Başarılı Girişimcilik

Başarılı 16 Kadın Girişimcinin Büyüme Planları

Küresel Girişimcilik ve Kalkınma Endeksi Kadın Girişimciliği Araştırması’na göre, Türkiye, yüksek büyüme tempolu kadın girişimciliği açısından 30 ülke arasında 18’inci sırada yer alıyor. Bu skor, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizin kişi başına milli gelir düzeyine göre düşük kalıyor. Ancak son yıllarda Türkiye’de kendi işinin sahibi olan kadın girişimciler müthiş bir hızla büyüyor. Birçoğu ya ihracatla ya da açtıkları şubeler, merkez ofislerle kendi kabuklarından sıyrılarak başarılarını global pazarlara da taşıyor. Başarılarıyla ilham veren 16 kadın girişimcinin büyüme stratejilerini ve planlarını araştırdık.

Başarılı Kadın Girişimciler

Türkiye’de şu an 100 bin kadın girişimci bulunuyor. 2002 yılında ülkemizde yüzde 4 olan kadın girişimci oranı bugün yüzde 9’a yaklaşmış durumda. Yapılan araştırmalar, kadın girişimcilerin yüzde 82’sinin hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini gösteriyor. Kadın girişimcilerin yüzde 40’ı işkolu olarak ticaret ve satış alanında yoğunlaşıyor; yüzde 70’i ise mikro işletme sahibi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Küresel Girişimcilik ve Kalkınma Endeksi Kadın Girişimciliği Araştırmasına göre Türkiye, yüksek büyüme tempolu kadın girişimciliği açısından 30 ülke arasında 18’inci sırada yer alıyor. Bu skor, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizin kişi başına milli gelir düzeyine göre düşük kalıyor.

Ancak son yıllarda Türkiye’de kendi işinin sahibi olan kadın girişimciler, müthiş bir hızla büyüyor. Birçoğu ya ihracatla ya da açtıkları şubeler, merkez ofislerle kendi kabuklarından sıyrılarak başarılarını global pazarlara da taşıyor. Kadın girişimciliği konusunda önemli çalışmalar yürüten Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 2025 yılına kadar toplam kadın girişimci sayısının 150 bine ulaşmasını ve yine bu tarihe kadar kadın ve erkek istihdamı arasındaki farkın yüzde 25 azalmasını hedefliyor. Yani 3 milyon kadının istihdama katılarak kadın istihdamının en az yüzde 41’e ulaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Kadınların önündeki engeller

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, kadının girişimci olarak veya bir işe girerek ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesinin önündeki en önemli engelin sosyal ve kültürel ön yargılar ve toplumda egemen olan, erkeği hayatın merkezine koyan değerler olduğunu söylüyor. Kadın girişimciliğini artırabilmek için bu yaklaşımlarla mücadele etmenin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Oktar, “Aynı şekilde kadının finansa erişimi, bilgi ve mentörlük eksikliği de yine kadın girişimcinin önündeki engeller. Kadının içinde bulunduğu sosyal çevre eğer iş ilişkisi kurmaya ye bunu geliştirmeye uygun değilse yeni çevreler edinmesi gerekir. Fuarlar, eğitimler ve dernekler bunlar için önemli alanlardır” diyor. Oktar, kadın girişimcilere şu önerilerde bulunuyor:

“Öncelikle çok çalışmak, yılmadan çalışmak ve her sorunu bir fırsat olarak görüp soğukkanlılığını koruyarak çözüm getirici olmak gerekiyor. Olası krizlerden korkmamak lazım… Sizin için problem olarak görünen bir konu girişimci için harika bir fırsat olabilir. Girişimci buna inandığı için parasını da zamanını da riske atar. Önce işinin devamlılığını düşünür, kazanç sonra gelir. Fikrin, planlı programlı bir projeye dönüşme aşaması da temel öneme sahip bulunuyor. Bunun için de eldeki artıların ve eksilerin doğru tespit edilmesi gerekiyor. iyi bir fizibilite ve iş planı yapmak, sermayeyi doğru belirlemek ve sonra büyük hedefi küçük parçalara ayırarak yönetmek gerekir. Unutulmamalıdır ki deneyim girişimcilikte önemli bir yetkinliktir ancak gelişmesi için denemek şart. Burada önemli olan doğru hedef koymak, ona ulaşmak için çok çalışmak, engelleri aşmak için yaratıcı çözümler geliştirmek ve uygulama aşamasında motivasyonu kaybetmemek.”

Çalışmak, zamanlama ve şans

Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucu Ortağı ve Genel Sekreteri Deniz Alexandra Duygu, kadınların girişim dünyasındaki yerinin git gide arttığını, daha çok kadının fonlama için melek yatırımcıya geldiğini söylüyor. Üniversite çağındaki kadınların yüzde 50’sinin kendi işini kurmayı düşündüğünü belirten Duygu, “Hatta kızlarımız daha aktif, özellikle sosyal girişimcilikte” diyor. Kadın girişimcilere sürekli gelişim ve mümkün olduğunca objektif bir şekilde kendilerini değerlendirmelerini tavsiye eden Duygu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Başarılı start up kurucularının ortak noktalarını şöyle özetlemeyi seviyorum: çok çalışmak, doğru zamanlama ve şans. Verebileceğim en önemli tavsiye de, yatırım almayı ve kimlerle ortak olmak istediklerini iyi kurgulamaları. Yatırım yapsak da yapmasak da bir çok kadın girişimciye fonlama stratejisi konusunda destek oluyoruz.”

Türkiye’nin 16 başarılı kadın girişimcisinin büyüme stratejilerini, büyüme planlarını araştırdık.

Kadın girişimci adaylarına 10 tavsiye

  1. Yaşadığınız ve yaşayacağınız zorluklar karşısında her zaman inatçı ve cesur olun.
  2. Başarı gibi başarısızlıkta bu yoldaki takım arkadaşımız. Bu nedenle başarısızlıklarınızda en az başarılarınız kadar çıkarım yapm ve bu çıkarımı bir sonraki adımınıza dalıil edin.
  3. Girişimciliğin en keyifli taraflarından biri de bazı şeyleri yolda öğreniyor olmak. Yolda öğrenme iyi değerlendirilirse büyüme planınıza beklediğinizden daha hızlı ulaşabilirsiniz.
  4. Pazarlama, satış, üretim ve girişiminizi ayakta tutacak ve büyütecek finansal gelişmeyi yönetebilmelisiniz.
  5. Klasik yöntemlere takılı kalmak yerine, farklı yaratıcı yöntemler denemekten çekinmeyin ve mükemmellik saplantısına kapılıp daha fazla kişiye ulaşmayı geciktirmeyin.
  6. Girişimci olmak risk almayı, yaratıcılığı, cesur olmayı ve pratik düşünmeyi gerektiriyor. Kendinizi girişiminize adamanız ve tutkuyla yapmanız durumunda da başarı elde etmeniz kaçınılmaz.
  7. Kendinizi mükemmeliyetçilik kalıbının içinde cendereye sokmuş gibi sıkıştırmaktansa dalıa esnek bakıp ihtiyaçlarınızı görün.
  8. Önünüze en az önlerindeki 4 yıllık planlamış koyun ve o hedefe ulaşmanın yollarım planlayın.
  9. Başam için fikirden daha önemli olan şey, doğru stratejiyi doğru şekilde uygulayabilmek.
  10. Doğru ve size inanan bir ekiple çalışın.

GARANTİ BANKASI KOBİ BANKACILIĞINDAN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL ONARAN
“Networking fırsatlarını iyi değerlendirin”

“Garanti Bankası olarak, kadın girişimciliğinin, Türkiye ekonomisi için en önemli itioi güçlerden biri olduğu inancıyla 2006’da çalışmalara başladık. Kadın girişimcilerin finansman alanındaki ihtiyaçlara destek olmak amacıyla Kadın Girişimci Destek Programı’nı geliştirdik. Bu program kapsamında kadın girişimcilere 2006’dan bu yana 4 milyar TL’yi aşkın kredi desteği sağladık. Kadın girişimcilere kredi desteği sunmanın yanında KAGİDER ve Ekonomist Dergisi işbirliğiyle, 2007’den beri gerçekleştirdiğimiz Türkiye’rıin Kadın Girişimcisi Yarışması’yla, 34 bine yakın katima ilham verici hikâyelerini anlatma fırsatını sunduk. Ayrıca Kadın Girişimci Buluşmaları sayesinde 33 ilde gerçekleştirdiğimiz toplantılarda 7 bine yakın kadın girişimcinin kişisel gelişimine destek olduk. Öncelikle iş kurmak isteyen kadın girişimciye kendisine güvenmesini ve çevresinin cesareti kırıcı telkinlerine kulak vermemesini öneriyoruz. İş kurarken A’dan Z’ye her şeyi kapsayacak çok iyi bir iş planı hazırlasınlar.

Girişimciler iş kurduğu anda finansa, ürününü satacağı pazara ve bilgiye ihtiyaç duyuyor. Finansman ihtiyaçları için KOSGEB, Kredi Garanti Fonu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBED) gibi kurumlarm sağladığı kredi fırsatlarından yararlanabilirler. Biz de yurtdışı borçlanma konusundaki başarımızı, girişimci kadınlarımıza fayda sunmak üzere kullanıyor ve onlara özel fonlamalar sağlıyoruz. Büyümek, işini sürdürülebilir kılmak için de iyi bir iş planı yapmalarını tavsiye ediyoruz. Biz de, Kadın Girişimci Yönetici Okulu gibi eğitim projeleriyle kadın girişimcilerimizi sürdürülebilir şirket yönetimi desteği veriyoruz. Kadınların birbiriyle iş yaparak ticaretlerinin gelişmesine katkıda bulunması da büyük önem taşıyor. Networking yaparak hem diğer kadın girişimcilerle tanışabilir hem de işini ve ürünlerini satm almacüara anlatabilir. Bu noktada kadın girişimcilerimizin işlerini büyütmek için ulusal ve uluslararası networking fırsatlarım iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz.”

“20l8’de 360 milyon TL ciro hedefliyoruz”
BIG CHEFS KURUCUSU GAMZE CİZRELİ

“2007 yılının Aralık ayı ilk Big Chefs’i Ankara’da açtık. Dört şubeye ulaştıktan sonra 2009’da Saruhan Tan ile başlayan ortaklığımızla İstanbul’a geldik ve 2016 yılı Eylül ayında 27 şubeye ulaştık. 2016 Eylül ayında uluslararası yatırım fonu Taxim Capital ile ortaklık kurmamız ile birlikte hedeflerimizi daha hızlı büyüterek 50 şube ve 2 bin 350 çalışanı ile kocaman bir aile olduk. 2018 yılında açılması hedeflenen şubelerle birlikte personel sayımızın 2 bin 800 olmasını planlıyoruz. Bizim en önemli sırrımız yerel lezzetlerimizi alıp global bir anlayışla sunmamız. Kafelerde çok alışkın olunmayan lezzetleri menülerimize dahil ediyoruz. Açıldığımız günden beri, etli yaprak sarması var mesela. Adana’nın bıcı bıcısı, Antep’in sumak ekşili kuru patlıcan gibi lezzetlerimiz de menümüzde hep yer alıyor. Çok önem verdiğim diğer bir konu ise; hikayesi ve ruhu olan markaların büyüdüğü bir dünyada beslenme, teknoloji, dekorasyon, müzik gibi birçok alandaki trendleri ve özellikle sosyai medya ile gelişen iletişimi her zaman takip ediyor olmak. Yenilikçi olmak, menümüzü geliştirmek ve servis kalitemizi artırmak için çok çalışıyoruz. Bu işte durmak yok, sürekli pedal çevirmek gerekiyor. 2017 yılında ciromuz 276 milyon TL, 2018 için ise yüzde 30’luk bir büyüme ile 360 milyon TL ciro hedefliyoruz.2018 yılında özellikle yurtdışında daha fazla büyüyerek toplam restoran sayımızı 50’den 63’e çıkarmayı hedefliyoruz. İlk çeyrekte İran’da Tahran ve Suudi Arabistan’da Riyad şubelerimizi açacağız. Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde Almanya, Hollanda, Avusturya, İngiltere, Qatar, Umman, Malezya, Rusya gibi ülkeleri de radarımıza aldık. 2018 yılında da büyüyen cirolarla beraber yatırım bütçemizi satışların yüzde 10’u civarında yani yaklaşık 40 milyon TL olarak planlıyoruz. Böylelikle büyümenin getireceği yüzde 30’luk istihdam artışı da bizi gerçekten heyecanlandırıyor.”

“15 ülkeye ihracata başlıyoruz”
1K KİMYA KURUCU ORTAĞI VE YÖNETİM KURULU BAŞKANI SEVGİNAR BAŞTEKİN

“Kadın bir girişimci olarak, HighGenic ile kadınların temizlik sorununa son verecek, daha az yorulmalarını ve kendilerine vakit ayırmalarını sağlayacak formüller geliştirmek için çok uzun zamandır çalışıyorum. Çünkü evin temizliği ve düzeninden sorumlu bir kadın olarak hepimizin yaşadığı sıkıntıları çok iyi biliyorum. Bu yıl itibariyle sıvı çamaşır deterjanı da üretmeye başlayacağız. Üzerinde çalıştığım formüllerden biri de bu. Çamaşır deterjanı bizim olmadığımız bir kategoriydi. Ama hedefimiz bu kategoriye de bir farklılık getirmek. Bu alanda daha çok doğal ürünlerin AR-GE’sine yöneldik. Buna bağlı olarak da yatırımlarımızı planladık. 2017 yılını 23 milyon TL ciro ile tamamladık. Bu yıl ise 30 milyon TL ciro hedefliyoruz. Diğer bir hedefimiz ise bu yıl ilk etapta 15 ülkeye ihracat yapacak olmamız. Fransa ile Avrupa’ya ihracata başladık. Bunu Kıbrıs, Suudi Arabistan, Fas ve Libya takip edecek. Hedefimiz öncelikle Avrupa ülkeleri ve ABD. Biraz daha uzun vadeli hedefimiz ise toplam ciromuzun yüzde 50’sini ihracattan karşılamak.”

“Anadolu propolisini dünyaya tanıtıyoruz”
SBS KURUCU ORTAĞI VE GENEL MÜDÜRÜ ASLI ELİF TANUĞUR SAMANCI

“Türkiye’de ilk defa firmamız tarafından başlatılan sözleşmeli arıcılık modeliyle kovandan sofraya izlenebilir arı ürünleri üretimini başlattık. Şu anda ülke genelinde 500 sözleşmeli arıcı ve yaklaşık 100 bin arı kovanına ulaştık. 2014 yılında henüz 5 kişilik bir ekip iken; şu an geldiğimiz noktada 50 kişiyiz. Türkiye’de online, eczane ve perakende kanalı olmak üzere toplam 5 bin noktaya ulaştık. Ürünlerimizi, Amerika’da online olarak www.bee-and-you.com web sitesi üzerinden tüm ABD’ye ulaştırıyoruz. Ayrıca distribütörler aracılığıyla New York, Boston, Florida ve New Jersey gibi bölgelerde de dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Amerika’da 200 satış noktasına ulaştık. Ayrıca kendi web sitemize ek olarak, Amazon, VValImart gibi e-ticaret sitelerinde de ürün satışını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra ürünlerimizi Kore, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan ve Pakistan’a ihraç ediyoruz. 2017 itibarıyla 6,5 milyon TL ciroya ulaştık. 2018 yılında bu rakamın 4 milyon Euro’ya ulaşmasını ve kapasitemizi 4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Ulusal ve uluslararası fuar katılımlarımızla markalaşma adına pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermeyi planlıyoruz. Devletin ilgili kurumlarıyla daha yakın iş birliği içerisinde olarak Anadolu propolisini dünyaya tanıtma yolunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

“Gelirimizin yüzde 20’sini yurtdışından elde etmeyi hedefliyoruz”
ARMUT KURUCU ORTAĞI BAŞAKTAŞPINAR DEĞİM

“Şu an Türkiye’de açık ara lider durumdayız. Dünyada da ev hizmetleri alanında trafik olarak ilk 5 arasındayız. Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2017 Programı’nda Türkiye’nin en hızlı büyüyen 2’inci teknoloji şirketi olduk.

Sonrasında, Deloitte’un Fast 500 EMEA programına katılarak, burada Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da faaliyet gösteren ve başarısıyla dikkat çeken 500 şirket içinde 40’ıncı sıraya yerleştik. Türkiye’de elde ettiğimiz tecrübeyi yurtdışına da taşıyarak HomeRun markasıyla ABD, İngiltere, Romanya, Suudi Arabistan ve Mısır’da faaliyet göstermeye başladık. Ayrıca nakliye sektöründeki yeni girişimimiz Rahat Taşın ile bu alandaki iddiamızı da artırdık. Nakliye sektöründe bir ilki gerçekleştirerek akıllı fiyat hesaplama algoritması ve online ödeme kolaylığı sunduğumuz Rahat Taşın markamız her ay ortalama yüzde 211 büyüyor. Yüzde 72 gelir büyümesi elde ettiğimiz 2017 yılında 3 markamızla 6 ülkede 1,3 milyon hizmet talebi aldık. Şu an 192 bini geçen hizmet veren ile başta evle ilgili kategoriler olmak üzere 2 binden fazla hizmet alanında yüzde 98 müşteri memnuniyeti ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2018 sonunda 250 bin hizmet veren sayısını geçmeyi ve uluslararası Armut ekibimizi 100 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, yurtdışı yatırımlarımızın meyvelerini toplamayı ve gelirimizin yüzde 20’sinin yurtdışı pazarından gelmesini bekliyoruz.”

“Hedef kıtamız Kuzey Amerika”
GRUP BABY KURUCUSU AYLA MÜSTECAPLIOĞLU

“Türkiye’ de ilk defa hem ithal ürünlerle kalite ve fiyat olarak rekabet edebilecek, hem de tüm dünyaya ihraç edebileceğimiz kalitede bir premium bebek beslenme ürünleri markası Mamajoo’yu yarattık. En büyük gururlarımızdan biri üretimi Çin’in hakimiyetinde olan ve bir Türk markası tarafından Türkiye’de hiç üretilmemiş olan elektronik göğüs pompalarını yine ilk kez Türk yazılım ve mühendislik çalışması ile çevreye zararlı piller yerine USB ile kullanılabilen yeni bir konseptte üretmiş olmamız. Mamajoo, Türkiye Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye ihracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “ihracat 2016 Zirvesi”nde Türkiye’nin Gizli ihracat Şampiyonları yarışmasında “Sınır Tanımayan ihracat Şampiyonu” ödülüne layık görüldü, ihracatta, Çin’in ardından, HongKong, Filipinler, Kırgısiztan, Irak gibi Asya ülkeleri ile İtalya, Almanya, Belçika ve Polonya gibi Avrupa ülkelerine ihracatımızı başlattık. 2018 yılı ilk 3 ay itibarı ile Bulgaristan ile Suudi Arabistan ve Dubai’ye ilk ihracatımızı gerçekleştirmiş oluyoruz. Bundan sonraki hedef kıtamız ise Kuzey Amerika. 2017 yılı ciromuz 15 milyon TL, 2018 yılı hedefimiz ise 20 milyon TL’ye ulaşmak. Amerika hedefimizi bu yıl gerçekleştirerek bu hedefimizin de üstüne çıkmak istiyoruz. Artan taleplere karşı kapasitemizi artırmak üzere yeni üretim ve istihdam yatırımlarımız devam ederken, üzerinde çalıştığımız yeni 2 ürünün AR-GE yatırımları ile yoğun olacağız.”

“Hindistan ve İrlanda’da işbirlikleri kuracağız”
SOSYALBEN AKADEMİ KURUCUSU ECE ÇİFTÇİ

“SosyalBen Akademi’de önceliğimiz sosyal sorumluluk ve sosyal girişimciliği Milli Eğitim Bakanlığı ile el sıkışarak devlet okullarında da yaygın bir eğitim aracı haline getirmek istiyoruz. Çünkü sivil toplumu ve fayda bazlı girişimciliği deneyimleyen bireylerde aktif vatandaşlık, iletişim, organizasyon ve takım çalışması gibi beceriler erken yaşta gelişiyor. Öğrenci kişisel gelişimine fayda sağlarken, toplumsal sorunlara kalıcı çözümler üretmeyi de deneyimliyor. ikinci olarak, şirketimizin de müşteri gruplarından birisi olan kurumsal firmalarla olan işbirliğimizin kapasitesini arttırmayı planlıyoruz. IK değerlendirmelerinde gönüllülük çalışmalarının da yer almasını ve şirketlerdeki personel hacmi üzerinden aktif şirket vatandaşlığını konuşmak istiyoruz. Son olarak, şirketin uluslararası iş birliği kapasitesini arttırmak istiyoruz. 2018’de Avusturalya’daki sosyal girişimlerle işbirliği içerisine girdik. 2019’da Hindistan ve İrlanda’da işbirlikleri kurmayı hedefliyoruz.”

“Kendi pazarımızı kendimiz yaratarak büyüyoruz”
MODACRUZ KURUCUSU MELİS GÜÇTAŞ

“ModaCruz olarak kendi pazarımızı kendimiz yaratarak büyüyoruz. Bunun için de ikinci el moda kültürünü sahiplenip, yaymak gibi bir misyonumuz var. Aynı zamanda iş modelimiz sayesinde kadınlara sadece alışveriş yaptırmakla kalmıyor, diğer kadınların desteğiyle kendi ekonomik güçlerini kazanabilecekleri bir ortam da sağlıyoruz. ModaCruz Pop-Up Store açtık ve mağaza sayısını arttırmaya devam edeceğiz. Sadece ikinci el lüks ürünler satılıyor. ikinci el demek eski demek değil. Bugün yaklaşık 2 milyon kadın 2’nci el giyiyor. Giymediklerini nakde çevirip ek gelir elde ederken 2’nci el lüks markaları uygun fiyatlara alarak akıllı alışveriş yapıyorlar. Biz de pop-up store’daki VIP hizmetimizle ikinci el deneyimini yaşamalarını istedik. Son aldığımız yatırımla maksimum büyüme elde etmek istiyoruz. Bir sonraki yatırım turumuzun 5 – 7 milyon dolar arasında olmasını planlıyoruz ve önümüzdeki bir yıl içerisinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Şu anda bunun yüzde 50’ye yakın kısmını bulmuş durumdayız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde hedefimiz, Türkiye’de online erişimi olan her kadının en az bir kere ModaCruz’u deneyim-lemiş olması ve alışveriş esnasında aklına iki şekilde gelebilmek; ‘Almak üzere olduğum ürünü ModaCruz’da daha uygun fiyata bulabilir miyim?’, ‘Almış olduğum ürünü ne de olsa ModaCruz’dan satabilirim’.”

“Körfez ülkeleriyle görüşüyoruz”
NGSTYLE KURUCUSU NAZU GÜRER ALDIKAÇTI

“15’inci yılımızda, tasarımdaki gücümüzü mağazalaşma ve satış süreçlerinde de gösterdik ve bugün yurtiçinde ve yurtdışında 150 satış noktası, 8 mağaza ile kadınlarla buluşan güçlü ve niş bir marka olduk. Tasarımlarımızın her detayıyla ilgilenir, bizzat giyerim. Tüm sosyal çevremden, üye olduğum derneklerdeki arkadaşlarımdan geri bildirimler alırım. Bu geri bildirimlerin NGSTYLE’ın gelişmesine büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Benim girmediğim hiçbir prova, dokunmadığım hiçbir kumaş yoktur. Benimle çalışan herkes bilir ki en ufacık detayların bile önemli olduğu bir süzgecim vardır. Süzgecimden geçen her model koleksiyona eklenir. 2017’yi 9.8 milyon TL ciro ile kapattık. 2018 için 13 milyon TL ciro hedefimiz var. Geçtiğimiz aylarda Palladium AVM’de yeni mağazamız açıldı. Mart sonu da Bursa Korupark AVM’de de yeni bir mağazamız daha açılacak. Eş zamanlı olarak Körfez ülkeleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bundan sonra yapacağımız yatırımlarda da hedefimiz; yurtdışına açılmak ve markamızın çizgisine uygun A ve A Plus AVM’lerde mağazalar açmak olacak.”

“Üretim tesisi kuracağız”
NÂNÖMİK KURUCU ORTAĞI VE CEO’Sü BUSE BERBER ÖRÇEN

“Nanomik’i 2014 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ile kurduk. Kurulduğumuz günden bugüne büyümemizde en etkili faktörler devlet destekleri oldu. Yatırım almadan önce prototipimizi tamamlayabilmek bizim için en önemli adımlardan birisiydi, bunu da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve TAGEM’den aldığımız 2 milyon TL değerindeki proje bütçesi ile başardık. Bunun yanında AR-GE çalışmalarımızı devam ettirebilmek için gerekli olan laboratuvar alt yapısını da kurmuş olduk. Şu an üretim ve Ar-Ge çalışmalarımızı yürütebildiğimiz mikrobiyoloji, kimya ve gıda araştırmaları laboratuvarlarımız ile inovatif doğal gıda koruyucularımızı üretmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Şirket çalışmalarımızı ilerletirken pek çok kez hedef pazarımızı değiştirdik. İlk aşamalarda literatürde veya basında yer alan problemleri baz alarak hedef pazar belirliyorduk, ancak hedef müşteriler ile görüştüğümüzde sektörün problemini ve talebini daha net gördük. Bu doğrultuda odağımızı öncelikli olarak taze meyve-sebzeler üzerine yönelttik. Üretimimizi taze meyve-sebzelere odakladıktan sonra farklı ürün gruplarında inovatif doğal koruyucu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu aşamada geliştirdiğimiz ürünleri doğru müşterilere ulaştırabilmek ve ticarileşme konusunda emin adımlarla ilerleyebilmek için İTÜ Çekirdek’e katıldık. Seri A yatırımımız ile birlikte büyük ölçekte üretim yapabilmek amacıyla tesis alt yapısı oluşturmaya yöneldik adımlar atacağız.’’

“Orta Avrupa’daki çalışmalarımızı artıracağız”
BA LİFE MARKETÎNG KURUCUSU VE CEO’SÜ EVRİM MERT

“BA Life Marketing olarak Tüketici Teşvik Kampanyaları kurgulama ve yönetme alanında 2012 yılından beri faaliyet gösteriyoruz ve ortalama her yıl yüzde 30 ila 40’lık bir büyüme gerçekleştirdik. Bugüne kadar 100’ün üzerinde marka ve ürün için 400’ün üzerinde Tüketici Teşvik Kampanyası hayata geçirdik. 6 yıl önce şirketimi kurduğumda ve 6 yıllık süreç içerisinde BA Life ekibine katılan arkadaşlarımız halen ekipte yer almakta. Bu kişilerden ikisi kadın olmakla birlikte müşteri ilişkileri direktörlüğü ve operasyon direktörlüğü gibi en kilit görevleri üstlendiler. Görevlerini başarıyla devam ettirmelerinin yanı sıra kendilerini geliştirmeleri, knowhow’larını yeni gelen ekip arkadaşlarımız ile paylaşmaları, onları eğitebilmeleri ve en önemlisi her birimizin işlerini sevmemiz sayesinde hatasız hizmet vermemiz en önemli stratejimizdi. 2017 yılında yüzde 30’luk bir büyüme göstererek, 10 milyon TL ciroya ulaştık. 2018’de büyüme hedefimiz ise yüzde 20. Geçtiğimiz yıllarda Orta Avrupa ülkeleri ve Fas’ta, İstanbul ofisimizi merkez belirleyerek ve operasyonlarını İstanbul ofisimizden yönettiğimiz Tüketici Teşvik Kampanyaları hayata geçirdik. 2018’de Orta Avrupa’daki çalışmalarımızı artırmak istiyoruz.”

“2019’da Avrupa pazarına açılacağız”
RİMUUT KURUCU ORTAĞI ESEN BULUT

“Faaliyette olduğumuz 4 ayda bir startup olarak oldukça hızlı bir başlangıç yaptık ve yüksek bir ivmeyle büyüdük. Kullanıcı kayıt ve işlem hacminde ortalama aylık yüzde 20 büyüme ile ilerliyoruz, içinde bulunduğumuz freelance pazarının mevcut sorunlarını ve dinamiklerini çok iyi anlamaya çalıştık. Pazarın durumunu ve ihtiyaçlarını sadece olduğu haliyle değil, geçmişi ve muhtemel geleceği ile değerlendirmeye çalıştık. Bu sebeple herkesin müşteriyle konuştuğu yerde biz bağımsız işgücüyle konuşmaya ve onların sorunlarına eğilmeye karar verdik. Bu konumlanmamız, iyi iletişimi, etkileşimi ve güveni beraberinde getirdi. Faaliyette olduğumuz 4 ay içinde yarım milyon TL’lik işlem hacmine ulaştık. 2018 yılında kurumsal işbirliklerine daha da ağırlık vererek Türkiye pazarında esnek çalışma düzeninde freelance çalışanların kurumlar ile rahatça ve güvenli şekilde büyük hacimli projelerde çalışabileceği bir düzenin kurucusu olmak hedefindeyiz. Özellikle Avrupa pazarına açılmayı planladığımız 2019’dan önce ekibimizi global büyümeye hazırlamak amacıyla genişletmek en öncelikle hedefimiz.”

“18 bin modern kahramana ulaştık”
GİVÎN KURUCUSU BAŞAK SÜER

“Givin ile 11 ayda yaklaşık 18 bin kayıtlı kullanıcıya, bir diğer deyişle “modern kahraman”a ulaştık. Kayıtlı kullanıcı sayımızı aylık ortalamada yüzde 31 büyüttük. Hiç yoktan geliri bağışlanmak üzere ortaya yaklaşık 300 bin TL’lik değer çıkardık. 75 bin TL’lik bir bağış işlemine aracılık ettik. Daha da güzeli bağış ortalamasını büyüttük. Karşılıksız para verilirken ortalama 70 TL yapılan bağışları, ürün/hizmet bağışlama yöntemiyle 300 TL seviyelerine çıkardık. 2018’de mümkün olduğunca hızlı bir şekilde finansal yatırım almayı istiyoruz ki, ekibimizi büyütüp daha güçlü bir şekilde kaynak geliştirip faydamızı arttırabilelim. Kaynak geliştirmek için de önceliklerimiz; daha çok markaya #DurmasınDestekOlsun diyerek ürün ve hizmetlerini bağışa dönüştürecek şekilde #modernkahra-manlar’a dahil olmalarını sağlamak, beyaz yaka şirket çalışanlarını daha fazla harekete geçirmek; givin’de daha fazla şirket ekibi görmek ve ünlü, tanınmış kişilerin, sporcuların eşyalarını veya onlarla yaşanabilecek deneyimleri desteğe dönüştürmek, sürekli güncel ve eğlenceli kalabilmek.”

“Amerikalı yatırımcıların ilgisini çekiyoruz”
TELEPORTER KURUCU ORTAĞI DİLARA KEÇECİ

“Teleporter’da sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak dünya çapında katılmak istediğiniz müzik, spor ve e-spor etkinliklerini oraya gitmeden oradaymışçasına arkadaşlarınızla birlikte deneyimlemenizi sağlayan bir çözüm üzerine çalışıyoruz. Bunun için etkinlik düzenleyiciler ve etkinlik sponsoru şirketlerle anlaşıp, canlı etkinlik deneyimini bir bütün halinde son kullanıcılara sunuyoruz. Global pazar dinamiklerinin gidişatı sebebiyle ve zaten ekipçe uzmanlığımız da o yönde olduğundan, e-spor etkinlikleri özellikle odağımızda bulunuyor. Big Bang 2016’nın şampiyonları arasında yer alma fırsatımız oldu ve 2017 yılında Innogate ile ABD pazarına ilk adımımızı attık. 2017 yılında Wired Europe’s 100 Hottest Startups listesinde gösterildik, aynı yıl G-Startup tarafından Silikon Vadisi’nin Top 50 Girişimi arasında gösterildik. Ayrıca dünyanın en büyük medya ve teknoloji festivallerinden SXSW’de, VR/AR kategorisinde tüm dünyadan ilk 5 finalist arasına kalma fırsatı yakaladık. Kullanıcı sayımız ivmeli şekilde artmaya devam ediyor. VR ve espor marketlerinin kesişiminin de etkisiyle, kullanıcı tabanımızın büyük bir çoğunluğunu Kuzey Amerika, Almanya, İngiltere ve Kuzey Avrupa’dan kullanıcılar oluşturuyor. Kullanıcılarımızın dağılımı sebebiyle içinde bulunduğumuz dönemde özellikle Amerikalı yatırımcıların da ilgisini çekiyoruz. 2018 sonuna doğru Kuzey Avrupa ofisimizi açmayı planlıyoruz.”

“Hedefimiz daha çok üretim, daha çok ihracat”
HOTELYA KURUCU ORTAĞI VE GENEL MÜDÜRÜ ZUMRUT DOYRAN

“Hotelya olarak kurulduğumuz günden bu yana hareketli ve sabit mobilya ürünlerinde beş yıldızlı otel projeleri daha yoğun olmak üzere AVM, hastane, restoran, ofis, kafe ve mağaza gibi her türlü proje için üretim yapıyoruz. Uzman mimari ekibimiz ile projelere sadece üretici ve satıcı olarak değil, aynı zamanda çözüm ortağı olarak da destek veriyoruz. Mimari gruplarla aynı dili konuşabiliyor olmak, mobilya konusunda senelere dayalı tecrübelerimiz ile projelere artı yorumlar katmamızı sağlıyor. Tercih edilir olmamızın en önemli nedenlerinden biri üretimimizden duyulan memnuniyet. Biz müşterilerimize “Siz hayal edin, biz yapalım, hayata geçirelim” diyoruz. Standart ürün yerine her projeye yönelik yeni butik üretimler yapıyor olmak bizi farklı kılan önemli bir avantajımız. 2018 hedeflerimizde gerek yurtiçinde gerekse yurtdışındaki pazarlama ve satış faaliyetlerimizi artırarak devam etmek var. Yurtdışında 27 ülkeye ulaştık. Bu yıl sonuna kadar ise 30 ülkede olmayı hedefliyoruz. Hotelya olarak 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 40 büyüme kaydettik. Hedefimiz daha çok üretmek ve daha çok ihracat yapmak.”

“Teknoloji eğitiminde devrim yaptık”
TEKNOLOJİ VE İNSAN KOLEJLERİ (TİNK) KURUCUSU VE CEO’SÜ ZEYNEP DERELİ

“Şu anda İstanbul’da bin 300 öğrenci kapasiteli Sancaktepe kampüsümüzde faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’de teknolojik eğitime başlama seviyesini şimdilik lise düzeyinde gerçekleştirerek bir devrim yaptığımıza inanıyorum. Ülkemiz genelinde eğitimde yeni bir yol çizdik ve bu yolda çok değerli hocalarımız ve öğrencilerimizle emin adımlarla ilerliyoruz. Bir okuldan öte yepyeni bir bakış açısına sahip ve inovatif, aynı zamanda hayat boyu öğrenmeye ve açık kaynağa inanan bir platform oluşturduk. Öğrenciler, hayatları boyunca faydalanabilecekleri analitik ve sosyal yetkinlikleri, yaşadıkları toplum için faydalı hale getirebilmelerini sağlayacak bir öğrenme ortamında eğitimlerini sürdürüyor. Dolayısıyla bizim eğitim modelimizin farkını gören veliler ve öğrenciler Tink’i tercih etmeye başladı. Kampüs sayımızı da öğrenci sayımızı da her yıl artırmayı planlıyoruz. Beş yıl içinde belirlediğimiz illerde toplam kampüs sayımızı 20’ye ulaştırmak önceliğimiz.”

“Anadolu’daki kadın girişimci sayımızı artıracağız”
B-FİT KURUCUSU BEDRİYE HÜLYA

“Türkiye’nin ilk ve en yaygın kadınlara özel spor ve yaşam merkezi markasıyız ve bugün tüm Türkiye’de 50 ilde 209 merkezimiz ile 560 bin kadına hizmet veriyoruz. Türkiye’nin 8’inci büyük franchise firmasıyız, bugüne kadar 250’den fazla kadına girişimci olma imkanı sağlayarak 700’den fazla kadına istihdam yarattık. İlk başlarken 10 tane merkezimizi kendimiz açalım diye karar vermiştik. Üçüncü merkezimiz ile birlikte o kadar çok franchise almak isteyen oldu ki, kendi kararımıza rağmen franchise vermeye başladık. Ondan sonra büyüme başladı ve organik büyüme elde ettik. 2017’de 5 milyon TL ciroya ulaştık, 2018 hedefimiz ise 7 milyon TL. 2018 yılında 300 merkeze ulaşmayı hedefliyoruz. Anadolu’da kadın girişimci sayımızı arttırmak için de destek programları hazırladık. Türkiye’de sektörün en geniş ağına sahip olan firmamızın yurtdışı ayağı için görüşmelerimiz devam etmekte ve 2018’de bunların açılışlarını gerçekleştirmeyi planlamaktayız.”

Burcu Tuvay

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu