Dönerci Bayilikleri

Döner Restoran İşletmecileri Girişimci Arıyor

Döner Zincirleri Girişimci Arıyor.

Bir zamanların her köşe başında bulunan dönercileri, artık en popüler girişim sahalarından biri oldu. TAB Gıda’dan Simit sarayına. İzzet Çapa’dan bibuçuk restoranlara kadar herkes döner restoran zinciri kuruyor ve bu zincire katacakları yenî halkalar arıyor. Bu girişimlerin ortak amacı ise hem yurt içinde, hem de yurt dışında dönere bir marka değeri katmak…

donercilik

Restoran işletmeciliği, son yıllardaki girişimcilik eko sisteminin en dinamik ve vazgeçilmez alanlarından birini oluşamıyor. Bu alanda büyük sermaye grupları da var, küçükler de… Dahası restoran çeşitliliği de son derece fazla.

Kimi casual restoranlarla büyümeyi, kimisi ise basit ancak kolay algı yaratan bir konseptle fark yaratmayı tercih ediyor.

Fast food zincirler, restoran girişimciliğinin çok ilgi gören sahalarından. Son dönemde bu sahanın en popüler yatırım alanı ise hiç kuşkusuz döner restoranlan. Kâr marjının yüksek ve yatırım maliyetinin nispeten diğer restoran modellerine göre daha uygun olması, döner restorancılığının ilgi görmesindeki önemli nedenlerden.

TAB Gıda dan Simit Sarayı’na, bibuçuk restoranlardan Komagene’ye kadar yeme içme sektörünün içinde yer alan ya da bu sektörü yakından takip edenler bu alanda kendi markasını yaratmaya başladı.

Kimisi İstanbul odaklı büyümeyi tercih ederken kimisi de gözünü yurt-dışına dikmiş dunımda. Zira özellikle Avrupa ülkelerinde döner, çok fazla tüketilen bir yiyecek. Bu alanda girişim yapan yatırımcıların amacı ise kendi zincirlerini kurarak, hem yurtiçinde hem de yuıt dışında dönere bir marka değeri kazandırmak…

BİBUÇUK ADIYLA AÇACAK

Örneğin bu girişimciler arasında ünlü restoran zinciri bibuçuk’un sahipleri Hakan Akalın, Mehmet Akkent ve Devrim Sirmen yer alıyor. Yine ‘bibuçuk’ markasıyla döner restoran zincirleri kurmaya karar veren bu üç girişimci, dürüm döner, ekmek arası döner, www.myfikirler.com sandviç döner, pilav üstü döner ve porsiyon döner çeşitleriyle hizmet veriyor. İlk şubelerini İstanbul’un Bağdat Caddesi’nde açtıklarını söyleyen Sirmen, şöyle devam ediyor:

“Dönerde metrekare olarak çok büyük yerlere ihtiyaç duyulmuyor. Bu da hızlı bir büyümeyi beraberinde getiriyor. Her bölgede rahatlıkla uygulanabilir olması, herkese hitap eden, işletme ve yatırım yükü az olan ve en önemlisi kısa sürede büyüme potansiyeline sahip bir işletme olması nedeniyle bu alana girmeye karar verdik. İlk etapta, iyi noktalarda 10 adet restoran açmayı planlıyoruz.”

DÜNYA DEVİ DE DÖNERCİ

Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s gibi dünya markalarını bünyesinde bulunduran TAB Gıda da ‘Usta Döner’ adıyla döner restoran zinciri kuruyor. TAB Gıda, 2011 yılından bu yana yerli fast food markası yaratmak üzerine çalışıyordu.

Yeme içme sektöründeki portföyünü tamamlamak adına bir döner markası yaratmak için kolları sıvayan şirket, kendi fabrikasında fason üretim yapacak. TAB Gıda, ilk etapta İstanbul’da Ataşehir, Eyüp ve Avcılar’da üç restoran açacak.

Döner konusunda girişim yapan bir başka isim ise Simit Sarayı’nın kurucu ortaklarından Haluk Okutur… ‘Tadı’ ismiyle döner zinciri kuran Okutur’u, döner pazarında markalaşmanın olmaması bu yatırımı yapmaya yöneltmiş. İlk şubesini Taksim’de kurduğu kahve zinciri Doqa’nın hemen yanında açan Tadı, yıl sonuna kadar İstanbul’da 45 noktaya ulaşacak.

YANAR DÖNER DÜKKAN AÇTI

Gece kulübü ve restoran işletmecisi izzet Çapa da Yanar Döner adında yeni bir restoran açtı.

Murat Özalp ile ortak olarak açtığı ve konseptin şeffaflık olarak belirlendiği mekânda müşteriye kendi dönerini tasarlama seçeneği sunuluyor.

Tüketicinin yeme alışkanlıklarına farklılık getirme iddiasıyla yola çıkan işletmede menüye Mykonos Döner, Osmaniı Döner, Ayrılık Acısı gibi çeşitler eklenmiş. Tatlı menüsü için yurt-dışından getirilen makinede ise çikolatalı ve meyveli dönerler hazırlanıyor, ilk şubesini City’s Mahalle projesinde açan Yanar Döner, birkaç ay içerisinde İstanbul Anadolu ve Avaıpa yakasında 10 adet Yanar Döner şubesi daha açmayı hedefliyor.

İNŞAATTAN TAVUK DÖNERE

Yaklaşık üç yıl önce ailesinin inşaat alanındaki çalışmalarında edindiği ticaret deneyimini gıda alanında değerlendirmeye karar veren Zafer Kılıç da bu alana yatırım yapan başka bir girişimci. Kılıç, Bayim Olur musun? Fuarı’nda bu alana girme kararı almış.

Gıda ve perakende sektörlerinde yaşanan büyümeden yola çıkarak girdiği bu alanda kendine büyük hedefler çizdiğini söyleyen Kılıç, myfikirler.com “Ticaret hayatım henüz 13 yaşındayken, sahibi olduğumuz Kılıç inşaat şirketinde başladı. 2008’de ikinci kuşak olarak aile şirketinden aynldım ve gıda perakendeciliği sektörünü tercih ederek, Kümes Mini Restoran’ı kurduk” diyor.

İstanbul ve Kocaeli’nde toplam 20 şubeyle faaliyet gösteren Kümes için bugüne kadar 5 milyon TL’lik yatırım yapılmış. Yurt dışından da master franchise teklifleri aldıklarını ifade eden Kılıç, yakın zamanda Almanya, Ingiltere, Azerbaycan, Irak ve İran’a şubeler açacaklarını sözlerine ekliyor.

Bunun yanı sıra Bursa Kebap Evi’nin de döner restoran girişimi bulunuyor. Helvacı Grup bünyesindeki Bursa Kebap Evi, 2011 yılının sonundan itibaren kardeş markası Dönerc-hi’yi faaliyete geçirdi. Şu an altı şubeyle faaliyet gösteren markanın yurtdışına da açılması hedefleniyor.

İLK RESTORAN ÇİN’E

Döner girişimi yapmaya karar veren markalardan biri de etsiz çiğköfte zincirinde Türkiye’nin bilinen ismi Komagene. Ancak Komagene bu girişimini bir adım daha ileriye taşıyarak ilk yatırımını Çin’de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nin merkezi Yinchuan şehrinde ‘d’gene’ (Dönergene) markasıyla yaptı. Döner ve tavuk kızartmadan oluşan konseptiyle hizmet veren Dönergene, İstanbul’da da ilk şubesini açtı.

Bu yıl içerisinde başta İstanbul olmak üzere, önümüzdeki yılın sonunda toplamda en az 20 şube açmayı düşündüklerini söyleyen Dönergene Franchise Müdürü Hakan Şahin, Türkiye’de toplam 2,5 milyon dolar yatırım planladıklarını belirtiyor.

Çin’in nüfusu, ekonomisi ve farklılığı ile dünyanın ilgi odağı konumunda olması nedeniyle ilk yatırımlarını Çin’e yaptıklarını ifade eden Şahin, “Özellikle fried chicken pazarı ve Çinlilerin ete karşı duyarlılığı bizler için de ilham verici oldu. Başta yakın coğrafya Avrupa ülkeleri olmak üzere Afrika ve Amerika kıtasında yakın zamanda şubeler açacağız” diyor.

Türkiye’de döner ekmek satan büfe sayısının 30 bin civarında olduğu, bunların cirosal büyüklüğünün ise 1,5 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlara İskender ve porsiyon döner sunan restoranlar dahil değil. Yurt dışında yaşayan gurbetçiler sayesinde döner Avrupa’da da oldukça çok tüketilen bir yiyecek. Avrupa ülkelerinde yaklaşık 100 bin döner büfesi bulunuyor ve bu büfelerin cirosunun ise 9 milyar Euro civarında olduğu tahmin ediliyor. Avrupa’da kurulan döner fast food zincirlerinin bazıları 300 şubeye kadar ulaşabiliyor. Dönerin Uzakdoğu ülkelerinde de zncirleşmeye başladığı ifade ediliyor.

Burcu Tuvay / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu