Makaleler

Afrika İçin Yağmur Duası

“Hamd âlemlerin Rabbine aittir ve O Rahman’dır, Rahim’dir, âhiret gününün sâhibidir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O dilediğini yapar. Ey

Rabbimiz Sen kendisinden başka ilah olmayan Allah’sın. Sen zenginsin, biz fakiriz. Üzerimize yağmur indir. İndirdiğini bize kuvvet ve güç kıl. Ve uzun müddet bize yetecek kadar kıl!

اللَّهُمَّ اسْقِنَا غَيْثًا مُغِيثًا مَرِيئًا مَرِيعًا نَافِعًا غَيْرَ ضَارٍّ عَاجِلًا غَيْرَ آجِلٍ

“Allahım bize bolluk getirecek, fayda verecek, zarar vermeyecek ileride değil acil bol bol yağmur ver.” (Ebu Davut, istiska, 2, İbn-i Mace, ikame, 154)

Enes b. Malik, Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve sellem)in yağmur duası yaparken avuç içlerini yere doğru çevirdiğini ve kollarını da koltuk altları görülebilecek şekilde kaldırdığını nakletmektedir. Âlimlerimiz kıtlık, kuraklık gibi bela ve musibetlerin uzaklaştırılması için yapılan dualarda ellerin avuç içlerinin yere; bunun dışındaki yapılan dualarda ise semaya doğru çevrilmesinin sünnet olduğunu söylemişlerdir. (İbn-i Hacer, Fethu’l-Bari 2/518) Bu itibarla yağmur duası yapılırken eller kaldırılabildiği kadar havaya kaldırılır ve eller avuç içleri yere doğru olarak ters çevrilir.

İmam duaya başlamadan önce kıbleye doğru döner arkasını cemaatine verir, cübbesinin sağ tarafı sola, sol tarafı da sağ tarafa gelecek şekilde tersten giyer sonra dua eder.

Yağmur duasında, takva ve istikametiyle bilinen insanların, çocukların, yaşlıların, zayıfların öne çıkarılarak dua ettirilmesi ve onların yaptıkları duaya insanların “amin” demesi tavsiye edilmektedir. Zira bu şekilde yapılan dualar icabet edilmeye daha yakındır. Bu konuda Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Siz zayıflarınızın (yaşlı, çocuk, muhtaç, gariban) duasının, tazarrusunun dışında başka bir şeyle mi rızıklanıyor ve yardıma mazhar oluyorsunuz.” (Buhari, cihad, 76; Ebu davud, cihad, 70) çünkü masum olan çocukların, muhtaçların, yaşlıların duaları fıtrî ve içtendir.

Yağmur duası yapılırken acz, fakr, tezellül, huşu, hudu ve rikkati kalbi celbedecek bütün argümanların kullanılması dualara icabet açısından çok önemli görülmüştür. Bunun için dua edilirken çocukların annelerinden uzaklaştırılması ve onların ağlayıp inlemelerinin kalplerin rikkat ve huşuunu artıracağı ve bu şekilde yapılan duaların icabete karin olduğu fıkıh kitaplarımızda zikredilmektedir. (İbn-i Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/792)

Duada Israr

Yağmur duası rahmetin gelmesine vesiledir. “Çocuk ağlamazsa meme vermezler.” kabîlinden, insan da aczini, yetmezliğini anlayıp tevbe ve istiğfar ile yalvarıp yakararak Allah’a teveccüh etmezse gök kapıları ona açılmaz.

Yağmur duasına üç gün peşi peşine çıkıp dua etmek müstehap olmakla birlikte yağmur yağmamışsa dört mezhebe göre ısrarla duaya devam edilmelidir. Zira Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde:

“Allah Teâlâ, ısrarlı, peşini bırakmadan her hâlükârda kararlı bir şekilde duaya devam edenleri sever.” (İbn-i Hacer, Telhisu’l-habir, 2/95) buyurmuştur.

Nitekim Kur’an-ı Kerîm’de bu hususta şöyle buyurulmuştur:

“Bâri, kendilerine bela ve musibet geldiği vakit yalvarsaydılar, tövbe etseydiler! Fakat heyhât! Onların kalpleri kaskatı olmuş, şeytan da yapmakta oldukları mâsiyet ve günahları kendilerine süslemiş, cazip göstermişti.” (Enam suresi, 6/43)

Yağmur yağıncaya kadar duaya devam edilmesi gerektiğine Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): “Sizden birisi: “Dua ettim de duama icabet edilmedi!” diyerek dua etmeden bıkıp terkederek acele etmediği müddetçe duasına icabet edilir.” hadis-i şerifiyle de işaret etmektedir. (Buhari, daavat, 22; Müslim, zikir, 90)

Buradaki temel illet yağmura olan ihtiyaçtır. Yağmur yağmadığı müddetçe ihtiyaç devam ediyor demektir. Bu itibarla da duaya gönülden ve ısrarla devam edilmelidir.

Dr. Ergün Çapan, Yeni Ümit Dergisi Yayın Yönetmeni

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu