Güncel Ekonomi Haberleri

Bankacılık sektörü küllerinden doğdu

YARİ KREDİ

10 YILDA BEŞ KAT BÜYÜDÜ

Yapı Kredi Koçbank ile birleştiği 2007 yılından bugüne geçen 10 yıllık süreçte beş katı büyüdü. 2007 yılında aktif büyüklüğü 56 milyar, toplam kredi hacmi 29 milyar TL olan banka aynı yıl 676 şube, 6 binin üzerinde çalışan ile faaliyet gösteriyordu. Bankanın bugün ise aktif büyüklüğünün neredeyse beş katma çıkarak 271 milyar TL, kredi büyüklüğünün ise altı katma çıkarak 179 milyar TL seviyesine ulaştığını söyleyen Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Halen şube sayımız 936, çalışan sayımız ise 19 binin üzerinde. Son 10 sene içerisinde tüm diğer sektörler gibi bankacılık da dijitalleş-meye başladı. Yapı Kredi olarak bu alanda öncü bir rol üstleniyoruz. Örneğin,  Göz-ID gibi Avrupa’da ve Türkiye’de ilk olan uygulamaları sektörümüze kazandırdık. Mobil bankacılık uygulamamızı yeniledik. İlk kez göz tarama teknolojisini kullanarak kişilerin göz damar bilgisini Yapı Kredi Mobil’e girişte kullanmaya başladık. Ayrıca kartsız bankacılık dünyasmm kapılarını araladık” diyor.

Yapı Kredi, “Büyüme Odaklı Yatırım” strateji kapsamında son birkaç yılda banka için stratejik öneme sahip alanlara odaklandı. Bireysel ve ticari kredilerin yanı sıra proje finansmanım hedeflediklerini söyleyen Açı-kalın, bankanın önümüzdeki dönem hedefleri hakkında ise şunları söyledi:

“Bu senenin başından bu yana daha önceki senelerde gerçekleştirdiğimiz yatırımların karşılığını alıyoruz. Bu nedenle de Yapı Kredi olarak geçtiğimiz seneyi ‘hasat zamanı’ olarak adlandırdık. Öte yandan dijital bankacılık yine odaklandığımız alanların başında geldi. Bu alanda devrim niteliğinde ilklere imza attık. Özellikle proje finansmanı konusunda kurumsal ve ticari bankacılıkta, KOBİ bankacılığı ve bireysel bankacılıkta odağımızı sürdürerek dengeli, katma değer yaratan bir büyüme sağlamayı hedefliyoruz.

Ayrıca müşterilerimize tüm kanalların birbiriyle konuştuğu bütünsel bir bankacılık anlayışı sunmak, BT altyapımızı sürekli geliştirmek, ticari ve bireysel bankacılığı aynı anda büyütmek, proje finansmanı olasılıklarını en iyi şekilde değerlendirmek hedeflerimizden en önemlileri. Ayrıca bankacılık sektörüne kalifiye insan kaynağı sağlamak adma kurduğumuz Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, ülkemizde finansal okuryazarlığı artırmaya yönelik geliştirdiğimiz eğitim projeleri, kültür sanata verdiğimiz daimi destek gibi pek çok faaliyetle de her anlamda topluma değer katmaya devam edeceğiz.”

GARANTİ BANKASI

AKTİFLERİ 15 YILDA 18 KAT ARTTI

Garanti Bankası son 15 yılda aktiflerini 18 kat artırarak 16 milyar TL’den, 284 milyar TL’ye yükseltmejd başardı. Bu büyüklük ile sektörün ikinci en büyük özel bankası olduklarım söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, “Büyüme kadar nasıl büyüdüğümüz de bizim için önemli. Aktiflerimizi ekonomiye, yatırımcıya, üreticiye ve tüketiciye destek vererek, gerçek bankacılık ilkesiyle büyüttük. 2001 yılında aktiflerimizin yüzde 26’sını krediler oluştururken bugün bu oran yüzde 65’lere ulaşmış durumda” dedi.

Banka bu süreçte bilançosunu büyütmenin yanı sıra aynı zamanda hızlı bir fiziki büyüme de yakaladı. 2001 yılında 6 bin kişilik kadro ile hizmet sunan Garanti Bankası bugün 20 bin kişilik çalışan sayışma ulaşmış durumda. Bu rakamlarla yüzde 5’in altında olan sektördeki toplam istihdam payını bugün yüzde 10’unun üzerine çıkartmış durumda.

Banka şube sayısında da benzer bir büyüme yakaladı. 2001 yılında şube payı yüzde 5 olan banka her yıl sektördeki yüzde 3’lük şube artışının çok üzerine çıkarak bu alanda yüzde 8 büyüme kaydedip şube ağını da üçe katladı. Buna bağlı olarak 2001 yılında 3 milyon müşteriye bankacılık hizmeti sunarken bugün yaklaşık 15 milyon müşteri sayısına ulaştıklarını söyleyen Fuat Erbil, önümüzdeki 10 51la ilişkin stratejilerini ise şöyle özetliyor;

“Ciddi teknoloji yatırımları ile birçok alanda ilkleri hayata geçirerek inancımızı ortaya koyduk. Dijital dönüşümün ve inovasyonun merkezde olmaya devam edeceği bir gelecekte çıtayı daha da yükselterek; dijital uygulamalar, teknoloji ve eşsiz müşteri deneyimi ile örnek banka olmayı hedefliyoruz. Yeni teknolojiler bize daha az ile daha fazlasını yapma fırsatı sunuyor. Hem fiziki kanallarda, hem dijital kanallarda müşterilerimizin birinci tercihi olmaya devam etmek için sadece dijital değil, şubelerimizde sunduğumuz hizmeti de iyileştirmeye yönelik yatırımlarımız ve projelerimiz devam ediyor.”

Erbil, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörü açısından da dijitalleşmenin önemli olmaya devam edeceği görüşünde. Dijital dönüşümün bankacılık sektörü için ayrıca maliyet avantajı ve operasyonel verimlilik sağladığını da söyleyen Erbil, “Ayrıca önümüzdeki dönem, ses teknolojileri ve yapay zekâ, BOTlar ve webchat servisleri, biyometri, mobil ödeme teknolojilerinin kullanıcı deneyimini başka bir boyuta taşımasını bekliyoruz. Garanti olarak yeni ürün, hizmet ve platformlarımızı ve dolayısıyla teknoloji yatırımlarımızı bu doğrultuda şekillendirmeyi hedefliyoruz” diyor.

TEB

ÜÇ ALANI EŞİT YÖNETECEK

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) 513 şube, 10 bini aşkın çalışan ile 5.5 milyon müşteriye hizmet veriyor. Bu yıl 90’mcı kuruluş yıldönümünü kutlayan banka sadece mevduat toplayıp, kredi veren bir banka olmanın ötesine geçmek için ino-vasyondan spora, finansal okuryazarlıktan girişimciliğe, KOBİ’lerden kadın patronlara kadar geniş bir alanda projeler geliştiriyor. Son 15 yılda hızlı bir büyüme kaydettiklerini açıklayan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, bu konuda şunları söylüyor:

“Geçen yıl bankamızm aktif toplamı yüzde 11 oranında artarak 79.7 milyar TL’ye ulaştı. 15 yıl önce 2001 yılını 1.6 milyar TL aktif büyüklükle kapatmıştık. Aynı dönemde kredilerimizi 465 milyon İL’den, 56.4 milyar TL’ye, şube sayımızı 54’den 515’e, personel sayımızı ise bin 262’den 9 bin 640 kişiye çıkarttık.”

TEB bugün Türkiye’nin büyümesinin ino-vasyona dayalı girişimcilikten geçtiğine inanıyor. Bu nedenle İnova-tif fikirli girişimcileri TEB Girişim Evleri ve Kuluçka Merkezleri ile destekliyor. Bugün müşterilerine ‘melek yatırım’ kon-septini alternatif bir yatırım fırsatı olarak sunduklarını söyleyen Leblebici, sundukları diğer ürün ve hizmetler hakkında ise şu bilgiyi veriyor:

“TEB Girişim Bankacılığı ile girişimcilere destek olurken, TEB Özel Bankacılık ile de melek yatırımcılara odaklanıyoruz. Ayrıca finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan startup’lara özel TEB Fintech Fu-ture Four adı altında yeni bir destek programı başlattık. Kadın girişimcilere özel TEB Kadın Bankacılığını hayata geçirdik. Ayrıca KOBİ’lerin ihtiyacı olan bilgi ve eğitimi de onların ayağına götürüyoruz. KOBİ TV, KO-Bt Akademi, KOBİ Danışmanları gibi pek çok hizmeti sunuyoruz. Tebledisticaret.com sitemizle ihracatçı firmalara bilgiye ulaşma imkânı sunarken, “Dış Ticaret Gelişim Programı” ile de bu bilgiyi nasıl kullanmaları gerektiği konusunda uzman desteği veriyoruz. Teb-ledisticaret.com ile 160’tan fazla ülke, bin 500’den fazla firma, 20 binden fazla tedarikçi, 10 binden fazla sektörel rapor bilgilerini güncel olarak kullanıcılara ulaştıracağız.”

2015 yıalmda dijital bankacılık servislerini CEPTEB markası altında toplayan TEB bugün bu kanalda 350 bin müşteri sayısına ve 3.4 milyar TL mevduat hacmine ulaştı. Banka ayrıca ATM’den gerçekleştirilen bankacılık işlemlerini genişleterek “Benim Yeni Nesil Bankam”ı hayata geçirdi.

Önümüzdeki 10 yılda da TEB’in bireysel, kurumsal ve KOBİ olmak üzere üç alanı eşit olarak yönetmeyi hedeflediğini açıklayan Leblebici, “Büyürken sadece rakamsal büyümeye değil,  verimliliğe de odaklanarak tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmayı hedefliyoruz. Mevduat toplayıp, kredi veren bir banka olmanın ötesinde, müşterimize, çalışanımıza, ortaklarımıza ve topluma karşı her koşulda ‘iyi banka’ olmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde de sektörün ve ülkemizin geleceğine katkı sunmaya devam edeceğiz” diyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu