Şirket Haberleri

Bankalarda Sosyal Medya Fenomeni Oldu

Sosyal medya platformlarını etkin kullanan bankalar

BANKALAR internet bankacılığı, mobil bankacılıktan sonra şimdi de radarını milyonlarca kişinin takip ettiği sosyal medyaya çevirdi. Artık tüm bankalar sosyal medya platformları üzerinde etkinliklerini, müşterilerine sundukları hizmet ve ürünleri tanıtıyor. Aralarında ünlü influencerlar, yarışmalar ve ödüllerle sosyal medya hesaplarının takipçi sayılarını artırıp fenomen olanlar bile var. Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, Linkedln, Pinterest gibi sosyal medya kanallarının güçlenmesiyle hayatımıza giren bir kelime internet fenomenliği. Bu ifade bahsedilen olgunun internette herkes tarafından takip edilmesi, hayranlık uyandırması ve meşhur olmasını anlatıyor.

işte bankalar da tam bu noktada, etkin sosyal medya kulla nımı ile fenomen olmayı hedefliyor. Burada amaç, renkli yarışmalar, başta maç ve konser bileti olmak üzere cazip hediyeler, ünlü influencer’larm deneyimleri ile sosyal medya hesabı üzerinden müşteri olsun olmasın geniş bir kesime ulaşmak. Ayrıca bu sayede örneğin sosyal medya üzerinden bankacılık ürün ve hizmetleri hakkında sorulan sorulara çok kısa sürede yanıt veriliyor ve yine bu kanal üzerinden işlem ve ürünlere ulaşma imkanı sağlanıyor. Ancak yasal düzenlemeler uygun olmadığı için şimdilik sosyal medya üzerinden kredi alınamıyor, mevduat açılamıyor. Buna rağmen sosyal medya kanalında bankaların erişim sayüarı 100 milyonları aşmış durumda. Bu hafta, sosyal medya platformlarını etkin kullanan bankaları mercek altına aldık…

YAPI KREDİ
KURUMSALA WHATSAPP’TÂN HİZMET

Yapı Kredi Türkiye’de ilk kez WhatsApp onaylı kurumsal hesap üzerinden hizmet sunmaya başladı. Müşterilerin aileleri ve arkadaşları ile en çok vakit geçirdiği noktalardan biri olan WhatsApp’ı tercih ettiklerini söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, Bu yenilikle müşterilerimiz taleplerini mobil cihazlarından diledikleri zaman Yapı Kredi’ye anında mesaj olarak iletebiliyor, ihtiyaç duydukları hizmet ve ürünler hakkında çok hızlı bilgi alıyor” diyor.

Yapı Kredi 2016’da güvenlik bilgisi gerektirmeyen tüm işlemler için “BankacıBot” ismini verdiği Facebook Messenger’ın bot uygulamasını kullanıma açtı. Hem masaüstü hem mobil üzerinden kullanılabilen BankacıBot ile Yapı Kredi müşterileri Facebook Messenger’da sohbet eder gibi kişisel bilgi gerektirmeyen bankacılık işlemlerini kolayca yapabiliyor. Banka kredi kartı başvurusu, bireysel ihtiyaç kredisi faiz hesaplama ve fatura ödeme işlemleri için de müşterilerini BankacıBot’tan mobil web sitesine yönlendiriyor. Yapı Kredi’nin chatbot’larmm, iki özelliği ile kullanıcılarına büyük avantaj sağladığını söyleyen Doğan, bu avantajları şöyle sıralıyor: “Birincisi, kullanıcılar için yazışmak, menülere ya da butonlara tıklamaktan çok daha doğal bir eylem. İkincisi, çok hızlı cevap verme yeteneği var. Aynı zamanda, kullanıcının diyalog boyunca yazdıklarının anlamlandırılması sayesinde, örneğin yazışmanın başında dolar kurunu soran kullanıcıya, yazışma sonunda hesap açmak istediğinde, döviz hesabı da önerilebiliyor.”

TÜRKİYE İŞ BANKASI
INFLUENCER’LARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Türkiye İş Bankası, sadece İş Bankası değil Maximum, Maximi-les, Iş’te Üniversiteli, IşCep markaları altında Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, Linkedln, Pinterest platformlarında her mecraya özel farklılaştırdığı içeriklerini paylaşıyor. Bu kapsamda kampanya bilgilendirme mesajları, anketler, yarışmalar, sponsor olduğu etkinliklerden canlı yayın veya bloglamaları takipçileri ile paylaşıyor. Girişimcilik ekosistemine yönelik faaliyetlerinin iletişimini ise Facebook, Instagram, Twitter, Youtube platformlarında Workup markası altında yürütüyor. Banka e-spor alanındaki çalışmalarını ise Maximum Gaming platformu kanalıyla sağlıyor. Yine yapay zeka temelli kişisel asistanı Maxi de sosyal medya platformlarına entegre hizmet sunuyor. Müşterilerinin WhatsApp, Facebook Messenger, Google Asfsıan kanalıyla da Maxi’ye ulaşılabildiği bilgisini paylaşan Iş Bankası, sunulan hizmetlere ilişkin şu bilgiyi veriyor: “Maxi, bu kanalla bireylerin merak ettiği sorulan cevaplıyor, bilgi veriyor. Sosyal medya hesaplarımıza gelen talep, şikayet veya önerileri, takip edip, birkaç saat içinde kullanıcılara geri dönüş yapıyoruz. Bunun dışında çok sayıda kampanya ve yarışma düzenleyip hediyeler veriyoruz.”

îş Bankası sosyal medya yönetimi konusunda influencer’larla da işbirliği yapıyor. Ayrıca E-spor ekosistemi için geliştirdikleri “Majdmum Gaming” markası ile Facebook, Twıtter, İnstagram ve Youtube sosyal medya hesaplan oluşturan bankamn toplam takipçi sayısı 2019 sonunda 97 bin kişiye, erişim sayısı ise 133 milyona ulaştı. Bankanın halihazırda e-spor alanındaki Youtube fenomenlerinden oluşan Maximum Gaming Team ile ortak çalışmaları da var.

QNB FİNANSBANK
15 DAKİKADA YANITLIYOR

QNB Finansbank sosyal medya kanallarını kullanarak müşterilerinden gelen soruların en az yüzde 70’ini ilk 15 dakika içinde geri dönüş sağlıyor. Bu kanalı kullanan banka müşterilerine çeşitli hediyeler verdiklerini söyleyen QNB Finansbank İletişim ve Müşteri Deneyim Ofisi Direktörü Armağan Engel, “Ancak bir süredir oldukça gündemde olan sahte hesaplar üzerinden yapılan çekiliş içerikli dolandırıcılıklar sebebiyle sosyal medya kanallarından maddi değeri yüksek hediyeler vermemeye özen gösteriyoruz” diyor. Banka halihazırda söz konusu kanal kullanıcılarına sponsor anlaşmaları kapsamında bilet, forma gibi hediyeler veriyor. Örneğin, Trabzonspor ve Fenerbahçe sponsorlukları kapsamında sosyal medya üzerinden yapılan yarışmalarda bilet ve forma hediye ettiklerini söyleyen Engel, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Spor sponsorluklarımız dışında, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında sponsoru olduğumuz etkinlikler için de bilet veriyoruz. Buna örnek olarak geçtiğimiz yıl 25-26 Mayıs’taki Yara-tıcı Çocuk Festivali için bir kampanya düzenlemiş ve bilet vermiştik. Bankamız kanalları dışında I ürün ve hizmet satışı yapmıyoruz. Ancak detaylı bilgi için internet sitemize ya da gerçekleştirilmek istenen işlemler için kendi bankacılık kanallarımıza yönlendirme yapıyoruz. Ağırlıklı olarak ürün ve hizmetlerimiz hakkında bilgi vermek ve müşteri memnuniyeti için kullandığımız bir kanal.

Genel olarak bankacılık hizmetlerimiz, reklamlarımız, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz, spor sponsorluklarımızla ilgili mesajlar geliyor.”

TEB
SOSYAL PAYLAŞ!f¥f YAPIYOR

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) sosyal medyada kendi konuşmalarını yaratan, özgün içerikler üretmeyi hedefliyor. Bu kapsamda sosyal medyada TEB, TEB Kariyer, CEPTETEB, myTEB ve tenis iletişimini yürüttüğü We Are Tennis Turkey hesaplarıyla Facebook, Twitter, Instagram, Youtube ve Linkedln mecralarında iletişimini sürdürüyor. TEB Banka, sosyal medya hesapları kanalıyla finansal ve finansal olmayan hizmetler, kampanyalar, katıldıkları ya da sponsor oldukları etkinlikler, kariyer fırsatları ve yeni mezunlara yönelik projeleri paylaşıyor. Topluma değer katan pozitif etki yaratan projeleri önceliklendiren TEB, bu projelere sosyal medya kanallarında da yer veriyor, örneğin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel “Elalem Ne Der” ve “BaşarınmCinsiyetiOlmaz” ismiyle iletişim kampanyaları düzenleyen TEB, kadınları hayallerinin peşinden koşmaları ve iş hayatında karşılaştıkları engelleri aşarak istihdama ve ekonomiye katılmaları için cesaretlendirmeyi amaçlıyor. #KendineBiYatırımYap dijital video serisi ise, bilim, sanat, tasarım, teknoloji, tarih ve İstanbul başlıklarında herkes tarafından bilinmeyen, ancak büyük öneme sahip konuları her hafta yeni bir videoyla anlatıyor.

‘Türkiye’nin ilk kurumsal bloğu’ olan BlogTEB’de, dünyadan ve Türkiye’den en güncel haberleri düzenli olarak paylaşılıyor. Yayımlanan içerikler myTEB sosyal medya hesaplarından da yayınlanıyor. Sosyal mecralardaki ‘Wearetennistr’ hesapları ise tenis dünyasının nabzını tutuyor. Ayrıca dönemsel olarak myTEB hesabı aracılığıyla kültür sanat faaliyetlerine yönelik hediye tiyatro biletli sosyal medyaya özel yarışmalar düzenleniyor.

GARANTİ BANKASI
CHATBOT İLE 7/24 HİZMET

Garanti Bankası, Facebook, Twitter ve Instagram başta olmak üzere yer aldığı sosyal medya platformlarıyla kullanıcılara her kanaldan ulaşmaya çalışıyor. Facebook’ta yer alan chatbot kanalıyla müşterilerine destek verip, ürün başvurusu alıyor. Facebook chatbot ile kullanıcıların krediler hakkında bilgi alıp, kredi hesaplayıp aynı zamanda başvuru sayfalarına rahatlıkla erişebildiğini söyleyen Garanti Bankası şu bilgiyi paylaşıyor: “Artık kurumsal What-sApp kanalından da hizmet veriyoruz. Müşterilerimiz, bu platform üzerinden mesajlaşma yoluyla hızlı şekilde sorularına çözüm bulabiliyor, ürün ve hizmetler hakkında detaylı bilgi alabiliyor, bize 7/24 ulaşabiliyor. WhatsApp chatbot ile müşterilerimize, kayıp/çalıntı kart bildirimi, kredi kartı başvuru takibi, ATM/şube lokasyon öğrenme, döviz kurları, kredi hesaplama gibi 100’den fazla konuda destek oluyoruz.” Garanti Bankası, sosyal medya platformları üzerinde yıl boyunca sponsoru olduğu müzik etkinliklerine ve milli basketbol maçlarına bilet kazandıran yarışmalar da düzenliyor.

Bankacılık işlemleri yapılamıyor

Bankalar şimdilik Facebook, Instagram, Youtube, Tvvitter, Linkedln, Pinterest gibi sosyal medya kanalları üzerinden bankacılık işlemi yapamıyor. Bunun temel nedeni, Türkiye’de bankacılık alanındaki yasal düzenlemeler sebebiyle, sosyal medya platformlarında müşteri numarası ile giriş yapılamaması. Bu yüzden hali hazırda kullanıcılar sosyal medya üzerinden kredi talep edemiyor ve mevduat hesabı açamıyorlar. Bankalar bunun yerine sosyal medya platformlarında yer alan ürün ve hizmetler için bankaya ait link ile veya mobil uygulamanın indirilmesi için uygulama mağazalarına yönlendirme yapıyor.

Esin Çetinel

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu