İş Fikirleri ve İş Kurmak

Çok Kazandırabilecek Yatırım Mersin Balığı Yetiştirmek

Çok Kazandırabilecek Yatırım Mersin Balığı Yetiştirmek

İşte kilosundan 10 bin dolarlık ”siyah havyar” elde edilen balık…

Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Atar, Mersin balığının geçmişinin çok eskilere dayandığını bu nedenle de ”fosil” ya da ”dinozor” balık olarak adlandırıldığını da söyledi.

250 milyon yıldır yaşadığı tahmin edilen Mersin balığının en önemli özelliğinin siyah havyar olduğunu belirten Atar, bunun da dişi Mersin balığından elde edildiğini bildirdi.

Atar, AÜ Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü tarafından, Eskişehir Çifteler’deki Araştırma ve Uygulama İstasyonu’nda bu balıklara ait türlerden çok sayıda yetiştirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

”15 yıl önce bir araştırma kapsamında 450 Sibirya Mersin balığı yetiştirmeye başladık. Onlardan şu an istasyonumuzda yaklaşık 150 tane kaldı. Ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen, ‘Türkiye’deki Mersin Balığı Popülasyonlarının İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirilmesi ve Stok Takviyesi Projesi’ kapsamında, Devlet Su İşleri’nin Amasya Yedikır’da bulunan tesislerinde üretilenler, Sakarya, Yeşilırmak ve Kızılırmak’a bırakıldı. Biz de Ankara Üniversitesi olarak Bakanlıktan bu balıklardan talep ederek aldık ve istasyonlarımızda yetiştiriyoruz.”

Bir Mersin balığının 8-10 yaşında yumurta verecek olgunluğa eriştiğini ifade eden Atar, genellikle balık yumurtasına ”havyar” denildiğini ancak bunların içinde Mersin balığından elde edilen ”siyah havyar”ın en değerlisi olduğunu anlattı.

Atar, yumurtlama dönemlerinde canlı olarak yakalanan Mersin balıklarınnın, yumurtaları çıkarıldıktan sonra karınlarının tekrar dikilerek, suya yeniden bırakıldığını, bu sayede bir balıktan birçok kez siyah havyar alınabildiğini de dile getirdi.

İstasyonda Mersin balığı dışında aynalı alabalık, sazan, tilapia, koi ve ot sazanı türüne ait balıklar da yetiştirdiklerine dikkati çeken Atar, bir yılda 30 ton balık ürettiklerini söyledi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Aslında olabilir miş yapılabilir yalnız bunun için yine sermaye gerekli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu