Başarılı Girişimcilik

AVM’ler Yeni Girişimcilere Fırsat Kapısı Olacak

Yeni Açılacak AVM’lerde Yatırım Fırsatları

Alışveriş merkezleri (AVM), İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde ve daha sonra da Anadolu kentlerinde perakende sektörünün gelişmesinde büyük rol oynadı. Yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağında olan AVM’ler önümüzdeki yıllarda da cazibesini korumaya devam edecek. 2014 yılını 70 milyar TL ciroyla kapatması beklenen AVM pazarında önümüzdeki iki yılda yaklaşık 8,5 milyar dolar yatırımla açılacak 57 AVM, 70 bine yakın kişiye istihdam sağlayacak.

Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biri haline gelen AVM’ler yeni girişimcilere de fırsat kapısı olacak.

avmler

Son yıllarda eleştirilerin odağında… Kimi zaman siyasi malzeme konusu oluyor, kimi zaman ise sosyal değişimin simgesi… Hızla çoğalan AVM’ler ne kadar eleştirilirse eleştirilsin hem tüketiciler hem de yatırımcılar için vazgeçilmez konumda. Küçük veya büyük sermaye gruplan yarattıklan istihdamla Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biri haline gelen AVM’lere yatınm için fırsat kolluyor. “Doğru zaman, doğru lokasyon ve doğru proje” vizyonuyla hareket eden yatınm-cılar, bu üç sac ayağını bulunca yatırım yapmaktan kaçınmıyor.

AVM’lere yönelik bu yatırım furyası önümüzdeki iki yılda da büyük bir hızla devam edecek. 2013 yılını 60 milyar TL ciro ile kapatan AVM’lerin 2014 yılı cirosunun 70 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Turkmall, Multi Development, Sur Yapı, Via Properties, Artaş İnşaat gibi AVM’lerin önde gelen yatırımcıları dışında Koton, Ziylan gibi perakendeciler bile AVM işine girmek için yatırım fırsatlarını araştırıyor.

Alışveriş merkezi sektörüne bugüne kadar ortalama 45 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Önümüzdeki iki yılda açılacak 57 AVM için de yatırımcılar kesenin ağzını açacak. Yaklaşım 8,5 milyar dolarlık yatırımla açılacak bu yeni AVM’ler 70 bine yakın kişiye de istihdam sağlayacak.

ÖZAL İLE BAŞLADI

Bugün ekonominin ve sosyal yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen AVM’lerin Türkiye’deki geçmişi 1988’e kadar gidiyor. Türkiye’nin ilk AVM’si unvanını taşıyan Galleria Ataköy Alışveriş Merkezi’nin dönemin başbakanı Turgut Özal’ın girişimiyle açılmasından bu yana alışveriş merkezi sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. 1980’lerde Türkiye genelinde açılan alışveriş merkezi sayısı üç iken, 2000 yılında bu sayı 47’ye çıktı. 2005’te neredeyse ikiye katlanarak 99’a ulaştı. Eylül 2014’e gelindiğinde ise mevcut AVM sayısı 337’yi bulmuş durumda. Bu AVM’lerdeki kiralanabilir alan ise net 9,7 milyon metrekareye yaklaşıyor.

Tüm Türkiye’yi saran alışveriş merkezi yatırımlarında önümüzdeki iki yılda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerin dışında özellikle Anadolu’ya yönelik yatırımlar öne çıkacak. Türkiye’de 81 ilin 57’sinde alışveriş merkezi var. Önümüzdeki yıllarda Ağn ve Elazığ gibi hiç AVM olmayan iller de AVM yatınmlanyla tanışacak.

avm3

ANADOLU ÖNE ÇIKACAK

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, Türkiye’de AVM’lerin gelecekte de önemini koruyacağını söylüyor. Ancak Küçük’ün bu noktada bazı şartları var. Küçük, AVM’ler için, “Doğru yerde, doğru zamanda, doğru tema ile inşa edilmeli” diyor. Ayrıca, “Temalı, fark yaratan AVM’lere ihtiyaç var. İstanbul’un Büyükdere aksında değil, örneğin Gaziosmanpaşa’da halen çok ihtiyaç. Anadolu’da da pek çok yerde büyük ihtiyaç” diye konuşuyor.

Özellikle İzmir’de çok ciddi bir büyüme öngördüklerini söyleyen gayrimenkul danışmanlığı şirketi Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, “Antalya ve Kocaeli gibi metropol şehirlerin yeni projeler ile pazar paylannı arttırma ve güçlendirme yolunda ilerlediğini görüyoruz. Onun dışında Anadolu’da 500 bin ile 1 milyon arası nüfuslu illerin öne çıkmasını bekliyoruz. Bolu, Afyon, Çanakkale gibi illerde önemli projeler var” diyor.

Halihazırda AVM bulunsa bile yeni AVM’ler için potansiyel taşıyan diğer iller ise; Manisa, Adana, Balıkesir, Mersin, Kırklareli, Kahramanmaraş, Amasya, Çanakkale, Ordu, Zonguldak, Rize, Osmaniye, Tekirdağ, Sinop, Karaman ve Konya olarak sıralanıyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu