Makaleler

Afrika İçin Yağmur Duası

Bu ve benzeri hadislerden hareketle âlimlerimiz yağmur duasına çıkmadan önce bedenen, kalben ve ruhen hazırlanmak gerektiğine dikkatleri çekmişlerdir. Bunun için iyice yıkanılarak temizlenilmesi, misvak kullanılması, eski fakat temiz elbiselerin giyilmesi, bolca tevbe ve istiğfar edilmesi, oruç tutulması, sadaka verilmesi, birinin kul hakkı varsa onun iade edilmesi, boyun bükülerek acz, fakr, zaaf ve yetmezliğin hissedilerek huşu ve tevazu içinde kırlara çıkılması ve yağmur duası yapılacak yere mümkünse yürüyerek gidilmesi müstehaptır. (Tahtavi, Haşiyet-u meraki’l-felah, s.300; İmam Nevevî, Mecmu, 5/66; İbn-i Kudame, Muğni, 2/266)

Mescid-i Haram, Beyt-i Makdis ve Mescid-i Nebevî’nin dışındaki yerlerde yağmur duası için kırlara çıkılarak yapılması daha faziletlidir. Genç-yaşlı, erkek-kadın, çocuk gidebilecek herkesin duaya katılması hatta mümkünse koyunların kuzularıyla; ineklerin buzağılarıyla beraber çıkarılıp dua edilmesi müstehaptır. (İbn-i Abidin, reddü’l-muhtar, 1/792)

Yağmur Duasının Vakti ve Yapılış Şekli

İmam A’zam hazretlerine göre kuraklık, kıtlık zamanlarında namaz kılmak caiz olmakla birlikte sünnet olan dua ve istiğfar etmektir. Cemaat halinde namaz kılmak sünnet olmamakla birlikte insanların tek başlarına namaz kılmaları caizdir. İmam Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre ise sadece dua etmek sünnet olduğu gibi dua ile birlikte Cuma namazında olduğu gibi cehren kıraatle iki rekât namaz kılmak da sünnettir. Bu şekilde kılınan namazın peşinden bayram namazlarında olduğu gibi hutbe okunur, hatip minbere çıkmaz; yerde durur, ok, kılıç veya asâ gibi bir şeye dayanarak hutbe irad eder. (el-Mevsuatü’l-fıkhiyyetü’l-Kuveytiyye, “istiska” mad.)

Ayet ve hadislerde bildirildiği üzere yağmur talebinde dua, yakarış, tevbe ve istiğfar meselenin özünü teşkil etmektedir.

Yağmur duasının en faziletli vakti duha vaktinden zevale kadar olan kısımdır. Duha vakti ise güneşin doğup, ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden yani kerahet vakti çıktıktan sonra günümüz ifadesiyle 45 dakika geçtikten sonra başlar ve güneşin tam tepeye dikilme zamanına kadar devam eder. Yağmur duası için güneş doğarken yola çıkılır. Yol boyu Allah’a çokça istiğfar edilir. Kırlara veya bir tepeye çıkıldığında bayram namazının kılındığı vakitte yağmur duası yapılır.

İmam kıbleye doğru dönerek şöyle dua eder:

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ماَلِكِ يَوْمِ الدِّينِ

Dedikten sonra ellerini kaldırabildiği kadar kaldırarak duaya devam eder:

لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ يَفْعَلُ مَا يُرِيدُ اللَّهُمَّ أَنْتَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ الْغَنِيُّ وَنَحْنُ الْفُقَرَاءُ أَنْزِلْ عَلَيْنَا الْغَيْثَ وَاجْعَلْ مَا أَنْزَلْتَ لَنَا قُوَّةً وَبَلَاغًا إِلَى حِينٍ

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu