Güncel Ekonomi HaberleriMakaleler

E-Ticaretin Öncü Siteleri

E-ticaretin öncüleri milyonlara ulaştı

Private shopping ve fırsat siteleriyle büyük bir ivme kazanan e-ticaret sektörü, bu siteler sayesinde Türkiye’de online satış kavramı yarattı. Şimdi hızlı büyüme yine bu alanlarda devam ediyor. Ancak özel bir alana odaklanan, ihtisaslaşan internet sitelerinin de geleceği açık gözüküyor.

Türkiye’de internet kullanıcılarının şu anda sadece yüzde 4’ü internet üzerinden alışveriş yapıyor. Bu oranında birkaç yıl içinde yüzde 25’e çıkması hedefleniyor. M-ticaretin de bir yandan geliştiği göz önünde bulundurulursa, pazarın şimdiden ne kadar çok büyüyeceğini tahmin edebiliriz.

Sektör öncüleri, sektöre yeni girecek şirketler için sürekli onlarla iletişimde. Bu sektörde bilgi alışverişi son derece hızlı. Hemen hemen bütün oyuncular pazarın büyümesi için çaba sarfediyor. Öncüler, üye sayılarını milyonlara ulaştırmış durumda. Artık bu siteler bir AVM kadar iş yapıyor. E-ticaret sitelerinin yarattığı istihdam da önemli boyutlara ulaşmış durumda.

GİTTİGİDİYOR.COM
14  milyonun üzerinde satış işlemi yaptı

43 ülkede faaliyet gösteren, dünyanın en büyük online Pazar yeri eBay’in Türkiye’deki iştiraki GittiGidiyor.com, 7 milyondan fazla kayıtlı üyesi, 20 milyonu aşkın aylık ziyaretçisi ve 4 milyonu aşkın anlık satış fırsatı ile Türkiye’nin en işlek alışveriş merkezlerinden biri. GittiGidiyor.com, Burak Divanlıoğlu, Tolga Kabataş ve Serkan Borançılı tarafından 3 ortaklı bir şirket olarak kuruldu. 2001’de yaym hayatına başladı. 2011 yılı Mayıs ayında eBay GittiGidiyor’un yüzde 93’ünü 217.5 milyon dolar şirket değeri üzerinden satın aldı.

GittiGidiyor.com’da her 7 saniyede bir satış adediyle aylık 400 binin üzerinde satış gerçekleştiğini söyleyen GittiGidiyor.com genel müdürü Cenk Angın, “Kurulduğu günden bu yana 14 milyonun üzerinde satış işlemi gerçekleşti. Ziyaret sayısı ve marka bilinirliliği ölçümlerine göre GittiGidiyor.com, bu pazarın en büyükleri arasında yer alıyor” diyor.

4    milyon ürün içinde en çok paya sahip kategoriler sırası ile kitap & dergiler, elektronik, giyim & aksesuar ve koleksiyonu. GittiGidiyor’da her gün cep telefonu, fotoğraf makinesi, bilgisayar, giyim ve mücevher ürününden, para, pul, plak, tespih, eski kitap, dergi ve benzeri koleksiyon malzemelerine kadar milyonlarca ürün satışa sunuluyor.

SAHIBINDEN.COM
Üye sayısı yüzde 1000 arttı

Sahibinden.com, e-ticaret sektörüne yön veren şirketler arasında. Aksoy Group bünyesinde, 2000 yılında kuruldu. 230 çalışanı, ayda 22 milyon tekil ziyaretçinin yarattığı 2.5 milyara yaklaşan sayfa görüntülemesi ile sahibinden.com, 2,8 milyon aktif ilanı ve on binlerce ürün çeşidiyle Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından birisi olma özelliğini taşıyor.

Üye sayısı 2006’dan bu yana yüzde bin artan sahibinden.com, Deloitte Teknoloji Fast50 2010 Programı’nda Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketleri arasında, yüzde 2 bin 400 büyüme oranı ile üçüncü olarak yer aldı.

Sitede bu yılın ilk üç ayında 27 saniyede bir vasıta ve emlak kiralanıyor ya da satılıyor durumda.

Sahibinden.com pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı Emre Erşahin, rakamlarla siteyi şöyle anlatıyor: “2011’de 18 milyon ilan girildi. 2011’de ziyaret başına 35 sayfa görüntülendi, en az 18 dakika geçirildi. 2011’de ayda ortalama Facebook’ta 200 bin ilan paylaşıldı. 2012 haziran verilerine göre sahibinden.com iPhone uygulaması 650 kullanıcı sayısına ulaştı.”

Sahibinden.com’da kadın kullanıcılar, giyim ve aksesuardan sonra en çok cep telefonu, kol saati, ev ve dekorasyon kategorilerinden alışveriş yapıyor. Erkek kullanıcılar ise bilgisayardan sonra en çok cep telefonu, kol saati, fotoğraf makinesi ve oyun konsolu kategorilerinden alışveriş yapıyor.

HEPSİBURADA.COM
15.5 milyon kişi ziyaret ediyor

12 yıl önce kurulan Hepsiburada. com, 2 milyon müşterisi ve 2 bin tedarikçisiyle 30 kategoride 360 bin ürün satıyor. Türkiye’nin en büyük AVM’si olarak değerlendirilen hepsiburada.com 10 milyon kayıtlı üye ve 15.5 milyon toplam ziyaret ve 7.5 milyon tekil ziyaretçi sayısına ulaştı. Dünyanın 7 kıtasından sipariş alan hepsiburada.com, yaygın ve güçlü tedarikçi ağıyla, online alışveriş pazarının kriterlerini belirleyen ve istikrarlı adımlarla e-ticareti Türkiye’ye sevdiren bir marka.Doğan online CEO’su Yenal Gökyıldırım, “Hepsiburada.com 12 yıl önce online alışveriş pazarına artı değer katmak ve internet kullanıcılarının her sektördeki ihtiyaçlarını en geniş ürün yelpazesi ve en iyi hizmet kalitesiyle karşılamak için yola çıktı. Kurulduğu tarihten beri sürekli kendini geliştiren hepsiburada.com, Türkiye’de en çok bilinen, en çok kazanan, en çok alışveriş yapılan alışveriş sitesi olarak sektördeki liderliğini sürdürüyor” diyor.

LİMANGO
5 milyona yakın üyesi var

Limango, e-ticarette uzman Alman Otto Group’un yüzde 100 iştiraki olan bir şirket. Otto Group 11.4 milyar Euro’luk cirosu, 20 ülkede 123 şirketi, 50 binden fazla çalışanıyla 60 yılı geride bırakmış bir şirket.

Limango Türkiye’nin bugün 5 milyona yakın üyesi bulunuyor. Aylık 15 milyon ziyaret, aylık sayfa gösterimi ise 150 milyonun üzerinde. Ziyaretçinin sitede geçirdiği ortalama süre de 8-10 dakika arasında. Limango’nun geçen yılı ciro ve üye sayısı anlamında üç kat büyüme ile kapattığım söyleyen Otto Türkiye CEO’su Gülfem Toygar, “Bu yıl da satış anlamında önemli hedefleri var. Sektöre yön veren lider oyunculardan biriyiz. Limango, bugün 5 milyona yaklaşan üye sayısıyla Türkiye’nin her yerine ulaşıyor. Üyelerimizin yüzde 65’i kadın, yüzde 35’i ise erkek kullanıcılardan oluşuyor. 25-45 yaş arası üyelerimizin yarısı üniversite mezunu” diyor.

Limango’dan en çok alışveriş yapan şehirler sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Muğla, Adana, Balıkesir, Eskişehir. En çok tekstil ürünleri satılıyor.

TRENDYOL
3 saniyede 1 ürün satılıyor

Trendyol’un kurucu ortaklan O arasında Demet Mutlu, Begüm Tekin , Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Tiger Global var. 5 milyon aktif üyesi ve 12 milyon ziyaretçisi bulunan Trendyol.com’da her 3 saniyede bir ürün satılıyor. Modagram.com ile birlikte Trendyol. com bünyesinde 800 kişi çalışıyor. 2 yıl içerisinde 50 milyon dolarlık yatırım aldıklarını söyleyen Trendyol.com’un CEO’su Demet Mutlu, “18 Mart’ta ikinci yılımızı kutladık. Geçen yıl yüzde 300 büyüdük” diyor.

Mutlu, son dönemde internetten alışveriş yapan tüketicinin satın alma alışkanlıklarında değişiklikler gözlemlediklerini belirtiyor. Ûmeğin, internetten alışveriş yapan erkeklerin büyük çoğunluğu teknoloji ürünlerini satın alıp, giyimde özel alışveriş sitelerini tercih etmezken son dönemde erkeklerin de giyim için internetten alışveriş yapmaya başlamış. Mutlu, “Moda ağırlıklı bir site olduğumuz için Trendyol.com’da giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorileri en çok satın alınan kategoriler. Bunlan kozmetik takip ediyor. Ev eşyalan ve çocuk giyim de satışların hızla artığı kategorilerden diyebiliriz” diyor.

MARKAFONİ
Global marka olma yolunda

Türkiye’nin ilk özel alışveriş kulübü Markafoni, Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, Ukrayna ve Yunanistan’da da özel alışveriş kulübü olarak faaliyet gösteriyor. Hisselerinin %70’i 129 ülkede faaliyet gösteren, dünya multimedya devi Naspers’a bağlı M1H-Allegro’ya ait olan Markafoni, global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Markafoni’nin kurucusu Sina Afra, Türkiye’de ve dünyada dikey e-ticaret siteleri olarak adlandırabilecekleri e-ticaret sitelerinin yaygınlaşacağını ve insanlann bu büyük siteler aracılığıyla online alışverişlerini yapacaklannı söylüyor. Afra, dünyanın e-ticaret pazarı en büyük olan Amerika, İngiltere, Japonya, Almanya ve Çin gibi ilk 5 ülkesinin toplam e-ticaret hacminin 500 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Afra, şöyle devam ediyor: “Türkiye bu listede Fransa’dan sonra yedinci sırada yer alıyor. 2006’dan bu yana Türkiye’deki e-ticaret pazarı hızla büyüyor. Hatta 2011 yılı itibanyla Türkiye yıllık yüzde 68’lik toplam büyüme hızıyla Hindistan’ın (yüzde 118) ardından Çin ile beraber dünyanın “en çabuk büyüyen ikinci e-ticaret pazarı” olacak.”

GROUPON/ŞEHİRFIRSATI
Yüzde 90’a varan indirim sunuyor

Dünyayı kasıp kavuran kolektif satın alma fenomenin mucidi ve dünya lideri Groupon, 2008 yılının Kasım ayında Chicago’da kuruldu. Group“Grup” (Group) ve “Kupon” (Coupon) kelimelerinden yola çıkılarak oluşturulan ve temelinde “internette grup olup, indirimli hizmet almak” fikri yatan Groupon, “Dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı büyüyen şirket”i olarak 6 kıtada ve içinde Türkiye’nin de bulunduğu 44 ülkede 6 bin 500 çalışanı ile faaliyet gösteriyor.

Dünyanın en büyük live-shopping platformu olan Groupon’un Türkiye markası SehirFirsati.com ise 23 Nisan 2010’da açıldı. www.sehirfirsati. com, tüm Türkiye’de yemeden-içmeden eğlenceye, güzellikten sağlığa, sinemadan kültür sanata minimum %50 olmak üzere %90’a varan indirimlerle şehir fırsatları sunuyor. Üyelere restoranlardan, spa, kuaför ve güzellik merkezlerine, paint ball, bovvling gibi aktivitelerden kişisel gelişime kuru temizleme servislerinden otopark üyeliklerine birçok farklı alanda fırsat sunuluyor ve hepsi farklı kişiler tarafından takip ediliyor ve satın almıyor.

Türkiye’de sehirfirsati.com, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Samsun, Kocaeli gibi büyükşehirlerde olmak üzere her gün üyelerine 30’un üzerinde fırsat sunuyor.

SehirFırsatı, iş ortaklan için dünyadaki 44 farklı ülkede 70 milyonun üzerindeki Groupon üyesine ulaşmak için bir köprü pozisyonunda. Türk işletmeler Groupon aracılığıyla yurtdışmda etkin pazarlama faaliyetleri gerçekleştirebiliyorlar.

Özge Yavuz / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

2 Yorum

  1. Antalya Oto Kiralama konusunda uzman kadromuzla sizlere online olarak hizmet vermekteyiz Lİmango Yalan oldu :d sahibinden on numara bır fırma

  2. Oldukça Başarılı Firmalar, Bunlar Gibi Olmak İsteyen Binlerce Genç Var. İnanıyorum Onlarında İçlerinde Farklı Olanlar Bu Şekilde Başarılı Olacaktır, Markafoni Olmak Değil Ondan Farklı Olarak Hayata Devam Etmek Gerek..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu