Kariyer ve İş

En Tehlikeli 10 Meslek

En Tehlikeli 10 Meslek. Her yıl güncellenen en tehlikeli işler veya meslekler istatistiğine göre, 2022’nin en tehlikeli mesleği kerestecilik. Onu derin deniz balıkçılığı, madencilik ve çatı ustalığı izliyor. Ardından pilotlar, petrol platformu işçileri ve mayın imha uzmanlığı geliyor.

En Tehlikeli İşler Listesi

TEHLİKESİ olmayan iş yok gibi birşey. Sabah 9.00 akşam 18.00 büro işlerinin tehlikesiz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Sizin önünüze gelen belgeye attığınız imza, sizi ömür boyu takip ediyor. Eğer imzanız yanlışsa bedel ödüyorsunuz. Her istatistikte olduğu gibi en tehlikeli işler veya meslekler istatistiğini de Amerikalılar yapıyor. Bunu her yıl güncelliyorlar. Sizler için en tehlikeli işler listesini yayınlıyoruz. Yılın ortasındayız ama rakamlar, bu yılın en tehlikeli işlerini belirlemek için yeterli. Ölüm oranları. “yüzbinde” olarak okunacak. İşte liste:

1- Keresteciler

Hem tehlikeli iş yapıyorlar hem de ağaçları kestikleri için toplum tarafından en sevilmeyen meslek sahipleri oluyorlar. Fakat sanayinin önemli bölümü, kerestecilerin kestiği ağaçlara hammadde olarak muhtaç. Aksi halde çarkların dönmesi çok zor.

Keresteciler
En tehlikeli 10 meslek – Keresteciler

Ağaçları, ne kadar büyük olurlarsa olsunlar kesmek çok kolay. Ama ağacın nasıl düşeceğini bilemezsiniz. Devrilmekte olan ağacın 10 metre yakınında durmak çok tehlikeli. Bazen bu güvenli mesafeye kaçmaya zamanınız bile olmayabilir. ABD’de bütün meslekler için ortalama ölüm oranı yüz binde 7’dir. Yüz binde 164 rakamının ne kadar yüksek olduğu ortada.

2- Derin Deniz Balıkçılığı

Oltanızı alıp, deniz ya da nehir kenarında balık avlamanızdan söz etmiyoruz. Bu balıkçılık, en az 200 metre derinlerdeki canlıları avlamakla ilgili. Belki TV’de izlemişsinizdir.

Derin deniz balıkçılığı
En tehlikeli 10 meslek – Derin deniz balıkçılığı

Alaska açıklarında yapılan İstakoz avcılığı, en tehlikeli olanı. Kendilerine resmi olarak tanınan bir aylık sürede mümkün olduğu kadar çok avlanmaya çalışan balıkçıların, hayatlarını ne kadar tehlikeye attığına tanık oluyorsunuz. Ama ödülü de çok büyük. Geri kalan 11 ayda çalışmasanız da olur. Uzakdoğu’da yapılan derin deniz balıkçılığında ise o kadar çok deniz mahsulü avlanıyor ki. tekneye sığamadığından denizde devasa bir ağ içinde toplanıp teknenin arkasından sürükleniyor. Ağ içine kazara girmiş köpek balıklarını dışarı çıkarmak da gözüpek balıkçıların işi.

3- Madencilik

Toprağın yüzlerce metre altında, pek sağlam olmayan dehlizlerde, toz, toprak ve kömür solunan bir ortamda çalışmanın ne demek olduğunu sadece madenciler bilir.

En tehlikeli 10 meslek
En tehlikeli 10 meslek – Madencilik

Günümüzde kazma küreğin yerini makineler alsa da madencilik, en zor mesleklerin başında gelmeli. Madenciler, şans eseri kömür tozlarının patlama riskinden (grizudan) uzak kalsalar da “kara akciğer” hastalığından uzak kalamıyorlar. Ciğerler, her tür önleme rağmen toz doluyor ve bu da uzun vadede işçinin erken ölümüne ya da hasta olarak yaşamını sürdürmesine neden oluyor. Ölüm oranının yüz binde 140 olduğuna bakmayın. Önlemlerin alınmadığı, çalışma şartlarının son derece kötü olduğu az gelişmiş ülke madenlerinde, çalışanlar arasında ölüm oranı, yüz binde 3 bin 900. Evet, yanlış yazmadık.

4- Çatı Ustaları

inşaat sektörünün en önemli, hayatları da en tehlikede olan işçileri, çatı ustaları. Evinizi güvende ve kuru tutabiliyorsanız, bunu çatı ustalarına borçlusunuz.

Çatı ustaları
En tehlikeli 10 meslek – Çatı ustaları

Bu ustalar sadece kiremit ya da ABD’ye özgü “shingle” (kiremit yerine geçen su geçirmez, esnek kaplama malzemesi) yerleştirmekle kalmıyor, bacaların bakımını ve temizliğini yapıyor, istendiğinde güneş panelleri monte ediyor. Sanayi tesislerinde işleri çok daha zor. Neden tehlikeli? Söylemeye gerek yok, çatılar binanın en yüksek yeri. Yağmur ve yapraklar, çatıyı kaygan yapıyor. Çatının altyapısı çürük olabiliyor. Keskin kenarlı, ağır ve kullanımı zor aletler, işi daha da tehlikeli hale getiriyor. Çok soğuk veya çok sıcak bir ortamda çalışıyor olabilirsiniz. Daha da kötüsü ani bir rüzgar, sizi çatıdan aşağıya atabilir.

5- Pilotlar

Uçmak, harika bir duygu. Bütün dünyayı geziyor, üstüne para kazanıyorsunuz. Ama pilot olmak kolay değil. Başvuruda bulunan her yüz kişiden 8-10’u pilot olabiliyor. Sadece uçuş bilgisi yetmiyor, bir tehlike ortaya çıktığında en kısa zamanda çözüm bulmalısınız. Bu çözüm, sizi ve yolcuları hayatta tutabilecek bir çözüm olmalı. Eskiden bu gruba uçuş mühendisleri de dahildi. Ancak gelişen teknoloji, uçuş mühendislerine olan ihtiyacı azalttı. Uçuş mühendislerinin yaptığı işi bugün bilgisayarlar yapıyor.

Pilot olmak
En tehlikeli 10 meslek – Pilot olmak

Pilotlar da bir gün yerlerini bilgisayarlara bırakacak. Ama şimdilik erken. Pilotlar halen, basit mekanik hataları anında düzeltebilmeli, değişen hava şartlarına uyum sağlayabilmeli, otomatik pilotta uçarken bile ortaya çıkacak aksaklıkları zaman kaybetmeden giderebilmelidir. Pilotluk, her zaman en tehlikeli beş meslek içinde olmuştur.

6- Petrol Platformu İşçileri

Otomobilimize binip kontağı çevirdiğimizde, gideceğimiz yeri düşünürüz. Yakıtı zor şartlarda bize getiren binlerce isçinin durumu, aklımıza bile gelmez. Petrol işi, zor, ağır ve tehlikeli bir iştir. Ağır makine ve teçhizat arasında boru değiştirmek, boruları birbirine kenetlemek, vanaları açıp kapamak, hiç de kolay bir iş değildir.

Petrol platformu işçileri
En tehlikeli 10 meslek – Petrol platformu işçileri

Bunları yaparken tepeden tırnağa petrole bulanmak da işin bir parçasıdır. Bir de bunu, deniz üzerine kurulu bir platformda yaptığınızı düşünün. Ne kadar önlem alsanız da hesapta olmayan bir durum mutlaka ortaya çıkar. Norveç’in petrol platformu Alexander Kielland, 1980’de alabora olduğunda 123 kişi hayatını kaybetmişti.

2010’da Meksika Körfezi’ndeki Deep Water Horizon platformu patladığında ise 11 kişi öldü. Yangın 87 gün sürdü. Aradan geçen 30 yılda teknoloji çok ilerlemişti ama yine de kazalar oluyor. Bundan sonra da olacak.

7- Mayın İmha Uzmanları

Çoğumuz böyle bir mesleğin hala var olduğundan habersiziz. Mayın imha uzmanlığı, en tehlikeli meslekler arasında. Dünyamız çok fazla savaş gördü. Çatışan taraflar, görünmeyen silah olan mayınları döşemekte tereddüt etmedi. Savaş bitince de bunları temizleme gereği duymadılar.

Mayın imha uzmanları
En tehlikeli 10 meslek – Mayın imha uzmanları

Mayınlar, toprağa gömülüyor, denizlere bırakılıyor, hatta ağaçlara bile yerleştiriliyor. Onların 1277’den beri kullanıldığına inanmıyor olabilirsiniz. İlkel bir silah olsa da Çin, ilk kez 745 yıl önce, bölgesel çatışmalarda mayın kullanmıştı. Günümüzde mayın kullanımı, üretimi, stoklanması ve transferi, 1997 Ottawa Antlaşması gereği yasak. Ama bu yasağa imza atmayan ülkeler de var. Bunlar; ABD, Rusya, Asya’nın neredeyse tamamı, Kuzeydoğu Afrika ve Ortadoğu ülkeleri. Endişelerimiz giderildi mi? Hayır.

8- Metal İşçiliği

Metal isçiliği, modern dünyanın hayati bir parçası. Onsuz sanayileşme düşünülmüyor bile. Otomobilden mutfak malzemelerine kadar her alanda gerekli.

Metal işçiliği
En tehlikeli 10 meslek – Metal işçiliği

Metal isçilerini iki gruba ayırmak mümkün. Biri metali üretmek için pis, aşırı sıcak, tehlikeli ortamlarda çalışanlar. Diğeri, metalden kap kacak veya başka malzemeler imal edenler. Dolayısıyla birinci grup çalışanları, en tehlikeli ortamlarda hayatını kazanıyor. ABD İş İstatistikleri Bürosuna göre ülkede her yıl ortalama altı bin metal işçisi, çalışırken ölümcül olmayan yaralar alıyor. Bunun sebebi, bu işin ağır ekipman ve makinelerle yapılması. Makinelerin kullanımının zorluğu ve kaba kuvvet gerektirmesi. Çalışma sırasında yanık, kesik ve zehirli gazlara maruz kalınması.

9- İtfaiyecilik

Toplumumuzun en önemli kişileri. Can ve mal kurtarıyorlar, karşılığında hiç bir şey beklemiyorlar. Hatta pek çok ülkede maaş bile almıyorlar, gönüllü oluyorlar. Siz yanan bir binaya girebilir misiniz? Onlar giriyor.

İtfaiyecilik
En tehlikeli 10 meslek – İtfaiyecilik

Yanmaz elbiseleri var ama bir dereceye kadar. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre itfaiyeci ölümleri, sadece alevler arasında kalmaktan kaynaklanmıyor. Kalp krizi geçirme, yanıklar ve dumanlı sıcak hava solumak, en büyük ölüm nedenleri. Kanser, solunum hastalıkları ve trafik kazaları, diğer ölüm nedenlerinden. İtfaiye araçlarının, yangın yerine hızla giderken trafik kazası geçirme ihtimalleri çok yüksek. Müdahale ettiğiniz binada, tehlikeli maddeler, patlayıcılar, kimyevi maddeler olup olmadığını da bilemiyorsunuz.

10- Yüksek Gerilim Teknisyenleri

Elektrik işi kolay değildir. Nice ustalar, bir dikkatsizlik veya dalgınlık yüzünden hayatını kaybetmiştir. Hele binlerce volt elektriğin aktığı, yüksek gerilim hatlarında tamirat yapmak çok daha zordur. Yerden onlarca metre yüksekte, kötü hava şartlarında, dar yerlerde çalışmak bilgi, dikkat, cesaret gerektirir. İşçiler, elektrik şokuna uğrayabilir, yanabilir, düşebilir, asbest gibi kanser yapan tehlikeli maddelere maruz kalabilir.

Yüksek gerilim teknisyenleri
En tehlikeli 10 meslek – Yüksek gerilim teknisyenleri

Tamirat sırasında özel elbiseler giymek, yüzde yüz koruma sağlamaz. Bazen yüksek gerilim hattına helikopterle ulaşmanız gerekir. Bu durumda hayatınız, helikopter pilotuna emanettir. Sizin de pilota yardımcı olmanız şarttır. Bir çubukla yüksek gerilim ve sizin aranızda büyük bir kıvılcım oluşturmanız ve hattı tehlikesiz hale getirmeniz gerekir. Helikopter toprakla temasta olmadığından enerji hattıyla potansiyeli eşit hale gelir. Bunu teknisyenler çok iyi biliyor. Ama yine de ölümlü kazalar oluyor.

ALEV RIGEL / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu