Kariyer ve İş

CEO’ların endişeleri

Dev firmaları yöneten bin 268 CEO’nun yüzde 72’sine göre, önümüzdeki üç yıl bir önceki 50 yıldan daha kritik olacak. CEO’ların bu üç yıl için stratejik önceliği ise inovasyonu desteklemek

GEÇTİĞİMİZ günlerde önemli bir araştırmanın sonuçlan açıklandı. Dünyanın en büyük 10 ekonomisindeki dev şirketleri yöneten bin 268 CEO’nun katıldığı bu araştırmanın odak noktası, değişim. Cirosu 500 milyon ile 10 milyar dolar arası şirketleri yöneten bu CEO’lar, yaşanan değişime ilişkin kaygılarını, beklentilerini ve stratejilerini aktarırken iş dünyasının geleceğine ışık tutan önemli ipuçlarını da veriyorlar.

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG tarafından hazırlanan Küresel CEO Araştırması’nın başlığı “Ya şimdi ya hiç!”. Araştırma oldukça kapsamlı ve pek çok soruya yanıt arıyor. Ancak bizim en merak ettiğimiz konu CEO’larm inovasyon konusuna nasıl yaklaştıkları. Ve beklediğimiz gibi, araştırmada hem inovasyon hem de inovasyonun etrafında şekillenen ilginç tespitler ve yorumlar yer alıyor. Türkçe olarak Kmpg.com. tr adresinden ulaşabileceğiniz araştırmaya katılan CEO’larm çoğunluğu, teknolojik inovasyonun ekonomi içerisindeki gücü ve hızının işletmeler için bir dönüm noktası yarattığım söylüyor. CEO’larm yüzde 41’i, üç yıl içinde şirketlerin ciddi dönüşümlerden geçeceği tahmininde bulunuyor. Bir önceki yıl yapılan araştırmada bu şekilde düşünen CEO’larm oranının yüzde 29 olduğunu hatırlatalım. CEO’larm yüzde 72’sine göre, önümüzdeki üç yıl bir önceki 50 yıldan daha kritik olacak.

Peki, CEO’lar inovasyon konusunda ne düşünüyor? Önümüzdeki üç yıl için ilk beş stratejik önceliklerini sıralayan CEO’lar birinciliği yüzde 21 ile inovasyonu teşvik etmeye veriyor. Oran çok yüksek gibi görünmüyor. Ancak CEO’larm yüzde 77 ile büyük çoğunluğu inovasyonu açık hedeflerle ve amaçlarla işletme stratejilerine dahil etmenin önemli olduğunu söylüyor. Bununla beraber, sadece yüzde 28’i kuramlarının inovasyon kültürünü önemli oranda destekleyebileceğini veya “Hızlandırılmış” kategorisine aldığını belirtiyor. Yani dünya devleri bile konunun önemini biliyor ancak uygulamaya nasıl geçirebilecekleri konusunda henüz bir formül bulmuş görünmüyor.

Tabii bu durum bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. CEO’ların endişelerini tetikleyen konulardan biri değişimi giderek hızlandıran teknoloji. Yüzde 77’si, kuramlarının yeni teknolojilere ayak uyduramayacağından endişe duyuyor. CEO’ların yaşanan hızlı değişime buldukları formüllerden bir diğeri de, işbirliği. Yüzde 58’i önümüzdeki üç yıl içinde işbirliğine dayalı büyüme ile paydaş değerini yükseltmeyi amaçlıyor. Daha önce örneklerini de paylaşmıştık; teknoloji ve inovasyonun tetiklediği değişime ayak uydurmanın bir yolu da güçleri birleştirmek. ..

Bu arada KMPG Türkiye Başkanı Murat Alsan, 2017 yılında Türkiye’nin de araştırmaya katılmasını sağlamak için iş dünyasını bu çalışmanın bir parçası olmaya davet ediyor.

İNOVATİF
Modern pilin babasından yeni nesil batarya

Lityum iyon pilin mucidi John Goodenough, meğer şarj sorununa çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürüyormuş. Austin Texas Üniversitesi Cockrell Mühendislik Fakültesi’nde profesör olarak görev yapan 94 yaşındaki John Goodenough ve ekibi, günümüz telefonlarında kullanılan lityum iyon pillere göre üç kat daha fazla enerji depolayabilen yeni bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. Yeni pillerin patent çalışmaları sürüyormuş.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu