Borsa Yatırımcılarına 2018 Önerileri
Muammer DEMİR / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
”Aygaz’ın döviz pozisyonu önemli”
Aygaz: Şirketin 49.62’lik paya sahip olduğu Entek Elektrik Üretimi A.Ş.’nin, Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santralleri için verdiği teklifin, en yüksek teklif olduğu ve onaylandığı açıklandı. Aygaz, üç çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 20 civarında artırırken, operasyonel giderlerde yaşanan gerilemenin olumlu etkisi ile birlikte dönem karı çeyreklik bazda yüzde 40.3 artış ile 166.286 milyon TL, dokuz aylık karı yüzde 78 artış ile 492.251 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin yer aldığı sektörde lider konumu, geniş ürün yelpazesi, güçlü üçüncü çeyrek finansalları, düzenli temettü ödemesi ve döviz pozisyonu önemli. Aygaz hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 20.15 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Ülker Bisküvi: Şirketin, 2017 yılı dokuz aylık dönemde net karı çeyreklik bazda bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 17.3 artış ile 63.721 milyon TL olarak gerçekleşti. İlgili dönemde satışlarda yaşanan yüzde 20.2’lik artışın karlılığa olumlu katkı sağladığı gözleniyor. Ülker Bisküvi’de Yıldız Holding’in bağlı ortaklığı Ul MENA hisselerinin tamamının satın alınması hususunda anlaşmaya vardı ve satın alım kapsamında hisse devir işlemi 19 Aralık 2017 itibarıyla gerçekleşti. Şirketin, bisküvi piyasasının lideri konumunda olması, güçlü mali yapısı, finansal rasyoları ve marjlarında yaşanan olumlu seyir, temettü verimi ve döviz pozisyonu önemli. Ülker hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 25.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Tat Gıda: Şirketin 2017 üçüncü çeyreğinde, satışlarının maliyetinin satışlara oranının 2016 aynı dönemine göre 0.77’den 0.79’a yükseldiği görülmekte. Satışların maliyetinde yaşanan artışın brüt kar rakamı üzerinde azaltıcı etkisi görülürken brüt karın yüzde 7 artışla 57.786 milyon TL olarak gerçekleştiği dikkat çekiyor. Finansman giderlerinde yaşanan artış dönem karı üzerinde baskı oluştursa da, ertelenmiş vergi gelirinin pozitif katkısı ile net karın yüzde 57 oranında artışla 17.794 milyon TL’ye ulaştığı belirleniyor. Karşılaştırmalı dönemde net karı da yüzde 26.3 azalış ile 38.611 milyon TL olarak açıklandı. Şirket hisselerinde orta vadede yüzde 19 yükseliş potansiyeli ile 6.44 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Melih AKOSMAN / Deniz Yatırım Genel Müdürü
Hisse ağırlığı yüzde 50’yi geçmeli
Yılın ilk yarısında pozitif momentumun korunabileceğini düşünüyoruz. Risk primi azalma eğiliminde olduğu için piyasa faizlerinde kısmen bir gerileme olabilir. Bu da özellikle ilk altı ayda hisselere olumlu yansıyabilir. Yılın ikinci yarısında ise özellikle üçüncü çeyrek sonrasında, seçim atmosferine girilebileceğini ve bunun da volatiliteyi artırabileceği fikrindeyiz. Endeks için 105-130 binin alt-üst seviyeler olabileceği fikrindeyiz. Özellikle bireysel emeklilik birikimleri hisse senedi tarafında değerlendirilmeli. Bunun haricindeki portföylerde ise TL’nin değer kaybının çok daha sınırlı olabileceği bir dönem olabileceği için TL ağırlıklı bir portföy tercih edilebilir. Hisse senedi ağırlığının yüzde 50’nin üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bankacılık, turizm-ulaştırma, sigorta, ihracat odaklı ve telekom sektörlerinin ön planda olmasını bekliyoruz.
Bankaların endeksi yukarıya taşıma potansiyeli var. Enflasyonun aşağı yönlü bir trend içerisinde olmasını ve buna bağlı olarak da faizlerdeki olası gevşemenin banka hisselerini ön plana çıkarmasını bekliyoruz.
Reel kur seviyesinin gerilemiş olması turizmi olumlu etkileyecektir. Sigorta şirketlerinin finansal gelirleri ve iyileşme eğiliminde olan trafik segmenti karlılığı sayesinde yüksek kar potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Reel kur seviyesi ve baskılanan işgücü maliyetleri sayesinde ihracat odaklı sektörlerin rekabet gücü olumlu etkilenecektir. Telekom tarafında ise veri kullanımının artıyor olması sektör karlılığına olumlu yansıyabilir. Özellikle oturum amaçlı konut sektöründe satışların zayıf seyretmesini ve buna bağlı olarak bu segment GYO şirketlerinde ve çimento sektöründe ilk yarının daha sönük olabileceği fikrindeyiz.
Ömer ERYILMAZ / Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü
”Gelişen ülkelere fon girişi sürer”
2018 yılında borsa için ihtiyatlı iyimseriz. Gelişmekte olan ülkelere fon girişinin devam edecek olması, Avrupa ekonomisinde gözlenen iyileşmeler ve hükümetin büyüme odaklı politikaları borsadaki olumlu momentumun 2018’de de devam etmesini sağlayabilir. Endeks için maksimum 135 bin, minimum 100 bin aralığını öngörüyoruz. Yatırımcılar turizm, havacılık, perakende ve demir-çelik sektörü hisselerinden tercih yapabilir.
Ceren BAKCAY / Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı
Yapı Kredi en yüksek getiri potansiyeline sahip banka
Yapı Kredi: Endeksin mevcut iskontosunun ağırlıklı olarak bankacılık sektörü kaynaklı olması ve enflasyonda beklenen iyileşmenin etkisiyle görülebilecek olası yükseliş eğiliminde bankacılık hisselerinin başı çekmesini bekliyoruz. Son yıllarda aktif kalitesi açısından diğer büyük ölçekli özel bankalara kıyasla bir miktar geride kalması banka hisseleri üzerinde aşağı yönlü baskı yaratmaktaydı. Büyük ölçüde aktif kalitesi görünümü kaynaklı olarak çarpan bazında en iskontolu bankalar arasında yer alan Yapı Kredi’nin 2017 yılı itibariyle aktif kalitesinin iyileştirilmesine ilişkin çalışmalara başlanmış olması önemli. Bu nedenle sektör içinde en yüksek getiri potansiyeline sahip banka olduğunu düşünüyoruz. Banka hisselerinde yüzde 34 yükseliş potansiyeli ile 5.94 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Zorlu Enerji: 1993 yılında Zorlu Holding bünyesinde kurulan şirket, Türkiye, Pakistan ve İsrail’de toplam 1.090 MW kapasite ile faaliyetlerini sürdürmekte. Farklı pazarlarda faaliyet yenilenebilir enerji olan geniş bir portföye sahip. 2020 sonuna kadar elektrik üretim kapasitesini yaklaşık yüzde 50 oranında artırmayı hedefleyen şirket, geleneksel enerji kaynaklarına göre daha yüksek FAVÖK marjı, yüksek kapasite büyümesi ve dolar bazlı elektrik satışları ile önümüzdeki dönemde karlılığına katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki üç senede ortalama yüzde 24 FAVÖK büyümesi sağlayacağını düşündüğümüz şirketin yatırım döneminde yüksek net borç pozisyonunun 2018-2019’da önemli ölçüde düşeceğini öngörüyoruz. Zorlu Enerji hisselerinde yüzde 38 yükseliş potansiyeli ile 2.02 TL hedef fiyat öngörüyor ve hisseye ‘al’ tavsiyesi veriyoruz.
Akdeniz Güvenlik: 2001 yılında faaliyetlerine başlayan Akdeniz Güvenlik, özel ve kamu kurum ve kuruluşlarına, koruma ve güvenlik hizmetleri ile güvenlik sistemleri kurulumu, yönetimi ve teknik desteği de sağlamakta. Şirket güvenlik sağlayıcılığının yanı sıra faaliyetlerinde çeşitlilik ^ sağlamak üzere yüksek marjlı alanlarda genişlemeye karar verdi.
Bu kapsamda savunma aracı üreticisi MAİ’ye ortak olup yazılım şirketi Tanitek’in de paylarına ortak olacağını açıkladı. Şirketin bu satın almalar ile bir değişim hikayesi yaratacağını düşünüyoruz. Satın almaların yaratacağı yeni vizyon, düşük piyasa çarpanları nedeniyle Akdeniz Güvenlik hisselerinde yüzde 74 yükseliş potansiyeli ile 10.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve hisseye ‘al’ tavsiyesi veriyoruz.
Enver ERKAN / Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı
”THY için öngörümüz endeksin üzerimde5 getiri”
THY: 2015 ve 2016 yıllarında meydana gelen terör olayları ve paralelinde artan güvenlik kaygısı nedeniyle özellikle Türkiye ve Avrupa’da havayolu yolcu trafiği olumsuz etkilendi. Türk Hava Yolları ise 2016’nın ikinci yarısından itibaren uyguladığı maliyet azaltıcı yöntemler ve aktif kapasite yönetimiyle 2017 bilançolarında net zarardan artıya geçerek, dokuz aylık dönemde 263 milyon dolar z’ kar elde etti. Ortadoğu ve Avrupa’da yaşanan olumsuz olaylara rağmen yolcu trafiğinde görülen iyileşme ve turizmde geçen seneye göre toparlanmanın etkisiyle beraber sektörün genel durumu geçen seneye göre çok daha olumlu. Şirketin fonksiyonel para birimi dolar. Aynı zamanda uzun vadeye ilişkin büyüme beklentileri olan bir şirket. Döviz açık pozisyonu Euro, Japon Yeni ve TL cinsinden. Üçüncü çeyrekte euro’daki değer kazancından dolayı kur artışlarından kısmen negatif etkilenen THY, son çeyrekte ise ilgili para birimlerindeki hareket çerçevesinde nette kur farkı geliri elde edebilir. Bu da şirket finansallarında çok ciddi bozulma yaratan finansman kalemlerinin nette etkisinin bu çeyrekte pozitife döneceği anlamına geliyor. Bu nedenle THY için öngörümüz “endeksin üzerine getiri” şeklinde. Şirket hisselerinde yüzde 26 yükselme potansiyeli ile 20.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Tofaş Otomobil: Şirketin tutar bazında yurtdışı satışları 2016’nın ilk dokuz ayına göre yüzde 32 oranında artış gösterdi. Adet bazında artış ise yüzde 5.7 ile sınırlı kaldı. İhracat konusunda Avrupa, şirket için önemli bir pazar konumunda.
2017’nin ilk dokuz ayında ’yj Brexit’ten olumsuz etkilenen — İngiltere dışındaki diğer Avrupa ülkelerinde ihracat büyümeye devam etti. Pazardaki en güçlü büyüyen ülkelerin Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) güçlü olarak yer aldığı İtalya ve ispanya gibi ülkeler olduğu görülmekte. Tofaş’ın da Avrupa’ya ihracatı Fiat Egea/Tipo (Dodge Neon] ailesinin katkısıyla yüzde 11 oranında arttı. Piyasadaki talebin seviyesi, Avrupa ekonomilerindeki toparlanmanın derecesi ile doğru orantılı. Söz konusu durum şirketin ihracatını desteklemeye devam edecek. FCA’ın geçtiğimiz son birkaç ayda stok yönetimine odaklanması ve Avrupa’daki filo kanalının beklenenin altında gerçekleşmesi nedeniyle ihracat adetleri etkilendi. Ancak bu iki durum da geçici. Şirketin euro cinsinden uzun vadeli kredileri üzerindeki kur riskleri Fiat ve PSA tarafından üstlenilmiş durumda. Aynı zamanda yoğun ihracat geliri ile beraber şirketin bir nevi doğal hedge yaptığını da söyleyebiliriz. Bu nedenle finansman riski görmüyoruz. Şirket hisseleri için önerimiz “ağırlık artır” yönünde. Tofaş Otomobil hisselerinde yüzde 13 yükseliş potansiyel ile 37.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Şişecam: Şirketin satış gelirinin yarısından fazlası, yurtdışı satışlar ve ihracattan kaynaklanıyor. Şişecam’ın dolar, ruble (RUB), Ukrayna Grivnası [UAH) gibi diğer para birimleri cinsinden fazla ve euro açık pozisyonu var. Bu yüzden son çeyrekte nette kur farkı geliri yazabilir. Türkiye’de inşaat ve konut sektörlerinin desteklenmesi, bağlı sektörlerden biri olan cam sektörünü de olumlu yönde etkilemeye devam edecektir. 2017’de de satışlarını ve net karını artıran şirket sürdürülebilir kar artışını devam ettirmekte. Yılın dokuz aylık döneminde ana faaliyet alanlarından düzcam (Trakya Cam] yüzde 38, cam ambalaj (Anadolu Cam] yüzde 21, kimyasallar (Soda Sanayii] yüzde 20, cam ev eşyası (Paşabahçe, Denizli Cam] yüzdel8 oranında konsolide satış gelirlerine katkıda bulunuyor. Bu faaliyet alanlarının tamamında gelirleri arttı. Doğalgaz fiyatlarında düşüş, şirketin maliyetlerini önemli ölçüde olumlu etkileyecektir. Çünkü Şişecam’ın maliyetlerinin yüzde 50’si doğalgazdan oluşuyor.
Öte yandan Şişecam iştiraklerinden Paşabahçe’nin halka arzı uzun zamandır bekleyen halka arzlar arasında yer alıyor. Şişecam hisselerinde “al” önerisinde bulunuyoruz ve yüzde 13 yükseliş potansiyel ile 5.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Yusuf KAVAK / Işık FX Araştırma Uzmanı
Tümosan yeniden yüksek kâr yazabilir
Tümosan: Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi olma özelliğini taşıyan şirket, traktör üretiminin yanı sıra son yıllarda savunma sanayi yatırımlarıyla ön plana çıkıyor. Bu kapsamda “Altay Muharebe Tankı” ihalesi için de adaylar arasında ismi geçiyor.
Öte yandan geçmiş dönemde araştırma geliştirme giderleri kaynaklı zarar yazmış olmasına karşın, borç/öz sermaye oranı ve cari oran gibi önemli rasyolarındaki pozitif görünüm ile yeniden yüksek kâr yazabilecek potansiyele sahip olduğu gözlemlenmekte. Şirket hisselerinde yüzde 49 yükseliş potansiyeli ile 11.50 hedef fiyat öngörmekteyiz.
Ak Enerji: Şirket finansallarını incelediğimizde 2017 üçüncü çeyrek sonu itibariyle bir önceki seneye göre, satışlarını yüzde 32 Enerjimiz Geleceğimiz artırdığı görülüyor. Esas faaliyet giderlerinden kaynaklı olarak açıkladığı dönem zararına karşın yıl içerisinde Ayyıldız Rüzgar Santrali’ndeki kapasite artırımıyla toplam kurulu gücünü 1224 MW seviyesine ulaştırarak ülke enerjisi üzerinde etkin rol oynamaya başlaması ise dikkat çekiyor. Bu kapsamda 2018 yılında devlet stratejilerinden de kaynaklı olarak şirketin faaliyet kân yazabileceğini düşünmekteyiz. Şirket hisselerinde yüzde 34 yükselme potansiyeli ile 1.25 hedef fiyat öngörmekteyiz.
Alcatel: Dünya’nın 170’den fazla ülkesi ile çalışan TCL Communication bünyesinde faaliyet gösteren şirket, ihracat odaklı çalışması ve yüksek kur riskini bertaraf edecek düzeyde net döviz fazlasına sahip olması nedeniyle ön plana çıkmakta. Faaliyetler giderlerinden ötürü geçtiğimiz dönem zarar yazan şirket yurtiçi ihalelerde önemli tedarik sağlayan kuruluşlar arasında yer alıyor. 2018 yılında da ön planda yer alacağını düşündüğümüz Alcatel; teknoloji sektöründeki yatırımları nedeniyle kâr potansiyelini korumakta. Teknik olarak da bir düzeltme yaşayan şirket hisselerinde yüzde 41 yükseliş potansiyeli ile 11.45 hedef fiyat öngörüyoruz.
İdil Taraklı