Güncel Ekonomi Haberleri

Borsa Yatırımcılarına 2018 Önerileri

Yeni yıla yeni rekorlarla giren borsa yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. Analistler bu yıl için minimum 99 bin maksimum 135 bin rakamlarını telaffuz ediyor. İşte, uzmanlar tarafından belirlenen, 2018’in “al” verdiği 47 hisse…

GEÇTÎGİMİZ yıl içinde BIST-100 Endeksi 115.093 zirve seviyelerine kadar yükseldi. 2017’yi yüzde 48 yükseliş ile tarihi rekorlarla tamamlayan Borsa İstanbul 100 endeksinin 2018 yılma da hızlı bir giriş yaptığı ve yakaladığı ivmeyi yılın ilk günlerinde de sürdürdüğü dikkat çekiyor. Bu yılın geri kalanında borsanm nasıl bir seyir izleyeceği yurtiçi ve dışı gelişmelere bağlı olarak şekillenmeye devam edecek. Özellikle yabancı yatırımcıların halen ilgi göstermeye devam ettiğini gözlediğimiz borsa-da global risk iştahının bozulmasına imkan verecek gelişmelerin yaşanıp yaşanmayacağı takip edilecek.

Uzmanlar genel olarak sınırımızda yaşanabilecek jeopolitik ve politik riskler, Türkiye-Almanya ilişkileri, İspanya-Kata-lonya, Kuzey Kore ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere yönelik risk iştahının seyri, ABD Başkanı Donald Trump’m mali politikaları ve gelişmiş ülke merkez bankaları para politikalarının 2018 yılı içerisinde endeks fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturabileceğini düşünüyor.

Ancak 2018 yılı içerisinde diğer gelişmekte olan ülke borsalarma göre düşük F/K’sı ve iskontolu işlem görmesi, yurtiçin-de artan büyüme ve makroekonomik verilerde iyileşme beklentisi ile birlikte endekste yükseliş potansiyelinin devam etmesi bekleniyor.

Bu kapsamda endeks için maksimum 135 bin, geri çekilmelerde ise 99 bin seviyeleri öngörülüyor. Özellikle bankacılık, sigorta, savunma, ulaştırma, metal ana sanayi, otomotiv, cam, gıda, telekom, enerji, demir çelik sektörlerinin ön plana çıkacağını düşünen analistler bu kapsamda 47 hisseye dikkat çekiyor.

“YABANCI İLGİSİ DEVAM EDER”

Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Muammer Demir, 2017 yılında, küresel piyasalarda devam eden likidite bolluğu ve getiri arayışının, gelişmekte olan ülkelere fon akışı lehine olumlu havanın devam etmesini desteklediğini düşünüyor. Artan yabancı ilgisinin, 2018 içerisinde devam edeceğini öngören Demir, endeksin fiyatlamalarda 120.000-130.000 arasında dengeleneceğini düşünüyor. Olası, gelişmekte olan ülkelere yönelik rüzgarın tersine dönmesi, siyasi ve politik risklerin gündeme taşınması ile birlikte risk iştahında yaşanabilecek gelişmelerin endeks fiyatlamalarmda geri çekilmelere neden olabileceği düşüncesi ile düşüşlerde orta vadede 99.000-100.000 seviyelerine doğru geri çekilmelerin yaşanabileceğini söylüyor.

2018 içerisinde, bankacılık, sigorta, savunma, ulaştırma, metal ana sanayi, gıda sektörlerinin ön plana çıkacağını belirterek, “Özellikle, 2017’de yurtiçinde atılan adım ve teşviklerin finans ve finans dışı şirket bilançolarına pozitif yansımalarının 2018 yılı içerisinde sınırlı düşüşlere neden olacaktır. Diğer taraftan, cirolarında ihracata ağırlık veren firmaların finansalları bir adım daha ön plana çıkabilir” diyor.

“SÜREYE GÖRE STRATEJİ”

2018 içerisinde, yatırımcıların portföylerine yön verirken yapılan yatırımın süresine göre stratejilerini oluşturmaya özen göstermesini öneren Demir, “Portföy büyüklüğüne göre, yatırım yapılan enstrümanlarda çeşitliliğe gidilmesi, hem risk düzeyini hem de portföy sürekliliği açısından yatırımcı nezdinde avantaj sağlayabilir. Öte yandan, yatırımlarını hisse senetleri piyasasında değerlendirmek isteyen yatırımcılar stop-loss kullanmayı alışkanlık haline getirmeli.

Yatırım yapmayı planladıkları pay senedinin derinliği, mali tabloları, finansal rasyoları, temettü verimi, döviz pozisyonu ve yurtiçi ve dışı aynı sektörde yer aldığı firmaları incelemeleri de yatırım kararı açısından etkili olabilir” diyor.

Demir, 2018 yılında uzun vadede beğendiği hisseleri Arçelik, Ülker Bisküvi, BİM, Tat Gıda, Ereğli, Petkim, Tüpraş, THY, Pegasus, Enka inşaat, Aselsan, Kardemir, Aygaz, Aksa ve Hektaş olarak sıralıyor.

“GÜÇLÜ GÖRÜNÜM DEVAM EDER”

2018 yılında ekonomik büyümenin bir miktar yumuşak iniş göstermesini ancak yine güçlü olarak nitelenebilecek büyüme rakamlarını yakalanmasını bekleyen Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceren Bak-cay’a göreyse, iktisadi faaliyetteki güçlü seyrin bir miktar yavaşlayarak da olsa devam edecek olması bir anlamda şirket kârlılıklarının da süreceği anlamına geliyor. Dolayısıyla gerek temettü performansı, gerekse de endeksin, genel anlamda 2017 kadar güçlü olmasa da olumlu görünümünü sürdürmesini bekliyor. Ayrıca, FED’in bilanço küçültmeye başlamasına karşın ECB, BoE ve BoJ gibi önemli gelişmiş ülke merkez bankalarının varlık alımlarını sürdürecek olması nedeniyle küresel likidite koşullarının korkulanın aksine finansal piyasaları destekleyici kalmaya devam edeceğini düşünüyor. Bu arada yabancı finansmana erişimde bir sıkıntı görülmesini beklememekle birlikte, finansman maliyetlerin de bir miktar artış olabileceğini değerlendiren Bakcay “2017 son dönemler artan siyasi-jeopolitik risk fiyatlaması ile TL’deki değer kayıpları ve enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle TL varlıklar açısından pek kolay geçmemişti. Yılsonu itibariyle baz etkisinin olumluya dönmesiyle enflasyonda beklenen düşüş eğiliminin görülmesi hâlinde özellikle 2018’in ilk yarısı TL varlıklar açısından olumlu geçebilir” diyor.

2018’de BIST-100 endeksinin 120-130 bin civarındaki seviyelere doğru hareketlenmesini muhtemel gören Bakcay, yıl içi dalgalanma bantlarını ve yakın dönemde endekste oluşan psikolojik seviyeleri de dikkate alarak BIST-100 endeksinin, ekstra bir gelişme olmadıkça, 2018’de en düşük 99 bin, en yüksek 135 bin seviyelerini test edebileceğini öngörüyor.

“BANKACILIK HİSSELERİ ÖNDER”

2017’de BIST’te gözlenen önemli yükselişte ağırlıklı olarak sanayi hisselerinin rol oynadığını hatırlatan Bakcay, özellikle 2017’nin ikinci yarısı itibariyle artan jeopolitik riskler ile yükselen risk primi, artan faizin özellikle bankacılık hisseleri üzerindeki baskının artmasına neden olduğunu söylüyor. Bu nedenle BIST’in benzer ülke piyasalarına göre, hâlihazırda sahip olduğu iskontonun büyük ölçüde bankacılık sektörü kaynaklı olduğunu değerlendiriyor. Özellikle enflasyonda beklenen iyileşmenin görülmesi veya mevcut risklerde azalma görülmesi durumunda BIST’teki olası yükselişin bankacılık öncülüğünde gerçekleşmesini oldukça muhtemel görüyor. Bununla birlikte, turizmde gözlenen toparlanmanın devam etmesi havayolları şirketlerinin küresel ticaret ve en büyük dış ticaret ortağımız olan Avrupa Bölgesi’ndeki toparlanmayı baz alarak ihracat ağırlıklı sektör ve şirketlerin (otomotiv, cam) Altay Tankı ihalesi gibi son dönemlerde yerli proje ve yatırımların ağırlık kazandığı savunma sanayindeki hisselerin de ön plana çıkmasını bekliyor.

Hisse senedi yatırımcılarının, sektör veya belirli bir grup hissenin tamamma yatırım yapmaktansa seçici davranmaya devam etmelerinin daha sağlıklı olacağmı belirten Bakcay, 2017’nin ikinci yarısına kıyasla 2018’in ilk yarısının daha olumlu geçmeye aday olması nedeniyle, değerlemeler açısından cazip olan hisselerin tercih edilebileceğini söylüyor. Diğer taraftan, uzun vadeli hareket eden temettü yatırımcıları açısından da önümüzdeki dönemin önemli fırsatlar barındırabileceğini düşünüyor. Özellikle, yılın ilk yarısında temettü verimi yüksek olan hisselere olan ilginin artabileceğini tahmin ediyor.

Bakcay’a göre, 2018’de uzun vade için alınacak hisseler Koç Holding, Enka İnşaat, Yapı Kredi, Vakıfbank, THY, TAV, Migros, Zorlu Enerji, Sasa Polyester, Kardemir, Net Holding, Ulusoy Elektrik, Ege Seramik, Akdeniz Güvenlik ve Lokman Hekim olarak sıralanıyor.

“OLUMLU SEYİR SÜREBİLİR”

2018 yılında büyümenin biraz daha dengelenmesi, yılın ilk aylarında baz etkisinden yüzde 10’lara doğru gerileyecek enflasyonun ise çift hanede kalmaya devam etmesini bekleyen Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise, BIST-100 açısından küresel hisse senetlerine ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu, Orta Avrupa, Rusya, Körfez ve Afrika grubundaki hisse senetlerine olumlu yaklaşımın devam edeceğini söylüyor.

Erkan’a göre, küresel risk iştahı ve gelişen ülkeler partisi, yılın ilk aylarında da enflasyonun bir miktar gerilemesi ile desteklenirse BIST-lOO’de olumlu seyir devam edebilir. Daha uzun vadede ise küresel siyasi ve jeopolitik baskıların risk iştahı üzerinde baskı kurması, gelişmekte olan ülke borsalarmda bu alımlarm dengelenmesine neden olarak bazı satışları beraberinde getirebilir. Bu nedenle BIST-100 endeksi için maksimum 135 bin, minimum 95 bin bandını öngörüyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu