Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

3D yazıcıda zirveye oynuyor

Küresel filament pazarında öne çıkan şirketlerden olan Oo-kuma, geliştirdiği 3D yazıcıyla dünyada kendi malzeme ve cihazını üretebilen iki firmadan biri oldu. Şirket, KOBİ’lere yedek parça tedarikinden yenilikçi tasarımların hayata geçmesine kadar birçok alanda hızlı ve düşük maliyetli çözümler sunuyor.

Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artıran İTÜ ARI Teknokent, Endüstri 4.0’ın kritik sektörlerinden 3D yazıcı teknolojisinde söz sahibi olan Türk firmalarına ev sahipliği yapıyor. 3D yazıcı endüstrisinde makine, yazılım ve malzeme geliştiricisi olarak yüksek katma değerli ürünler geliştiren Oo-kuma, bu firmalardan biri. Küresel filament pazarinda öne çıkan üreticilerden olan şirket, . hammaddedeki deneyimini ürünü ‘Katana’ ile yazıcı üretimine taşıdı, ilk satışlarının ihracat olarak gerçekleştiğini belirten Oo -kuma Kurucu Ortağı Arda Kocaman, “2015’e kadar ihracat ağırlıklı devam ettik. 2015 ortalarına doğru iç piyasanın oldukça hızlı ivme kazandığını ölçtüğümüzde, hızlı bir şekilde Türkçe site ve Türkçe ambalaj dönüşümü yaptık. Ancak hala ihracatın ağırlığı söz konusu. 5 yıl sonra 22 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz” diye anlatıyor.

Eğitim sektöründen ilgi

Bu yazıcıyla birlikte dünyada kendi malzeme ve cihazını üretebilen iki firmadan biri olan Oo-kuma, hammadde geliştirirken edindiği deneyimi yazıcılarının üretim sürecine aktardı. Pazarda oldukları sürede birçok makine kullanan ve test eden firma kendi ve müşterilerinin karşılaştıkları problemlere yönelerek, Katana ile bu sorunlara kesin çözüm getirdi. Endüstriyel kullanımlar için geliştirilen Ka-tana’nın, çalışır çalışmaz ısınan baskı platformu ve otomatik kalibre sistemi ile firmalara ciddi bir kullanım kolaylığı sağladığını belirten Arda Kocaman, şöyle devam ediyor: “Ürünlerin kalite yapısı ve tasarım yaklaşımı sebebi ile son kullanıcıdan ziyade sanayinin taleplerine doğrudan ve kesin çözümler olarak konumlanmış bulunmaktayız. Beklemediğimiz bir ilgiyi de eğitim sektöründen görmekteyiz.”

‘Garaj şirketi’ olarak kuruldu

Oo-kuma’nın serüveni 2014 yılında sanayinin içindeki bir garaj firması olarak başladı. Üretim yapacakları bir parçayı kalıplamadıkları için, yeni konuşulmaya başlayan 3 boyutlu yazıcı teknolojisini araştırmaya başladıklarını ve parkurlarında böyle bir yazıcı edindiklerini anlatan Arda Kocaman, kuruluş öykülerine şöyle anlatıyor:

“Kullanıcı olarak birçok sorunumuzu çözmeye başladığında, teknolojinin kendisinden büyülenmiştik. Nitekim aynı süreç içerisinde bu yeni oluşan sektörde hammadde konusunun, teknolojinin kendisi kadar olgunluğa ulaşmadığını ve dünya genelinde kronik bir sorun olduğunu fark ettik. Arka planımız ve altyapımız müsait olduğu için hammadde konusunda yatırım yaparak bu alanda ürün geliştirmenin fırsat olduğuna karar verdik. 2014 yılında da üretim altyapımızı kurarak markayı hayata geçirdik.”

Dünyadaki birkaç firmadan biri

ilk yıllarda sadece 3D yazıcıların kullanıcısı olduklarını dile getiren Arda Kocaman, malzeme boyutunda 3D yazıcıların geldiği noktanın iyi durumda olmadığını fark ettiklerini belirtiyor. Arda Kocaman, şunları ekliyor:

“Biz de bu alandaki boşluğa yöneldik. Üretim altyapımız da buna müsaitti. Yatırımımızı tamamladıktan sonra üretime geçtik ve hemen ardından da yurt dışında satışa başladık. Daha sonrasında ise yurt içine satmaya başladık. Mekanik, elektronik ve yazılımın tamamını bünyemizde geliştiriyoruz. İlgili konularda uluslararası patentler ile korumamız mevcut durumda. Bu teknolojide yurt dışında birkaç firma var, onlardan biri de biz olduk.”

Üretim kendi bünyesinde

Oo-kuma, 2014 yılında ilk üretim hattının tasarımı iki ay, işletmeye alınması iki ay olmak üzere toplamda dört ay içerisinde nihai katma değerli ürünlerini elde etti, ilk ürünlerinin doğrudan Hollanda ve Çek Cumhuriyeti’ne satıldığını belirten Arda Kocaman, “Daha sonra yurtiçi piyasa oluşmaya başlayınca ürünlerimizi yurt içine satmaya başladık. Takip eden altı ayın sonunda, düzenli kaliteyi sağlamış olduğumuzu kanıtlayınca yeni ürünlerimizi geliştirmeye başladık. Makine ÜR-GE süreçleri uzun. Bunun sebebi ise.makinelerimizin işletim sistemi, elektronik bileşenleri, dilimleme yazılımları ile birlikte, bünyemizde geliştirilmekte ve kodlan-makta olması” diye anlatıyor.

Fransız Enstitüsünden ödül

KOBİ’lere yedek parça tedarikinden yenilikçi tasarımların hayata geçmesine kadar birçok alanda hızlı ve düşük maliyetli çözümler sunan Oo-kuma bugün, Türk şirketlerini küresel rekabette güçlendirecek enstrümanlar sunuyor. Ürünlerine uluslararası ödüller geldiğini de belirten Arda Kocaman, “Esnek malzemeden yapılan bir ürünümüz Fransız Enstitüsü tarafından Çin, ABD ve İspanyol rakiplerini geride bırakarak birinci oldu. Bir de medikal malzememiz var. Bu ürünün de çok çeşitli alanlarda kullanılacağını öngörüyoruz. Bunu üreten dünyadaki iki firmadan biriyiz” diye konuşuyor.

ABD’de ofis açtı

Yurtdışmda hali hazırda distribütörlük anlaşmaları olanlar ile işbirliklerinin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünden söz eden Arda Kocaman, “Yem distribütörlükler ile ilgili görüşmelerimiz mevcut. Hacmi artan bölgelerde yerel depolar ve deneyimleme merkezleri açarak kooperatif yapüarı gündeme alıyor olacağız. 2 yıl önce ABD’de açtığımız satış ofisimiz bu kurgumuzun bir adımı” diyor.

Özlem Bay Yılmaz

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu