İş Fikirleri ve İş Kurmak

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Çok Cazip

Ejder meyvesi yetiştiriciliği çok kazançlı. 1 dekerdan 450 bin lira kazanma imkanınız var. Ejder meyvesi hakkında verdiğimiz bilgiler işinize çok yarayacaktır.

Ejder meyvesi yetiştiriciliği, son zamanlarda çok gözde. Hatta artık marketlerde satılır hale geldi. Üretim alanından alınan verimin yüksek olması, yetiştiriciliğinin kolay, raf ömrünün uzun olması, meyvenin besin değerlerinin zenginliği ve piyasada yüksek fiyatla alıcısının bulunması, ejder meyvesi yetiştiriciliğini cazip hale getiriyor.

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Çok Cazip
Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Çok Cazip

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği

Özge Öz / Para ; Katma değerinin yüksek olmasıyla ön plana çıkan meyve, daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişiyor. Ejder meyvesinin sıra dışı görüntüsü de tüketicilerin tercih nedenlerinden biri. İçi oldukça etli olan meyvenin tanesi, bir kiloya kadar çıkabiliyor.

Ejder meyvesi, tek başına tüketilebildiği gibi yapraklarından çay da yapılıyor. Aynı zamanda yaş meyve, kurutulup satılıyor. Ayrıca kozmetik veya ilaç sektöründe de kullanılıyor.

Ejder meyvesinin kökenleri Meksika, Güney Amerika ve Orta Amerika’ya dayanıyor. Bu meyveyi Türkiye’ye kazandırmak için yapılan çalışmalar ise 2012’de başladı. İlk olarak Akdeniz bölgesinde bazı tropik meyvelerin yetiştiriciliğinin yapılabilirliğini görmek adına Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ve Akdeniz Üniversitesi ile bir proje başlatılmış.

BATEM Meyvecilik Bölümü’nde Ziraat Yüksek Mühendisi olan Mehmet Özdemir, başlatılan bir proje kapsamında ABD’den ‘pitaya, passiflora, mango, longan, litchi ve guava’ türlerine ait toplam 11 adet çeşit getirildiğini belirtiyor.

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği İle Bir Dekardan 450 Bin Lira Kazanın

Türkiye’de ejder meyvelerinin hasat periyodu, genellikle temmuz- ocak ayları arasında. Fidanı 10 TL’ye bulmak mümkün ve dekara çok rahat bin 600 adet fidan ekilebiliyor. Bu da 16 bin lira fidan masrafı var demek oluyor. İlk yıldan itibaren az da olsa meyve alınıyor, ancak asıl verim üçüncü yılda. Bitki büyükten sonra dekardan yaklaşık 3-4 ton verim alınması mümkün.

Üretici sezon başında meyvenin kilosunu 120-140 TL’ye satmış. Zaten market fiyatı da 300 gramı 70 TL. Buradan bakıldığında bir dekardan 450 bin lira kazanmak mümkün. Tabii iyi bir bakım, burada çok önemli. Su masrafı az, üç günde bir yarım saat sulama, ejder meyvesi için yeterli.

Çok fazla toprak gübresi istemeyen, tamamen organik beslemeye dayanıklı bir bitki. Üreticiler kışın 20 gün meyvenin susuz kalabildiğini söylüyor. Serada olduğu için mazot masrafı da yok, ancak başlangıçta sera kurarken biraz masraflı olabilir tabii ama zamanla bunun karşılığını alıyorsunuz.

Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.

 

Tescil Edilen İlk Tropik Meyve Çeşidi

Getirilen meyvelerin arasında önem verilen çeşitlerden birinin de ejder meyvesi olduğunu belirten Özdemir, yurtdışından getirilen ve adaptasyonu yapılan ejder meyvesi çeşitlerinin Cosmic Charlie ve Bloody mary olduğunu belirtiyor. Özdemir, “Bu adaptasyon çalışmaları sonucunda 2018 yılında Cosmic Charlie ve Bloody mary ejder meyvesi çeşitleri, Türkiye’de BATEM tarafından tescil edilerek üretime kazandırılmış oldu. Bu tescil edilen ejder meyvesi çeşitleri, aynı zamanda Türkiye’de tescil edilen ilk tropik meyve çeşitleridir” diyor.

Son yıllarda meyvenin üretiminde artış eğilimi olduğunu söyleyen Özdemir, “Ejder meyvesinde piyasaya yeni çeşitlerin girmesi, dikimden itibaren 12-14 ay sonra verim alınması, eski ve kullanılmayan seraların ejder meyvesi üretiminde kullanılabilmesi, piyasada tüketicilerin meyveye olan talebinin artması, bu meyvenin de üretimini artırıyor” diyor.

Üretim nispeten yeni olduğu için ejder meyvesi özelinde istatistik verilerinin çok olmadığını söyleyen Özdemir, “Halen Türkiye geneli yaklaşık iki – üç bin dekar örtü altı ejder meyvesi üretim alanı bulunmakta. Dekara iki-üç ton verim alınabiliyor. Türkiye’de açık arazi şartlarında ise ejder meyvesinin üretimi, yok denecek kadar az” diyor.

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Muzdan Daha Çok Kazandırıyor

Ejder meyvesine son zamanlarda artan talep, üretimi ve ekim alanlarını da artırıyor. Antalya Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, öncelikle ilçede 30’un üzerinde tropikal meyve yetiştirildiğini söylüyor. Göktepe, “Bunun 13’ünün ekonomik pazarı var. Mango ve ejder meyvesi, muzdan daha fazla kazandırıyor.

Ekonomik pazarda olanları örtü altı ve örtü üstü olarak planladık. Tüm tropikal meyveleri tek bir bahçede toplama projemiz var. Böylece hem çiftçilerimize hem de vatandaşlarımıza olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diyor. Ejder meyvesine olan talebin son zamanlarda artığını söyleyen Göktepe, bölgede yetiştirilen meyvelerin artık zincir marketlerde ve pazarlarda satılmasıyla tüketicilerin daha kolay ulaşacağını söylüyor.

Aynı zamanda meyvenin tanınmasına, tüketmesine ve böylece zamanla talep artmasına neden olduğunu belirtiyor. Göktepe, “Evet son zamanlarda ejder meyvesine olan talep artı. Bunun en büyük nedenlerinden biri de meyvenin serada kolayca yetiştiriliyor olması. Yani seraları olanlar, bu tarafta kazanç olduğu düşüncesiyle ektikleri ürünleri bırakıp ejder meyvesi ekmeye başladı.

Ejder meyvesi yetiştiriciliği
Ejder meyvesi yetiştiriciliği

Ancak bir konuda uyarmak istiyorum. Bu kez de seralarda yetiştirilen patlıcan ve kabak gibi sebzelerin üretimi azalıyor. Bu sebeple kontrollü bir şekilde üretim yapmak gerekiyor” diyor.

Otellerden Talep Var

Adana, ejder meyvesinin yetiştiği illerden biri. Bölgede ağırlıklı olarak Seyhan ve Çukurova ilçelerinde seraların olduğunu belirten Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, bölgedeki üretimin henüz deneme aşamasında olduğunu da söylüyor. Girmen, “Adana’da üretim deneme aşamasında.

Dolayısıyla üretici sayısı bölgede az, ancak çevredeki büyük otellerden talepler oluyor. Şimdilik üretilen ejder meyveleri, otellerin taleplerini karşılıyor” diyor. Henüz kayda girecek kadar bir rekolte olmadığını söyleyen Girmen, iş insanlarının Adana’da ejder meyvesini yetiştirmek için girişimlerde bulunduğunu ve sera yaptırdıklarını da sözlerine ekliyor.

Ejder meyvesinin ihracat olarak da önünün açık olduğunu belirten Girmen, “İç pazarda olmasa bile Türkiye’nin konumu değerlendirilerek yakın pazarlara ihracat yapılabilir. Bildiğim kadarıyla yavaş yavaş da yapılmaya başlandı. Şu anda önü açık bir meyve” diyor.

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliğine İlgi Arttı

Ejder meyvesinin yetiştirildiği bir diğer il Mersin. Bölgede en çok Anamur, Akdeniz ve Toroslar ilçeleri üretimde ön plana çıkıyor. Şehirde bir süredir ejder meyvesi yetiştiriciliği yapıldığını söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, kayda değer tesislerin ise son zamanlarda yeni yeni olduğunu söylüyor.

Yılmaz, “Son zamanlarda üreticilerin ilgisi arttı. Bu meyve, Mersin genelinde 138 dekarda ekili. Bu alandan da elde edilen rekolte ise 204 ton” diyor. Üretici sayısının da arttığını belirten Yılmaz, şu anda bilinene göre Anamur, Akdeniz, Toroslar ve Merkez’ de 41 üreticinin olduğunu söylüyor. Son olarak Yılmaz, “Rakımı en fazla 500 olan bölgelerde örtü altında yetiştiricilik yapılıyor.

Ejder meyvesi yetiştiriciliği, ilk üretime başlandığında gelir kapısı olarak devreye girdi. Şu anda diğer tropikal meyveler piyasaya hakim. Ejder meyvesinin onlara yetişmek için daha çok yolu var. Yani önü açık. Bu alanda yapılacak işler hayli fazla” diyor.

Ejder meyvesi
Ejder meyvesi yetiştiriciliği

İhracat Pastasından Pay Alıyoruz

Oğuzhan Kılıç, ejder meyvesi üreticisi ve danışmanlık hizmeti de veriyor. Aynı zamanda ejdermeyvesipitaya.com’un da kurucusu. İktisat mezunu olan Kılıç, beyaz yakalı olarak çalıştığı işini bırakmış ve ejder meyvesi ile ilgilenmeye başlamış. Yaklaşık yedi dekarlık bir alanda ejder meyvesi üretiyor.

Ayrıca çeşitli illerdeki üreticilere danışmanlık veriyor. Danışmanlık verdiği alanın yaklaşık 511 dekara ulaştığını belirten Kılıç; Mersin, Adana, Hatay, Aydın gibi illerde ejder meyvesi bahçelerinde çalıştığını belirtiyor. İhracatın yeni yeni başladığını belirten Kılıç, “Geçmiş yıllarda ihracat çok yoktu, bu sene artık üretimin yarısı ihracata gitti. Bu oran da yaklaşık yüzde 55’e denk geliyor. 2021’de yaklaşık bin ton üretim oldu.

Bunun yüzde 45’i ihraç edildi” diyor. Birçok üretici ile temas halinde olduğundan güncel bilgilere sahip olduğunu söyleyen Kılıç, geçen sene en pahalı meyvenin kilosu 6 dolardan İngiltere’ye, en fazla meyvenin ise Rusya’ya satıldığını söylüyor. Kılıç, “Bizim yaklaşık 250 üretici ile oluşturduğumuz aktif bir platformumuz var. Orada çeşitli anketler yapıyoruz ve bilgiler güncel. Zaten alan yeni olduğu için daha fazla veriye ulaşmak zor” diyor.

Kılıç, ayrıca geçen sene üretilen meyvelerin yaklaşık yüzde 20-25’inin Ortadoğu’ya, yüzde 40’ının ise Rusya’ya geri kalanının da çeşitli Avrupa ülkelerine gittiğini belirtiyor. Talebin çok iyi olduğunu söyleyen Kılıç, yakın bir zamanda üç ton kurutulmuş meyvenin Avrupa’ya gideceğini söylüyor. Bir ton kuru meyve için 10 ton yaş meyve gerekiyor.

Neden ejder meyvesi yetiştirilmeli sorusunu ise şöyle yanıtlıyor Kılıç: “Ejder meyvesi yetiştiriciliği şu anda çok cazip, çünkü ilk senesinde de ürün alabilirsiniz. İkinci senede ise tonajlı ürün almaya başlanıyor. Ayrıca ejder meyvesinin dünyadaki en büyük üreticilerinden biri Vietnam. Orada ocak-haziran ayları arasında meyve biter.

Türkiye’de ise tam tersi zamanlarda yetişiyor. Böylece büyük üretici Vietnam’da ürün bittiğinde veya dünyadaki diğer ülkelerde azaldığında, bizimkiler pazarda oluyor. Bu sebeple de bize ihracatın kapısı açılmış oluyor. Böylece biz de dünyadaki ihracat pastasından pay almış oluyoruz. Bir de konum ayrıcalığı var tabii. Ürünü uçağa koyduğumuzda dört saat sonra Almanya’da oluyor. Bir de üretimi gayet kolay bir meyve.

Türk damak tadına çok uygun bir meyve değil. Ama zaten yurtdışından yıllardır tüketiliyor. Bu sebeple de genelde ihracata gidiyor. Uluslararası alanda yapılan araştırmalarda da mide ve bağırsak hastalıklarına çok iyi geldiği görülmüş. Dolayısıyla sağlık yönü de var.”

Zaten son zamanlarda üreticilerin talebinin de artığını söyleyen Kılıç, Nisan ayından bu yana yatırımcıların 100 dekardan fazla alana dikim yaptıklarını belirtiyor.

Özge Öz / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu