Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Etiketteki fiyattan satış yapan hazır giyimci kalmadı

Sezon başlarındaki kısa dönemi saymazsak etiketteki fiyattan satış yapan hazır giyimci neredeyse kalmadı. Tüketicilere avantaj sağlayan kampanyalar arasında, erken sezon indiriminden mezuniyet fırsatlarına birçok farklı slogan kullanılıyor…

HAZIR giyim sektöründe kampanyaların ardı arkası kesilmiyor. Eskiden yılda iki kez olmak üzere sadece sezon sonlarında elde kalan son ürünleri satmak amacıyla düzenlenen indirim kampanyalarında artık ‘çeşit? arttı. Sezon başlarındaki birkaç haftalık dönemi saymazsak artık etiket fiyatı üzerinden satış yapan firma neredeyse kalmadı. Bunun en önemli nedeni kuşkusuz artan rekabet. Özellikle alışveriş merkezi sayısının çoğalmasıyla birlikte gerek yerli gerekse yabancı birçok perakendeci firma, mağaza sayısını hızla artırdı. Bu da firmaları ister istemez daha fazla satış yapmaya, dolayısıyla da tüke ticileri cezbedecek kampanyalara zorluyor.

hazir giyim kampanya

Her biri farklı bir isim altında düzenlenen bu kampanyalar arasında “Erken Sezon İndirimi”, “Net Yüzde 70 İndirim”, “Kasada Artı Yüzde 20 indirim” gibi bugüne kadar pek tanık olmadıklarımız da var. Bu kampanyaların Mango’dan H&M’e, Mudo’dan Ipekyol’a yerli ve yabancı perakendecilerin neredeyse tümünde, ancak “seçili ürünlerinde” geçerli olduğunu da belirtelim.

“TÜKETİCİ AVANTAJ ARIYOR”

Erkek giyim üreticisi Orka Holding, nisan ayı ortasından bu yana çeşitli kampanyalar yapıyor. Holding, Damat Tween mağazalarında indirim uygularken, bir diğer markası D’S Damat’ın mağazalarında ise ‘3 al 2 öde’ kampanyası yapıyor. Orka Holding Genel Koordinatörü Osman Arar, piyasada rekabetin artmasının yanı sıra iklim ve hava koşullarının değişmesinin de firmaları sürekli kampanya yapmaya zorladığını, bu yüzden yıl içinde düzenlenen kampanya sayısının son yıllarda arttığını dile getiriyor. Arar’a göre kampanyaların artmasında ekonomik ve siyasi gelişmelerin de etkisi var.

Damat Tween mağazalarındaki indirimlerin bazı ürünlerde yüzde 40’ı bulduğunu söyleyen Arar, D’S Damat mağazalarında uygulanan ‘3 al 2 öde’ kampanyasının ise adetli veya kombin şeklinde ürün almak isteyenlere önemli avantaj sağladığını vurguluyor. Arar, “Tüketiciler karmaşık olmayan, içeriği, mesajı ve faydası net olan kampanyalardan hoşlanıyor. Türk tüketicisi hediye veya bedava ürün alabileceği kampanya-lan çok seviyor” diyor.

D’S Damat’ın uyguladığı kampanya, dünyaca ünlü perakende devi H&M mağazalarında da var. Çocuk reyonundaki bazı ürünlerde ‘3 al 2 öde’ kampanyası başlatan firma, bu sayede satışlarını önemli ölçüde artırmış durumda. H&M Türkiye Ülke Müdürü Thomas Coellner, Türkiye pazarına girdikleri günden bu yana özellikle H&M Kids departmanı satışlarının büyük bir ivmeyle arttığını belirtiyor. Bunda kampanyaların da etkili olduğunu belirten Coellner, şöyle devam ediyor: “Bu kampanyalarla zaten mağazalarımıza giren tüketicilerin ilgili departmanlardan yaptıkları alışverişleri daha kazançlı hale getiriyoruz. Thomas Coellner keticilerimiz kampanyalarımızı merakla takip ediyor. Sadece Kids departmanında değil, kadın erkek bölümlerimizde de dönemsel olarak özel kampanyalarımız oluyor. H&M olarak mağazalarımıza günlük olarak giriş yapan müşteri sayısı oldukça yüksek. Hem moda ve kaliteyi en iyi fiyata sunuyoruz hem de mağazalarımıza hemen her gün yeni ürünler koyuyoruz. Böylece tüketiciler diledikleri ürünleri iyi fiyata alabildikleri gibi cazip fırsatlar da yakalıyor.”

ESKİYİ GETİRENE YENİ ÜRÜN

Gürmen Group ise Kip mağazalarında ‘Değiş Tokuş&Kalplere Dokunuş’ ismini verdiği bir kampanya yürütüyor. Kampanya markanın yeni sezon ürünlerinin satın alınması durumunda geçerli. Buna göre herhangi bir markaya ait olan gardırobundaki bir takım elbiseyi getiren 200, ceket getiren 150, gömlek veya pantolon getiren ise 50 TL indirim kazanıyor. İade edilen ürünler bakımı yapıldıktan sonra ihtiyaç sahiplerine bağışlanıyor. Kip yetkilileri, kampanyayla ilgili olarak şu ana kadar çok olumlu tepkiler aldıklarını belirtiyor.

HAFTA SONUYLA SINIRLI

Son dönemde düzenlenen kampanyalarm en dikkat çeken özelliklerinden biri de sürelerinin kısalığı. Öyle ki sadece hafta sonuyla sınırlı olanlar bile var. Örneğin İpekyol, bu tür kampanya düzenleyen firmalardan. “Uğur Hafta Sonu” ismiyle nisan ayının son hafta sonunda gerçekleştirilen bu kampanya hem İpekyol hem de Twist mağazalarında yapıldı. Uğurböcekli ürünlerde yüzde 50 indirim yapan firma, bu tür kampanyaları her sezon tekrarlıyor. İpek-yol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın’ın kampanyalara ilişkin değer lendirmesi şöyle:

“Her sezon aynı dönemlerde aynı avantajları içeren kampanyalar yaptığımız için müşterilerimiz buna bilerek dahil oluyor. Sağladığımız avantajlardan memnun bir şekilde mağazadan ayrılıyorlar. Yalçın Ayaydın Kampanyalarımız satışı ciddi oranda destekliyor.”

ÖĞRENCİYE SESLENEN KAMPANYA

Çift Geyik Karaca, alt markası Toss için farklı bir kampanya düzenliyor. ‘Myzuni-yet’ ismini verdiği bu kampanya ile öğrencilere yüzde 40 indirim sağlanıyor. Çift Geyik Karaca Genel Müdürü Hüseyin Eğilmezgil, bu kampanyayı her yıl mezuniyet dönemlerinde yapacaklarım ifade ediyor. Eğilmezgil, kampanyayla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Vitrinimizde ‘Myzuniyet hediyesi’ başlıklı bir ÖR kodu var. Bu kodu okutan öğrenciler Myzuniyet.com sitesine yönlendiriliyor. Kimliğini gösteren Hüsey’n Eğilmez öğrenciler buradan yüzde 40 indirimli alışveriş yapabiliyor. Üzerinde ÖR kodu bulunan ilanları asmak için bazı üniversite ve liselerden izinler de alındı.” Çift Geyik Karaca’nm başka kampanyalarının olduğunu da hatırlatan Eğilmezgil, sezon başlarında uyguladıkları ‘400 Al 300 Öde’ isimli kampanyanın artık geleneksel hale geldiğini belirtiyor. Eğilmezgil, “Ayrıca Sevgililer Günü ve Dünya Kadınlar Günü’nde interaktif kampanyalar düzenliyoruz” diyor.

Kampanya yapmayan da var

Hazır giyim sektöründe kampanya yapmayan az sayıdaki firmalardan biri de Koton. Bugüne kadar sezon sonu dahil indirim kampanyası düzenlemeyen şirket, bir kampanyanın bitip, yenisini başladığı bugünlerde de bu politikasını sürdürüyor. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Bundan sonra da yapmayı düşünmüyoruz. Ürünlerimizin fiyatlandırmasını da buna göre yapıyoruz. Ancak kampanya yapanlara da bir şey diyemeyiz. Serbest piyasa ekonomisi içinde her firma kendi satış politikasını belirleyebilir. Bu kampanyaların yaygınlaşması tüketiciler açısından kötü bir şey değil. Sezon ürünlerini de uygun fiyatlara satın alabiliyorlar, indirim kampanyalarından tüketicilerin son derece mutlu olduklarını söyleyebilirim. Firmalar da bundan memnun” diyor.

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu