan platformda, özellikle kadın girişimcilerin ürünleri yer alıyor.

Giyim, tekstil bakım ürünleri, aksesuar, oyuncak, kitap, beslenme ürünleri gibi kategorilerin bulunduğu platformda her bir ürün, yönetici onayından geçerek yayına alınıyor. Şu an için yalnızca yurt içi alışveriş seçeneği olan platformumuz, 2022 yılında yurt dışına perakende ve toptan satış yapmaya başlayacak. Annelerin üzerinde çok fazla sorumluluk olduğu bilinciyle annelerin bebekleri ve çocukları için korkmadan, endişe etmeden alışveriş yapabilecekleri bir platform olmak en büyük hedefimiz” diyor.

Çocukları Beş Dakikada Uyutuyor

Sylwia Regulska Güney. Budizzz‘in kurucusu. Güney tarafından tasarlanan, uyumakta zorlanan bebeklerin beş dakikada sağlıklı bir uykuya dalmasını sağlayan akıllı sensörlü pelüş ayı Budizzz, 2018’den bu yana Türkiye’de 30 binden fazla ailenin rahat uyumasını sağladı. Budizzz.com’a ayda 700 bini aşkın kişi tıklıyor ve bu rakam, her ay gittikçe artıyor. 2021’de yüzde 160 büyüdüklerini ifade eden Güney, “Yola çıktığımızda harika bir fikrim vardı, ama sermayem yoktu. Türkiye’de kurduğum bu iş için, Polonya’daki doğduğum evimi satarak tüm varlığımı bu fikre yatırdım.

Budizzz olarak, 2022 yılında daha fazla uluslararası çevrimiçi pazaryerine katılmayı ve dağıtım ağını dünya çapında genişletmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Budizzz, artık yalnızca bebeklere değil, yetişkinlere de sağlıklı uyku sağlamanın peşinde. Bu yıl itibarıyla 7’den 70’e herkes için uyku arkadaşı olma yolunda ilerliyoruz. Bunun için de şu anda bir yatırım turunu tamamlamak üzereyiz” diyor.

Marka Olmanın Yolunu Gösteriyor

Göksemin Gökalp Özdemir, G20 Consulting‘in kurucusu. G20 Consulting, marka, strateji ve dijital pazarlama konusunda şirketlere danışmanlık veriyor. Bugüne kadar 50 dünya markası, 900 startup ve 300 u aşkın kadın girişimci için stratejiler geliştiren ve yol gösteren Özdemir, başta Google Launchpad, Workup İş Bankası, Hackquarters, Seedstars, C’herie Blair Foundation, WeWork Labs ve StartupBootCamp gibi dünya çapındaki önemli girişimcilik programlarına da mentörluk yaptı.

2017’de Bahçeşehir Üniversitesi İngilizce MBA bölümünde “Building Powerful Brands” adında ders vermeye başlayan Özdemir. halihazırda birçok kurumda konuşmacı ve eğitmen olarak deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor. Özdemir, şirketlere pandemiyle hız kazanan dijital pazarlama dönüşümü ve dünyada son dönemde popüler olan NFT projelerinde de danışmanlık hizmeti sunduklarını belirterek. ‘‘2022 hedefim, dijital dünyada marka olmak üzerine yazdığım kitabın yayınlanması” diyor.

Eczaneleri Online’da Birleştirdi

Eczacı Elçin Tuncer, PortalGrup Healtcare’in kurucu ortağı. 10 yılı aşkın süredir dijital pazarlama teknolojileri ile lider ilaç firmalarıma sayısız projesini yürüten Tuncer, yeni girişimi Eczaneden.com ile bir ilke imza attıklarını ifade ediyor. Dünya dijitalleşirkcıı, eczanelerin de pastadan hak ettiği payı alması ve internette eczanelerin OTC pazar paylarının artması gerektiğini savunan Tuncer, “Eczaneden.com’u kurarak hem tüketici sağlığını korumayı hem de eczanelerin dijitalleşmesine öncülük etmeyi hedefliyoruz” diyor.

Kısa sürede 150 bin kullanıcısı ile Türkiye’nin altı ilinde hizmet vermeye banlayan ve tüketicilerin ihtiyaçlarını en yakınındaki eczanelerden temin ederek aynı gün içerisinde teslim eden platform pek çok avantaj sağlıyor. Sağlık ürünlerinin internet üzerindeki tek satış yetkilisinin eczacılar olması gerektiğini ve bu girişim ile tüketici sağlığını geniş perspektiften korumak istediklerini belirten Tuncer, dijital sağlık alanında yeni teknolojilerle birlikte lider sağlık teknolojisi firması olmayı hedeflediklerini aktarıyor.

Dünyanın İlk ‘Metaverse’ünü Kurdu

Dilara Keçeci, Teleporter‘un kurucu ortağı. Yoluna 2016 yılında ITÜ Çekirdek’te başlayan Teleporter, World of -Gamers isimli sanal gerçeklik platformu ile dünyanın her yerinden oyunseverleri bir araya getiriyor. Girişimi dünyanın ilk “gamer metaverse”ü olarak tanımlayan Keçeci, “Bu dijital evrende oyunseverler hem kendilerine ait hem de Teleporter evrenindeki birçok oyunu oynarken, dijital etkinliklere ve espor turnuvalarına sanal olarak katılabiliyor ve dünyanın her yerinden ortak zevkleri paylaşan oyuncularla birlikte birçok farklı üç boyutlu evrenin tadını çıkarabiliyorlar” diyor.

Bugüne kadar Türkiye’nin ve dünyanın bu alanda önde gelen yatırımcılarından 1 milyon dolar üzerinde yatırım aldıkları bilgisini de veren Keçeci, şunları paylaşıyor: “2022 yılı içerisinde yeni bir yatırım turuyla birlikte ekibimizi dünya çapında büyütmeye devam ederken, yüz binlerce aktif kullanıcısıyla ‘metaverse’ dünyasında ‘gaming’ denince akla ilk gelen platform olma hedefindeyiz. Yolumuza bu hedef doğrultusunda devam ediyoruz.”

İzmirli Anne Kızdan Meme Kontrol Teknolojisi

Zeynep Akçasız ve Alara Akçasız tarafından kurulan Triwi, kadınların meme sağlıklarını düzenli ve endişesiz takip etmelerini sağlayan bir akıllı giysi. Aylık hatırlatmalar ve muayene yönlendirmeleriyle kadınların meme sağlığı kaydını tutmasını ve düzenli doktor takvimleri oluşturmasını hedefliyor. İzmirli anne kız Zeynep ve Alara Akçasız tarafından 2018 yılında çalışmaları başlayan girişim, 2020’de L’oreal Beauty Tech For Good Challenge’da finalist girişimlerden biri oldu ve 2021’de şirketleşerek prototip çalışmalarını tamamladı.

Mart 2022‘de akıllı giysi üretimi ve operasyonları için yatırım turuna çıkmaya hazırlandıklarını ifade eden Zeynep Akçasız, “‘Hedefimiz, ‘femtech pazarına girip global meme sağlığı ve giyilebilir teknoloji şirketlerin arasında yerimizi almak” diyor. Prototip üzerine çalışmaya başlamadan önce yüzlerce kadınla konuşup erken teşhisin neden geciktiğini araştırdıklarını ifade eden Akçasız, “Kadınların aslında kendi kendilerine meme muayenesi yapmayı bilmediklerini, muayenelerini ertelediklerini keşfettik. Triwi’yi bu şekilde geliştirdik” diye konuşuyor.

25 Ülkeye Açıldı

Aytül Erçü, yapay zekanın bir alt dalı olan yapay görme teknolojisi alanında faaliyet gösteren Vispera girişiminin kurucu CEO’su. Bugüne kadar 10 milyon dolar civarında yatırım aldıklarını ifade eden Erçil, şunları söylüyor: “Mevcutta 25 ülkede Coca Cola, Unilever, Henkel gibi global firmalarla çalışıyoruz. Hindistan’da ve Hollanda’da ofislerimiz var. 2021 yılında Chicago’da Amerika ofisimizi açtık” diyor. Yapay görme alanında hızlı tüketim ve perakende sektöründe büyük fırsatlar olduğunu ifade eden Erçil. şunları aktarıyor:

“Mobil cihazlarla çekilen resim üzerinden yapılan analizler ve perakende mağazasında yerleştirilmiş bir sabit kamera üzerinden rafların 7/24 izlenmesiyle yapılan analizler olmak üzere iki ana faaliyet noktamız var. Geliştirdiğimiz ‘Vispera Görüntü Tarama Servisi’ sayesinde, mağazada çekilen raf fotoğraflarından hareketle raftaki ürünleri, pozisyonları ve adetleriyle birlikte tanıyoruz. Aksiyona dönüştürülebilir raporlar üretiyoruz. Söz konusu hizmetimiz; insan gözünün ayırt edebildiği her ürünü, yüzde 96’nın üzerinde kesinlikle tanıyor.”

Bisikletleri Elektriklendiriyor

Eda Coşkun Işık, batarya teknolojileri üzerine çalışan Byqee girişiminin kurucularından. Elektrikli bisiklet dönüşüm kiti üreten Byqee, 16 milyon TL değerleme ile tohum yatırımını yeni tamamladı ve Orta Avrupa ile Ingiltcre’den aldığı siparişleri artırarak operasyonunu ihracata adapte etmeye devam ediyor. Her türden bisikleti elektrikli bisiklete dönüştürebilen bir dönüşüm seti olan Byqee ile bisiklet kullanıcılarının daha uzun menziller gidebildiğini ve yokuşları kolaylıkla çıkabildiklerini ifade eden İşık, “Bataryalarımızı üretirken kadınların iş esnasındaki özeninden, incelikten ve dikkatten özellikle yararlanıyoruz.

Byqee ekibinin yüzde 70’i kadın çalışandan oluşuyor ve ben de bir kadın girişimci olarak bu yüksek orandan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kadınların, cinsiyetlerinden ötürü toplum içinde yaşadığı yok sayılma ve görmezden gelinme, elbette iş hayatında da yaşanıyor. Ancak bu olumsuz yaklaşımlara yenilmeden, yeteneklerimize ve yapabildiklerimize odaklanarak onları parlatırsak her türlü bariyeri el birliğiyle aşabiliriz diye düşünüyorum” diyor.

Ürün Dirier / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu