Kariyer ve İş

Bir Yöneticinin İş Yaşam Dengesini Sağlamanın 7 Yolu

Bir çok hayat koçu hiç düşünmeden, devamlı artan taleplerle sabah 9’dan akşam 5’e kadar uğraşan yöneticilerin kendi iş-hayat dengelerini kendilerinin kurmaları gerektiğini iddia eder. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yöneticilerin işleri yüzünden çok fazla şeyi feda etmek zorunda kaldıklarıdır.

CEO of Me: Creating a Life that Works in the Flexible Job Age” kitabının ortak yazarı olan ve aynı zamanda Michigan State Üniversitesinde insan kaynakları yönetimi profesörlüğü yapan Ellen Kossek, bunun bir işbirliği olduğunu, ancak çalışmanın yöneticilerin yaşam-iş dengesindeki en önemli nokta olduğunu çünkü çalışma yapılarının yöneticinin hayatını dengeleme yeteneğini etkilediğini belirtmiştir. Çalışma programının kurallarını ve planını gözden geçirme, yöneticinin hayatını dengelemesini sağlayacak yeteneği geliştirmesine yardımcı olacak yönetim ve insan kaynakları politikalarının örneklerindendir.

Bu zorlu yöntemlerle beraber, işte patronluk beklentilerini yerine getirirken özel hayatı olmasını da isteyen yöneticiler için 7 öneri:

1. Stratejik Sorularla Limitlerinizi Önceden Belirleyin

İş-yaşam dengenizi kurmanın en iyi zamanı ne zamandır? Bir işe yeni başladığınız veya bir iş teklifini değerlendirdiğiniz sırada bu dengeyi kurmanız gerekir ancak bunu yaparken dikkatli olun. “Administrative Assistant’s and Secretary’s Handbook” kitabının ortak yazarı Kevin Wilson, “İş görüşmesi sırasında gündeme gelmesini istediğiniz belli şeyler vardır ama söylemeye cesaret edemezsiniz. Bu durum ise hayatınızı düzenleme şansını elinizden kaçırdığınız anlamına gelir. O yüzden,” ofis dışında olduğum zamanlarda hangi saat aralıklarında bana ulaşma imkanına sahip olmak istersiniz?” gibi sorular sorun.” demiştir.

2. Patronunuza Teknoloji Sayesinde 7/24 Size Ulaşma Şansını Vermeyin

Patronunuz size yeni ve parlak bir laptop aldığında veya adınıza kişisel bir mail hesabı açtığında unutmayın ki bunlar var olan durumunuzdan çok daha fazla görevle karşı karşıya kalacağınız anlamına gelir.

Çalışanlara iş-yaşam dengelerini sağlamak için rehberlik yapan Workplace Options firmasının yönetici asistanı Marlana Simmen, Treo’su olduğunu ancak sadece iş saatleri içinde ulaşılabilir olduğunu belirtmiştir. “ Anlaşılması gereken şey gecelerin ve hafta sonlarının iş saatlerine dahil olmadığıdır.” demiştir Simmen ve acil durumlarda patronunun kendisine cep telefonundan ulaşabileceğini vurgulamıştır.

3. Mesaj Kutunuzun Sizi Yönetmesine İzin Vermeyin

Ofis masanızda da olsanız, bir pazar günü hamakta keyif de yapıyor olsanız meşgul olduğunuz işi bölen her mesaja hemen cevap verirsiniz. Bu durum çok doğaldır, ancak bir o kadar da zararlıdır. Yani, maillerinizi veya sesli mesajlarınızı kontrol etmeden önce düşünme konusunda kendinizi eğitmeniz gerekir.

WorkLifeBalance.com sitesinin CEO’su olan Jim Bird, geceleri veya hafta sonları maillerinize cevap vermek zorunda olmadığınızı söylemiştir. “ Hızlı bir cevap almak patronunuza kolaylık da sağlasa, bu durum sizden kesinlikle acil bir cevap bekledikleri anlamına gelmemektedir.” 

4. Önceliklerinizi Belirleyin

Bird, haftanın her gününde yapmanız gereken önceliklerinizi belirlemenizi önerir.” Pazartesi sabahı listenizi beraber çalıştığınız kişilere gösterin ve onlar için gerekli her hangi bir değişiklik olup olmadığını sorun. Eğer listenize yeni bir madde eklerlerse, gerçekten programınızı değiştirmeleri gerekip gerekmediğini sorun.

5. Esnek Olun

Almak ve vermek arasında bir denge yoktur, bu yüzden rahat olun ve patronunuzun yaptıklarınızın karşılığını vermesini umun.

Simmen, yakın bir zamanda bir ameliyat olduğunu ve patronunun iyileşme sürecinde evden çalışmasına izin verme konusunda çok esnek davrandığını anlatmıştır. Karşılığında ise Simmen, ameliyat randevusunu önemli bir görevi olmadığı bir zamana denk getirmiştir.

6. Acil Durumlara Hazırlıklı Olun

Eğer çocuğunuz varsa veya yaşlı biriyle ilgilenmeniz gerekiyorsa, yani özel hayatınız sizi çağırdığında ofisten çok ani bir şekilde ayrılmanız gerekebilir. Ve bu durumlara hazırlıklı olmaya çalışırken kendinizi çok büyük bir stres altında hissedersiniz.

Wilson: “Müdürünüzün toplantı odası ayarlamak gibi işleri yapmayı bildiğinden emin olun veya her an ofisten çıkıp gitme ihtimalinize karşı gerekli olan bütün bilgileri içeren dokümanları önceden hazırlayın.” demiştir.

7. Sağlığınıza Dikkat Edin

Son olarak eğer gerekiyorsa, patronunuza nazik bir şekilde dinlenmek için zamanınız olmadığı takdirde gerçek potansiyeliniz ile çalışamayacağınızı, hafta sonlarına, gecelere ve tatillere ihtiyacınız olduğunu söyleyin.

Kossek, sağlıkları için yöneticilerin de boş zamana ihtiyacı olduğunu belirtmiştir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu