Kariyer ve İş

Dikkat Çekici Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Özgeçmiş nasıl hazırlanır? İşyerine yapılan başvuruların en önemli noktasından biri olan özgeçmiş, firmalar ile işe alım sürecindeki kişilerin ilk karşılaşmasını temsil eder. Bu anlamda özgeçmiş hazırlamak oldukça kolay gibi görünse de aslında içerisinde farklı farklı püf noktaları barındıran ve dikkate alınması gereken en önemli konulardan biridir.

Özgeçmiş Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi özgeçmiş işe alınacak kişi ile işverenin ilk karşılaşmasını yani ilk intibasını simgeler. Dolayısıyla göründüğünden çok daha fazla önem taşıyan özgeçmiş kavramını iyice anlamak gerekir. En basit tabirle başvuruyu yapacak kişinin en temel bilgilerini içeren belgeye özgeçmiş denildiğini söyleyebiliriz. Başka bir tabirle karşı tarafın sizi tanımasını ve işe alım konusundaki kararını etkileyecek, mülakattan önceki ilk adımdır.

Dikkat Çekici Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
Dikkat Çekici Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?  

Özgeçmişte Hangi Bilgiler Yer Alır?

Sizinle ilgili en temel bilgileri içeren bu belgede yer alması ve eksik olmaması gereken bilgiler;

  • Kimlik bilgileri
  • Eğitim bilgileri
  • Yabancı dil bilgileri
  • Beceriler
  • Uzmanlık alanları
  • İş deneyimleri
  • Alınan belgeler, sertifikalar ve eğitimler
  • İlgi alanları, hobiler
  • Referanslar olarak sıralanabilir.

Bu bilgiler işe alım aşamasında karşı tarafın sizi yakından tanımasına ve bu aşamada sizin kendinizi ifade etmenizde size kolaylık sağlayacak olmazsa olmaz unsurlar niteliği taşır.

Özgeçmişin Görünümü Nasıl Olmalı?
Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Özgeçmişin Görünümü Nasıl Olmalı?

İyi hazırlanmış bir özgeçmiş hazırlamak tam anlamıyla sizin konuşmayan haliniz gibi, sizi ifade edecek nitelikte olmalıdır. Özgeçmiş gereksiz bilgilerden arındırılmış, sade, aynı zamanda bir yapbozun parçaları gibi sizinle ilgili parçaların birleşmiş halinde düzenlenmiş olmalıdır. Kişinin iş süresi ve tecrübesine göre 1-3 sayfa arasında hazırlanmış olmasına özen gösterilmeli, ancak yazılar sıkışmış ve rahatsız edici şekilde olmamalıdır. Daha profesyonel gözükmesi adına, el yazısı değil bilgisayar platformunda yazılmalıdır. Bilgisayarda özgeçmiş hazırlanırken dikkat edilecek önemli nokta ise seçeceğiniz yazı tipidir. Genel olarak timesnew roman yazı tipi tercih edilir, eğik, italik ve gereksiz göz yoran yazı tiplerinden kaçınılmalıdır.

Mutlaka inceleyin: Kariyer ve İş
Etkileyici Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
Etkileyici Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Etkileyici Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Yapılan başvurunun olumlu sonuç vermesini herkes ister. Ancak bizi avantaja götürecek olan şey ilk görünüşte özenilmiş, düzenli ve dürüst bir özgeçmiş hazırlamak olacaktır. Bu anlamda etkili bir özgeçmiş hazırlamak için ne yapmak gerekir, aşağıdaki maddelere birlikte göz atalım:

  • Hazırlanan özgeçmişte dürüst bilgiler yer almalıdır. Bu size mülakatta da kolaylık sağlar. Yanlış veya eksik bilgi sizin zararınıza olur ve karşı tarafın güveni sarsılır.
  • Abartısız, az ve öz olarak hazırlanan bir özgeçmiş gerek sadeliği sayesinde gerekse isteneni kolayca ifade etmesiyle karşı tarafı memnun eder.
  • İyi hazırlanmış bir özgeçmiş imla hatası ya da noktalama yanlısı içermemeli. Özensiz ve dikkatsiz hazırlandığı düşünülür bu da eksi puan olarak yansır.
  • Başvuruda bulunan pozisyon ile özgeçmiş mutlaka uyuşmalıdır. İlanda bahsedilen kriterlere uyum sağlamıyorsanız özgeçmiş çok düzgün gözükse bile mülakata çağırılmayabilirsiniz.

Dürüst, sade, redaksiyon gerektirmeyen ve uyumlu pozisyona yapılmış bir iş başvurusuna gönderilen özgeçmiş mülakat öncesinde sizi uygun pozisyona bir adım daha yaklaştırır.

Özgeçmiş Nedir?
Özgeçmiş Nedir? – Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Sıkça Yapılan Özgeçmiş Hataları Nelerdir?

Deneyim ve özgeçmişte belirtilen bilgilerin uyumsuzluğu doğruluktan uzak olduğu için hatadır. Dosya formatında kaydedilmemiş, ad -soyadı şeklinde kaydedilmemiş bunun yerine saçma isimler ile bezenmiş bir word dosyası ciddiyetten uzak bir görünüm sunar.

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu