Güncel Ekonomi Haberleri

Bankalar Blog Yazıları İle Müşterilerine Dokunuyor

SON dönemde bankalar blog yazılarıyla da müşterilerine dokunmaya başladı. Üstelik bloglarda sadece bankacılık hizmet ve ürünleri değil, kişisel gelişimi hedefleyen, kültür sanat, teknoloji, sağlık, seyahat, yemek, sürdürülebilirlik başta olmak üzere hayatın her alanına hitap eden yazılar da var. Tabii bankaların blog yazılarında birinci öncelik, finansal okuryazarlık başta olmak üzere müşterilerinin tasarruf, birikim, bütçe yönetimi, teknoloji ve bankacılık konularında ilk elden bilgiye ulaşmaları. Ancak insanların farklı istek ve ihtiyaçlarını da göz ardı etmeyen bankalar, alanlarında uzman kişilere yazdırdıkları yazılarla hayatın tüm alanlarına dokunmayı hedefliyor. Bu yüzden son dönemde içerikleri zenginleşen banka blog yazılarında, kitap önerileri ve sinema filmi önerileri de var, dünyanın en ünlü müzelerine sanal ziyaret linkleri de. Bunun dışında dijital çağın olmazsa olmazı teknoloji ve teknolojinin kullanımı da bir diğer önemsenen alan. Yazılara bankaların web sitesi üzerinden ulaşılıyor. Bu nedenle sadece bankanın müşterileri değil, dileyen herkes bloglardaki yazıları okuyabiliyor. Geçmişi çok eskilere dayanmamasına rağmen az sayıda bankanın sunduğu blog yazılarını yüzbinlerce insan, aktif biçimde takip ediyor.

TÜRKİYE İŞ BANKASI
AYDA 500 BİN ZİYARETÇİSİ VAR

Finansal okuryazarlık ve birikim konularına odaklanan Türkiye îş Bankası “îş Bankası Blog” sitesi ile bu misyonu dijitale taşıyor.

Müşterisi olsun ya da olmasın tüm dijital kullanıcıları finansal okuryazarlık konusunda bilinçlendirme amacıyla yola çıktıklarını söyleyen îş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, “Blog sitemiz ile kullanıcıların güncel hayatlarında ihtiyaç duydukları bilgi arayışını güvendikleri bir kanaldan sunmayı amaçladık. Her ay yeni içerikler ile gelişen sitemiz ile her kesimden dijital kullanıcıya kendi bütçesini doğru yönetmesinin kolaylıklarını anlatmayı hedefliyoruz. Ayrıca finans dışı konulardaki içeriklerimizle okuyucunun güncel hayatında yardım alabileceği bir kaynak olmayı hedefledik. Blog ile akıllarındaki sorulara yanıt veren, fayda sağlayan ve merak ettiklerini gideren konulardan bahsederek, İş Bankası’nın yanlarında olduğunu hissettirmeyi amaçlıyoruz” diyor.

İş Bankası Blog yazıları aylık ortalama 500 bin defa okunuyor, özellikle finans konularında bilgilendirici içeriklerin okunma oranları çok daha yüksek. Anketler ile ziyaretçilerin görüşlerini alarak içerik oluşturduklarını ve bu içeriklerin performansını takip ettiklerini söyleyen Sezgin Lüle, bu konuda şunları söylüyor:

“Blog sitemizde ne okumak istediğine okuyucularımız karar veriyor. Yazılı içeriklerimizin yanı sıra içeriklerin dinlenebildiği Sesli Blog’a da yer verdik. Şu anda blog’umuzda 300’ü aşkın içerik yayında. Finanstan kişisel gelişime, ev ve aileden sürdürülebilirlik konularına kadar hayatın her alanından 10 farklı kategoride her gün farklı bir içerik paylaşıyoruz. Finansla ilgili konular başta olmak üzere bireylerin hayatlarında fark yaratan bilgiler ve önerilere yer veriyoruz. Kişisel bütçe yönetimi, dijital dünyada güvenlik, bankacılık ve finans terimleri gibi ekonomi temelli içeriklerimizi sıklıkla paylaşıyoruz. Sürdürülebilirlikle ilgili konularda farkındalık yaratmak için alternatif eneıji kaynakları, sıfır atık, su tasarrufu gibi başlıklara yer veriyoruz. Kişisel gelişim hakkında merak edilenlere cevap veren ipuçları, okuyucularımızın hem özel, hem de profesyonel hayatlarına artı katıyor. Yayınladığımız blog başlıklarını veri ve içgörülere dayandırarak hazırlıyoruz. Gerekli araştırma ve hazırlık aşamasının ardından, içerikleri konularında uzman isimler hazırlıyor. Bilgi doğruluğu ve kontrollerimizin ardından yayma hazır hale geliyor.”

Iş Bankası Blog sitesi genel olarak bireysel kullanıcıları hedeflerken ticari kullanıcılar için de bir rehber niteliğinde içerikler barındırıyor, örneğin internet üzerinden satış veya stopaj vergisi gibi şirketleri ilgilendiren konularda da bilgi verdiklerini ifade eden Lüle, ticari kesimi hedefleyen daha detaylı içeriklerin ise Iş’te KOBI sitesindeki blog platformu üzerinden sunulduğunu da hatırlatıyor.

GARANTİ BBVA
ÖNCELİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Garanti BBVA, müşterilerinin tasarruf, birikim, bütçe yönetimi gibi herkesin kafasında soru işareti yaratan konularda ipuçları vermek, teknolojinin özellikle gündelik bankacılık hizmetlerine ne gibi faydalar sağladığıyla ilgili bilinci artırmak adına blog’unu hayata geçirdi. Blog’un bir diğer önemli konusunun sürdürülebilirlik olduğunu ifade eden Garanti BBVA içerik Pazarlaması ve Sosyal Medya Yöneticisi Büşra Cinisli, “özellikle sürdürülebilir bir yaşam için farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bireylerin günlük hayatlarında yapacakları ufak değişikliklerle dünyamızın geleceği için önemli adımlar atabileceklerine inanıyoruz. 22-75 gibi geniş yaş aralığındaki hedef kitleye hepimizin gündelik hayatında sıklıkla ihtiyaç duyduğu konularda özgün, kolay anlaşılabilir fayda sunan içerikler üretiyoruz” diyor.

Garanti BBVA bloglarında yalnız düz yazıya değil video, infografik, liste, röportajlar gibi tüketici alışkanlıklarında daha çok tercih edilen formatları kullanıyor, örneğin banka bloğunda Ali İhsan Varol sunuculuğundaki Kelime Oyunu’nu finans ve teknoloji alanına uyarlayarak bu alandan sorular oluşturduğu bir video serisi yayınladı. Danilo Zanna, Aslı Kızmaz, Feyyaz Yiğit gibi isimleri konuk etti. Hem bankanın YouTube kanalında hem de blog’da yayınlanan bu videolarla, 13 milyonu aşan izlenme sayılarına ulaştıklarını söyleyen Cinisli, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Kredi kartı güvenliği, ekonomi terimlerinin anlamları, bütçe yönetimi, su, elektrik gibi kaynakları daha verimli tüketmek üzerine hazırladığımız içerikler büyük ilgi görüyor. Finans ve dijitaldeki uzmanlığımızı paylaşarak takipçilerimizin blog’umuzdan aldıkları bilgileri gündelik hayatlarında finansal sağlıklarını iyileştirecek, sürdürülebilir bir hayat biçimi benimseyecek şekilde kullanmasını hedefliyoruz” diyor.

TÜRKİYE EKONOMİ BANKASI (TEB)
UFUK AÇICI BİR İÇERİK

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), TEB Blog ile müşterilerinin hayatlarına dokunuyor. Son dönemde aktif olmayan TEB Blog’da hali hazırda bankacılık dışı alanlarda ufuk açan yazılar yer alıyor. Blog’da Teknoloji, Yaşam, Spor, İş Dünyası ve ‘Kendine bi’ yatırım yap’ başlıkları altında onlarca farklı konuda yazı bulunuyor. “Oturduğun yerden dünyaca ünlü müze ve sergileri gez”, “İz bırakan filmler”, “NASA 2024’te Ay’a yerleşiyor”, “Sosyal medyayı güvenli kullanın”, “İş Dünyası’nın geleceğine dair öngörüler”, “Dünyamızı değiştiren bir sözcük inovasyon”, “Büyüyünce ne olacağınızı bir daha düşünün”, Rakamlarla hayatı değişen deha John Nash, “Çocuğum teknoloji bağımlısı mı” gibi farklı alanlarda ufuk açan yazıların yer aldığı blog’lara ulaşmak için TEB müşterisi olmaya da gerek yok. TEB Blog halihazırda bankanın resmi internet sitesinde herkesin kullanımına açık.

Blog: Günlüğün yeni adı

Blog kavramı, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtiyor. Basit anlatımıyla ‘blog’ veya ‘weblog’ teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleri olarak tanımlanıyor. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabiliyor. Yorumlar, blog kültürünün önemli bir dinamiği; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanıyor. Blog, İngilizcedeki ‘web’ ve ‘log’ kelimelerinin birleşmesinden oluşan vveblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır.

Merkez Bankası’nın da bloğu var

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da Merkezin Güncesi ismini verdiği bir bloğu bulunuyor. TCMBblog.org adresinden ulaşılan yazılarda genellikle makroekonomik veriler ve ekonomi odaklı analizlere yer veriliyor. Bankadan bu konuda yapılan açıklamada, “Merkezin Güncesi, TCMB bünyesindeki araştırmacı ve uzmanların analiz ve yorumlarını içeren bir blog. Burada, makroekonomi ve merkez bankacılığı konularında yazılar ile Bankanın resmi iletişim araçları kaynak alınarak hazırlanmış metinlere yer veriliyor. Blog’da yer verilen görüşler yazarlara aittir, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın veya çalışanlarının görüşlerini temsil etmeyebilir” deniyor.

Blog’da TCMB Başkanı Naci Ağbal imzalı “Kalıcı Fiyat İstikrarı İçin Kararlı ve Öngörülebilir Para Politikasının Önemi” analizinin yanı sıra İşsizlik ve İstihdam başlığı altında “Verimlilikte Öncü Firmaların İstihdam Özellikleri”, Finansal Piyasalar başlığı altında “Döviz Türev Ürün Kullanımının Belirleyicileri: BIST’e Kote Finansal Olmayan Firmalara Dair Bulgular” gibi yüzlerce analiz yer alıyor.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu