İş Fikirleri ve İş Kurmak

KOSGEB’ten Eğitim ve Krediyle İşini Kurdu

KOSGEB’ten eğitim ve krediyle işini kurdu

2012’de KOSGEB’in Girişimcilik kursunu bitiren Göksenin Cesur, kurumsal kariyerini bırakıp girişimci olmaya karar verdi. KOSGEB’ten aldığı hibe kredisiyle çocuk ürünleri satılan özel alışveriş sitesi Çocukfoni’yi kuran Göksenin Cesur, 2013 yılı sonuna kadar 100 bin üyeye ulaşmayı hedefliyor.

cocukfoniKendileri küçük olsa da ihtiyaçlarıyla büyük bir ekonomi yaratıyorlar. Çocuklara yönelik ürün pazarı son dönemde pek çok yatırımcının radarına girmiş durumda. Özellikle hızla büyüyen e-ticaret pazarında bebek ve çocuk ürünlerine yönelik girişimler dikkat çekici bir hızla artıyor. Çocukfoni de çocuklara yönelik ürünlerde fırsat yaratan ürünler arayanlara yönelik yaratılmış bir e-ticaret sitesi.

Sitenin kurucusu Göksenin Cesur, İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun olur. 2000-2004 yılları arasında Amerika’da MBA eğitimini tamamladıktan sonra çok farklı sektörlerde çalışan Cesur, Türkiye’ye döndükten sonra da uzun süre lojistik sektöründe çalışıyor. 2012 yılı ise Cesur için dönüm noktası oluyor. 2012’de KOSGEB’in Girişimcilik kursunu bitiren Cesur, kendine yeni bir yol çiziyor ve kurumsal kariyer yerine girişimci olmaya karar veriyor.

27 bin TL hibe kredi aldı

KOSGEB’e kredi için başvuran Cesur, 27 bin TL hibe kredisi almaya hak kazanıyor. Cesur, o dönem bir yaşında olan kızının alışveriş ihtiyaçlarını pratik olarak karşılamanın yollarını araştırırken pazardaki potansiyeli görerek bu alanda hizmet veren bir e-ticaret sitesi kurmaya karar vermiş. ‘Çocuk’ kelimesini, Yunanca’da ses anlamına gelen ‘foni’ kelimesi ile birleştirerek, Çocukfoni markasını yarattıklarını söyleyen Cesur, “Çocukların sesi olmak amacıyla yola çıktığımız için marka adımız amacımızla birebir örtüştü” diyor.

Eylül 2012’de kurulan Çocukfoni, çocuk alışverişinde fırsat arayanlar için hazırlanmış bir özel alışveriş e-ticaret sitesi. Dönem dönem annelere ve anne adaylarına özel ürünlere de sitede yer veriliyor. E-posta adresi olan herkes üye olabileceğini söyleyen Cesur, her hafta onlarca kampanyada ürün fırsatı sunduklarını vurguluyor.

Hedef 100 bin Oye

Çocukfoni’yi başarılı kılmak için yüzde yüz müşteri memnuniyetini hedefleyen girişimci, bu hedefe ulaşmak için gerekli yatırımları yaparak yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyor. Çocuk ürünleri satılan diğer sitelerden en önemli farkı, çocuklara yönelik etkinliklerin de sitede yer alması. Sitede yer alan ürünler ve etkinlikler 0-14 yaş aralığında geniş bir kesime hitap ediyor. Cesur, etkinlik seg-mentindeki fırsatları artıracaklarını belirtiyor. Sitede, 200’ün üzerinde marka ve 5 binin üzerinde ürün bulunuyor. Cesur, bununla birlikte her geçen gün portföye yeni markalar eklediklerini vurguluyor.

Ayrıca, alışveriş sürecini üyeler için olabildiğince basit ve akıcı hale getirilmiş. Örneğin, üyelerin tüm kampanyalardan beğendikleri ürünleri tek sepette satın alabiliyorlar. Siparişlerin bebekler ve çocuklar için olduğunu göz önünde bulundurarak, kampanya süresi bitmeden ara ürün tedariki ile siparişleri 1-3 iş günü içerisinde en hızlı şekilde kargoya yetiştiriliyor. Cesur, hedeflerinin 2013 yılı sonuna kadar 100 bin üyeye ulaşmak olduğunu söylüyor.

Deneyimlerini paylaşıyor

Cesur KOSGEB’de hem eğitim döneminde hem de hibe alma sürecinde edindiği deneyimi de başkalarıyla paylaşıyor. Her ay belli kurumlarda girişimcilik eğitimi veren Cesur, önümüzdeki günlerde ücretsiz olarak ev hanımlarına internette nasıl kolay satış nasıl yapılacağına ilişkin bir eğitim vermeyi planlıyor.

Hibe kredisi almanın uzun, zorlu ve yoğun dokümantasyon gerektiren bir süreç olduğunu belirten Cesur, şöyle devam ediyor: “KOSGEB ödemeyi direkt yapmıyor, iş planında sunduğunuz harcamalar ve belli kriterlerdeki masraflar için ödemeyi yaptıktan bunu ispat ettikten sonra geri alıyorsunuz. 24 aya kadar destek devam ediyor.”

Ayrıca SGK’dan da yeni istihdam için SSK prim teşviki aldığını belirten Cesur, devlet desteklerini alabilmek için vergi borcunun olmaması ve primlerin zamanında ödemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Sosyal sorumluluk projeleri de var

Çocukfoni faaliyete geçtiği ilk günden bu yana her sipariş kutusu içerisinde farklı bir vakfm broşürünü üyelerine ulaştırıyor. Buna ilaveten ocak ayı içerisinde TOÇEV ile ortak bir proje hayata geçiren site, Çocukfoni’den yapılan her alışverişte TOÇEV’e bir kitap bağışlayarak, üyelerine kendi isimlerinde özel TOÇEV imzalı bağış sertifikalan ulaştırdı. Sosyal sorumluluk konusunda 2013 yılı içerisinde oldukça aktif çalışmalar yapmayı planladıklarım belirten Cesur, “Önce çocuk, düşüncesi ile çocuklara ve ailelerine yarar sağlayacak tüm sosyal sosyal sorumluluk projelerine destek vermeyi amaçlıyoruz” diyor.

Çocuk ürünleri pazan yüzde 15 büyüyor

Toplam 30 milyar TL civarındaki Türkiye hazır giyim pazarının yaklaşık yüzde 17’si 15 yaş altı bebek ve çocuk segmentine ait. Hazır giyim sektörü her yıl yüzde 1,5 büyürken, çocuk giyim sektörü yüzde 15’in üzerinde büyüme gösteriyor. Türkiye’de her yıl 1.3 milyon bebek doğuyor. Bebeklerin hızlı büyüdükleri için giyimden şampuanına, ayakkabısından oyuncağına kadar ihtiyaçlarının süreklilik gösterdiğini belirten Cesur, “Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. Bayanların ayakkabı alma alışkanlığından çok daha yüksek bir rakam” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu