Kariyer ve İş

Bencil Bir İşvereniniz Olduğunu Gösteren 9 İşaret

Kötü bir liderin sizi kariyer sandalyenizden aşağı devirmesine izin vermeyin. Bencil bir işverenin çalışanlarını kontrol altında tutmak için kullandığı yöntemleri öğrenerek kötü sonuçlardan kaçının.

Kanatlarınızı Kelepçeler:
Bencil patronlar, genç ve geleceği parlak kişileri sezme konusunda son derece hassastırlar. Bu aşırı hevesli ve çalışkan kişilerin işverenleriyle girdikleri bir tartışmada haklı çıktıkları nadiren görülür – özellikle de tartışmada üstü kapalı bir biçimde de olsa sahne ışıklarının sahibinin kim olacağı söz konusuysa. Eğer geç saatlere kadar çalışıyorsanız ama önemli bir toplantıya davet edilmediyseniz, işvereninizle bir konuşsanız iyi olur. Beklediğiniz terfi hiç gelmeyebilir.

İşinizi Çalar:
Bencil patronlar onlardan aşağı pozisyonda olan biri tarafından gölgede bırakılmaktan nefret ederler, bu yüzden yaptığınız çalışmadan kendilerine pay çıkararak zaferinizi gölgelerler. Sizin işiniz yaratıcı olmak ve taze fikirler üretmek. Tabii orada olmanızın başka bir sebebi de patronunuzun iyi görünmesiniz sağlamak. Ama bir projeyi tek eliniz arkanızda bağlı olarak – ya da dört el kullanarak – kurtardıysanız ve hala terfi alamadıysanız, ortalıkta bir hırsız var demektir.

Sizi Kurtlara Yem Yapar:
İşvereninizin sağ kolu olmak güzel bir şey fakat maalesef nahoş bir durum var – hep tatsız işleri yapıyorsunuz; çalışanları işten çıkarmak ya da sorumlu olmadığınız kötü bir satış oranı yüzünden eleştiriye maruz kalmak gibi. Sorumluluğu yalnızca ortada bir denge varsa alın. İşvereninizi desteklemek için oradasınız, paylanacak kişi olmak için değil.

İşleri Yokuşa Sürer:
Kendinizi kanıtladınız ve sonunda büyük bir projenin başına getirildiniz. Fakat işvereniniz size gerekli bilginin yalnızca yarısını verdi ve yetiştirilmesi imkansız bir teslim tarihi belirtti. Ayrıca takımınızda işin bitirilmesi için yeterli derecede vasıflı kişi yok. Neden kendi ekibini sabote etmek istesin ki? Sizi mevcut pozisyonunuzda tutmak için otobüsün altına atıyor olabilir.

Hafta Sonlarınızı Mahveder:
Arada sırada ofiste gece yarısına kadar kalmak normal karşılanabilir. Ne de olsa haftada 40 saatlik çalışma programı eskide kaldı. Ama haftalık Pazar gezintileriniz ofisi de içeriyorsa çılgın bir yöneticiniz var demektir. İşvereninizin keyfine göre işe gelip gidiyor olmamanız gerekir.

Kurallara Sıkı Sıkıya Bağlıdır:
Esneklik, günümüzdeki dinamik iş ortamında çok gereklidir ve tüm takım ruhunu öldüren katı bir patron kadar kötü bir şey yoktur. Taze yetenekler, taze fikirler getirir ve işvereniniz farklı bir bakış açısına açık değilse, rejim değişikliğinin zamanı gelmiş demektir. Alışkanlıklar kökten değiştirilemeyebilir ama her zaman geliştirilebilir.

Ağız Değiştirir:
İkiyüzlü bir işverenle başa çıkmak zordur. Sizi yüzünüze karşı över ama sonra üstlerine gidip yerin dibine sokar. İyi yaptığınız bir işe övgüler yağdırıp (ama her zaman gelişmeniz gerektiğiyle ilgili imalarla) onayını almak için kuyruk sallamanızı sağlar. Yanlış anlamayın – yapıcı eleştiri yararlıdır. Ancak övgüleri şevkinizi kırmak için kullandığı bir taktikse bu kazanma ihtimalinizin olmadığı bir durumdur.

Yumruğuyla Yönetir:
İşvereniniz başında olduğu topraklarına hükmetmek için çok çalışıyor, bu yüzden küçücük vereceğiniz bir isyan belirtisinde bile hızlı bir tepki vermesine hazır olun. Sözünü nasıl geçiriyor? Başarı için savaş esnasında buyruğu altındakileri birbirlerine düşürerek, onları idare mi ediyor?  Korkan ve birbirine güvenmeyen bir takım isyan etmez ve diğerlerinin önüne geçmek için kaliteli işler üretmeye devam eder.

Mücadele Et ya da İstifa Et
Artık patronunuzla geçinemiyorsunuz ve ikinizden birinin gitmesi gerekecek.

Sevdiğiniz işi yapmaya devam etmek konusunda kararlıysanız, zorbalıkla her zaman profesyonel bir biçimde başa çıkın. İşvereninize meydan okumak ya da hareketle karşılık vermek yalnızca alevleri canlandırır. Tabii onun kendini değiştirmesini de beklemeyin. Aykırı davranışlarını bir yere yazın ve size kötü davrandığı anda onunla bu konuda konuşun. Bu hareketlerinin farkında olmayabilir. Zorbalığa devam ederse onu İnsan Kaynakları’na şikayet edebilirsiniz.

Ve unutmayın, istifa etmek utanılacak bir şey değildir. Sürekli kendinize olan güveninizi sarsması ve yararınıza olacak şeyleri engellemesi sizi kötü etkiler. Hiçbir iş akıl sağlığınızı ya da özgüveninizi kaybetmenize değmez. Gidip daha sağlam bir destek sistemine sahip başka bir zıplama tahtası bulun.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu