İş Fikirleri ve İş Kurmak

Arı Ekmeği Üretimi Çok Para Kazandırıyor

Arıların kendi yaşamları için temel besin olarak kovan peteğinde depoladığı ‘Perga’yani ‘arı ekmeği’, arıcılık sektörü için gelir kapısına dönüştü. Bağışıklığı güçlendirici etkisiyle pandemide satışları katlanarak artan ve üretimi hızlanan bu ürünün kilosu 600 TL ile bin 500 TL arasında değişiyor…

Arı Ekmeği Üretimi Yapmak

ARI sütü, polon, propolis derken şimdi de perga yani arı ekmeği ismini sıkça duyar olduk. Ekmek denince akıllara bildiğimiz ekmek geliyor, fakat arı ekmeği hayal ettiğiniz gibi bir ekmek değil. Arı ekmeği: işçi arıların çiçeklerden topladığı polenleri çeşitli işlemlerle fermente ederek ürettiği bir arı ürünü. Kraliçe arı, işçi arılar ve yavru arıların temel gıda maddesi olan bu ürün, arılar tarafından petek gözlerinde depolanıyor.

Arı üreticilerinin son yıllarda fark ettiği bu yeni besin kaynağı, her geçen gün biraz daha popüler hale geliyor ve önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor. Karabiber tanesi büyüklüğündeki arı ekmekleri, genellikle 100 gramlık kavanozlarda satılıyor. Vitamin ve mineral desteği sağlarken, güçlü bir antioksidan görevi görüyor. Kilogram fiyatları ise 600 ile bin 500 TL arasında değişiyor. Doğal bağışıklık güçlendirici özelliği nedeniyle pandemide bilinirliği ve satışları artan arı ekmeğini günde bir tatlı kaşığı tüketmenin yeterli olduğu belirtiliyor.

Ülkemiz arıcılık konusunda dünya çapında yüksek potansiyele sahip ülkelerden biri. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) kayıtlarına göre dünyada toplam 94 milyon adet kovan bulunuyor. Türkiye; 8.2 milyon kovan ile dünyada üçüncü sırada. İlk sırada 12,2 milyon kovan ile Hindistan, ikinci sırada ise 9,2 milyon ile Çin yer alıyor. Yine verilere bakıldığında dünya bal üretimi 2020 istatistiklerine göre Türkiye, 104 bin ton üretim ile ikinci sırada yer alıyor.

Birinci sırada 458 bin ton bal üretimiyle Çin yer alırken. Türkiye’nin ardından üçüncü sırada ise 80 bin ton ile İran bulunuyor. Ülkemizde bal dışındaki diğer arı ürünlerinde 3 bin 765 ton balmumu, 350 ton polen. 10 ton arı ekmeği, 2,5 ton arı sütü, 450 bin adet ana arı üretimi gerçekleşiyor. Dünyada bal üretiminde Türkiye ikinci sırada yer alırken ihracatta ise 22’nci sırada yer alıyor. TAB Başkanı Ziya Şahin, diğer arı ürünlerinin yanında arı ekmeğinin yeni bilinmeye başlayan ve araştırmaların arttığı bir arı ürünü olduğunu söylüyor. Sizler için bu ürünün faydalarını, üretimini, satışlarını ve kullanımını araştırdık…

Arı Ekmeği
Perga Üretimi

“Hedef 3 Ton”

Leziz Arıcılık Gıda Kurucusu Halil İsmet Kahraman, arı ekmeğinin, arılar tarafından çiçeklerden toplanan polenin petek gözlerinde aylar içinde fermente olmasıyla oluşan polen bazlı bir an ürünü olduğunu söylüyor. Arıların poleni petek gözlerine doldurduğunu ve kafaları ile sıkıştırdıklarını bunu yaparken de kendi enzimlerini kattıklarını belirten Kahra man, bu ürünün kovan ortamında uzun süre sıcakta kalsa bile bozulmayacağını söylüyor. Anlar doğadan topladıkları polenle arı ekmeği yapıyorlar ve 100 gram polenden 100 gram arı ekmeği çıkıyor. Güçlü bir vitamin ve enerji kaynağı olan arı ekmeğinin içeriğinde polenden daha fazla K vitamini ve altı kat daha fazla laktik asit bulunuyor.

Arı ekmeğinin toplandığı çiçeklerin polenine göre tadının değişiklik gösterdiğini dile getiren Kahraman, genellikle mayhoş bir ürün olduğunu ve günde bir tatlı kaşığı tüketmenin yeterli olabileceğini de hatırlatıyor. Yapısında yüksek miktarda antioksidan bulunduğunu da vurgulayan Kahraman, arı ürünlerine alerjisi olanların bu ürünü kullanmaması gerektiğinin de altmı çiziyor. Leziz Arıcılık Gıda, Leziz Natura markası ile de yılda bin 500 kilogram (Bir buçuk ton) arı ekmeği hasadı gerçekleştiriyor.

Markanın toptan ve perakende satışı mevcut. Bu yılki üretim hedefleri ise 3 ton. Arı ekmeğinin tanınırlığının her geçen gün arttığı görüşünde olan Kahraman, pandemiyle beraber diğer tüm arı ürünlerine rağbetin arttığını ve satışları iki katına çıkardıklarını belirtiyor. Geçen yıl üretimin tamamının iç piyasada tüketildiğini söyleyen Kahraman, bu yıl ise ihracat görüşmelerinin sürdüğünü dile getiriyor. Arı ekmeğinin kilosunun 600 ile bin 500 TL arasında değiştiğini kaydeden Kahraman, üretici oldukları için kendilerinin 600 TL’ye sattıklarını sözlerine ekliyor. Firma ürünlerini, Trendyol, Hepsiburada, Aktarlar ve www.lezizbal.com sitesinden satışlarını gerçekleştiriyor.

150 TL’ye Satılıyor

Beeo Kurucusu ve Yüksek Gıda Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Anadolu coğrafyasının bulunduğu konum itibariyle endemik bitki örtüsü açısından zengin flora ve çeşitliliğe sahip olduğunu söylüyor. Firmada 5 bin sözleşmeli arıcı, 550 bin arı kovanı ve 200 kişilik uzman kadro bulunuyor. Ülkemizde ise arı ekmeği üretiminin yaklaşık olarak 10 ton civarında olduğu bilgisini paylaşan Samancı, pandemi döneminde arı ekmeği satışının pandemi öncesi döneme göre yüzde 30 artış gösterdiğini söylüyor.

Firmanın yıl içinde gerçekleştirdiği satış miktarı ise 3 milyon euro. Marka yurt içinde BEE’O ve BEE’O UP, yurt dışında ise BEE&YOU markasıyla, propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal; ayrıca arı ürünleri içeren yüzde 100 doğal karışımlar, tabletler, damlalar, spreyler ve cilt bakım ürünleri üretiyor. ABD, Güney Kore, Japonya. Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsveç, İngiltere, Fransa, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’a ihraç ettiklerini de sözlerine ekleyen Samancı, Anadolu propolisini bir dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtiyor.

Beeo’nun 190 gramlık kavanozlarda satışa sunulan an ekmeği 150 TL. Ürünler, beeo.com.tr, Carrefour Gurme, Macrocenter ve Migros gibi bin 500 perakende satış noktasında, 25 bin eczanede yer alıyor. Samancı, ürünün doğrudan kullanılabileceğini. ılık veya soğuk yiyecek ve içeceklere de ilave edilerek tüketebileceğim söylüyor.

Perga
Perga

“Son Yıllarda Talep Arttı”

Eğriçayır Organik Arı Ürünleri, hem kendi kovanlarından hem de KONAR (Kontrollü Arıcılık) sistemiyle çalıştıkları işletmeler dahil yılda yaklaşık 1 ton organik sertifikalı arı ekmeği üretiyor. Aslında arıların bundan 50 katı kadar daha fazla ürettiğini söyleyen Eğriçayır Organik Arı Ürünleri Kurucusu Celal Çay, arıların beslenmesi için büyük çoğunluğunu kovanda bıraktıklarını. talep edilen kadar hasat ettiklerini ifade ediyor. Bir yaş üstü çocukların günde beş, yetişkinlerin ise 10 adet tüketebileceğini belirten Çay, ayrıca arı ekmeğinin su, bal, süt, yoğurt veya tatlılarla karıştırılabileceğini söylüyor.

Çay, özellikle bağışıklığı artırıcı etkisi nedeniyle sabah öğünlerinde kullanılmasını da tavsiye ediyor. Arı ekmeği ayrıca depresyon, karaciğer harı ve kansızlık gibi birçok rahatsızlığa da iyi geliyor. Çay, bu faydaları nedeniyle arı ekmeğinin üretim ve tüketiminin son yıllarda arttığını belirtiyor. Firma, organik sertifikalı arı ekmeğinin 100 gramını 165 TL’ye satışa sunuyor. Çoğu siparişi kendi web sayfaları www.egricayir.com’dan aldıklarını söyleyen Çay, ileride market ve eczaneler de de satışının başlayacağının müjdesini veriyor. Firmanın hedefi ise yüzde 50 daha fazla üretip tüketicilere sunmak ve önümüzdeki yıl üretimini 1.5 tona çıkarmak.

Perga
Perga

Yüzde 35 protein içeriyor

  • Arı ekmeği vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlar.
  • Bilimsel kaynaklarda arı ekmeğinini K vitamini açısından zengin olduğu ve aynı zamanda yüksek miktarda.
  • B vitamini içerdiği belirtiliyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolestrolü düşürür.
  • Antioksidan aktiviteye sahiptir.
  • Doğal probiyotik özellikte olduğu için mide ve bağırsak sağlığını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Vitamin ve mineral içeriğiyle doğurganlığı destekler
  • Protein içeriği de yüksektir. Yaklaşık yüzde 35 protein içerir.
  • Anemiye iyi gelir.
  • Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır, anti-aging etkilidir.
  • Fiziksel ve zihinsel sağlığa iyi gelir.
  • Halsizlik ve iştahsızlığa iyi gelir.

Ziya ŞAHİN / Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı
“Üretimden tüketime kadar denetlemek şart”

Ülkemizde kayıtlı yaklaşık 83 bin arıcılık işletmesi bulunuyor. Arıcılık işletmeleri, arı ürünleri üreten ve arıcılık faaliyetini yürüten işletmelerdir. Paketleyici ve arı ürünleri işleyen birçok firma bulunmaktadır. Ancak arı ekmeği üretimi için üretim izni alınmak gerekmediğinden üreten firmaların net sayısı da resmi olarak bulunmuyor.

Pandemiyle birlikte tüketicilerin sağlıklı, doğal ve bağışıklık güçlendirici ürünlerle birlikte arı ürünlerine de talebi çok arttı. An ekmeği yeni bilinmeye başlayan, bilimsel çalışmalarda bile son altı-yedi senedir üzerine araştırmaların arttığı bir arı ürünü. Özelikle hastalıkların arttığı bu dönemlerde, insanların daha sağlıklı doğal ürünlere yönelimi de arttıkça arı ekmeğinin de bilinirliği ve tüketimi şüphesiz artacaktır. Ancak dünyada ve ülkemizde gıdalarda yapılan tağşiş, yani bir şeyin içine başka bir madde karıştırma ve katıştırma, büyük sorun teşkil ediyor.

Ülkemizde sahteciliğin önüne geçmek ve kaliteli arı ürünlerinin üretilmesi, en temel amaçlarımızdan biri. Bu nedenle proje ve çalışmalar yürütüyoruz. Arı ekmeği üretimi, ülkemizde yeni olması ve kodeks çalışmalarının yeni yapılıyor olması nedeniyle denetimlerin neye göre yapıldığı konusu şu an muallakta. Arı ekmeğinin üretimden tüketime kadar denetlenmesi gerekiyor. Burada üretici bilgisi, üretildiği yer, paketleyici bilgilerinin kayıt altına alınması, iyi arıcılık uygulamalarıyla üretimin yapılmasıyla güvenilir ürüne kavuşmak mümkün olacaktır.

İş kurmak için mutlaka inceleyin: En Popüler ve Yaratıcı İş Fikirleri 2022

MERVE YILMAZ GERGİN / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu