Kariyer ve İş

Eğer Fazla Kalifiye Bir Adaysanız Kilit Mülakat Sorularını Nasıl Cevaplarsınız?

Özellikle işsizliğin yüksek olduğu ve finansal kriz yaşanan durumlarda pek çok aday kendi vasıflarının altında özellikler gerektiren işlere başvururlar. Peki fazla vasıflı bir aday olmanız mülakata çağrılmayacağınız anlamına gelir mi? Eğer doğru davranırsanız gelmez.

İlk olarak kendinizi aranan özelliklere aşağı yukarı yüzde yüz uyan finalistlerden biri olduğunuz düşüncesine alıştırın. İK direktörü ve ‘İşe Aşmadan Ünce Sormanız Gereken 96 Harika Mülakat Sorusu’ adlı kitabın yazarı Paul Falcone “Hiçbir zaman kusursuz bir aday bulamayacaksınız” diyor. “Herkes ya fazla ya da eksik olacaktır”.

Eğer şanslıysanız müstakbel patronlarınız yetenek birikiminizin ve deneyimlerinizin, size sunulan pozisyonun çok üstünde olmasından mutluluk duyabilir. Bir IT sorumlusu ve Technisource’un yöneticilerinden biri olan Greg Gary “Bazen müşterilerimiz fazla vasıflı adayları tercih ediyor” diyor. “Teoride iyi bir yönetici etrafında kendisinin bilmediklerini bilen kişiler bulundurmayı tercih eder”.

İkinci adımda şunu anlamalısınız: özgeçmişinizde gizlemeyi başardığınız deneyimlerinizi mülakatta saklayamayabilirsiniz. Bir danışman ve ‘Sorunlarınızı İşe taşımayın: Başarıyı Engelleyen Ailevi Sorunları Aşmak’ adlı kitabın yazarı Sylvia Lafair “Kendinizi yanlış değerlendiriyorsanız, başkalarına pazarlayamazsınız” diyor.

Hatta, “Adayın fazla vasıflı olduğu gerçeğini mülakatın başında kabul edip bunu hiç unutmaması daha iyidir” diyor Falcone. Bu yüzden, fazla kalifiye bir adayın karşılaşabileceği soruları ve bunlara verilebilecek etkili cevapları araştırın.

Pek çok yeteneğinizi kullanamayacağınız bir işte sizi ne motive edebilir?

Bir insan kaynakları ya da işe alım direktörünü en çok endişelendirmesi gereken nokta açık pozisyonun sizi teşvik etmeye yetmeyeceği olmalıdır. Vasıflarınızın altında gereklilikleri olan bir işin, becerilerinizi zorlayıp sizi geliştireceğini savunamayacağınıza göre, başka bir yaklaşım denemelisiniz.

“Hiçbir zaman şevkiniz, öğrenmeye ve insanlara bir şeyler öğretmeye olan açlığınız söz konusu olduğunda asla fazla kalifiye olamazsınız” diyor Lafair. “Kendinizi satıyorsunuz, vasıflarınızı değil”

Şirketin kısa vadede görünüşünü değerlendirdiğinizde, yakın bir zamanda bir terfi beklememeniz gerektiğini görüyorsunuz. Bu sizin için sorun olur mu? Olmazsa neden?

Tabi ki, “Hiç problem değil. Ne kadar çalışırsam çalışayım bana hiçbir faydası olmayacak bir işte çalışmak harika olurdu” diye cevap vermeyeceksiniz. Ama “Günlük işlerimi yaparken, firmanız hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmek isterim. Ekonomi düzeldiği anda şirketinizin bana daha büyük olanaklar sunacağından şüphem yok” diyebilirsiniz mesela.

Açıkçası, bu kurumun nasıl olup da sizi elinde tutabileceğini anlamıyorum. Sıkılıp bunalmayacak mısınız?

Firmaların bir başka korkusuysa, ekonomi düzelir gibi olduğu ilk anda sizin başka ufuklara yelken açmanızdır. “İşe alım departman direktörü eğer fazla kalifiye birini işe alıyorsa, o kişinin iş aramaya devam edeceğini iyice anlamalıdır” diyor Gary. Onların bu korkusunu, o firmada gelebileceğiniz olası pozisyonların sizin profesyonel gelişiminiz için olumlu olduğunu düşündüğünüzü söyleyerek cevaplayın.

Neden bu şirkette kalacağınıza inanmalıyım?

Sağduyulu firmalar sizin hak ettiğinizin altında standartlarda bir işiniz de olsa o firmaya bağlı kalıp kalmayacağınızı bilmek isterler. Bu durumda da geçmişinizde bunu nasıl başardığınıza dair örnekler vermelisiniz. “Eğer özgeçmişiniz bir sürü değişik şirket ismiyle dolu olmak yerine, tutarlı bir yapı sergiliyorsa, bu zaten yeterli olacaktır” diyor Gary. “Son işinizde ne kadar uzun süre çalıştığınıza dikkat çekin, ve sizin için önemli olanın ortama uyum sağlamak olduğunu belirtin.” 

Bu pozisyonda başladığınız takdirde, bu firmada nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?

Gelecekle ilgili konuşurken, kendiniz ve müstakbel firmanızdan iş ortaklarıymış gibi bahsedin. “O şirkette çalışmak için ne kadar hevesli olduğunuzu ve sizi orada uzun seneler tutabilecek olanaklar gördüğünüzü söyleyin” diyor Pongo Resume CEO’su Rodney Capron. Buradaki hile, görüştüğünüz kişiyi aradığınız şeyin, ani terfiler silsilesi yerine, uzun vadede yavaş yavaş yükselmek olduğuna inandırmaktır.

Beş yıl sonra bu işe neden girdiğinizin açıklamasını nasıl yaparsınız? Ve bunu nasıl kanıtlarsınız?
Bu zor bir sorudur, çünkü kendinizi hem hırslı, hem de geleceğiniz hakkında gerçekçi biri olarak göstermeniz gerekir. Görüştüğünüz kişiyi her tür profesyonel fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek gibi bir yeteneğiniz olduğuna ve beş yıl sonra şirkete pek çok başarı kazandırmış olacağınız konusunda emin olduğunuza inandırın.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu